X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Milyen lesz a lakáspiac a válság után?

2020. Április 03. Lakás
Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakítja át az ingatlanpiacot a világjárvány. Várhatóan azonban a kényszerű otthoni munkavégzés és a távoktatás nagyon sokak életmódját, ezzel együtt pedig az otthonához való viszonyát is meg fogja változtatni. Az OTP Ingatlanpont szakértője végiggondolta, mire számíthatunk a jövőben.

A kijárási korlátozások az emberek jelentős részét a megszokottnál lényegesen nagyobb mértékű önellátásra késztetik otthonaikban, ez pedig a járvány elmúltával is a mindennapok természetes része maradhat. Emellett valószínűleg az otthoni munkavégzés lehetőségével is gyakrabban fognak élni a munkáltatók és a munkavállalók, ami az ingatlanpiacon is éreztetheti hatását.

Vonzó tájolás, értékes helyiségek

A huzamosabb ideig távmunkát végzők körében elsőszámú szempont a megfelelő munkatér kialakítása, így aki megteheti, külön dolgozószobát alakít ki, vagy dolgozó sarkot hoz létre, ahol lehetőleg kedvezőek a fényviszonyok. Ennek az elvárásnak a déli fekvésű lakóingatlanok felelnek meg leginkább, ám a nyári időszakban ez hátrányt is jelenthet. Minél több irányban tájolt egy lakás, annál inkább megoldást nyújthat minden ilyen eshetőségre.

Az egész napos otthonléttel a rendezettség és az önellátás igénye is előtérbe kerül. Az olyan helyiségek, mint a tároló vagy kamra egyszerre alkalmasak bőséges mennyiségű élelmiszer tárolásra, illetve rendszerezésre; azok az ingatlanok tehát, amelyek ilyen helyiség kialakítására lehetőséget adnak, kelendőbbek lehetnek a jövőben. Az újépítésű ingatlanokban e helyiség megléte ma ritkaság (illetve csak a nagyobb alapterületű lakásokba tervezik bele), de a mostani tapasztalatok alapján a lakásépítők és beruházók is elgondolkodhatnak a kamra kialakításán.

Akinek fontos, a munka mellett az otthoni sportolásra is próbál lehetőséget teremteni. Erre jó megoldás lehet akár csak egy bordásfal beállítása egy megfelelő falszakaszra, vagy egy gyűrű felszerelése, de a szerencsésebbek akár önálló kis konditermet is kialakíthatnak saját házukban, vagy egy társasházban a többi lakóval egyetértésben, egy közös helyiségben.

Kert: az önellátás lehetősége

Az otthon töltött idő megnövekedése miatt felértékelődhet a megfelelő erkély, terasz vagy loggia, ahol napközben az ember feltöltődhet, inspirálódhat anélkül, hogy hosszabb időre abba kellene hagynia a munkát. A kikapcsolódáson túl pedig az erkély másra is használható, hiszen itt saját, kis konyhakert kialakítására is adott a lehetőség.

„Korábban is megkönnyítette a lakóingatlanok eladását a terasz vagy más típusú kinti helyiség megléte, főleg a tavaszi, nyári időszakban, amikor mindenki szívesen tartózkodik a szabadban. Ez a jelenlegi helyzetet elnézve a jövőre még inkább igaz lehet. A hosszú, de keskeny teraszok helyett inkább a négyzetes kialakítású erkélyek a keresettebbek a tér jobb kihasználhatósága miatt. Egy kétszobás lakás esetében körülbelül 5, ennél nagyobb, családi lakóingatlannál 8-10 négyzetméteres erkélyre van szükség. Ekkora térben már kényelmesen elférhet a kerti bútor és egy kisebb asztal is, tehát ezt akár otthoni munkavégzésre is használhatjuk” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Családosoknál még inkább felértékelődhetnek a kertes házak, valamint a kertkapcsolattal rendelkező társasházak, ahol kerti játékok elhelyezése mellett akár veteményeskert is létesíthető, így a gyerekeknek és a szülőknek is lehetőségük nyílhat egy kis szabadidős tevékenységre.

„Az erkélyek, teraszok, vagy loggiák árának kalkulálásakor általában 20 négyzetméterig a lakás négyzetméterárának felével számolunk, míg egy átlagos társasházi kertkapcsolatot már ennél jóval kisebb, akár csak 10 százalékos arányban számít be a beruházó. Azok a vásárlók, akik eddig nem tartották fontosnak az erkély vagy terasz meglétét, esetleg egyértelműen elvetették a kertkapcsolatos lakások ötletét, a kijárási korlátozások után fontolóra vehetik majd az ilyen ingatlanok megvételét” tette hozzá Valkó Dávid.

Generációk együtt

Jelenleg sokak számára komoly kihívást jelent, hogyan élhet egy család két vagy több generációja egy térben. Az utóbbi időkben a kétgenerációs házak népszerűsége megcsappant, ám ez most könnyen változhat. Ezek a külön bejárattal rendelkező házak képesek egyszerre több funkciót betölteni: a szülők elláthatják gyerekeiket és felmenőiket, a nagyszülők pedig vigyázhatnak unokáikra, míg a család többi tagja dolgozik, miközben a családtagok elérhető távolságra vannak egymástól.

Nyaraló? Észszerű döntés!

A nyaralók üzemeltetési költsége igen magas ahhoz képest, hogy egy évben átlagosan 60 nap áll rendelkezésünkre ott tartózkodni. Tehát aki eddig a nyaralók éves szintű kihasználatlanságára hivatkozva vetette el az adott üdülő megvásárlását, annak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint távmunka esetén sokkal inkább észszerűnek tűnhet egy ilyen vétel. Emellett a vidék és az agglomeráció vonzereje is megnőhet, hiszen a távmunka növekvő szerepével az ingázás mértéke is csökkenhet.

A kerékpárút, mint döntési szempont

Sokan tartózkodnak most a tömegközlekedéstől, és inkább választják a kerékpározást vagy gyaloglást, amely a hosszan elhúzódó járvánnyal akár szokássá is alakulhat. Így előfordulhat, hogy az olyan környéken lévő lakóingatlanok iránti kereslet is megnőhet, ahol jól kiépített bicikliutak helyezkednek el. A fővárosban is található néhány ilyen városrész, például a XI. kerületben, ahol ráadásul sokféle lakóingatlanból választhatunk (erkélyes használt és újlakás, családi házas övezet, valamint kisebb kertkapcsolatos társasházak is), ezek iránt szintén megnőhet az igény.

Megoldások, amelyek csökkenthetik az otthoni fogyasztást

A minél nagyobb fokú önellátás igénye akár az ingatlan teljes működtetésére is kiterjedhet, hiszen már léteznek olyan megoldások, amelyek teljesen függetlenítik az adott ingatlant a közművektől, legyen szó víz-, vagy energiaellátásról. Ennek megfelelően egyre vonzóbbak lehetnek az olyan épületek, ahol megújuló energiából fedezhető a működtetés, egyúttal pedig a kényszerűen hosszú vagy huzamosabb otthoni fogyasztás megnövekedett költségei is csökkenthetők.

Fotó: Isa Long - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Milyen lesz a lakáspiac a válság után?

2020. Április 03. Lakás
Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakítja át az ingatlanpiacot a világjárvány. Várhatóan azonban a kényszerű otthoni munkavégzés és a távoktatás nagyon sokak életmódját, ezzel együtt pedig az otthonához való viszonyát is meg fogja változtatni. Az OTP Ingatlanpont szakértője végiggondolta, mire számíthatunk a jövőben.

A kijárási korlátozások az emberek jelentős részét a megszokottnál lényegesen nagyobb mértékű önellátásra késztetik otthonaikban, ez pedig a járvány elmúltával is a mindennapok természetes része maradhat. Emellett valószínűleg az otthoni munkavégzés lehetőségével is gyakrabban fognak élni a munkáltatók és a munkavállalók, ami az ingatlanpiacon is éreztetheti hatását.

Vonzó tájolás, értékes helyiségek

A huzamosabb ideig távmunkát végzők körében elsőszámú szempont a megfelelő munkatér kialakítása, így aki megteheti, külön dolgozószobát alakít ki, vagy dolgozó sarkot hoz létre, ahol lehetőleg kedvezőek a fényviszonyok. Ennek az elvárásnak a déli fekvésű lakóingatlanok felelnek meg leginkább, ám a nyári időszakban ez hátrányt is jelenthet. Minél több irányban tájolt egy lakás, annál inkább megoldást nyújthat minden ilyen eshetőségre.

Az egész napos otthonléttel a rendezettség és az önellátás igénye is előtérbe kerül. Az olyan helyiségek, mint a tároló vagy kamra egyszerre alkalmasak bőséges mennyiségű élelmiszer tárolásra, illetve rendszerezésre; azok az ingatlanok tehát, amelyek ilyen helyiség kialakítására lehetőséget adnak, kelendőbbek lehetnek a jövőben. Az újépítésű ingatlanokban e helyiség megléte ma ritkaság (illetve csak a nagyobb alapterületű lakásokba tervezik bele), de a mostani tapasztalatok alapján a lakásépítők és beruházók is elgondolkodhatnak a kamra kialakításán.

Akinek fontos, a munka mellett az otthoni sportolásra is próbál lehetőséget teremteni. Erre jó megoldás lehet akár csak egy bordásfal beállítása egy megfelelő falszakaszra, vagy egy gyűrű felszerelése, de a szerencsésebbek akár önálló kis konditermet is kialakíthatnak saját házukban, vagy egy társasházban a többi lakóval egyetértésben, egy közös helyiségben.

Kert: az önellátás lehetősége

Az otthon töltött idő megnövekedése miatt felértékelődhet a megfelelő erkély, terasz vagy loggia, ahol napközben az ember feltöltődhet, inspirálódhat anélkül, hogy hosszabb időre abba kellene hagynia a munkát. A kikapcsolódáson túl pedig az erkély másra is használható, hiszen itt saját, kis konyhakert kialakítására is adott a lehetőség.

„Korábban is megkönnyítette a lakóingatlanok eladását a terasz vagy más típusú kinti helyiség megléte, főleg a tavaszi, nyári időszakban, amikor mindenki szívesen tartózkodik a szabadban. Ez a jelenlegi helyzetet elnézve a jövőre még inkább igaz lehet. A hosszú, de keskeny teraszok helyett inkább a négyzetes kialakítású erkélyek a keresettebbek a tér jobb kihasználhatósága miatt. Egy kétszobás lakás esetében körülbelül 5, ennél nagyobb, családi lakóingatlannál 8-10 négyzetméteres erkélyre van szükség. Ekkora térben már kényelmesen elférhet a kerti bútor és egy kisebb asztal is, tehát ezt akár otthoni munkavégzésre is használhatjuk” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Családosoknál még inkább felértékelődhetnek a kertes házak, valamint a kertkapcsolattal rendelkező társasházak, ahol kerti játékok elhelyezése mellett akár veteményeskert is létesíthető, így a gyerekeknek és a szülőknek is lehetőségük nyílhat egy kis szabadidős tevékenységre.

„Az erkélyek, teraszok, vagy loggiák árának kalkulálásakor általában 20 négyzetméterig a lakás négyzetméterárának felével számolunk, míg egy átlagos társasházi kertkapcsolatot már ennél jóval kisebb, akár csak 10 százalékos arányban számít be a beruházó. Azok a vásárlók, akik eddig nem tartották fontosnak az erkély vagy terasz meglétét, esetleg egyértelműen elvetették a kertkapcsolatos lakások ötletét, a kijárási korlátozások után fontolóra vehetik majd az ilyen ingatlanok megvételét” tette hozzá Valkó Dávid.

Generációk együtt

Jelenleg sokak számára komoly kihívást jelent, hogyan élhet egy család két vagy több generációja egy térben. Az utóbbi időkben a kétgenerációs házak népszerűsége megcsappant, ám ez most könnyen változhat. Ezek a külön bejárattal rendelkező házak képesek egyszerre több funkciót betölteni: a szülők elláthatják gyerekeiket és felmenőiket, a nagyszülők pedig vigyázhatnak unokáikra, míg a család többi tagja dolgozik, miközben a családtagok elérhető távolságra vannak egymástól.

Nyaraló? Észszerű döntés!

A nyaralók üzemeltetési költsége igen magas ahhoz képest, hogy egy évben átlagosan 60 nap áll rendelkezésünkre ott tartózkodni. Tehát aki eddig a nyaralók éves szintű kihasználatlanságára hivatkozva vetette el az adott üdülő megvásárlását, annak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint távmunka esetén sokkal inkább észszerűnek tűnhet egy ilyen vétel. Emellett a vidék és az agglomeráció vonzereje is megnőhet, hiszen a távmunka növekvő szerepével az ingázás mértéke is csökkenhet.

A kerékpárút, mint döntési szempont

Sokan tartózkodnak most a tömegközlekedéstől, és inkább választják a kerékpározást vagy gyaloglást, amely a hosszan elhúzódó járvánnyal akár szokássá is alakulhat. Így előfordulhat, hogy az olyan környéken lévő lakóingatlanok iránti kereslet is megnőhet, ahol jól kiépített bicikliutak helyezkednek el. A fővárosban is található néhány ilyen városrész, például a XI. kerületben, ahol ráadásul sokféle lakóingatlanból választhatunk (erkélyes használt és újlakás, családi házas övezet, valamint kisebb kertkapcsolatos társasházak is), ezek iránt szintén megnőhet az igény.

Megoldások, amelyek csökkenthetik az otthoni fogyasztást

A minél nagyobb fokú önellátás igénye akár az ingatlan teljes működtetésére is kiterjedhet, hiszen már léteznek olyan megoldások, amelyek teljesen függetlenítik az adott ingatlant a közművektől, legyen szó víz-, vagy energiaellátásról. Ennek megfelelően egyre vonzóbbak lehetnek az olyan épületek, ahol megújuló energiából fedezhető a működtetés, egyúttal pedig a kényszerűen hosszú vagy huzamosabb otthoni fogyasztás megnövekedett költségei is csökkenthetők.

Fotó: Isa Long - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC