X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Hogyan üzemelnek a hazai plázák, strip mallok és egyéb kiskereskedelmi egységek?

2020. Augusztus 11. Retail
A LEO FM Benchmarking III. kötetében a hazai kiskereskedelmi egységek üzemeltetését is górcső alá vették, hiszen összesen 347 épület adatait elemezték. Az elmúlt években sokat fejlődtek a létesítmények, persze van még hova előre lépni.

A kiskereskedelmi piacon számos változásnak lehettünk a szemtanúi az elmúlt években, itt említhetjük meg a diszkontláncok látványos előretörését, a nagy bevásárlóközpontok átstrukturálását, az online kereskedelem térnyerését. Ezek a jelenségek az ingatlanok működtetése, üzemeltetése során is komoly kihívásokat jelentenek. Ezt ellensúlyozza, hogy a kereskedelmi forgalom a meglóduló bérek hatására dinamikus növekedést produkál, bár ez a növekedés elsősorban Budapestre, illetve a nagyvárosokra koncentrálódik.

Míg az első kiadványban 56, a másodikban165, a legújabb LEO FM Benchmarking kötetben már 347db épület adatait elemezték a  LEO (Létesitménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) szakértői. (A mintában bankfiókok, kiskereskedelmi egységek, strip mallok és bevásárlóközpontok találhatók.) A kutatásban résztvevő kiskereskedelmi egységek harmada és a bevásárlóközpontok 40%-a Budapesten található. 

A budapesti kiskereskedelmi egységeknél látható magas átlagéletkor legfőbb oka, hogy a mintában sok a belvárosi társasházak aljában működő kiskereskedelmi egység. Habár a bankfiókok darabszáma a legnagyobb, átlagterületük nagysága jelentősen kisebb, mint a többi kereskedelmi létesítményé. A jelenlegi kutatásban már 991 ezer m2 az elemzett teljes kereskedelmi terület.

Üzemeltetési díjak

A műszaki üzemeltetés fajlagos díja a bankfiókokban a legmagasabb, meghaladja még a többnyire felülreprezentált bevásárlóközpontok díját is. Ennek oka nem a berendezések száma, hanem azok kora és az épületek mérete. A strip mallok esetében a bérlők által karbantartott egyedi berendezések sok esetben nem jelennek meg az üzemeltetési díjban.

Szintén a területnagyság befolyásolja, hogy a bevásárlóközpontok közműfogyasztása lényegesen magasabb a többi kereskedelmi létesítményétől. Rengeteg a közös terület, amelynek légkezelését szintúgy meg kell oldani, mint a szinte csak bérleményi területekkel rendelkező strip malloknál, vagy a kiskereskedelmi egységeknél és a bankfiókoknál. Meg kell említeni a bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét, amely szintén indokolja a magasabb közműfogyasztást.

A strip mallok üzemeltetési díja jóval alacsonyabb a többi kereskedelmi egység díjához viszonyítva, amelynek oka egyrészt az épületek és berendezések egyszerűségében rejlik, másrészt itt a bérlők egyedi berendezéseinek üzemeltetési költsége, a takarítási és őrzési díjaik nem jelennek meg. Ezen épülettípus csekély közös területtel rendelkezik.

A bankfiókok magas fajlagos üzemeltetési költségének oka apró méretükből adódik. Egyrészt az azonos költségtételek kisebb m2-rel osztandók, másrészt egyes díjelemek esetében nem kihasználhatók azon szinergiák, amelyek a nagyobb kereskedelmi egységtípusokban jelentkeznek pl.: helyi személyzet, takarítógép. Az egyéb kereskedelmi egységeknél az irányítási és menedzsmentdíj jóval magasabb, mint máshol. Ennek oka vélhetően a mintában szereplő létesítmények egyedi adottságaiban keresendők.

A bankfiókok esetén nem jelenik meg építészeti költség, mivel ezek egyrészt bérlemények, másrészt elvárt színvonalukból adódóan rendszeresen felújítottak. A strip mallok esetében a gyengeáram esetén látható kiugró érték, amelynek oka vélhetően, hogy méretük és különállóságuk miatt nem csak biztonsági rendszerekkel, hanem tűzjelző rendszerrel, adott esetben felügyeleti rendszerekkel is felszereltek. A bankfiókok és egyéb kereskedelmi egységeknél a gépészet díjának aránya a legmagasabb, amelyet feltehetően az egyedi berendezések (pl. Split klímák, biztonsági ajtók, biztonsági berendezések) üzemeltetési díja dob meg.  

Műszaki karbantartás és üzemeltetési díjtételek a kereskedelmi egységekben (Ft/m2/hó)

Mennyit fogyasztanak?

A bevásárlóközpontok minden tekintetben a kereskedelmi létesítmények csúcsát képviselik. Klímatizálással, légkezeléssel, óriási folyosókkal, hatalmas parkolóházakkal rendelkeznek, amelyek sok energiát fogyasztanak. Emellett a funkció eltérés és a nyitvatartási idő is jelentős mértékű többlet energiát igényel, hiszen például az ételudvarok és a szórakozóhelyek energiaigénye jóval magasabb, mint egy ruházati üzlet igénye.

Ha a gázfogyasztási fajlagosokat vizsgáljuk, akkor hasonló eltéréseket látunk, mint a villamos energia esetében. A bevásárlóközpontok méretükből adódóan jelentősen nagyobb légköbméterűek, amely a fűtési igényekben is megjelenik. A m2-re vetített fajlagos eltérések ugyanakkor már nem radikálisak. A bevásárlóközpontok magasabb értéke elsősorban az ételudvarok miatt jelentkezik.

Annak ellenére, hogy egyes bevásárlóközpontok szinte alig rendelkeznek zöldterülettel, míg a strip mallok nagyobb kertet tudhatnak magukénak, a plázák vízfogyasztása lényegesen magasabb. Ennek oka a tízszer magasabb látogatók számában, valamint a vendéglátóegységek vízhasználatában rejlik.

Általánosságban minél korszerűbb a gépészet, annál magasabbak az üzemeltetési és energiadíjak. Ugyanakkor a műszaki üzemeltetés díját jelentősen befolyásolja a berendezések kora és állapota, hiszen az elavultabb rendszerek javítási költsége jelentősen megdobja az üzemeltetés díját.

A fűtés+hűtés+légkezelés gépészettel rendelkező létesítmények vizsgálata azt mutatja, hogy a bevásárlóközpontok fajlagos villamosenergia költsége jóval nagyobb, mint a strip mallok esetében. A jelentős eltérés mögött számok ok húzódik meg: az eltérő nyitvatartási idők, a különböző belmagasságú terek, az eltérő elektromos fogyasztók úgymint mozi vagy konyhai főzőberendezések, valamint a teremgarázsok világítása.

A kutatásban szereplő villamosenergia és földgáz átlagos egységárak a piaci trendet visszaigazolva 2015-ről 2018-ra jelentősen csökkentek. Majd 2018-ban és 2019-ben a piaci szereplők az olajárak emelkedése, a németországi atomerőművek leállítása, a veszteségesen termelő erőművek csődje miatt az árak emelkedésével szembesültek.

A ténylegesen elérhető árat a mennyiségen felül elsősorban a jól kiválasztott vásárlási időpont határozza meg. 1-2 hónap eltéréssel kiírt tender esetén akár több forintos árkülönbségekkel lehet találkozni. Bár a villamos energia- és a gázpiac is szabadpiac, ennek ellenére sok cég hajlamos a gáztenderekben rejlő lehetőségek alábecsülésére. A víz- és csatornadíjak ellenben hatósági árak.

Takarítási díjak

A takarítás egységára a létesítmények átlagterületének növekedésével szignifikánsan csökken, a bankfiókok esetében a legmagasabb a minőségi szint elvárás, ugyanakkor ezek a legkisebb területtel rendelkező egységek, ezért a fajlagos díj itt a legmagasabb.

A minimálbér, amely a takarítási ágazatot jelentősen érinti, az elmúlt 6 évben jelentősen nőtt. Ez a költségnövekedés mégsem köszön vissza a kutatás számaiban. Ennek egyik fő oka, hogy a piacon történt bérköltség növekedéseket az üzemeltetési szerződések díjainak növekedése csak lassan és mérsékelten követi. 2018-ban az az érdekes helyzet állt elő a piacon, hogy nem volt érdemes takarítási tendert kiírni, mivel az így kapott áraknál a Megrendelő a meglévő szolgáltatóval történő ártárgyalás esetén olcsóbb árakat tudott „kiharcolni”.

A nagytakarítás esetében egy bevásárlóközpont a maga több 10 ezer m2-vel hatékony takarítási szolgáltatást tesz lehetővé, míg a kiskereskedelmi egységek, bankfiókok esetén csak minimálisan érvényesülnek ezen hatások. A nagy üvegfelülettel rendelkező bevásárlóközpontokban egy-egy takarítási alkalom gazdaságosabban megoldható, mivel egy kiszállással és egy „lógással” jóval nagyobb felületet lehet megtisztítani.

Egyéb jellemzők

A bevásárlóközpontok üvegezése a legkorszerűbb, ahol jelentős a háromrétegű üvegezés aránya. Szerencsére egyrétegű üvegezés csupán a kiskereskedelmi egységek elenyésző részénél található. Ezen területen a hatósági szabályok a környezetvédelmi elvárásokhoz alkalmazkodva folyamatosan szigorodtak.

A felmérésből kiderül, hogy a világítótestek tekintetében jelentős tér van még a fejlődésre az energiatakarékosság irányába. A korszerűsítési beruházás most még akár több évre elosztva ütemezetten tervezhető. Habár a ledes világítótestek ára drágább társaiknál, az alacsony fogyasztása és hosszabb élettartama miatt megtérül a korszerűsítés abban az esetben, amennyiben a led fényforrásokat ellenőrzött, minőségi gyártótól szerzik be.

A kiskereskedelmi egységek zöménél a TMK (tervezett műszaki karbantartás) gyártói kiírás szerint, a többi ingatlantípusnál legjobb gyakorlat szerint működik. A strip malloknál és az egyéb kereskedelmi egységeknél már megjelent az életciklus optimalizált működtetés, ami óriási előrelépés a korábbi kutatás adataihoz képest.

A bankfiókok zöménél nincs energiagazdálkodás, mivel többnyire nem önálló épületek. A kiskereskedelmi egységek nagy részénél csak az adatok gyűjtése valósul meg, míg a strip mallok és bevásárlóközpontok fele már foglalkozik az energiafogyasztás optimalizálásával. Ez még kiaknázatlan terület, ezért van hova fejlődni, lenne mit megtakarítani.

+++

A LEO FM Benchmarking III. kiadvány megrendelhető a leofm@leofm.hu e-mail címen vagy a www.fmbenchmarking.hu oldalon, ahol részletes adatokat olvashatnak az érdeklődők.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Hogyan üzemelnek a hazai plázák, strip mallok és egyéb kiskereskedelmi egységek?

A LEO FM Benchmarking III. kötetében a hazai kiskereskedelmi egységek üzemeltetését is górcső alá vették, hiszen összesen 347 épület adatait elemezték. Az elmúlt években sokat fejlődtek a létesítmények, persze van még hova előre lépni.

A kiskereskedelmi piacon számos változásnak lehettünk a szemtanúi az elmúlt években, itt említhetjük meg a diszkontláncok látványos előretörését, a nagy bevásárlóközpontok átstrukturálását, az online kereskedelem térnyerését. Ezek a jelenségek az ingatlanok működtetése, üzemeltetése során is komoly kihívásokat jelentenek. Ezt ellensúlyozza, hogy a kereskedelmi forgalom a meglóduló bérek hatására dinamikus növekedést produkál, bár ez a növekedés elsősorban Budapestre, illetve a nagyvárosokra koncentrálódik.

Míg az első kiadványban 56, a másodikban165, a legújabb LEO FM Benchmarking kötetben már 347db épület adatait elemezték a  LEO (Létesitménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) szakértői. (A mintában bankfiókok, kiskereskedelmi egységek, strip mallok és bevásárlóközpontok találhatók.) A kutatásban résztvevő kiskereskedelmi egységek harmada és a bevásárlóközpontok 40%-a Budapesten található. 

A budapesti kiskereskedelmi egységeknél látható magas átlagéletkor legfőbb oka, hogy a mintában sok a belvárosi társasházak aljában működő kiskereskedelmi egység. Habár a bankfiókok darabszáma a legnagyobb, átlagterületük nagysága jelentősen kisebb, mint a többi kereskedelmi létesítményé. A jelenlegi kutatásban már 991 ezer m2 az elemzett teljes kereskedelmi terület.

Üzemeltetési díjak

A műszaki üzemeltetés fajlagos díja a bankfiókokban a legmagasabb, meghaladja még a többnyire felülreprezentált bevásárlóközpontok díját is. Ennek oka nem a berendezések száma, hanem azok kora és az épületek mérete. A strip mallok esetében a bérlők által karbantartott egyedi berendezések sok esetben nem jelennek meg az üzemeltetési díjban.

Szintén a területnagyság befolyásolja, hogy a bevásárlóközpontok közműfogyasztása lényegesen magasabb a többi kereskedelmi létesítményétől. Rengeteg a közös terület, amelynek légkezelését szintúgy meg kell oldani, mint a szinte csak bérleményi területekkel rendelkező strip malloknál, vagy a kiskereskedelmi egységeknél és a bankfiókoknál. Meg kell említeni a bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét, amely szintén indokolja a magasabb közműfogyasztást.

A strip mallok üzemeltetési díja jóval alacsonyabb a többi kereskedelmi egység díjához viszonyítva, amelynek oka egyrészt az épületek és berendezések egyszerűségében rejlik, másrészt itt a bérlők egyedi berendezéseinek üzemeltetési költsége, a takarítási és őrzési díjaik nem jelennek meg. Ezen épülettípus csekély közös területtel rendelkezik.

A bankfiókok magas fajlagos üzemeltetési költségének oka apró méretükből adódik. Egyrészt az azonos költségtételek kisebb m2-rel osztandók, másrészt egyes díjelemek esetében nem kihasználhatók azon szinergiák, amelyek a nagyobb kereskedelmi egységtípusokban jelentkeznek pl.: helyi személyzet, takarítógép. Az egyéb kereskedelmi egységeknél az irányítási és menedzsmentdíj jóval magasabb, mint máshol. Ennek oka vélhetően a mintában szereplő létesítmények egyedi adottságaiban keresendők.

A bankfiókok esetén nem jelenik meg építészeti költség, mivel ezek egyrészt bérlemények, másrészt elvárt színvonalukból adódóan rendszeresen felújítottak. A strip mallok esetében a gyengeáram esetén látható kiugró érték, amelynek oka vélhetően, hogy méretük és különállóságuk miatt nem csak biztonsági rendszerekkel, hanem tűzjelző rendszerrel, adott esetben felügyeleti rendszerekkel is felszereltek. A bankfiókok és egyéb kereskedelmi egységeknél a gépészet díjának aránya a legmagasabb, amelyet feltehetően az egyedi berendezések (pl. Split klímák, biztonsági ajtók, biztonsági berendezések) üzemeltetési díja dob meg.  

Műszaki karbantartás és üzemeltetési díjtételek a kereskedelmi egységekben (Ft/m2/hó)

Mennyit fogyasztanak?

A bevásárlóközpontok minden tekintetben a kereskedelmi létesítmények csúcsát képviselik. Klímatizálással, légkezeléssel, óriási folyosókkal, hatalmas parkolóházakkal rendelkeznek, amelyek sok energiát fogyasztanak. Emellett a funkció eltérés és a nyitvatartási idő is jelentős mértékű többlet energiát igényel, hiszen például az ételudvarok és a szórakozóhelyek energiaigénye jóval magasabb, mint egy ruházati üzlet igénye.

Ha a gázfogyasztási fajlagosokat vizsgáljuk, akkor hasonló eltéréseket látunk, mint a villamos energia esetében. A bevásárlóközpontok méretükből adódóan jelentősen nagyobb légköbméterűek, amely a fűtési igényekben is megjelenik. A m2-re vetített fajlagos eltérések ugyanakkor már nem radikálisak. A bevásárlóközpontok magasabb értéke elsősorban az ételudvarok miatt jelentkezik.

Annak ellenére, hogy egyes bevásárlóközpontok szinte alig rendelkeznek zöldterülettel, míg a strip mallok nagyobb kertet tudhatnak magukénak, a plázák vízfogyasztása lényegesen magasabb. Ennek oka a tízszer magasabb látogatók számában, valamint a vendéglátóegységek vízhasználatában rejlik.

Általánosságban minél korszerűbb a gépészet, annál magasabbak az üzemeltetési és energiadíjak. Ugyanakkor a műszaki üzemeltetés díját jelentősen befolyásolja a berendezések kora és állapota, hiszen az elavultabb rendszerek javítási költsége jelentősen megdobja az üzemeltetés díját.

A fűtés+hűtés+légkezelés gépészettel rendelkező létesítmények vizsgálata azt mutatja, hogy a bevásárlóközpontok fajlagos villamosenergia költsége jóval nagyobb, mint a strip mallok esetében. A jelentős eltérés mögött számok ok húzódik meg: az eltérő nyitvatartási idők, a különböző belmagasságú terek, az eltérő elektromos fogyasztók úgymint mozi vagy konyhai főzőberendezések, valamint a teremgarázsok világítása.

A kutatásban szereplő villamosenergia és földgáz átlagos egységárak a piaci trendet visszaigazolva 2015-ről 2018-ra jelentősen csökkentek. Majd 2018-ban és 2019-ben a piaci szereplők az olajárak emelkedése, a németországi atomerőművek leállítása, a veszteségesen termelő erőművek csődje miatt az árak emelkedésével szembesültek.

A ténylegesen elérhető árat a mennyiségen felül elsősorban a jól kiválasztott vásárlási időpont határozza meg. 1-2 hónap eltéréssel kiírt tender esetén akár több forintos árkülönbségekkel lehet találkozni. Bár a villamos energia- és a gázpiac is szabadpiac, ennek ellenére sok cég hajlamos a gáztenderekben rejlő lehetőségek alábecsülésére. A víz- és csatornadíjak ellenben hatósági árak.

Takarítási díjak

A takarítás egységára a létesítmények átlagterületének növekedésével szignifikánsan csökken, a bankfiókok esetében a legmagasabb a minőségi szint elvárás, ugyanakkor ezek a legkisebb területtel rendelkező egységek, ezért a fajlagos díj itt a legmagasabb.

A minimálbér, amely a takarítási ágazatot jelentősen érinti, az elmúlt 6 évben jelentősen nőtt. Ez a költségnövekedés mégsem köszön vissza a kutatás számaiban. Ennek egyik fő oka, hogy a piacon történt bérköltség növekedéseket az üzemeltetési szerződések díjainak növekedése csak lassan és mérsékelten követi. 2018-ban az az érdekes helyzet állt elő a piacon, hogy nem volt érdemes takarítási tendert kiírni, mivel az így kapott áraknál a Megrendelő a meglévő szolgáltatóval történő ártárgyalás esetén olcsóbb árakat tudott „kiharcolni”.

A nagytakarítás esetében egy bevásárlóközpont a maga több 10 ezer m2-vel hatékony takarítási szolgáltatást tesz lehetővé, míg a kiskereskedelmi egységek, bankfiókok esetén csak minimálisan érvényesülnek ezen hatások. A nagy üvegfelülettel rendelkező bevásárlóközpontokban egy-egy takarítási alkalom gazdaságosabban megoldható, mivel egy kiszállással és egy „lógással” jóval nagyobb felületet lehet megtisztítani.

Egyéb jellemzők

A bevásárlóközpontok üvegezése a legkorszerűbb, ahol jelentős a háromrétegű üvegezés aránya. Szerencsére egyrétegű üvegezés csupán a kiskereskedelmi egységek elenyésző részénél található. Ezen területen a hatósági szabályok a környezetvédelmi elvárásokhoz alkalmazkodva folyamatosan szigorodtak.

A felmérésből kiderül, hogy a világítótestek tekintetében jelentős tér van még a fejlődésre az energiatakarékosság irányába. A korszerűsítési beruházás most még akár több évre elosztva ütemezetten tervezhető. Habár a ledes világítótestek ára drágább társaiknál, az alacsony fogyasztása és hosszabb élettartama miatt megtérül a korszerűsítés abban az esetben, amennyiben a led fényforrásokat ellenőrzött, minőségi gyártótól szerzik be.

A kiskereskedelmi egységek zöménél a TMK (tervezett műszaki karbantartás) gyártói kiírás szerint, a többi ingatlantípusnál legjobb gyakorlat szerint működik. A strip malloknál és az egyéb kereskedelmi egységeknél már megjelent az életciklus optimalizált működtetés, ami óriási előrelépés a korábbi kutatás adataihoz képest.

A bankfiókok zöménél nincs energiagazdálkodás, mivel többnyire nem önálló épületek. A kiskereskedelmi egységek nagy részénél csak az adatok gyűjtése valósul meg, míg a strip mallok és bevásárlóközpontok fele már foglalkozik az energiafogyasztás optimalizálásával. Ez még kiaknázatlan terület, ezért van hova fejlődni, lenne mit megtakarítani.

+++

A LEO FM Benchmarking III. kiadvány megrendelhető a leofm@leofm.hu e-mail címen vagy a www.fmbenchmarking.hu oldalon, ahol részletes adatokat olvashatnak az érdeklődők.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC