X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

A nagy fejlesztők így látják a magyar ingatlanpiacot 2020-ban

2020. Január 21. Urbanisztika
A realista.hu szokásához híven idén is összegyűjtötte a legfontosabb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az új évben, azaz 2020-ban, hogyan alakul a szektor jövője. Most jöjjön a második rész. Wing, Indotek, GTC, Skanska, Futureal.

Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac elmúlt években bekövetkezett dinamikus bővülése stabil gazdasági alapokon nyugszik, és mivel ezek az alapok továbbra is biztatóak, 2020-ban is stabilitásra számítunk a piac teljességét nézve. Az egyes szegmensek teljesítménye természetesen eltérhet valamelyest: az irodapiacon, az ipari ingatlanoknál és a kiskereskedelmi ingatlanoknál erőteljesebb növekedésre, míg a lakóingatlan fejlesztéseknél az áfaváltozás miatt az előbbieknél visszafogottabb bővülésre számítunk. Régiós összevetésben is erős éve lehet a magyar piacnak, emellett még Lengyelországban – ahol immáron a WING jelentős szereplővé lépett elő – szintén stabil növekedésre számítunk.

Ami a WING-et illeti, minden szegmensben aktívak leszünk idén, így mind az iroda-, ipari, kereskedelmi, szálloda- és lakószegmensben indítunk új fejlesztéseket itthon. Lengyelországban pedig leányvállaltunk, az Echo Investment nagyszámú iroda- és lakófejlesztést visz. A jelenleg futó magyarországi projektjeink közül az irodapiacon kiemelném a Telekom-székház mellett épülő Liberty irodaházat, a Duna-parti evosoft-Siemens irodaházat, a lakóprojektek közül pedig az átadás előtt álló Kassák Residence-t, az építés alatt álló Metropolitan Garden-t és Park West-et, valamint az induló Kassák Passage-t.

Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója

Az ingatlanpiacon a nagy szektoroknak saját kereslet-kínálati viszonyaik vannak, melyek egymástól jól elkülönülnek. Ami általánosságban elmondható a legtöbb területről, az a jelentősen megemelkedett építési költségek, a stabil felhasználói piacok és az erős befektetői kereslet minden eddiginél alacsonyabb hozamelvárások mellett. Bár a csúcson már túl vagyunk, ezekben drámai változásra egyelőre nem lehet számítani. Az erős keresletnek fűtenie kellene a fejlesztéseket is, ebben azonban már jelentős eltérések tapasztalhatók. Az irodapiac például ezen a téren mintaszerűen viselkedik, a következő 2-3 évben nagy mennyiségű új kínálat érkezik a piacra, míg a lakáspiacon az immár 27%-os ÁFA vagy a kiskereskedelmi ingatlanok esetében a plázastop erősen fékezi, illetve akadályozza a fejlesztési tevékenységet.

Természetesen az összességében pozitív tendenciákat felülírhatja, ha a világgazdaságban valamilyen jelentős sokk történik. Ez alól a magyar ingatlanpiac sem vonhatja ki magát. Magyarország változatlanul divatos befektetői célpont – ennek megfelelően az árak is magasabbak a korábbiaknál: a piac mára elért egy olyan árszintet, ahol már csak olyan projektekbe érdemes befektetni, amelyek egy későbbi, esetleg jelentősen megváltozott piaci környezet mellett is tudják a befektetők által elvárt hozamot produkálni. Az Indotek Groupnál is ennek megfelelően alakítjuk idei tranzakciós politikánkat.

Gedai Bori, a GTC country menedzser-helyettese

2020 izgalmas év lesz az ingatlanpiacon! A gazdaság tavaly is az európai átlag felett növekedett, és ez bár jelenleg lassulni látszik, Magyarország így is jobban fog teljesíteni az átlagnál.  A 2019 rekordév volt a GTC számára, és idén is egy jó évre számítunk. Az iroda bérbeadás évek óta szárnyal és a folytatásban is ezt jósoljuk. A jelenleg épülő irodaházak sikeres előbérleti szerződéseket fognak kötni, emellett a hosszabbításoknál várható a bérleti díj növekedése és a bérbeadói ösztönzések csökkenése.

A befektetői piacon egyre nagyobb a verseny, idén az lesz a kihívás, hogy az intézményi befektetők által támasztott elvárásoknak megfelelő minőségű ingatlanok kerüljenek ki eladásra a piacra. Az új fejlesztések mellett a fejlesztőknek, nekünk kötelességünk, hogy a már elavult, első generációs irodaházakat korszerűsítsük és újrapozícionáljuk. Az újratervezésnél nagy hangsúlyt kell fordítani a hatékonyságra mind energiafelhasználás, mind üzemeltetés szempontjából. Mindkettő a közös költségek kordában tartását célozza meg, mely kihívás lesz a jövőben, de már idén is.

Marcin Łapiński, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója

Az irodapiacon mind a befektetők, mind a bérlők részéről további erős keresletet várok. A bérlői keresletnek köszönhetően még mindig rekord alacsony üresedési rátát tapasztalhatunk majd, ami arra fogja ösztönözni a nagy bérlőket, hogy a bérleti szerződésük lejárata előtt legalább 2,5-3 évvel ismét körülnézzenek a piacon, hogy új irodahelyiséget biztosítsanak maguknak. Emellett az alacsony munkanélküliségi ráta is további nyomást gyakorol a munkaadókra, hogy vonzó, jó elhelyezkedésű, egészséges és minősített irodákat nyújtsanak a jelenlegi és jövőbeni munkavállalóiknak. Azok az irodai projektek, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, hamar bérbe adhatók és értékesíthetők lesznek, természetes módon igen likvid befektetésekké válva a piacon.

Figyelembe véve az alacsony, a következő néhány évben fennmaradó kamatszintet, a teljes egészében bérbeadott, tökéletes elhelyezkedésű, egyedi épületek lesznek keresettek a befektetők között, és rekord alacsony hozamot érnek majd el. A munkaerőhiány és az építőanyagok árának emelkedése következtében magas építési költségek továbbra is kihívások elé állítják a piacot. Azonban vannak olyan jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az árcsúcs már mögöttünk van, és valamivel kisebb nyomást tapasztalhatunk majd a túlfűtött lakáspiac oldaláról, amelyet korábban az alacsony áfa is támogatott.

Ami a Skanska-t illeti, olyan izgalmas projektjeink vannak folyamatban, amelyek megfelelnek a fent említett kritériumoknak, annak érdekében, hogy mind a befektetők, mind a bérlők szempontjából sikeres fejlesztéseket valósíthassunk meg. A már teljes egészében bérbeadott és értékesített Nordic Light Trio irodaházunk idén elkészül. A Fővárosi Vízművek egykori, a Dózsa György út és a Váci út sarkán álló épületének lebontását követően most véglegesítjük a telken fejlesztésre kerülő új irodakomplexum terveit, a környéken élők igényeit is szem előtt tartva. Összefoglalva, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legmagasabb színvonalú innovatív és fenntartható épületeket fejlesszünk, a rendelkezésünkre álló legújabb technológiák által nyújtott lehetőségek felhasználásával.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója

Idén az irodapiacon már nem érdemes gondolkodni a 18 euró/négyzetméternél alacsonyabb bérleti díjakban, a drasztikusan megemelkedett kivitelezési költségek miatt. Az Y, és lassan a Z generáció munkába állása, a digitalizáció, valamint a dolgozók jóllétének előtérbe kerülése pedig új kihívások elé állítja a fejlesztőket. Továbbra is nagy veszélyfaktort jelent a munkaerőhiány, ami gátolja a bérlők növekedését és ezáltal a nagyobb irodaterek iránti igényüket is.

Egyre fontosabbá válik, hogy az iroda jól megközelíthető és megfelelő szolgáltatási környezetben helyezkedjen el,  mivel a munkavállalóknak ez akár napi egy óra időmegtakarítást is jelenthet, így a magasabb bérleti díj végül forintosítható hasznot hoz a bérlő és/vagy a munkavállaló számára. Ezek a trendek pedig az A+ kategóriás irodákat fejlesztő vállalatoknak kedveznek. A mesterséges intelligencia ugyancsak komoly változást indít el a szegmensben, ami hosszú távon nagy mennyiségű humán erőforrást válthat ki. A gazdaság várható lassulása a headline bérleti díjak növekedését korlátozza ugyan, ám mivel hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatokat, az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik.

Az első rész szintén piacvezető vállalatok szakértőivel itt olvasható.

Fotó:  StockLite - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

A nagy fejlesztők így látják a magyar ingatlanpiacot 2020-ban

A realista.hu szokásához híven idén is összegyűjtötte a legfontosabb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az új évben, azaz 2020-ban, hogyan alakul a szektor jövője. Most jöjjön a második rész. Wing, Indotek, GTC, Skanska, Futureal.

Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac elmúlt években bekövetkezett dinamikus bővülése stabil gazdasági alapokon nyugszik, és mivel ezek az alapok továbbra is biztatóak, 2020-ban is stabilitásra számítunk a piac teljességét nézve. Az egyes szegmensek teljesítménye természetesen eltérhet valamelyest: az irodapiacon, az ipari ingatlanoknál és a kiskereskedelmi ingatlanoknál erőteljesebb növekedésre, míg a lakóingatlan fejlesztéseknél az áfaváltozás miatt az előbbieknél visszafogottabb bővülésre számítunk. Régiós összevetésben is erős éve lehet a magyar piacnak, emellett még Lengyelországban – ahol immáron a WING jelentős szereplővé lépett elő – szintén stabil növekedésre számítunk.

Ami a WING-et illeti, minden szegmensben aktívak leszünk idén, így mind az iroda-, ipari, kereskedelmi, szálloda- és lakószegmensben indítunk új fejlesztéseket itthon. Lengyelországban pedig leányvállaltunk, az Echo Investment nagyszámú iroda- és lakófejlesztést visz. A jelenleg futó magyarországi projektjeink közül az irodapiacon kiemelném a Telekom-székház mellett épülő Liberty irodaházat, a Duna-parti evosoft-Siemens irodaházat, a lakóprojektek közül pedig az átadás előtt álló Kassák Residence-t, az építés alatt álló Metropolitan Garden-t és Park West-et, valamint az induló Kassák Passage-t.

Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója

Az ingatlanpiacon a nagy szektoroknak saját kereslet-kínálati viszonyaik vannak, melyek egymástól jól elkülönülnek. Ami általánosságban elmondható a legtöbb területről, az a jelentősen megemelkedett építési költségek, a stabil felhasználói piacok és az erős befektetői kereslet minden eddiginél alacsonyabb hozamelvárások mellett. Bár a csúcson már túl vagyunk, ezekben drámai változásra egyelőre nem lehet számítani. Az erős keresletnek fűtenie kellene a fejlesztéseket is, ebben azonban már jelentős eltérések tapasztalhatók. Az irodapiac például ezen a téren mintaszerűen viselkedik, a következő 2-3 évben nagy mennyiségű új kínálat érkezik a piacra, míg a lakáspiacon az immár 27%-os ÁFA vagy a kiskereskedelmi ingatlanok esetében a plázastop erősen fékezi, illetve akadályozza a fejlesztési tevékenységet.

Természetesen az összességében pozitív tendenciákat felülírhatja, ha a világgazdaságban valamilyen jelentős sokk történik. Ez alól a magyar ingatlanpiac sem vonhatja ki magát. Magyarország változatlanul divatos befektetői célpont – ennek megfelelően az árak is magasabbak a korábbiaknál: a piac mára elért egy olyan árszintet, ahol már csak olyan projektekbe érdemes befektetni, amelyek egy későbbi, esetleg jelentősen megváltozott piaci környezet mellett is tudják a befektetők által elvárt hozamot produkálni. Az Indotek Groupnál is ennek megfelelően alakítjuk idei tranzakciós politikánkat.

Gedai Bori, a GTC country menedzser-helyettese

2020 izgalmas év lesz az ingatlanpiacon! A gazdaság tavaly is az európai átlag felett növekedett, és ez bár jelenleg lassulni látszik, Magyarország így is jobban fog teljesíteni az átlagnál.  A 2019 rekordév volt a GTC számára, és idén is egy jó évre számítunk. Az iroda bérbeadás évek óta szárnyal és a folytatásban is ezt jósoljuk. A jelenleg épülő irodaházak sikeres előbérleti szerződéseket fognak kötni, emellett a hosszabbításoknál várható a bérleti díj növekedése és a bérbeadói ösztönzések csökkenése.

A befektetői piacon egyre nagyobb a verseny, idén az lesz a kihívás, hogy az intézményi befektetők által támasztott elvárásoknak megfelelő minőségű ingatlanok kerüljenek ki eladásra a piacra. Az új fejlesztések mellett a fejlesztőknek, nekünk kötelességünk, hogy a már elavult, első generációs irodaházakat korszerűsítsük és újrapozícionáljuk. Az újratervezésnél nagy hangsúlyt kell fordítani a hatékonyságra mind energiafelhasználás, mind üzemeltetés szempontjából. Mindkettő a közös költségek kordában tartását célozza meg, mely kihívás lesz a jövőben, de már idén is.

Marcin Łapiński, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója

Az irodapiacon mind a befektetők, mind a bérlők részéről további erős keresletet várok. A bérlői keresletnek köszönhetően még mindig rekord alacsony üresedési rátát tapasztalhatunk majd, ami arra fogja ösztönözni a nagy bérlőket, hogy a bérleti szerződésük lejárata előtt legalább 2,5-3 évvel ismét körülnézzenek a piacon, hogy új irodahelyiséget biztosítsanak maguknak. Emellett az alacsony munkanélküliségi ráta is további nyomást gyakorol a munkaadókra, hogy vonzó, jó elhelyezkedésű, egészséges és minősített irodákat nyújtsanak a jelenlegi és jövőbeni munkavállalóiknak. Azok az irodai projektek, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, hamar bérbe adhatók és értékesíthetők lesznek, természetes módon igen likvid befektetésekké válva a piacon.

Figyelembe véve az alacsony, a következő néhány évben fennmaradó kamatszintet, a teljes egészében bérbeadott, tökéletes elhelyezkedésű, egyedi épületek lesznek keresettek a befektetők között, és rekord alacsony hozamot érnek majd el. A munkaerőhiány és az építőanyagok árának emelkedése következtében magas építési költségek továbbra is kihívások elé állítják a piacot. Azonban vannak olyan jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az árcsúcs már mögöttünk van, és valamivel kisebb nyomást tapasztalhatunk majd a túlfűtött lakáspiac oldaláról, amelyet korábban az alacsony áfa is támogatott.

Ami a Skanska-t illeti, olyan izgalmas projektjeink vannak folyamatban, amelyek megfelelnek a fent említett kritériumoknak, annak érdekében, hogy mind a befektetők, mind a bérlők szempontjából sikeres fejlesztéseket valósíthassunk meg. A már teljes egészében bérbeadott és értékesített Nordic Light Trio irodaházunk idén elkészül. A Fővárosi Vízművek egykori, a Dózsa György út és a Váci út sarkán álló épületének lebontását követően most véglegesítjük a telken fejlesztésre kerülő új irodakomplexum terveit, a környéken élők igényeit is szem előtt tartva. Összefoglalva, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legmagasabb színvonalú innovatív és fenntartható épületeket fejlesszünk, a rendelkezésünkre álló legújabb technológiák által nyújtott lehetőségek felhasználásával.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója

Idén az irodapiacon már nem érdemes gondolkodni a 18 euró/négyzetméternél alacsonyabb bérleti díjakban, a drasztikusan megemelkedett kivitelezési költségek miatt. Az Y, és lassan a Z generáció munkába állása, a digitalizáció, valamint a dolgozók jóllétének előtérbe kerülése pedig új kihívások elé állítja a fejlesztőket. Továbbra is nagy veszélyfaktort jelent a munkaerőhiány, ami gátolja a bérlők növekedését és ezáltal a nagyobb irodaterek iránti igényüket is.

Egyre fontosabbá válik, hogy az iroda jól megközelíthető és megfelelő szolgáltatási környezetben helyezkedjen el,  mivel a munkavállalóknak ez akár napi egy óra időmegtakarítást is jelenthet, így a magasabb bérleti díj végül forintosítható hasznot hoz a bérlő és/vagy a munkavállaló számára. Ezek a trendek pedig az A+ kategóriás irodákat fejlesztő vállalatoknak kedveznek. A mesterséges intelligencia ugyancsak komoly változást indít el a szegmensben, ami hosszú távon nagy mennyiségű humán erőforrást válthat ki. A gazdaság várható lassulása a headline bérleti díjak növekedését korlátozza ugyan, ám mivel hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatokat, az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik.

Az első rész szintén piacvezető vállalatok szakértőivel itt olvasható.

Fotó:  StockLite - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC