X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Hogyan lesz a vakok elefántjából sikeres proptech Magyarországon? – interjú Sellyey Tamással

2019. Június 25. Proptech
A technológia és az ingatlanszektor már elindultak a közös útjukon, azonban még rengeteg lehetőséget tartogat a jövő. A PropTech Hungary konferencián beszélgettünk Sellyey Tamással, a DVM group operatív és értékesítési igazgatójával az innovációról, a technológia lehetőségeiről, a magyar piacról, és arról, hogy egy vállalat hogyan képes integrálni a folyamatosan megjelenő proptech megoldásokat.

– Ön itt a PropTech Hungary konferencián a bevezető beszélgetésben egy igen szemléletes példával illusztrálta az új iparágat. Az olvasóink kedvéért megosztaná velünk a történetet?

– Egy régi kínai tanmesében a vakokat megkérik, hogy érintés útján állapítsák meg egy elefántról, hogy mi is az pontosan. Az első a lábát tapogatva egy oszlopot ismer fel, a másik az oldalát megérintve egy falra tippel, a harmadik az ormányáról egy csőre asszociál. Önállóan azonban egyikük sem jön rá a megoldásra. Ez a metafora érzékelteti számunkra: a proptech részleteiben nehezen értelmezhető, ezért, ha pontosan szeretnénk meghatározni az új jelenséget és hatását az ingatlanszakmára, akkor nem az egyes munkafázisokhoz kapcsolódó megoldásokat kell kiemelnünk, hanem holisztikusan, összefüggéseiben kell szemlélnünk. Minden piaci szereplőt és szakterületet át kell hasson a technológiai újdonságok, alkalmazások iránti igény, hiszen a proptech katalizálja és hatékonyabbá teszi az ingatlanszektort. Értéknövekedésről is beszélünk, hiszen egységnyi idő alatt sokkal több terméket és szolgáltatást lehet előállítani kisebb hibaszázalékkal és hatékonyabb kommunikációval.

– Hol tart jelenleg ez az iparág, hiszen erős túlzással tegnap még senki sem ismerte, ma meg már sokan idézik, emlegetik, szinte mindennel összefüggésbe hozzák, miközben még mindig nem nagyon tudjuk, hogy mit is jelent valójában?

– A technológiai fejlődés lassabban indult be az ingatlanszektorban, mint más ágazatokban – itt említhetjük meg például a pénzügyi szektort forradalmasító fintechet –, úgy is fogalmazhatunk, hogy a proptech lassabban vette fel az utazási sebességet, most azonban gőzerővel haladunk előre, amit az is bizonyít, hogy világszerte tízmilliárd dollárokat fektetnek proptech startup vállalkozásokba. Az ingatlanszektor jellegénél fogva – hiszen jelentős részben materiális és humán igényű ágazat – kevésbé volt alkalmas arra, hogy az új technológiákat és eszközöket azonnal hasznosítsa.

– Egy piacvezető építőipari cégcsoport, mint a DVM group, milyen proptech megoldásokat használ az egyes tevékenységi köreiben?

– Mi a proptech iparág szereplői közül a felhasználói oldalt képviseljük, fokozatosan építjük be a munkánkba a technológia adta lehetőségeket. Már minden szolgáltatási – így a tervezési, a kivitelezési, a projektmenedzsment és a fenntarthatósági tanácsadás – üzletágunkban használunk proptech megoldást, az épületinformációs modelltől kezdve az energiamodelleken át a dokumentumtárolásig (pl. BIM, BIMx, PlanGrid, BauApp, PlanDoc). Ezen módszerek egy részét már régóta alkalmazzuk, míg más részüket a technológiai fejlődés fázisainak megfelelően folyamatosan vezetjük be, integráljuk a mindennapi munkánkba. Egyelőre nem mi generáljuk a fejlesztői igényeket, hanem az elérhető szoftverekből válogatunk.

– Beszéljünk kicsit az építőiparról, hiszen az ágazat az elmúlt évek sikertörténete, folyamatosan újabb és újabb csúcsokat dönt. A DVM group is sokféle projektet valósít meg, mint generálkivitelező. Itt milyen technológiai megoldások jelenthetik a fejlődést?

– Kiemelhetjük a piacon egy éve jelen lévő BauApp rendszert, amely egy platformon kezeli az építkezés összes dokumentumát, többek között tervrajzokat, helyszíni bejárásokat, hibalistákat, vagyis a kivitelezésben résztvevő összes személy egyetlen alkalmazásban tudja követni valós időben az építkezés menetrendjét. Számos előnyét említhetjük, így időt takaríthatunk meg, pontosan delegálhatunk feladatokat, a munkák végrehajtását kontrollálhatjuk stb. Régebben a folyamatok követése papíralapon zajlott, sokkal nehézkesebb, analógabb, szubjektívebb volt a rendszer, statikus szemléletmódot jelentett, nem volt interaktív, nehézkesebben zajlott a kommunikáció, a lassabb ügyintézés pedig több hibalehetőséggel járt együtt.

A technológia kulcskérdéssé válik az építőiparban, hatalmas kapacitások vannak lekötve hosszú évekre, miközben szűk keresztmetszetről beszélhetünk munkaerő és kapacitás  szempontjából. A kormányzat a jól ismert iparági korlátokat a szektor folyamatos technológiai fejlesztésével kívánja némiképp ellensúlyozni. Összességében az építőipar technológiai fejlődése sokkal lassabban megy végbe, mint az autógyártásban, hiszen sok munkafolyamat manuálisan történik, a Kormány ezért is támogat minél több munkafázis „techesítését” olyan cégek számára, amelyek saját forrásból nem képesek az új módszerek bevezetésére.

– A tervezési üzletágban a BIM egyre nagyobb szerepet játszik a nagyvilágban, miközben Magyarországon még a mérnöki képzésben sem helyeznek nagy hangsúlyt erre a szakterületre. Önök hogyan viszonyulnak az épületinformációs modellhez?

– Saját BIM-menedzserrel dolgozunk, amely ugrásszerű fejlődést jelentett a korábbi tervezői módszerekhez képest, hiszen egyrészt integráltan kezelhetjük az összes épületre vonatkozó információt, másrészt lehetőségünk van például virtuális körbejárásokra, ami sokkal interaktívabb alkalmazást biztosít. Valamennyi megbízásunk során alkalmazzuk, a mi ügymenetünkben már bevett gyakorlatnak számít. Sokkal hatékonyabb és pontosabb munkát lehet így végezni, miközben a felhasználói élmény is óriási változáson ment keresztül pozitív értelemben, illetve a megrendelőink sokkal szemléletesebb és részletesebb termékismertetőt kaphatnak, az igényeiket sokkal precízebben tudjuk artikulálni.

– Hogyan képes egy vállalat a proptech legújabb lehetőségeit hasznosítani, ha sokszor azt sem tudjuk előre megmondani, hogy holnap milyen új alkalmazást dobnak a piacra?

– A jövő folyamatosan alakul, ezért nem tudunk előre például egy hároméves proptech tervet felállítani, hogy a vállalatunknál miként alkalmazzuk majd a legújabb lehetőségeket, hanem gyakorlatilag egy szocializációs folyamat részeként folyamatosan próbáljuk beépíteni a legújabb vívmányokat a tevékenységünkbe. Nehéz felkészülni arra, hogy mit hoz a holnap, ezért állandóan monitoroznunk kell a piacot, rugalmasan és befogadóan kell készülnünk az újabb lehetőségekre. Az a cég, amely rendelkezik erőforrásokkal és szakértelemmel, hogy folyamatosan figyelje és integrálja a megjelenő új proptech megoldásokat a munkafolyamataiba, az tudatosabban készülhet a jövőre és eredményesebb munkát végezhet.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Hogyan lesz a vakok elefántjából sikeres proptech Magyarországon? – interjú Sellyey Tamással

A technológia és az ingatlanszektor már elindultak a közös útjukon, azonban még rengeteg lehetőséget tartogat a jövő. A PropTech Hungary konferencián beszélgettünk Sellyey Tamással, a DVM group operatív és értékesítési igazgatójával az innovációról, a technológia lehetőségeiről, a magyar piacról, és arról, hogy egy vállalat hogyan képes integrálni a folyamatosan megjelenő proptech megoldásokat.

– Ön itt a PropTech Hungary konferencián a bevezető beszélgetésben egy igen szemléletes példával illusztrálta az új iparágat. Az olvasóink kedvéért megosztaná velünk a történetet?

– Egy régi kínai tanmesében a vakokat megkérik, hogy érintés útján állapítsák meg egy elefántról, hogy mi is az pontosan. Az első a lábát tapogatva egy oszlopot ismer fel, a másik az oldalát megérintve egy falra tippel, a harmadik az ormányáról egy csőre asszociál. Önállóan azonban egyikük sem jön rá a megoldásra. Ez a metafora érzékelteti számunkra: a proptech részleteiben nehezen értelmezhető, ezért, ha pontosan szeretnénk meghatározni az új jelenséget és hatását az ingatlanszakmára, akkor nem az egyes munkafázisokhoz kapcsolódó megoldásokat kell kiemelnünk, hanem holisztikusan, összefüggéseiben kell szemlélnünk. Minden piaci szereplőt és szakterületet át kell hasson a technológiai újdonságok, alkalmazások iránti igény, hiszen a proptech katalizálja és hatékonyabbá teszi az ingatlanszektort. Értéknövekedésről is beszélünk, hiszen egységnyi idő alatt sokkal több terméket és szolgáltatást lehet előállítani kisebb hibaszázalékkal és hatékonyabb kommunikációval.

– Hol tart jelenleg ez az iparág, hiszen erős túlzással tegnap még senki sem ismerte, ma meg már sokan idézik, emlegetik, szinte mindennel összefüggésbe hozzák, miközben még mindig nem nagyon tudjuk, hogy mit is jelent valójában?

– A technológiai fejlődés lassabban indult be az ingatlanszektorban, mint más ágazatokban – itt említhetjük meg például a pénzügyi szektort forradalmasító fintechet –, úgy is fogalmazhatunk, hogy a proptech lassabban vette fel az utazási sebességet, most azonban gőzerővel haladunk előre, amit az is bizonyít, hogy világszerte tízmilliárd dollárokat fektetnek proptech startup vállalkozásokba. Az ingatlanszektor jellegénél fogva – hiszen jelentős részben materiális és humán igényű ágazat – kevésbé volt alkalmas arra, hogy az új technológiákat és eszközöket azonnal hasznosítsa.

– Egy piacvezető építőipari cégcsoport, mint a DVM group, milyen proptech megoldásokat használ az egyes tevékenységi köreiben?

– Mi a proptech iparág szereplői közül a felhasználói oldalt képviseljük, fokozatosan építjük be a munkánkba a technológia adta lehetőségeket. Már minden szolgáltatási – így a tervezési, a kivitelezési, a projektmenedzsment és a fenntarthatósági tanácsadás – üzletágunkban használunk proptech megoldást, az épületinformációs modelltől kezdve az energiamodelleken át a dokumentumtárolásig (pl. BIM, BIMx, PlanGrid, BauApp, PlanDoc). Ezen módszerek egy részét már régóta alkalmazzuk, míg más részüket a technológiai fejlődés fázisainak megfelelően folyamatosan vezetjük be, integráljuk a mindennapi munkánkba. Egyelőre nem mi generáljuk a fejlesztői igényeket, hanem az elérhető szoftverekből válogatunk.

– Beszéljünk kicsit az építőiparról, hiszen az ágazat az elmúlt évek sikertörténete, folyamatosan újabb és újabb csúcsokat dönt. A DVM group is sokféle projektet valósít meg, mint generálkivitelező. Itt milyen technológiai megoldások jelenthetik a fejlődést?

– Kiemelhetjük a piacon egy éve jelen lévő BauApp rendszert, amely egy platformon kezeli az építkezés összes dokumentumát, többek között tervrajzokat, helyszíni bejárásokat, hibalistákat, vagyis a kivitelezésben résztvevő összes személy egyetlen alkalmazásban tudja követni valós időben az építkezés menetrendjét. Számos előnyét említhetjük, így időt takaríthatunk meg, pontosan delegálhatunk feladatokat, a munkák végrehajtását kontrollálhatjuk stb. Régebben a folyamatok követése papíralapon zajlott, sokkal nehézkesebb, analógabb, szubjektívebb volt a rendszer, statikus szemléletmódot jelentett, nem volt interaktív, nehézkesebben zajlott a kommunikáció, a lassabb ügyintézés pedig több hibalehetőséggel járt együtt.

A technológia kulcskérdéssé válik az építőiparban, hatalmas kapacitások vannak lekötve hosszú évekre, miközben szűk keresztmetszetről beszélhetünk munkaerő és kapacitás  szempontjából. A kormányzat a jól ismert iparági korlátokat a szektor folyamatos technológiai fejlesztésével kívánja némiképp ellensúlyozni. Összességében az építőipar technológiai fejlődése sokkal lassabban megy végbe, mint az autógyártásban, hiszen sok munkafolyamat manuálisan történik, a Kormány ezért is támogat minél több munkafázis „techesítését” olyan cégek számára, amelyek saját forrásból nem képesek az új módszerek bevezetésére.

– A tervezési üzletágban a BIM egyre nagyobb szerepet játszik a nagyvilágban, miközben Magyarországon még a mérnöki képzésben sem helyeznek nagy hangsúlyt erre a szakterületre. Önök hogyan viszonyulnak az épületinformációs modellhez?

– Saját BIM-menedzserrel dolgozunk, amely ugrásszerű fejlődést jelentett a korábbi tervezői módszerekhez képest, hiszen egyrészt integráltan kezelhetjük az összes épületre vonatkozó információt, másrészt lehetőségünk van például virtuális körbejárásokra, ami sokkal interaktívabb alkalmazást biztosít. Valamennyi megbízásunk során alkalmazzuk, a mi ügymenetünkben már bevett gyakorlatnak számít. Sokkal hatékonyabb és pontosabb munkát lehet így végezni, miközben a felhasználói élmény is óriási változáson ment keresztül pozitív értelemben, illetve a megrendelőink sokkal szemléletesebb és részletesebb termékismertetőt kaphatnak, az igényeiket sokkal precízebben tudjuk artikulálni.

– Hogyan képes egy vállalat a proptech legújabb lehetőségeit hasznosítani, ha sokszor azt sem tudjuk előre megmondani, hogy holnap milyen új alkalmazást dobnak a piacra?

– A jövő folyamatosan alakul, ezért nem tudunk előre például egy hároméves proptech tervet felállítani, hogy a vállalatunknál miként alkalmazzuk majd a legújabb lehetőségeket, hanem gyakorlatilag egy szocializációs folyamat részeként folyamatosan próbáljuk beépíteni a legújabb vívmányokat a tevékenységünkbe. Nehéz felkészülni arra, hogy mit hoz a holnap, ezért állandóan monitoroznunk kell a piacot, rugalmasan és befogadóan kell készülnünk az újabb lehetőségekre. Az a cég, amely rendelkezik erőforrásokkal és szakértelemmel, hogy folyamatosan figyelje és integrálja a megjelenő új proptech megoldásokat a munkafolyamataiba, az tudatosabban készülhet a jövőre és eredményesebb munkát végezhet.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC