X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Gigantikus területekre pályázik a logisztika. Döntő változások a raktárpiacon

2021. Április 06. Raktár
A járvány örökre megváltoztatta a logisztikai ingatlanszektort: az ellátási lánccal kapcsolatos döntések minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kaptak. A demográfiai, a gazdasági és a technológiai megatrendek miatt a logisztikai ingatlanok iránti kereslet a következő évtizedben is növekedni fog. Az új igények 2030-ig globálisan további 3-4 milliárd négyzetméternyi raktárterületet jelenthetnek.

A Prologis Research legfrissebb elemzése szerint az alapvető logisztikai átalakulások hátterében ugyanazok a tényezők állnak, mint amelyek az életünket, a munkavégzési és a vásárlási szokásainkat is megváltoztatták. Vagyis az urbanizációt, a digitalizációt és a demográfiát emelhetjük ki. A fogyasztás világszerte a raktárkereslet elsődleges hajtóerejévé vált, miközben a fogyasztási szokásaink változásai is tovább erősítik ezt az átalakulást.

Az e-kereskedelem helyigénye nagyobb, mint korábban a logisztikai piacon meghatározó ágazatoké, ezzel egyidőben a termelés- és kereskedelemorientált használat visszaesett. Az e-kereskedelem globális lefedettsége a következő öt évben kb. évi 150 bázisponttal emelkedik, eközben a hagyományos kereskedelem versenyképességének fenntartásához egyre gyorsabb készletfeltöltési rendszerekre lesz szükség.

A vállalatok globális terjeszkedése azonban egyre inkább próbára teszi az ellátási láncok alkalmazkodóképességét és rugalmasságát, ami fokozza az igényt a korszerű raktárak és a decentralizált ellátási láncok iránt. A raktárak elhelyezkedése minden eddiginél fontosabbá válik, hiszen az ellátási láncok hossza nemcsak a versenyelőny elsődleges tényezője, hanem a vállalkozások pénzügyi teljesítményét is döntő módon befolyásolhatja.

Y és a digitalizáció

A demográfiai trendek, a technológia gyors ütemű fejlődése és a koronavírus-járvány nemcsak az életünket alakította is, hanem az ipari ingatlanpiaci igényeket is. A kiskereskedelemben és a logisztikai keresletben megjelent új igényeket az újabb generációk (Y és Z) ösztönzik, hiszen ők folyamatosan magasabb jövedelmi szintre lépnek, és ma már ők a kiskereskedők első számú célcsoportjai. Ráadásul a digitalizáció esetükben még hatványozottabb szerepet játszik. Az internet, mint kereskedelmi felület térnyerése világszerte folytatódik: az elmúlt évtizedben mintegy 2 milliárd ember számára vált elérhetővé.

A fogyasztók elvárásai hosszú távon is magasabbak lettek, a vásárlók a kényelmet, a választékot, a megbízhatóságot és az azonnali elérhetőséget várják el. Az új digitális lehetőségek és a kényelem iránti együttes igény újabb lendületet adott az e-kereskedelem terjedésének.

2011 és 2020 között az e-kereskedelem aránya a kiskereskedelmi áruk világszintű forgalmára vetítve kb. 4 százalékról mintegy 20 százalékra nőtt. A koronavírus-járvány és a „maradj otthon” kampány miatt még az idősebb fogyasztók és az e-kereskedelemre késve átállók, illetve kiskereskedők is rákényszerültek az online vásárlásra való áttérésre.

Újabb és újabb növekedés várható

A Prologis Research előrejelzése szerint a járvány alatt vagy amiatt bevezetett innovációk és az ellátási láncokban végrehajtott beruházások fokozzák az online megoldások versenyképességét. A hagyományos kiskereskedelem csak akkor maradhat versenyképes, ha ugyanolyan kényelmes és megbízható szolgáltatásokat kínál, mint az online vásárlás. A járvány lecsengésével egyaránt tudunk majd online és az üzletekben is vásárolni, ami fokozza majd a magasabb árukészletek iránti igényt, vagyis könnyen elérhető és gyors árufeltöltési rendszerekre lesz szükség. Ez összességében háromszor nagyobb raktárterületet igényel.

A fogyasztók világszerte emelkedő száma növelte azoknak a vállalatoknak a növekedési lehetőségeit, amelyek képesek az üzleti tevékenységüket új helyszínekre is kiterjeszteni, ahol így megjelenik az igény az új raktárlétesítmények iránt. A korszerű logisztikai megoldások jelenlegi átlagos térigénye végfogyasztói háztartásonként kb. 3,25 négyzetméter a Prologis Research számításai szerint. Ha ez az érték 2030-ra kb 3,72–4,65 négyzetméterre emelkedik, akkor kb. 3-4 milliárd négyzetméternyi új logisztikai területigény jelentkezik világszerte.

Az ellátási láncokban jelentkező fennakadások felértékelték a rugalmas alkalmazkodóképesség jelentőségét. Jelenleg az alábbi kockázatok merülnek fel: alacsony raktárkészlet, amely készlethiányt eredményezhet; a kizárólagos beszerzési forrás és az ellátási lánc átláthatatlansága, amelyek negatívan befolyásolhatják az árubeszerzés gördülékenységét; valamint a hosszú átfutási idők és fennakadások a kereskedelemben, amelyek miatt az áru nem jut el időben a végfelhasználókhoz.

A magasabb készletszintek így hozzájárulhatnak a rugalmassághoz és növelik a logisztikai ingatlanok iránti keresletet. Az ellátási láncokat meghatározó szemlélet elmozdulása az „just-in-case” modelltől a „just-in-time” modell felé több mint 5–10 százalékos készletnövekedést eredményezhet.

Felértékelődik Közép-Európa is

Ha a termelési központok a célpiacok közelében helyezkednek el, lerövidülnek a termelési átfutási idők, és a vállalatoknak nem kell a kieső bevételek, elvesztett vásárlók és magasabb költségek problémájával szembenéznie. A bérek ugyanakkor rendkívül magasak ahhoz, hogy a vállalatok az USA-ban és Európa legtöbb országában jelentős visszatelepítéseket hajtsanak végre. A multinacionális vállalatok ehelyett a végfogyasztóikhoz közeli piacokon, így például Mexikóban és Kelet-Közép-Európában állították fel a termelési központjaikat.

Ezzel együtt a gyártáshoz kapcsolódó ellátási lánc műveleteinek döntő része valószínűleg Ázsiában marad, hiszen egyrészt itt él a világ középosztályának a fele, másrészt vonzó a munkaerő-kínálat és fejlett az ipari infrastruktúra, különösen Kínában. A fogyasztói kör bővülése Kínában az ellátási láncokat is gyökeresen átalakította, hiszen eredetileg ezeket az export céljaira tervezték, ma már azonban a belföldi fogyasztást szolgálják ki.

A városokban élő lakosság száma az elmúlt 30 évben világszerte megkétszereződött, és az előrejelzések szerint a következő 30 évben újra megduplázódik, ami egyaránt jelentős hatással lesz a fogyasztásra, a közlekedésre és a földhasználatra. Mindegy, hogy az árunak az üzletek polcaira vagy a vevő lakásához kell érkeznie, a fogyasztók hozzászoktak az egyre magasabb szintű szolgáltatásokhoz. A sűrűsödő fogyasztási központok nagyobb bevételek elérését teszik lehetővé, miközben a növekvő fogyasztói igények és a zsúfoltság világszerte egyre komolyabb kihívások elé állítják az ellátási láncokat.

Fotók: Prologis Park Budapest-Harbor, Budapest-Sziget és M1

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Gigantikus területekre pályázik a logisztika. Döntő változások a raktárpiacon

A járvány örökre megváltoztatta a logisztikai ingatlanszektort: az ellátási lánccal kapcsolatos döntések minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kaptak. A demográfiai, a gazdasági és a technológiai megatrendek miatt a logisztikai ingatlanok iránti kereslet a következő évtizedben is növekedni fog. Az új igények 2030-ig globálisan további 3-4 milliárd négyzetméternyi raktárterületet jelenthetnek.

A Prologis Research legfrissebb elemzése szerint az alapvető logisztikai átalakulások hátterében ugyanazok a tényezők állnak, mint amelyek az életünket, a munkavégzési és a vásárlási szokásainkat is megváltoztatták. Vagyis az urbanizációt, a digitalizációt és a demográfiát emelhetjük ki. A fogyasztás világszerte a raktárkereslet elsődleges hajtóerejévé vált, miközben a fogyasztási szokásaink változásai is tovább erősítik ezt az átalakulást.

Az e-kereskedelem helyigénye nagyobb, mint korábban a logisztikai piacon meghatározó ágazatoké, ezzel egyidőben a termelés- és kereskedelemorientált használat visszaesett. Az e-kereskedelem globális lefedettsége a következő öt évben kb. évi 150 bázisponttal emelkedik, eközben a hagyományos kereskedelem versenyképességének fenntartásához egyre gyorsabb készletfeltöltési rendszerekre lesz szükség.

A vállalatok globális terjeszkedése azonban egyre inkább próbára teszi az ellátási láncok alkalmazkodóképességét és rugalmasságát, ami fokozza az igényt a korszerű raktárak és a decentralizált ellátási láncok iránt. A raktárak elhelyezkedése minden eddiginél fontosabbá válik, hiszen az ellátási láncok hossza nemcsak a versenyelőny elsődleges tényezője, hanem a vállalkozások pénzügyi teljesítményét is döntő módon befolyásolhatja.

Y és a digitalizáció

A demográfiai trendek, a technológia gyors ütemű fejlődése és a koronavírus-járvány nemcsak az életünket alakította is, hanem az ipari ingatlanpiaci igényeket is. A kiskereskedelemben és a logisztikai keresletben megjelent új igényeket az újabb generációk (Y és Z) ösztönzik, hiszen ők folyamatosan magasabb jövedelmi szintre lépnek, és ma már ők a kiskereskedők első számú célcsoportjai. Ráadásul a digitalizáció esetükben még hatványozottabb szerepet játszik. Az internet, mint kereskedelmi felület térnyerése világszerte folytatódik: az elmúlt évtizedben mintegy 2 milliárd ember számára vált elérhetővé.

A fogyasztók elvárásai hosszú távon is magasabbak lettek, a vásárlók a kényelmet, a választékot, a megbízhatóságot és az azonnali elérhetőséget várják el. Az új digitális lehetőségek és a kényelem iránti együttes igény újabb lendületet adott az e-kereskedelem terjedésének.

2011 és 2020 között az e-kereskedelem aránya a kiskereskedelmi áruk világszintű forgalmára vetítve kb. 4 százalékról mintegy 20 százalékra nőtt. A koronavírus-járvány és a „maradj otthon” kampány miatt még az idősebb fogyasztók és az e-kereskedelemre késve átállók, illetve kiskereskedők is rákényszerültek az online vásárlásra való áttérésre.

Újabb és újabb növekedés várható

A Prologis Research előrejelzése szerint a járvány alatt vagy amiatt bevezetett innovációk és az ellátási láncokban végrehajtott beruházások fokozzák az online megoldások versenyképességét. A hagyományos kiskereskedelem csak akkor maradhat versenyképes, ha ugyanolyan kényelmes és megbízható szolgáltatásokat kínál, mint az online vásárlás. A járvány lecsengésével egyaránt tudunk majd online és az üzletekben is vásárolni, ami fokozza majd a magasabb árukészletek iránti igényt, vagyis könnyen elérhető és gyors árufeltöltési rendszerekre lesz szükség. Ez összességében háromszor nagyobb raktárterületet igényel.

A fogyasztók világszerte emelkedő száma növelte azoknak a vállalatoknak a növekedési lehetőségeit, amelyek képesek az üzleti tevékenységüket új helyszínekre is kiterjeszteni, ahol így megjelenik az igény az új raktárlétesítmények iránt. A korszerű logisztikai megoldások jelenlegi átlagos térigénye végfogyasztói háztartásonként kb. 3,25 négyzetméter a Prologis Research számításai szerint. Ha ez az érték 2030-ra kb 3,72–4,65 négyzetméterre emelkedik, akkor kb. 3-4 milliárd négyzetméternyi új logisztikai területigény jelentkezik világszerte.

Az ellátási láncokban jelentkező fennakadások felértékelték a rugalmas alkalmazkodóképesség jelentőségét. Jelenleg az alábbi kockázatok merülnek fel: alacsony raktárkészlet, amely készlethiányt eredményezhet; a kizárólagos beszerzési forrás és az ellátási lánc átláthatatlansága, amelyek negatívan befolyásolhatják az árubeszerzés gördülékenységét; valamint a hosszú átfutási idők és fennakadások a kereskedelemben, amelyek miatt az áru nem jut el időben a végfelhasználókhoz.

A magasabb készletszintek így hozzájárulhatnak a rugalmassághoz és növelik a logisztikai ingatlanok iránti keresletet. Az ellátási láncokat meghatározó szemlélet elmozdulása az „just-in-case” modelltől a „just-in-time” modell felé több mint 5–10 százalékos készletnövekedést eredményezhet.

Felértékelődik Közép-Európa is

Ha a termelési központok a célpiacok közelében helyezkednek el, lerövidülnek a termelési átfutási idők, és a vállalatoknak nem kell a kieső bevételek, elvesztett vásárlók és magasabb költségek problémájával szembenéznie. A bérek ugyanakkor rendkívül magasak ahhoz, hogy a vállalatok az USA-ban és Európa legtöbb országában jelentős visszatelepítéseket hajtsanak végre. A multinacionális vállalatok ehelyett a végfogyasztóikhoz közeli piacokon, így például Mexikóban és Kelet-Közép-Európában állították fel a termelési központjaikat.

Ezzel együtt a gyártáshoz kapcsolódó ellátási lánc műveleteinek döntő része valószínűleg Ázsiában marad, hiszen egyrészt itt él a világ középosztályának a fele, másrészt vonzó a munkaerő-kínálat és fejlett az ipari infrastruktúra, különösen Kínában. A fogyasztói kör bővülése Kínában az ellátási láncokat is gyökeresen átalakította, hiszen eredetileg ezeket az export céljaira tervezték, ma már azonban a belföldi fogyasztást szolgálják ki.

A városokban élő lakosság száma az elmúlt 30 évben világszerte megkétszereződött, és az előrejelzések szerint a következő 30 évben újra megduplázódik, ami egyaránt jelentős hatással lesz a fogyasztásra, a közlekedésre és a földhasználatra. Mindegy, hogy az árunak az üzletek polcaira vagy a vevő lakásához kell érkeznie, a fogyasztók hozzászoktak az egyre magasabb szintű szolgáltatásokhoz. A sűrűsödő fogyasztási központok nagyobb bevételek elérését teszik lehetővé, miközben a növekvő fogyasztói igények és a zsúfoltság világszerte egyre komolyabb kihívások elé állítják az ellátási láncokat.

Fotók: Prologis Park Budapest-Harbor, Budapest-Sziget és M1

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC