X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Lakóparkok Magyarországon. Luxusgettók, középosztály és mások

2017. Augusztus 29. Lakás
A lakóparkok már a rendszerváltás idején megjelentek Buda elit negyedeiben, az ezredforduló idején pedig meghódították az egész magyar ingatlanpiacot, aztán a válság lenullázta ezeket a fejlesztéseket. Most azonban újult erővel épülnek, ezért itt az ideje, hogy alaposabban megvizsgáljuk ezt a lakótípust. Vajon minden lakópark az, aminek mondja magát?

Egyáltalán mi az a lakópark?

Az egész világon hódítanak a lakópark-fejlesztések, hiszen mindenki szeretne nyugodt és védett környezetben élni, miközben javait biztonságban tudhatja. Az ezredfordulón az Egyesült Államokban több mint negyvenezer lakóparkban, mintegy húsz millióan laktak falak és sorompók mögött. Latin-Amerika nagyvárosaiban főként a bűnözés fenyegetése elől menekülnek tömegével az emberek a zárt lakóparkokba. A lakópark mégsem amerikai találmány, mert a 19. században Európa metropoliszaiban – pl. London, Párizs –  már ehhez hasonló zárt telepeket építettek, de a mai értelmezés szerinti lakóparkok először az 1970-es években jelentek meg Spanyolországban Európában.

Magyarországon korábban telepekről (Wekerle) és lakótelepekről hallhattunk, amelyek egységes elvek mentén épültek, és részben zárt közösséget alkottak, ugyanakkor nem voltak elszeparálva a külvilágtól. Itt merül fel a kérdés, hogy mi is az a lakópark. A legismertebb meghatározás szerint csoportos, magántulajdonban lévő, a környezetüktől fizikailag elkülönülő, többnyire elkerített ingatlanfejlesztések, ahol csak a lakók számára hozzáférhetők a belső infrastrukturális műtárgyak és a szolgáltatások. A kutatók hazánkban a lakóparkokat alapvetően ingatlanfejlesztők által létrehozott, magántulajdonban lévő, többnyire elkerített és védett, csoportos lakóegyüttesként értelmezik. A közös tulajdonban lévő részek fenntartását az ott élők együtt finanszírozzák a közös költség fizetésével.

Lakóparkok a hőskorban

Egyelőre meglehetősen kevés szakmai tanulmány foglalkozott a hazai lakóparkokkal, kevés adat áll a rendelkezésünkre, hogy hogyan befolyásolják a magyar ingatlanpiacot és az adott település mindennapjait és társadalmi tagozódását. Még egységes meghatározást sem sikerült kreálni, hogy mi is pontosan a lakópark. Ennek következményeként sok beruházó nevezi lakóparknak a fejlesztését, amely talán nem is lakópark, azonban egységes szabályozás hiányában semmit sem vethetünk a szemükre.

Ezért is érdekes olvasmány Hegedűs Gábor A lakóparkok földrajzi vizsgálata és településfejlesztési kihívásaik Magyarországon c. doktori értekezése, amely szerint a nyugatiakhoz hasonló lakóparkok a rendszerváltás idején jelentek meg Magyarországon, majd az 1990-es évek végén gyorsan elterjedtek.

Akkoriban a lakóparkba költözést elsősorban nem a biztonság igénye motiválta, hiszen hazánkban még nem jelent meg a dél-amerikai társadalmakra jellemző különállás és bűnözés, inkább a kellemesebb, jobb lakókörnyezet, és a homogén, a lakók által megfelelőnek ítélt társadalmi közegben élés iránti vágy vezérelte a vásárlókat. A lakóparkok először a főváros magas presztízsű budai negyedeiben épültek magas színvonalú szolgáltatásokkal, ezért a fogalomhoz már ekkor kapcsolódott a presztízs és az exkluzivitás. Nem véletlenül nevezték ezeket a beruházásokat luxusgettónak.

Evolúció a lakóparkokban

Hazánkban azonban az idő haladtával – leginkább a kisebb vásárlóerő miatti keresletnek köszönhetően – a lakópark kifejezés kissé leértékelődött. A kezdetben szinte csak a felsőosztály számára létrehozott, jobb minőségű, kisebb méretű és beépítési intenzitású, ugyanakkor nagyobb közös költséggel járó létesítményeket már más típusú beruházások követték. A gyakran elkerítés és (különlegesebb) szolgáltatások nélküli, a középosztály számára épített, nagyobb méretű és intenzívebb beépítésű, kisebb közös költségű ingatlanfejlesztésekkel alkalmazkodtak a beruházók a hazai adottságokhoz, például a kisebb vásárlóerőhöz, folytatja alapos elemzésében Hegedűs Gábor.

Sok esetben lakóparknak nevezik a szimpla társasházakat is, hiszen a kevésbé tehetős rétegek tagjai nem tudják megfizetni az exkluzív lakóparkok szolgáltatásait, viszont szeretnének részesülni abból a presztízsből, ami a lakópark nevéhez tapad. Így számukra a lakópark egyfajta presztízspótlék is.

A hazai fejlesztések követik a nyugati trendeket, hiszen a lakópark mint globális termék jelent meg Magyarországon is, miközben a hazai ingatlanfejlesztések nagyobb arányban koncentrálódnak a belső lakóövbeli negyedekben, illetve a külföldi példákhoz képest jelentős részük kevesebb szolgáltatást nyújtanak. A szerző adatai szerint 2010-ben Budapesten 183 lakópark létezett körülbelül 31 200 lakóegységgel.

A zárt lakóközösségek döntő része az agglomeráción belül Budapestre koncentrálódik, ahol elsősorban az úgynevezett barnaövhöz sorolható kerületekben található a legtöbb. Az összes lakásállományon belüli arányuk is itt a legmagasabb, így a XIII., a XI. és a III. kerületben épültek markánsan ilyen típusú lakóegyüttesek. Ugyanis ezek azok a kerületek, ahol leginkább leépült az ipari funkció, hatalmas gyártelepek és csarnokok kínáltak új lehetőségeket, vagyis a dezindusztrializációs folyamat során jelentős területek váltak tömeges, intenzív formában beépíthetővé.

Hol épültek lakóparkok?

A lakóparkok hazánkban legnagyobb számban Budapesten és a környező agglomerációs településeken jelentek meg, illetve kisebb számban a nagyobb vidéki városokban és azok szuburbán zónáiban is megtalálhatók. Magyarországon az igen sűrűn beépített és nagy épületmagasságú apartmanházas, valamint a kisebb mértékben beépített társasházas típus jellemző, a családi házas nagyon kis arányt képvisel. Az agglomeráció külső peremén persze tipikus a családi házas kategória is.

A szerző több lakóparkban készített kérdőíveket. A eredményekből az derül ki, hogy a lakóparkok létrehozása többnyire az ingatlanfejlesztők által meghatározott, elsősorban kínálat-, és nem keresletvezérelt folyamat. A lakóparkba költözés fő motivációja elsősorban nem a kellemes lakókörnyezet iránti vágy, hanem a homogén, hasonló státuszúak társasága, illetve a kezdeti időszaktól eltérően már a biztonság tűnik a leghangsúlyosabbnak. Ilyen értelemben a nyugati trendek kezdenek érvényesülni Magyarországon is, vagyis a biztonság egyre fontosabb szerepet kap.

A lakóparkok sok esetben zárványt alkotnak a településen belül, így helyszíne válogatja, hogy mennyire képesek integrálódni az adott közösségbe. A lakóparkok és környékük egymástól elkülönülten él, viszonylag kevés közöttük a társadalmi és térkapcsolat. A zárt lakóközösségek létesítése hozzájárul a települések társadalmának szétforgácsolódásához, valamint a települési konfliktusok számának növekedéséhez.

Az egyes lakópark-típusokon belül is léteznek úgynevezett „belső” konfliktusmezők. Ezek közül a legjelentősebbek a „magasabb” kategóriájú lakóparkokban jellemzők. Az érdekellentétek oka, hogy az ingatlanfejlesztések népessége nem homogén, hanem a tulajdonosok-bérlők, illetve a sor- és társasházakban élők gazdagabb és szegényebb csoportjára oszthatók.

Ismét beindultak a fejlesztések

A válságot követően lassan beindultak a lakásfejlesztések, és ezzel egy időben a lakóparkok is épülnek. Több esetben korábban félbehagyott lakóegyüttesek bővülnek, míg számos új lakópark is készül. Az már meghatározás kérdése, hogy melyik milyen mértékben tekinthető klasszikus lakóparkban.

Előreláthatóan globálisan és hazánkban is tovább növekszik a lakóparki ingatlanok és az ott élők aránya, miközben a lakóparkok várhatóan tovább differenciálódnak. A szakirodalom által előrevetített, a „lakótelepekhez hasonló” leértékelődési folyamattal is számolhatunk, ugyanakkor ez csak az alacsonyabb minőségű és legintenzívebben beépített lakóparkokat érintheti majd.

Jelenleg a legszélesebb lakópark-választék a lakopark.ingatlan.com oldalon található.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Lakóparkok Magyarországon. Luxusgettók, középosztály és mások

A lakóparkok már a rendszerváltás idején megjelentek Buda elit negyedeiben, az ezredforduló idején pedig meghódították az egész magyar ingatlanpiacot, aztán a válság lenullázta ezeket a fejlesztéseket. Most azonban újult erővel épülnek, ezért itt az ideje, hogy alaposabban megvizsgáljuk ezt a lakótípust. Vajon minden lakópark az, aminek mondja magát?

Egyáltalán mi az a lakópark?

Az egész világon hódítanak a lakópark-fejlesztések, hiszen mindenki szeretne nyugodt és védett környezetben élni, miközben javait biztonságban tudhatja. Az ezredfordulón az Egyesült Államokban több mint negyvenezer lakóparkban, mintegy húsz millióan laktak falak és sorompók mögött. Latin-Amerika nagyvárosaiban főként a bűnözés fenyegetése elől menekülnek tömegével az emberek a zárt lakóparkokba. A lakópark mégsem amerikai találmány, mert a 19. században Európa metropoliszaiban – pl. London, Párizs –  már ehhez hasonló zárt telepeket építettek, de a mai értelmezés szerinti lakóparkok először az 1970-es években jelentek meg Spanyolországban Európában.

Magyarországon korábban telepekről (Wekerle) és lakótelepekről hallhattunk, amelyek egységes elvek mentén épültek, és részben zárt közösséget alkottak, ugyanakkor nem voltak elszeparálva a külvilágtól. Itt merül fel a kérdés, hogy mi is az a lakópark. A legismertebb meghatározás szerint csoportos, magántulajdonban lévő, a környezetüktől fizikailag elkülönülő, többnyire elkerített ingatlanfejlesztések, ahol csak a lakók számára hozzáférhetők a belső infrastrukturális műtárgyak és a szolgáltatások. A kutatók hazánkban a lakóparkokat alapvetően ingatlanfejlesztők által létrehozott, magántulajdonban lévő, többnyire elkerített és védett, csoportos lakóegyüttesként értelmezik. A közös tulajdonban lévő részek fenntartását az ott élők együtt finanszírozzák a közös költség fizetésével.

Lakóparkok a hőskorban

Egyelőre meglehetősen kevés szakmai tanulmány foglalkozott a hazai lakóparkokkal, kevés adat áll a rendelkezésünkre, hogy hogyan befolyásolják a magyar ingatlanpiacot és az adott település mindennapjait és társadalmi tagozódását. Még egységes meghatározást sem sikerült kreálni, hogy mi is pontosan a lakópark. Ennek következményeként sok beruházó nevezi lakóparknak a fejlesztését, amely talán nem is lakópark, azonban egységes szabályozás hiányában semmit sem vethetünk a szemükre.

Ezért is érdekes olvasmány Hegedűs Gábor A lakóparkok földrajzi vizsgálata és településfejlesztési kihívásaik Magyarországon c. doktori értekezése, amely szerint a nyugatiakhoz hasonló lakóparkok a rendszerváltás idején jelentek meg Magyarországon, majd az 1990-es évek végén gyorsan elterjedtek.

Akkoriban a lakóparkba költözést elsősorban nem a biztonság igénye motiválta, hiszen hazánkban még nem jelent meg a dél-amerikai társadalmakra jellemző különállás és bűnözés, inkább a kellemesebb, jobb lakókörnyezet, és a homogén, a lakók által megfelelőnek ítélt társadalmi közegben élés iránti vágy vezérelte a vásárlókat. A lakóparkok először a főváros magas presztízsű budai negyedeiben épültek magas színvonalú szolgáltatásokkal, ezért a fogalomhoz már ekkor kapcsolódott a presztízs és az exkluzivitás. Nem véletlenül nevezték ezeket a beruházásokat luxusgettónak.

Evolúció a lakóparkokban

Hazánkban azonban az idő haladtával – leginkább a kisebb vásárlóerő miatti keresletnek köszönhetően – a lakópark kifejezés kissé leértékelődött. A kezdetben szinte csak a felsőosztály számára létrehozott, jobb minőségű, kisebb méretű és beépítési intenzitású, ugyanakkor nagyobb közös költséggel járó létesítményeket már más típusú beruházások követték. A gyakran elkerítés és (különlegesebb) szolgáltatások nélküli, a középosztály számára épített, nagyobb méretű és intenzívebb beépítésű, kisebb közös költségű ingatlanfejlesztésekkel alkalmazkodtak a beruházók a hazai adottságokhoz, például a kisebb vásárlóerőhöz, folytatja alapos elemzésében Hegedűs Gábor.

Sok esetben lakóparknak nevezik a szimpla társasházakat is, hiszen a kevésbé tehetős rétegek tagjai nem tudják megfizetni az exkluzív lakóparkok szolgáltatásait, viszont szeretnének részesülni abból a presztízsből, ami a lakópark nevéhez tapad. Így számukra a lakópark egyfajta presztízspótlék is.

A hazai fejlesztések követik a nyugati trendeket, hiszen a lakópark mint globális termék jelent meg Magyarországon is, miközben a hazai ingatlanfejlesztések nagyobb arányban koncentrálódnak a belső lakóövbeli negyedekben, illetve a külföldi példákhoz képest jelentős részük kevesebb szolgáltatást nyújtanak. A szerző adatai szerint 2010-ben Budapesten 183 lakópark létezett körülbelül 31 200 lakóegységgel.

A zárt lakóközösségek döntő része az agglomeráción belül Budapestre koncentrálódik, ahol elsősorban az úgynevezett barnaövhöz sorolható kerületekben található a legtöbb. Az összes lakásállományon belüli arányuk is itt a legmagasabb, így a XIII., a XI. és a III. kerületben épültek markánsan ilyen típusú lakóegyüttesek. Ugyanis ezek azok a kerületek, ahol leginkább leépült az ipari funkció, hatalmas gyártelepek és csarnokok kínáltak új lehetőségeket, vagyis a dezindusztrializációs folyamat során jelentős területek váltak tömeges, intenzív formában beépíthetővé.

Hol épültek lakóparkok?

A lakóparkok hazánkban legnagyobb számban Budapesten és a környező agglomerációs településeken jelentek meg, illetve kisebb számban a nagyobb vidéki városokban és azok szuburbán zónáiban is megtalálhatók. Magyarországon az igen sűrűn beépített és nagy épületmagasságú apartmanházas, valamint a kisebb mértékben beépített társasházas típus jellemző, a családi házas nagyon kis arányt képvisel. Az agglomeráció külső peremén persze tipikus a családi házas kategória is.

A szerző több lakóparkban készített kérdőíveket. A eredményekből az derül ki, hogy a lakóparkok létrehozása többnyire az ingatlanfejlesztők által meghatározott, elsősorban kínálat-, és nem keresletvezérelt folyamat. A lakóparkba költözés fő motivációja elsősorban nem a kellemes lakókörnyezet iránti vágy, hanem a homogén, hasonló státuszúak társasága, illetve a kezdeti időszaktól eltérően már a biztonság tűnik a leghangsúlyosabbnak. Ilyen értelemben a nyugati trendek kezdenek érvényesülni Magyarországon is, vagyis a biztonság egyre fontosabb szerepet kap.

A lakóparkok sok esetben zárványt alkotnak a településen belül, így helyszíne válogatja, hogy mennyire képesek integrálódni az adott közösségbe. A lakóparkok és környékük egymástól elkülönülten él, viszonylag kevés közöttük a társadalmi és térkapcsolat. A zárt lakóközösségek létesítése hozzájárul a települések társadalmának szétforgácsolódásához, valamint a települési konfliktusok számának növekedéséhez.

Az egyes lakópark-típusokon belül is léteznek úgynevezett „belső” konfliktusmezők. Ezek közül a legjelentősebbek a „magasabb” kategóriájú lakóparkokban jellemzők. Az érdekellentétek oka, hogy az ingatlanfejlesztések népessége nem homogén, hanem a tulajdonosok-bérlők, illetve a sor- és társasházakban élők gazdagabb és szegényebb csoportjára oszthatók.

Ismét beindultak a fejlesztések

A válságot követően lassan beindultak a lakásfejlesztések, és ezzel egy időben a lakóparkok is épülnek. Több esetben korábban félbehagyott lakóegyüttesek bővülnek, míg számos új lakópark is készül. Az már meghatározás kérdése, hogy melyik milyen mértékben tekinthető klasszikus lakóparkban.

Előreláthatóan globálisan és hazánkban is tovább növekszik a lakóparki ingatlanok és az ott élők aránya, miközben a lakóparkok várhatóan tovább differenciálódnak. A szakirodalom által előrevetített, a „lakótelepekhez hasonló” leértékelődési folyamattal is számolhatunk, ugyanakkor ez csak az alacsonyabb minőségű és legintenzívebben beépített lakóparkokat érintheti majd.

Jelenleg a legszélesebb lakópark-választék a lakopark.ingatlan.com oldalon található.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC