X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

A bérlőkön múlik az okos irodaházak jövője – interjú Győri Gyulával

2019. Június 23. Proptech
A CPI még idén átadja a Balance Hall irodaházat a Váci úton, amely ún. tudatos épület lesz, vagyis a bérlők pontosan nyomon követhetik a mindennapi működésüket és az energiafogyasztásukat. Győri Gyulával, a CPI Hungary facility management igazgatójával beszélgettünk a PropTech Hungary konferencián az üzemeltetők és a bérlők együttműködéséről, az adatok elemzéséről, és arról, hogy milyen előnyökkel jár az intelligens rendszerek működtetése.

– Lassan elkészül a CPI legújabb hazai ingatlanfejlesztése, a Balance Hall, amelyet tudatos épületnek is neveznek. Egyáltalán honnan jön ez a kifejezés, és mit jelent majd a gyakorlatban?

– A tudatos kifejezés az ingatlanpiac nyelvére lefordítva optimalizációt, reális bérlői élményt és reális üzemeltetői szemléletet jelent. A legjobban fenntartható és üzemeltethető műszaki és gépészeti tartalmat céloztuk meg, itt említhetjük meg például a hűtés-fűtést és a szellőzést. Mivel a kivitelezési munkák már a finisében tartanak, ezért jó látni, hogy a mi filozófiánk egyre jobban realizálódik, és a fölösleges megoldások helyett abszolút a lényegre összpontosítunk. Nevezhetjük ezt evolúciós folyamatnak is, vagyis a tudatos épület koncepciójának megfelelően csak az életképes és a bérlői igényekre maximálisan összpontosító megoldásokat alkalmazzuk.

– Mint itt a PropTech Hungary konferencián is elhangzott, ma már minden az adatokról szól, egyre több adat termelődik, nyilván egy irodaház is rengeteg infót közvetít, de mit kezdhetünk a big data-val bérlői nyelvre lefordítva?

– Az intelligens alkalmazások az összes irodaházra vonatkozó adatot összegyűjtik majd, amelyek alapján folyamatosan elemezzük az épület átadása után, hogy a Balance Hall a belső és külső hatásokra hogyan fog reagálni. Így a műszaki berendezések és megoldások összességét a mindennapi működés alapján az épületre tudjuk szabni, hogy a legkisebb környezeti terhelés mellett a lehető legmagasabb színvonalú komfortot biztosítsuk a bérlőknek, a rendelkezésre álló energia- és emberi erőforrásokat pedig a lehető legoptimálisabban tudjuk hasznosítani.

– De hogyan vonják be a bérlőket ebbe a folyamatba, hogyan erősítik a kommunikációt a bérlők és az üzemeltetők között?

– Fontos célunk, hogy a bérlőink folyamatosan nyomon követhessék a fogyasztásukat, a mindennapi működésük következményeit, sőt, edukálni szeretnénk őket a fenntarthatóbb működésre, vagyis a láthatatlan energiát láthatóvá tesszük. Többek között kimutatjuk, hogy egy átlagos, hasonló paraméterekkel rendelkező irodához képest az adott bérlő többet vagy kevesebbet fogyaszt, így tudatosabban képes formálni a mindennapi működését és jobbá teheti a környezetét. Ha a bérlő e tekintetben kellő motivációval rendelkezik, akkor mi ebben is tudunk segíteni. Egy bérlői információs felületet hozunk létre, amely az épület fogyasztását követi nyomon, például a lobby térben látható lesz az előző napi energiafogyasztás, vagyis láthatóvá tesszük a bérlők számára: hogyan működik egy irodaház a gyakorlatban.

– Sokszor hallottuk már, hogy a bérlőket edukálni kell az új módszerek átvételére, meg kellismertetni velük a proptech legújabb megoldásait, amelyek már érintik az épületüzemeltetést is. De hogy zajlik ez a folyamat a gyakorlatban?

– Azt vizsgáljuk folyamatosan, hogy a bérlők edukációjára, felvilágosítására, tudatosítására milyen szemléletes módszereket alkalmazhatunk, amelyek a legcélravezetőbbek. Fontos, hogy motiváljuk őket, a száraz technikai módszerek mellett játékosabb, szemléletesebb módon mutassuk meg nekik a lehetőségeket. Illetve fontos, hogy a dolgozói jóllétet irodaház szintjén is növeljük: a bérlőink jól érezzék magukat nálunk, hiszen a pozitív atmoszféra kihathat a tudatos irodahasználatra, valamint az ingatlanüzemeltetők és a bérlők közötti kapcsolatot is erősíti.

– Számszerűen mennyit hozhat a bérlő konyhájára a tudatos viselkedés?

– Egy épület annyira energiatakarékos és tudatos, amennyire az üzemeltető és a bérlő képes hatékonyan összedolgozni. Mi az épület közös területeit és a berendezéseket optimálisan tudjuk üzemeltetni, de fontos a bérlő tudatos irodahasználata is, hogy az egyes tevékenységeit a lehető legkevesebb energiahasználattal lássa el. Konkrét százalékokat, arányokat nehéz volna meghatározni, hiszen ez a már említett tudatosság mértékén múlik, de például a hűtés-fűtés költségén jó esetben tíz százaléknyi megtakarítást is elérhetünk.

– A CPI ingatlanállományában hogyan érvényesül a proptech iparág, hiszen sok ingatlant már felújítottak, vagy jelenleg is folyamatban vannak rekonstrukciós munkálatok?

– Céges szinten vizsgáljuk az épületeink fenntarthatóságát, hogy minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátás és minél modernebb technológiákat használjunk. Ez egy folyamatos munka, figyelnünk kell a piacot és az új megoldásokat. A CPI menedzsmentje nagyon elkötelezett e téren, ennek bizonyítéka, hogy az összes irodaházunkban megvalósult a hűtés-fűtés rekonstrukciója, de a légtechnika terén is folyamatosan megújítjuk az épületi gépészetet. Nálunk nem csak a cégvezetés szabja meg a határokat, hanem a saját képességeink, vagyis mindenki nyitott az innovációra, hogy saját maximalizmusunknak megfelelhessünk.

– Ön mire számít a proptech iparágban az elkövetkezendő években?

– A proptech mint iparág már régebben elindult, csak talán most felerősödtek a folyamatok, intenzívebbé vált a munka. Sok úgynevezett melléktermék is megjelenik a proptech-en belül, amelyek leszelektálása sok energiát fog elvenni. A digitalizáció két fontos tényezőre – az adatra és az energiára – hat az ingatlanok esetében, amelyek köré épülnek majd a proptech különböző megoldásai, alkalmazásai. Nagyobb léptékben pedig a társadalom életminőségét javító digitális lehetőségek fognak kiszélesedni, amelyek a döntéshozatalban és az életvitelünkben fognak segíteni, hiszen az emberrel ellentétben talán egy algoritmus vagy a mesterséges intelligencia igazságosabb és logikusabb lesz.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

A bérlőkön múlik az okos irodaházak jövője – interjú Győri Gyulával

A CPI még idén átadja a Balance Hall irodaházat a Váci úton, amely ún. tudatos épület lesz, vagyis a bérlők pontosan nyomon követhetik a mindennapi működésüket és az energiafogyasztásukat. Győri Gyulával, a CPI Hungary facility management igazgatójával beszélgettünk a PropTech Hungary konferencián az üzemeltetők és a bérlők együttműködéséről, az adatok elemzéséről, és arról, hogy milyen előnyökkel jár az intelligens rendszerek működtetése.

– Lassan elkészül a CPI legújabb hazai ingatlanfejlesztése, a Balance Hall, amelyet tudatos épületnek is neveznek. Egyáltalán honnan jön ez a kifejezés, és mit jelent majd a gyakorlatban?

– A tudatos kifejezés az ingatlanpiac nyelvére lefordítva optimalizációt, reális bérlői élményt és reális üzemeltetői szemléletet jelent. A legjobban fenntartható és üzemeltethető műszaki és gépészeti tartalmat céloztuk meg, itt említhetjük meg például a hűtés-fűtést és a szellőzést. Mivel a kivitelezési munkák már a finisében tartanak, ezért jó látni, hogy a mi filozófiánk egyre jobban realizálódik, és a fölösleges megoldások helyett abszolút a lényegre összpontosítunk. Nevezhetjük ezt evolúciós folyamatnak is, vagyis a tudatos épület koncepciójának megfelelően csak az életképes és a bérlői igényekre maximálisan összpontosító megoldásokat alkalmazzuk.

– Mint itt a PropTech Hungary konferencián is elhangzott, ma már minden az adatokról szól, egyre több adat termelődik, nyilván egy irodaház is rengeteg infót közvetít, de mit kezdhetünk a big data-val bérlői nyelvre lefordítva?

– Az intelligens alkalmazások az összes irodaházra vonatkozó adatot összegyűjtik majd, amelyek alapján folyamatosan elemezzük az épület átadása után, hogy a Balance Hall a belső és külső hatásokra hogyan fog reagálni. Így a műszaki berendezések és megoldások összességét a mindennapi működés alapján az épületre tudjuk szabni, hogy a legkisebb környezeti terhelés mellett a lehető legmagasabb színvonalú komfortot biztosítsuk a bérlőknek, a rendelkezésre álló energia- és emberi erőforrásokat pedig a lehető legoptimálisabban tudjuk hasznosítani.

– De hogyan vonják be a bérlőket ebbe a folyamatba, hogyan erősítik a kommunikációt a bérlők és az üzemeltetők között?

– Fontos célunk, hogy a bérlőink folyamatosan nyomon követhessék a fogyasztásukat, a mindennapi működésük következményeit, sőt, edukálni szeretnénk őket a fenntarthatóbb működésre, vagyis a láthatatlan energiát láthatóvá tesszük. Többek között kimutatjuk, hogy egy átlagos, hasonló paraméterekkel rendelkező irodához képest az adott bérlő többet vagy kevesebbet fogyaszt, így tudatosabban képes formálni a mindennapi működését és jobbá teheti a környezetét. Ha a bérlő e tekintetben kellő motivációval rendelkezik, akkor mi ebben is tudunk segíteni. Egy bérlői információs felületet hozunk létre, amely az épület fogyasztását követi nyomon, például a lobby térben látható lesz az előző napi energiafogyasztás, vagyis láthatóvá tesszük a bérlők számára: hogyan működik egy irodaház a gyakorlatban.

– Sokszor hallottuk már, hogy a bérlőket edukálni kell az új módszerek átvételére, meg kellismertetni velük a proptech legújabb megoldásait, amelyek már érintik az épületüzemeltetést is. De hogy zajlik ez a folyamat a gyakorlatban?

– Azt vizsgáljuk folyamatosan, hogy a bérlők edukációjára, felvilágosítására, tudatosítására milyen szemléletes módszereket alkalmazhatunk, amelyek a legcélravezetőbbek. Fontos, hogy motiváljuk őket, a száraz technikai módszerek mellett játékosabb, szemléletesebb módon mutassuk meg nekik a lehetőségeket. Illetve fontos, hogy a dolgozói jóllétet irodaház szintjén is növeljük: a bérlőink jól érezzék magukat nálunk, hiszen a pozitív atmoszféra kihathat a tudatos irodahasználatra, valamint az ingatlanüzemeltetők és a bérlők közötti kapcsolatot is erősíti.

– Számszerűen mennyit hozhat a bérlő konyhájára a tudatos viselkedés?

– Egy épület annyira energiatakarékos és tudatos, amennyire az üzemeltető és a bérlő képes hatékonyan összedolgozni. Mi az épület közös területeit és a berendezéseket optimálisan tudjuk üzemeltetni, de fontos a bérlő tudatos irodahasználata is, hogy az egyes tevékenységeit a lehető legkevesebb energiahasználattal lássa el. Konkrét százalékokat, arányokat nehéz volna meghatározni, hiszen ez a már említett tudatosság mértékén múlik, de például a hűtés-fűtés költségén jó esetben tíz százaléknyi megtakarítást is elérhetünk.

– A CPI ingatlanállományában hogyan érvényesül a proptech iparág, hiszen sok ingatlant már felújítottak, vagy jelenleg is folyamatban vannak rekonstrukciós munkálatok?

– Céges szinten vizsgáljuk az épületeink fenntarthatóságát, hogy minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátás és minél modernebb technológiákat használjunk. Ez egy folyamatos munka, figyelnünk kell a piacot és az új megoldásokat. A CPI menedzsmentje nagyon elkötelezett e téren, ennek bizonyítéka, hogy az összes irodaházunkban megvalósult a hűtés-fűtés rekonstrukciója, de a légtechnika terén is folyamatosan megújítjuk az épületi gépészetet. Nálunk nem csak a cégvezetés szabja meg a határokat, hanem a saját képességeink, vagyis mindenki nyitott az innovációra, hogy saját maximalizmusunknak megfelelhessünk.

– Ön mire számít a proptech iparágban az elkövetkezendő években?

– A proptech mint iparág már régebben elindult, csak talán most felerősödtek a folyamatok, intenzívebbé vált a munka. Sok úgynevezett melléktermék is megjelenik a proptech-en belül, amelyek leszelektálása sok energiát fog elvenni. A digitalizáció két fontos tényezőre – az adatra és az energiára – hat az ingatlanok esetében, amelyek köré épülnek majd a proptech különböző megoldásai, alkalmazásai. Nagyobb léptékben pedig a társadalom életminőségét javító digitális lehetőségek fognak kiszélesedni, amelyek a döntéshozatalban és az életvitelünkben fognak segíteni, hiszen az emberrel ellentétben talán egy algoritmus vagy a mesterséges intelligencia igazságosabb és logikusabb lesz.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC