X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Ahol Budapestet ledózerolták, hogy belépjenek a 21. századba

2018. December 04. Urbanisztika
A fővárosi barnaövezetekről szóló realista.hu sorozatunkat zárjuk konkrét példák említésével, amelyek új pályára állították Budapest néhány jelentős közterületét.

Ahogy korábban már megírtuk, Budapest közigazgatási területének mintegy 10-15%-a volt ipari övezet, amelyet három fő zónára osztottak. Az északi és a déli a rendszerváltás után hatalmas átalakuláson ment keresztül, míg a keleti szektor, például Kőbánya, helyzeténél fogva kevésbé változott meg.

Váci út

Az északi szektor részeként ma egészen új világot tapasztalhatunk a pesti Váci úton és az Óbudai-szigettől nyugatra. A Váci út ma már etalonnak számít, itt csak néhány számot sorolunk fel, hogy jelezzük az átalakulás mértékét. 1896-ban a főváros legnagyobb gépgyárai közül tíz működött itt közel 10 ezer munkással, ahol az ipari övezet mintegy hat kilométer hosszan nyúlt el északi irányba. Ez a több mint 100 év alatt kialakult terület az 1990-es évek közepére szinte az egyik pillanatról a másikra kiürült. A rendszerváltás után néhány évnyi csipkerózsika-álom után megindult a szerkezetváltás, és a gyárépületek ledózerolása után impozáns irodaházak nőttek ki a földből.

A Váci úton 1990 és 1994 között öt irodaház készült el, 1994-től 2000-ig további tizenöt komplexumot adtak át. 1999-2000-re megépült a WestEnd City Center, amely a Nyugati Térnél az irodafolyosó kapuja, és egyben reprezentálja a nagy volumenű fejlesztési potenciált az alpiacon. 2009-ben az előző ingatlanpiaci bumm csúcspontján, amikor a válság már dübörgött, több 30-40 ezer m2-es nagyságrendű irodaházat adtak át. A legújabbkori fejlesztési fellendülés részeként pedig megemlíthetjük a teljesség igénye nélkül a Nordic Lightot, a Promenade Gardens-t, az Advance Towert, a GTC White House-t vagy éppen az Agora Budapest projektet. Az építkezések jelenleg is zajlanak, vagyis nincs megállás.

Óbuda

Az Óbudai-szigettől nyugati irányban is működtek gyárak és üzemek a főváros északi ipari zónája részeként. Itt a legemblematikusabb projekt az idén húsz éves Graphisoft Park, amely megelőzte a korát, hiszen a kampusz jellegű, parkosított, csupán néhány emelettel rendelkező kisebb irodaházak a nagy kaliforniai technológiai multik cégközpontjaira hajaz, amelyek ma diktálják a munkahelyi világtrendeket. Az irodapark idén húszezer négyzetméternyi munkaterülettel bővült, így összesen már 75 ezer m2-nyi irodában dolgoznak a bérlők. A további bővüléshez szükséges a még szennyezett, szomszédos gázgyári területek részbeni rehabilitációja.

Innen nem messze az egykori Budapesti Harisnyagyár területén pedig az ECE tervezi az új, 50 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontjának – munkanéven Aquincum Központ – megépítését, bár a plázastop miatt némi adminisztrációs ügyeket meg kell oldani. A 125 ezer lakossal rendelkező III. kerületben immár tíz éve foglalkoznak a szóban forgó barnaövezet megújításával. A tervek szerint a vonzó bérlői összetétel mellett az egyedülálló építészeti koncepció és a látványos gasztronómiai terek is hangsúlyos szerepet kapnak. Mintegy 15 éttermi koncepciót terveznek, mindemellett egy 4D technológiával működő ultramodern mozi is helyet kapna az óbudai létesítményben.

A Soroksári út

Budapest déli zónájában két területet érdemes kiemelni, az egyik a ferencvárosi Soroksári út környéke, a másik pedig Kelenföld. A Soroksári út méretét és épületállományát tekintve méltó párja lehetne a Váci útnak, azonban a rendszerváltozás után eleinte nem futott be akkora „karriert”, mint a number one irodafolyosó. A Soroksári úton nincs metró, ellenben számos villamos és autóbusz közlekedik a környéken, ráadásul az egyes villamos meghosszabbítása jelentős mértékben növelte a terület megközelíthetőségét. Itt az ezredfordulótól kezdve kapcsoltak nagyobb sebességbe a fejlesztők, hiszen a Duna-part mentén kiépítették a Millennium Városközpontot a 3 hektáros projektterületen, ahol korábban ipari létesítmények üzemeltek. Jelenleg is épül a TriGranit beruházásában a 37 ezer m2-es Millennium Gardens.

Míg a Soroksári út másik oldala vonzáskörzetében híres malmok működtek. Nem véletlenül az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország malom nagyhatalomnak számított, sőt, a két világháború között is piacvezetők voltunk. Az egyik régi malom helyén építette fel a Skanska a 36 ezer m2-es Mill Park irodakomplexumot, mellette pedig a Haller utcánál a 32 ezer m2-es Haller Gardens irodaház üzemel. Nem messze innen a régi borjúvásárcsarnokot korábban a Wing újította fel, ahol kialakította a központját is. Mellette egy vadonatúj irodaházat épített, sőt, a környéken a régi vágóhidak mentén és részben területén lakóparkok, társasházak állnak kivitelezés alatt jelenleg is.

Dél-Buda

A déli iparterületek másik népszerű lokációja Dél-Buda, ahol a termelő funkciók kisebb területekre koncentrálódtak a múltban, a Rákóczi híd átadása is hatalmas lendületet adott a budai övezeteknek. Itt egyre inkább teret hódít az irodafunkció, elég csak a Külső Budafoki úton megépült irodaházakra gondolni (pl. IP West), avagy Közép-Kelet Európa első innovációs és technológiai irodaparkjára, az Infoparkra. Emellett lakófunkció váltja fel az ipari tevékenységet, vagy esetleg a régi épületek kereskedelmi szerepkörben élednek újjá, mint a Hengermalom utcában 2006-ban megnyitott Újbuda Center esetében is.

Az Infopark mellett 2004-ben készült el a 30 ezer m2-es Science Park is, amelyet nemrég megújítottak. Sőt, a Wing a Duna mellett a minap felépítette az Ericsson új hazai, 24 ezer m2-es központját, míg a szomszédos telken az Evosoft székház-projektjét kivitelezik 22 ezer négyzetméternyi területen. De az irodaházak mellett újabb lakóparkokat és társasházakat is kiviteleznek. A Lágymányosi öbölnél pedig a vadonatúj városnegyed, a BudaPart darui magasodnak. Itt egy komplex városrész készül 54 hektáron, ahol a nagyobb utak mentén az irodaházak fognak állni, míg a belső részeken a különböző formavilágú lakóházak kapnak helyet. Itt a mintegy 600 ezer m2-nyi beépített összterülettel számolhatunk a tervek szerint, amelynek egyik ikonikus fejlesztése a Mol Campus lesz.

+++

 

Melyek a legújabb irodatrendek? Hogyan járulhat hozzá az irodai környezet a munkáltatók márkájához? Hogyan használható fel a munkakörnyezet a munkaerő toborzásra és megtartásra? Milyen igényei vannak az új generációknak? Ezekre a kérdésekre keresik a szervezők a választ Az Év Irodája verseny első irodatrend konferenciáján, az OfficeUP-on. A rendezvény csúcspontja Az Év Irodája Díjátadó lesz, ahol a verseny bérlői díjait osztják ki 2019. február 20-án az Akvárium Klubban.

www.officeup.hu

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Ahol Budapestet ledózerolták, hogy belépjenek a 21. századba

A fővárosi barnaövezetekről szóló realista.hu sorozatunkat zárjuk konkrét példák említésével, amelyek új pályára állították Budapest néhány jelentős közterületét.

Ahogy korábban már megírtuk, Budapest közigazgatási területének mintegy 10-15%-a volt ipari övezet, amelyet három fő zónára osztottak. Az északi és a déli a rendszerváltás után hatalmas átalakuláson ment keresztül, míg a keleti szektor, például Kőbánya, helyzeténél fogva kevésbé változott meg.

Váci út

Az északi szektor részeként ma egészen új világot tapasztalhatunk a pesti Váci úton és az Óbudai-szigettől nyugatra. A Váci út ma már etalonnak számít, itt csak néhány számot sorolunk fel, hogy jelezzük az átalakulás mértékét. 1896-ban a főváros legnagyobb gépgyárai közül tíz működött itt közel 10 ezer munkással, ahol az ipari övezet mintegy hat kilométer hosszan nyúlt el északi irányba. Ez a több mint 100 év alatt kialakult terület az 1990-es évek közepére szinte az egyik pillanatról a másikra kiürült. A rendszerváltás után néhány évnyi csipkerózsika-álom után megindult a szerkezetváltás, és a gyárépületek ledózerolása után impozáns irodaházak nőttek ki a földből.

A Váci úton 1990 és 1994 között öt irodaház készült el, 1994-től 2000-ig további tizenöt komplexumot adtak át. 1999-2000-re megépült a WestEnd City Center, amely a Nyugati Térnél az irodafolyosó kapuja, és egyben reprezentálja a nagy volumenű fejlesztési potenciált az alpiacon. 2009-ben az előző ingatlanpiaci bumm csúcspontján, amikor a válság már dübörgött, több 30-40 ezer m2-es nagyságrendű irodaházat adtak át. A legújabbkori fejlesztési fellendülés részeként pedig megemlíthetjük a teljesség igénye nélkül a Nordic Lightot, a Promenade Gardens-t, az Advance Towert, a GTC White House-t vagy éppen az Agora Budapest projektet. Az építkezések jelenleg is zajlanak, vagyis nincs megállás.

Óbuda

Az Óbudai-szigettől nyugati irányban is működtek gyárak és üzemek a főváros északi ipari zónája részeként. Itt a legemblematikusabb projekt az idén húsz éves Graphisoft Park, amely megelőzte a korát, hiszen a kampusz jellegű, parkosított, csupán néhány emelettel rendelkező kisebb irodaházak a nagy kaliforniai technológiai multik cégközpontjaira hajaz, amelyek ma diktálják a munkahelyi világtrendeket. Az irodapark idén húszezer négyzetméternyi munkaterülettel bővült, így összesen már 75 ezer m2-nyi irodában dolgoznak a bérlők. A további bővüléshez szükséges a még szennyezett, szomszédos gázgyári területek részbeni rehabilitációja.

Innen nem messze az egykori Budapesti Harisnyagyár területén pedig az ECE tervezi az új, 50 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontjának – munkanéven Aquincum Központ – megépítését, bár a plázastop miatt némi adminisztrációs ügyeket meg kell oldani. A 125 ezer lakossal rendelkező III. kerületben immár tíz éve foglalkoznak a szóban forgó barnaövezet megújításával. A tervek szerint a vonzó bérlői összetétel mellett az egyedülálló építészeti koncepció és a látványos gasztronómiai terek is hangsúlyos szerepet kapnak. Mintegy 15 éttermi koncepciót terveznek, mindemellett egy 4D technológiával működő ultramodern mozi is helyet kapna az óbudai létesítményben.

A Soroksári út

Budapest déli zónájában két területet érdemes kiemelni, az egyik a ferencvárosi Soroksári út környéke, a másik pedig Kelenföld. A Soroksári út méretét és épületállományát tekintve méltó párja lehetne a Váci útnak, azonban a rendszerváltozás után eleinte nem futott be akkora „karriert”, mint a number one irodafolyosó. A Soroksári úton nincs metró, ellenben számos villamos és autóbusz közlekedik a környéken, ráadásul az egyes villamos meghosszabbítása jelentős mértékben növelte a terület megközelíthetőségét. Itt az ezredfordulótól kezdve kapcsoltak nagyobb sebességbe a fejlesztők, hiszen a Duna-part mentén kiépítették a Millennium Városközpontot a 3 hektáros projektterületen, ahol korábban ipari létesítmények üzemeltek. Jelenleg is épül a TriGranit beruházásában a 37 ezer m2-es Millennium Gardens.

Míg a Soroksári út másik oldala vonzáskörzetében híres malmok működtek. Nem véletlenül az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország malom nagyhatalomnak számított, sőt, a két világháború között is piacvezetők voltunk. Az egyik régi malom helyén építette fel a Skanska a 36 ezer m2-es Mill Park irodakomplexumot, mellette pedig a Haller utcánál a 32 ezer m2-es Haller Gardens irodaház üzemel. Nem messze innen a régi borjúvásárcsarnokot korábban a Wing újította fel, ahol kialakította a központját is. Mellette egy vadonatúj irodaházat épített, sőt, a környéken a régi vágóhidak mentén és részben területén lakóparkok, társasházak állnak kivitelezés alatt jelenleg is.

Dél-Buda

A déli iparterületek másik népszerű lokációja Dél-Buda, ahol a termelő funkciók kisebb területekre koncentrálódtak a múltban, a Rákóczi híd átadása is hatalmas lendületet adott a budai övezeteknek. Itt egyre inkább teret hódít az irodafunkció, elég csak a Külső Budafoki úton megépült irodaházakra gondolni (pl. IP West), avagy Közép-Kelet Európa első innovációs és technológiai irodaparkjára, az Infoparkra. Emellett lakófunkció váltja fel az ipari tevékenységet, vagy esetleg a régi épületek kereskedelmi szerepkörben élednek újjá, mint a Hengermalom utcában 2006-ban megnyitott Újbuda Center esetében is.

Az Infopark mellett 2004-ben készült el a 30 ezer m2-es Science Park is, amelyet nemrég megújítottak. Sőt, a Wing a Duna mellett a minap felépítette az Ericsson új hazai, 24 ezer m2-es központját, míg a szomszédos telken az Evosoft székház-projektjét kivitelezik 22 ezer négyzetméternyi területen. De az irodaházak mellett újabb lakóparkokat és társasházakat is kiviteleznek. A Lágymányosi öbölnél pedig a vadonatúj városnegyed, a BudaPart darui magasodnak. Itt egy komplex városrész készül 54 hektáron, ahol a nagyobb utak mentén az irodaházak fognak állni, míg a belső részeken a különböző formavilágú lakóházak kapnak helyet. Itt a mintegy 600 ezer m2-nyi beépített összterülettel számolhatunk a tervek szerint, amelynek egyik ikonikus fejlesztése a Mol Campus lesz.

+++

 

Melyek a legújabb irodatrendek? Hogyan járulhat hozzá az irodai környezet a munkáltatók márkájához? Hogyan használható fel a munkakörnyezet a munkaerő toborzásra és megtartásra? Milyen igényei vannak az új generációknak? Ezekre a kérdésekre keresik a szervezők a választ Az Év Irodája verseny első irodatrend konferenciáján, az OfficeUP-on. A rendezvény csúcspontja Az Év Irodája Díjátadó lesz, ahol a verseny bérlői díjait osztják ki 2019. február 20-án az Akvárium Klubban.

www.officeup.hu

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC