X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Idén dübörög a fejlesztési piac és a befektetők is rákapcsolnak

2020. Február 04. Urbanisztika
2019-ben az éves befektetési forgalom ugyan nem döntötte meg a 2007-es rekordot, de újra 1,7 milliárd euró fölé emelkedett, és idén tovább nőhet - köszönhetően az építés alatt lévő projektek nagyobb számának. A tavalyi bérbeadási számok sok helyen rekordot mutattak, a kihasználatlanság újabb történelmi mélységbe süllyedt. Az áremelkedés folytatódott, elsősorban az irodai és a logisztikai kínálati árak növekedésében látszik meg a szűkös választék.

A CBRE szokásos évindító rendezvényén áttekintettük a tavaly év számait, tendenciáit, és megismerhettük az idei várakozásokat. Úgy tűnik, hogy 2020-ban sem lankad a kereskedelmi ingatlanpiac, a gazdasági fundamentumok továbbra is kedvezőek, sőt, idén még nagyobb új állomány érkezik a piacra, így a tavalyi eredménynél még jobb adat is kijöhet majd év végére a befektetési volument tekintve.

A régiós ingatlanbefektetési piac újabb csúcsokat döntött, bár az eredmények túlnyomó többsége a lengyel (7,7 milliárd euró), és részben a cseh piachoz kötődik, ahol jelentős bérlakás-portfólió szinesíti a szektort. A kontinentális Európa 2015 óta egyre jobb statisztikákkal rukkol elő, tavaly 2%-os bővülés történt volumenben, míg az Egyesült Királyság zuhanórepülése mínusz 19%-ot jelentett.

A budapesti iroda prémium hozamok már az 5,25%-ról az 5% felé mozdultak, csak egy év alatt 0,5 bázispontos csökkenést regisztrálhattunk. Az ipari ingatlanpiac alapvetően főváros-centrikus, itt nagyjából 6,75-7%-os hozamokkal kalkulálhatunk. Mivel a termelő vállalatokhoz köthető logisztikai beruházások mellett a szektort a nagy piacvezetők mozgatják, ezért különösebben nagy változások nem történtek. A retail szektorban tavaly kevés nagy deal született, ezért a cirka 5,75%-os hozamban szintén nem történt változás, vázolta fel a számokat Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója.

A befektetők háromnegyede hazai szereplő, a németek és az osztrákok visznek el 9%-ot, a dél-afrikai jelenlét visszaesett (3%), míg az ázsiaiak, főleg a koreaiak feljövőben vannak 4%-kal. Összességében a CBRE a tavalyi 1,72 milliárd eurós nagyságrendet várja, némileg pluszban is lehetünk tavalyhoz képest, amelyet megalapoz, hogy sok fejlesztés készülhet el idén, még akkor is, ha projektek csúsznak át 2021-re.

Soha nem kerestek annyian irodát, mint tavaly

Az irodapiacon teljes bérbeadási volumen megközelítette a 640 ezer négyzetmétert, ami 17%-kal magasabb az eddigi rekordnak számító 2015-ös szintnél. Az előbérleti szerződések aránya évek óta töretlenül nő, 2019-ben elérte a 20%-ot, ugyanakkor a hosszabbítások volumene is abszolút rekordot ért el 275 ezer négyzetméterrel. Az előbérleti szerződések magas arányának köszönhetően az építés alatt álló fejlesztésekben az irodaterületek alig 40%-a kiadó.

Jelenleg 574 ezer m2 iroda van építés alatt, ami azért jelentős szám, mert tavaly csak a tervezett projektek alig fele készült el időben, a budapesti irodapiac csupán 63 ezer m2-rel bővült. Idén így a fővárosi modern irodaállomány 264.000 m2-rel növekedhet és jövő év elején átlépheti a bűvös 4 millió négyzetméteres határt. A bérleti díjak tovább emelkedhetnek, most egy „A” kategóriás jó épületben egy négyzetméter 15 euróba is kerülhet havonta, az új épületek esetében 17-19 euró/m2/hó-val kalkulálhatunk, például a Váci úton vagy Dél-Budán, míg a belvárosi prémiumiroda m2-e 25 euró is lehet, tette hozzá Borbély Gábor.

Nem nagyon épül retail állomány

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében továbbra sem dübörög a fejlesztési piac, és a kereslet is gyengült 2018-hoz képest. A kiskereskedelmi forgalom országosan 5.7%-kal bővült, de a budapesti plázák forgalomnövekedése ezzel szemben 2-3% lehetett tavaly, ami a fővároson kívüli erősebb forgalomnövekedéssel és az online vásárlás további térnyerésével magyarázható. Az ételudvarok és vendéglátóhelyek, illetve a háztartáshoz, lakberendezéshez köthető termékek forgalma nőtt meg jelentősen a plázákban.

A bérleti díjak növekedése is megtorpant a core fővárosi bevásárlóközpontokban, míg a vidéki házak és a bevásárlóutcák esetében még enyhe növekedés tapasztalható. Összesen 89 ezer m2-nyi új területtel kalkulálhatunk idén, amelyben szerepel az Etele Plaza mellett a nagy városfejlesztési projektek retail állománya is, mint pl. BudaPart, Waterfront, Agora Budapest. Átrendeződik részben a piac, korábban sok plázát eladtak, most azok felfrissítése, újrapozícionálása zajlik új élményelemekkel és részben átalakuló bérlői mix-szel.

Visszafogott ipari ingatlanpiac

Az e-kereskedelem egyértelmű nyertese lehet a logisztikai piac, azonban ez egyelőre a hazai statisztikában nem mutatkozik úgy, mint a cseheknél és lengyeleknél. A nettó bérbeadás újra 200 ezer m2 fölé emelkedett a budapesti agglomerációban, ami 19%-kal magasabb érték, mint 2018-ban, és megfelel az öt éves átlagnak. Az új bérbeadások szintjét erősen korlátozza, hogy nincs érdemi szabad kapacitás a főváros környékén.

Továbbra is stabil a kereslet, a teljes tavalyi bérbeadás fele hosszabbítás volt, míg az új projektek esetében 4,5-5 eurós m2-árakkal találkozhatunk. A fejlesztési piac 2016-17-ben aktív volt, azonban az akkori volumen az elmúlt két évben visszaesett. Ugyanakkor idén ha minden rendben megy, akkor 180 ezer m2-nyi új állomány épülhet fel, különösen a CTP folytat aktív fejlesztési tevékenységet.

A hotelpiac is bővül

Míg az elmúlt három évben kb 1.600 szobával bővült a fővárosi kapacitás, idénre mintegy 2.150 szoba átadását tervezik 18 új budapesti szállodában. Ugyanakkor a projektek mintegy felét az év utolsó hónapjaira időzítik, így akár át is csúszhatnak a következő évbe. Az építési láz mindenesetre rendkívüli: összesen 32 hotel aktív fejlesztése folyik, a teljes hazai szállodakapacitást 3,750 szobával bővítik 2022 végéig - ha időben elkészülnek. Kiemelkedő a fővároson kívüli fejlesztések volumene és aránya (23%), ami mutatja, hogy a hotelpiac óriási tartalékokkal bír Budapesten kívül is.

A szállodák kihasználtsága a 3-5 csillagosok esetében 80% körül alakul, ami 5%-os kapacitásnövekedés mellett mindössze 0,8%-os visszaesést jelentett. Az is általános trend, hogy a business hotel-koncepciók helyett a life style koncepciók törtek előre, a fejlesztők ebben a szegmensben gondolkodnak alapvetően.

Idén újabb csúcsokat dönthet a piac

Ha minden a terv szerint alakul, az idei átadások évtizedes csúcsot hoznak mint a logisztikai, mind az irodapiacon. A képet árnyalja az előértékesítés során bérbeadott területek aránya, de mindenképp kedvező az idén vagy jövőre költözni vágyók számára, hogy nagyobb kínálatból tudnak választani, összegzett Borbély Gábor.

Kép: Thampapon - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Idén dübörög a fejlesztési piac és a befektetők is rákapcsolnak

2019-ben az éves befektetési forgalom ugyan nem döntötte meg a 2007-es rekordot, de újra 1,7 milliárd euró fölé emelkedett, és idén tovább nőhet - köszönhetően az építés alatt lévő projektek nagyobb számának. A tavalyi bérbeadási számok sok helyen rekordot mutattak, a kihasználatlanság újabb történelmi mélységbe süllyedt. Az áremelkedés folytatódott, elsősorban az irodai és a logisztikai kínálati árak növekedésében látszik meg a szűkös választék.

A CBRE szokásos évindító rendezvényén áttekintettük a tavaly év számait, tendenciáit, és megismerhettük az idei várakozásokat. Úgy tűnik, hogy 2020-ban sem lankad a kereskedelmi ingatlanpiac, a gazdasági fundamentumok továbbra is kedvezőek, sőt, idén még nagyobb új állomány érkezik a piacra, így a tavalyi eredménynél még jobb adat is kijöhet majd év végére a befektetési volument tekintve.

A régiós ingatlanbefektetési piac újabb csúcsokat döntött, bár az eredmények túlnyomó többsége a lengyel (7,7 milliárd euró), és részben a cseh piachoz kötődik, ahol jelentős bérlakás-portfólió szinesíti a szektort. A kontinentális Európa 2015 óta egyre jobb statisztikákkal rukkol elő, tavaly 2%-os bővülés történt volumenben, míg az Egyesült Királyság zuhanórepülése mínusz 19%-ot jelentett.

A budapesti iroda prémium hozamok már az 5,25%-ról az 5% felé mozdultak, csak egy év alatt 0,5 bázispontos csökkenést regisztrálhattunk. Az ipari ingatlanpiac alapvetően főváros-centrikus, itt nagyjából 6,75-7%-os hozamokkal kalkulálhatunk. Mivel a termelő vállalatokhoz köthető logisztikai beruházások mellett a szektort a nagy piacvezetők mozgatják, ezért különösebben nagy változások nem történtek. A retail szektorban tavaly kevés nagy deal született, ezért a cirka 5,75%-os hozamban szintén nem történt változás, vázolta fel a számokat Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója.

A befektetők háromnegyede hazai szereplő, a németek és az osztrákok visznek el 9%-ot, a dél-afrikai jelenlét visszaesett (3%), míg az ázsiaiak, főleg a koreaiak feljövőben vannak 4%-kal. Összességében a CBRE a tavalyi 1,72 milliárd eurós nagyságrendet várja, némileg pluszban is lehetünk tavalyhoz képest, amelyet megalapoz, hogy sok fejlesztés készülhet el idén, még akkor is, ha projektek csúsznak át 2021-re.

Soha nem kerestek annyian irodát, mint tavaly

Az irodapiacon teljes bérbeadási volumen megközelítette a 640 ezer négyzetmétert, ami 17%-kal magasabb az eddigi rekordnak számító 2015-ös szintnél. Az előbérleti szerződések aránya évek óta töretlenül nő, 2019-ben elérte a 20%-ot, ugyanakkor a hosszabbítások volumene is abszolút rekordot ért el 275 ezer négyzetméterrel. Az előbérleti szerződések magas arányának köszönhetően az építés alatt álló fejlesztésekben az irodaterületek alig 40%-a kiadó.

Jelenleg 574 ezer m2 iroda van építés alatt, ami azért jelentős szám, mert tavaly csak a tervezett projektek alig fele készült el időben, a budapesti irodapiac csupán 63 ezer m2-rel bővült. Idén így a fővárosi modern irodaállomány 264.000 m2-rel növekedhet és jövő év elején átlépheti a bűvös 4 millió négyzetméteres határt. A bérleti díjak tovább emelkedhetnek, most egy „A” kategóriás jó épületben egy négyzetméter 15 euróba is kerülhet havonta, az új épületek esetében 17-19 euró/m2/hó-val kalkulálhatunk, például a Váci úton vagy Dél-Budán, míg a belvárosi prémiumiroda m2-e 25 euró is lehet, tette hozzá Borbély Gábor.

Nem nagyon épül retail állomány

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében továbbra sem dübörög a fejlesztési piac, és a kereslet is gyengült 2018-hoz képest. A kiskereskedelmi forgalom országosan 5.7%-kal bővült, de a budapesti plázák forgalomnövekedése ezzel szemben 2-3% lehetett tavaly, ami a fővároson kívüli erősebb forgalomnövekedéssel és az online vásárlás további térnyerésével magyarázható. Az ételudvarok és vendéglátóhelyek, illetve a háztartáshoz, lakberendezéshez köthető termékek forgalma nőtt meg jelentősen a plázákban.

A bérleti díjak növekedése is megtorpant a core fővárosi bevásárlóközpontokban, míg a vidéki házak és a bevásárlóutcák esetében még enyhe növekedés tapasztalható. Összesen 89 ezer m2-nyi új területtel kalkulálhatunk idén, amelyben szerepel az Etele Plaza mellett a nagy városfejlesztési projektek retail állománya is, mint pl. BudaPart, Waterfront, Agora Budapest. Átrendeződik részben a piac, korábban sok plázát eladtak, most azok felfrissítése, újrapozícionálása zajlik új élményelemekkel és részben átalakuló bérlői mix-szel.

Visszafogott ipari ingatlanpiac

Az e-kereskedelem egyértelmű nyertese lehet a logisztikai piac, azonban ez egyelőre a hazai statisztikában nem mutatkozik úgy, mint a cseheknél és lengyeleknél. A nettó bérbeadás újra 200 ezer m2 fölé emelkedett a budapesti agglomerációban, ami 19%-kal magasabb érték, mint 2018-ban, és megfelel az öt éves átlagnak. Az új bérbeadások szintjét erősen korlátozza, hogy nincs érdemi szabad kapacitás a főváros környékén.

Továbbra is stabil a kereslet, a teljes tavalyi bérbeadás fele hosszabbítás volt, míg az új projektek esetében 4,5-5 eurós m2-árakkal találkozhatunk. A fejlesztési piac 2016-17-ben aktív volt, azonban az akkori volumen az elmúlt két évben visszaesett. Ugyanakkor idén ha minden rendben megy, akkor 180 ezer m2-nyi új állomány épülhet fel, különösen a CTP folytat aktív fejlesztési tevékenységet.

A hotelpiac is bővül

Míg az elmúlt három évben kb 1.600 szobával bővült a fővárosi kapacitás, idénre mintegy 2.150 szoba átadását tervezik 18 új budapesti szállodában. Ugyanakkor a projektek mintegy felét az év utolsó hónapjaira időzítik, így akár át is csúszhatnak a következő évbe. Az építési láz mindenesetre rendkívüli: összesen 32 hotel aktív fejlesztése folyik, a teljes hazai szállodakapacitást 3,750 szobával bővítik 2022 végéig - ha időben elkészülnek. Kiemelkedő a fővároson kívüli fejlesztések volumene és aránya (23%), ami mutatja, hogy a hotelpiac óriási tartalékokkal bír Budapesten kívül is.

A szállodák kihasználtsága a 3-5 csillagosok esetében 80% körül alakul, ami 5%-os kapacitásnövekedés mellett mindössze 0,8%-os visszaesést jelentett. Az is általános trend, hogy a business hotel-koncepciók helyett a life style koncepciók törtek előre, a fejlesztők ebben a szegmensben gondolkodnak alapvetően.

Idén újabb csúcsokat dönthet a piac

Ha minden a terv szerint alakul, az idei átadások évtizedes csúcsot hoznak mint a logisztikai, mind az irodapiacon. A képet árnyalja az előértékesítés során bérbeadott területek aránya, de mindenképp kedvező az idén vagy jövőre költözni vágyók számára, hogy nagyobb kínálatból tudnak választani, összegzett Borbély Gábor.

Kép: Thampapon - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC