X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Milyenek lesznek a jövő épületei, irodaházai, a szép új világ? – beszélgetés a Skanska szakértőivel

2018. Szeptember 20. Urbanisztika
A Skanska mindig is élen járt az innovációban, az új fejlesztései, irodaházai a legújabb trendeket követik, komoly energiát fektetnek a társadalom jövőbeni igényeinek kutatásába, szinte mindig a progresszió ütőerén tartják a kezüket. A nagybetűs jövőről beszélgettünk a Skanska európai kereskedelemfejlesztési üzletágának szakértőivel, Renata Nowakowska innovációs menedzserrel és Adam Targowski fenntarthatósági menedzserrel.

Ma már kézzelfogható vált az önvezető autó, ugyanígy egyre több látványterven jelennek meg az önellátó épületek, amelyek pl. energiát termelnek, élelmiszerrel látják el a lakókat. De mikor realizálódhatnak a látványtervek? Mikor épülhet meg a valóságban is egy önfenntartó épület?

Renata Nowakowska: Amikor a jövőbe tekintünk, általában két perspektíváról beszélhetünk: a rövid távú a ma emberének szükségleteire nyújt választ, míg a hosszú távú a ma még nem létező problémákra keresi a megoldást. Amikor mi a Skanskánál az Infuture Hatalska Foresight Institute-tal közösen elkészítettük a jövő irodaházainak lehetséges fejlődési modelljeit és trendjeit elemző ,,Living Buildings” (Élő épületek) című tanulmányunkat, a hosszú távú perspektívát vettük figyelembe: milyen kihívásokkal fog szembenézni a jövő társadalma 20, 30 vagy 50 év múlva. Önfenntartó, rugalmas, sőt akár láthatatlan épületek emelkednek majd ki földből, hogy jól érezzük magunkat a városokban, ahol az emberek száma drámaian emelkedni fog a következő évtizedekben.

Emellett a Skanska ugyanezzel a jövőkutató intézettel közösen mutatta be az önfenntartó trendet is, ugyanis az emberek egyre közelebb akarnak kerülni a természethez, és az ökológiai tudatosság is erősebb, mint korábban bármikor. A LEED, a BREAM és a WELL tanúsítványok egyre inkább alapvetővé válnak az épületeknél, az iparág pedig a következő lépést teszi a zéró környezeti hatást célzó jövőkép felé.

De hogyan képzeljük el azt a bizonyos épületet 20, 30 vagy 50 év múlva?

Renata Nowakowska: Mivel a jövőben sokkal tudatosabbak  leszünk, a természet közelsége iránti vágyunk is nőni fog, ezért az épületek ,,zöldebbek” lesznek, szervesebben kapcsolódnak majd az emberekhez, és többféle funkciót látnak el. Elrendezésüket rugalmasan alakítani tudó épületek vízióit mutattuk be, ahol drónok szállítanak és csatolnak össze modulokból toronyépületeket, mintha azok Lego kockákból készültek volna. A legmesszebbmenő víziónk szerint pedig az épületek láthatatlanok lesznek azért, hogy ne növeljék a városok zsúfoltságát. Így az építészet nem fog túlterjeszkedni, sokszor csak a homlokzatra fog összpontosítani, amely az eget vagy a zöld környezetet tükrözi vissza a felhasznált üvegnek vagy digitális tükröknek köszönhetően. (A tervek a http://infuture.institute/livingbuildings/en/  honlapon megtekinthetők.)

Ha megépül egyszer egy ilyen önfenntartó épület, akkor mit fog tudni, mi lesz az a különlegesség, amire ma egy hagyományos ingatlan nem képes?

Renata Nowakowska: Ahhoz, hogy  az önfenntartó épületekről hosszú távú elképzeléssel rendelkezzünk, elsőként egy átalakulási folyamaton kell keresztül mennünk. Először is adatokra van szükségünk. Többet kell tudnunk arról, hogy hogyan működnek az épületek, a felhasználók hogyan veszik igénybe a teret. Valahogy az ingatlanpiac még mindig le van maradva a többi iparágtól a ,,Big Data”, azaz az óriás adatmennyiségek gyűjtésében. A Skanska ugyanakkor nagy lépést tett ezen az úton, és megalkotta az épületek első digitális ikertestvérét.

Ez izgalmasan hangzik: digitális ikertestvér. De mit is jelent ez konkrétan?

Renata Nowakowska: Új épületüzemeltetési rendszert (Connected by Skanska) fejlesztettünk ki, amely nyílt platformként összekapcsolja az irodaház különböző funkcióit az ott dolgozó munkavállalókkal. A rendszer elősegíti a helyhasználat hatékonyabbá tételét, például a tevékenységalapú parkolással, lehetővé teszi a parkolóhelyek kezelését a „sharing economy”, azaz a közösségi gazdaság elve mentén. Az épület felismeri a felhasználó rendszámát és intelligens módon kijelöl számára egy parkolóhelyet. Így növeljük a felhasználói élményt, és egyben valós idejű adatokkal biztosítjuk a jobb döntéshozatalt. Úgy vélem, a digitális átalakulás döntő fontosságú a fenntarthatóság felé vezető úton. Nem csak olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyekkel zöld energiát tudunk előállítani, hanem olyan technológiákat kell találnunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy okosabban bánjunk a térrel. Tényleg új parkolóházakra van szükségünk a városban vagy elég, ha hatékonyabban tudjuk használni azt, ami van?

Az új épületüzemeltetési rendszer mellett melyek a legújabb innovatív megoldások, amelyek mostanában jelentek meg a zöld épületekben, és még újdonságnak számítanak?

Adam Targowski: A Skanska évek óta számos megoldást vezetett be irodaházaiban a hatékony energia- és vízfogyasztás érdekében. Ami az innovációkat illeti, egyik legjelentősebb csúcsminőségű fejlesztésünk az energiatermelő homlokzat, amelyhez perovszkit napelemeket használunk. Az innováció a Skanska és a Saule Technologies közös munkája, jelenleg fejlesztés alatt áll. A Skanska az első cég, mely alkalmazza a megoldást. Emellett fényerő-szabályozható LED világítási rendszereket használunk – ez a megoldás még mindig nem általános, bár már egy ideje a piacon van. Valamint május óta teszteljük a biológiai órához (cirkadián ritmus)  igazítható fehér világítást, amely növelni tudja a termelékenységet. Közép-Kelet-Európában a víz újrahasznosítása, például a szürke- vagy az esővíz, nem általánosan használt technológia, de egyre gyakoribbá válik a Skanska projektjeinél.

Milyen új kihívások érik a jövőben az ingatlanfejlesztőket és az irodaházakat, amelyek kihatnak majd az épületek tervezésére, a formavilágra és a belső terekre?

Renata Nowakowska: A legnagyobb kihívás a tér rugalmas kihasználása. A piaci körülmények nehezen megjósolhatók, a bérlők nem tudják már vállalni, hogy üzleti tevékenységük a következő 10 évben ugyanúgy fog alakulni. A munkahelyek kialakításánál rugalmasnak kell lenni, de ami még fontosabb, ismereteket, információkat kell szolgáltatni a kihasználtságról. Van elég tárgyalónk?  Kicsi vagy nagy szobákra van szükségünk? Mi a szükséges arány? A terek kihasználtságát nyomon követő különböző helymeghatározási szolgáltatások segítenek a vállalatoknak abban, hogy megértsék, mi a valós igényük.

Hogyan változnak majd az irodaházak, hogyan tudják a technológiai forradalom eredményeit és a változó munkakultúrákat még inkább megjeleníteni?

Renata Nowakowska: Napjainkban öt generáció dolgozik együtt, amire még nem volt példa. A munkavállalók sokfélesége igen széles, nemcsak az életkor, hanem a készségek, illetve az etnikai (a megnövekedett bevándorlás miatt) és kulturális hátterük szempontjából is. A tehetséges munkaerőért  vívott háborúban a bérlőinket segíti a már említett Connected by Skanska rendszerünk, amely mobil applikációt kínál a mindennapi irodahasználóknak. Az új generációk egy digitális világban akarnak élni, ahol a technológiának köszönhetően folyamatosan kapcsolatban vannak egymással.  Az applikáció közösségépítő funkcióval is rendelkezik, amelynek segítségével az irodaházon belül megtalálhatják kollégáikat, eseményeket szervezhetnek, telekocsi rendszert használhatnak a munkába járáshoz, posztolhatnak a közösségi média felületekre és így tovább, de használhatják a telefonjukat az irodába való belépéshez, a fény- és hőszabályozáshoz, a tárgyalófoglaláshoz vagy csak a napi ebédmenü kiválasztásához. Az épület applikáció segítségével közel vannak az új technológiákhoz, de ami ennél is fontosabb, egy közösséghez tartozhatnak.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Milyenek lesznek a jövő épületei, irodaházai, a szép új világ? – beszélgetés a Skanska szakértőivel

A Skanska mindig is élen járt az innovációban, az új fejlesztései, irodaházai a legújabb trendeket követik, komoly energiát fektetnek a társadalom jövőbeni igényeinek kutatásába, szinte mindig a progresszió ütőerén tartják a kezüket. A nagybetűs jövőről beszélgettünk a Skanska európai kereskedelemfejlesztési üzletágának szakértőivel, Renata Nowakowska innovációs menedzserrel és Adam Targowski fenntarthatósági menedzserrel.

Ma már kézzelfogható vált az önvezető autó, ugyanígy egyre több látványterven jelennek meg az önellátó épületek, amelyek pl. energiát termelnek, élelmiszerrel látják el a lakókat. De mikor realizálódhatnak a látványtervek? Mikor épülhet meg a valóságban is egy önfenntartó épület?

Renata Nowakowska: Amikor a jövőbe tekintünk, általában két perspektíváról beszélhetünk: a rövid távú a ma emberének szükségleteire nyújt választ, míg a hosszú távú a ma még nem létező problémákra keresi a megoldást. Amikor mi a Skanskánál az Infuture Hatalska Foresight Institute-tal közösen elkészítettük a jövő irodaházainak lehetséges fejlődési modelljeit és trendjeit elemző ,,Living Buildings” (Élő épületek) című tanulmányunkat, a hosszú távú perspektívát vettük figyelembe: milyen kihívásokkal fog szembenézni a jövő társadalma 20, 30 vagy 50 év múlva. Önfenntartó, rugalmas, sőt akár láthatatlan épületek emelkednek majd ki földből, hogy jól érezzük magunkat a városokban, ahol az emberek száma drámaian emelkedni fog a következő évtizedekben.

Emellett a Skanska ugyanezzel a jövőkutató intézettel közösen mutatta be az önfenntartó trendet is, ugyanis az emberek egyre közelebb akarnak kerülni a természethez, és az ökológiai tudatosság is erősebb, mint korábban bármikor. A LEED, a BREAM és a WELL tanúsítványok egyre inkább alapvetővé válnak az épületeknél, az iparág pedig a következő lépést teszi a zéró környezeti hatást célzó jövőkép felé.

De hogyan képzeljük el azt a bizonyos épületet 20, 30 vagy 50 év múlva?

Renata Nowakowska: Mivel a jövőben sokkal tudatosabbak  leszünk, a természet közelsége iránti vágyunk is nőni fog, ezért az épületek ,,zöldebbek” lesznek, szervesebben kapcsolódnak majd az emberekhez, és többféle funkciót látnak el. Elrendezésüket rugalmasan alakítani tudó épületek vízióit mutattuk be, ahol drónok szállítanak és csatolnak össze modulokból toronyépületeket, mintha azok Lego kockákból készültek volna. A legmesszebbmenő víziónk szerint pedig az épületek láthatatlanok lesznek azért, hogy ne növeljék a városok zsúfoltságát. Így az építészet nem fog túlterjeszkedni, sokszor csak a homlokzatra fog összpontosítani, amely az eget vagy a zöld környezetet tükrözi vissza a felhasznált üvegnek vagy digitális tükröknek köszönhetően. (A tervek a http://infuture.institute/livingbuildings/en/  honlapon megtekinthetők.)

Ha megépül egyszer egy ilyen önfenntartó épület, akkor mit fog tudni, mi lesz az a különlegesség, amire ma egy hagyományos ingatlan nem képes?

Renata Nowakowska: Ahhoz, hogy  az önfenntartó épületekről hosszú távú elképzeléssel rendelkezzünk, elsőként egy átalakulási folyamaton kell keresztül mennünk. Először is adatokra van szükségünk. Többet kell tudnunk arról, hogy hogyan működnek az épületek, a felhasználók hogyan veszik igénybe a teret. Valahogy az ingatlanpiac még mindig le van maradva a többi iparágtól a ,,Big Data”, azaz az óriás adatmennyiségek gyűjtésében. A Skanska ugyanakkor nagy lépést tett ezen az úton, és megalkotta az épületek első digitális ikertestvérét.

Ez izgalmasan hangzik: digitális ikertestvér. De mit is jelent ez konkrétan?

Renata Nowakowska: Új épületüzemeltetési rendszert (Connected by Skanska) fejlesztettünk ki, amely nyílt platformként összekapcsolja az irodaház különböző funkcióit az ott dolgozó munkavállalókkal. A rendszer elősegíti a helyhasználat hatékonyabbá tételét, például a tevékenységalapú parkolással, lehetővé teszi a parkolóhelyek kezelését a „sharing economy”, azaz a közösségi gazdaság elve mentén. Az épület felismeri a felhasználó rendszámát és intelligens módon kijelöl számára egy parkolóhelyet. Így növeljük a felhasználói élményt, és egyben valós idejű adatokkal biztosítjuk a jobb döntéshozatalt. Úgy vélem, a digitális átalakulás döntő fontosságú a fenntarthatóság felé vezető úton. Nem csak olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyekkel zöld energiát tudunk előállítani, hanem olyan technológiákat kell találnunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy okosabban bánjunk a térrel. Tényleg új parkolóházakra van szükségünk a városban vagy elég, ha hatékonyabban tudjuk használni azt, ami van?

Az új épületüzemeltetési rendszer mellett melyek a legújabb innovatív megoldások, amelyek mostanában jelentek meg a zöld épületekben, és még újdonságnak számítanak?

Adam Targowski: A Skanska évek óta számos megoldást vezetett be irodaházaiban a hatékony energia- és vízfogyasztás érdekében. Ami az innovációkat illeti, egyik legjelentősebb csúcsminőségű fejlesztésünk az energiatermelő homlokzat, amelyhez perovszkit napelemeket használunk. Az innováció a Skanska és a Saule Technologies közös munkája, jelenleg fejlesztés alatt áll. A Skanska az első cég, mely alkalmazza a megoldást. Emellett fényerő-szabályozható LED világítási rendszereket használunk – ez a megoldás még mindig nem általános, bár már egy ideje a piacon van. Valamint május óta teszteljük a biológiai órához (cirkadián ritmus)  igazítható fehér világítást, amely növelni tudja a termelékenységet. Közép-Kelet-Európában a víz újrahasznosítása, például a szürke- vagy az esővíz, nem általánosan használt technológia, de egyre gyakoribbá válik a Skanska projektjeinél.

Milyen új kihívások érik a jövőben az ingatlanfejlesztőket és az irodaházakat, amelyek kihatnak majd az épületek tervezésére, a formavilágra és a belső terekre?

Renata Nowakowska: A legnagyobb kihívás a tér rugalmas kihasználása. A piaci körülmények nehezen megjósolhatók, a bérlők nem tudják már vállalni, hogy üzleti tevékenységük a következő 10 évben ugyanúgy fog alakulni. A munkahelyek kialakításánál rugalmasnak kell lenni, de ami még fontosabb, ismereteket, információkat kell szolgáltatni a kihasználtságról. Van elég tárgyalónk?  Kicsi vagy nagy szobákra van szükségünk? Mi a szükséges arány? A terek kihasználtságát nyomon követő különböző helymeghatározási szolgáltatások segítenek a vállalatoknak abban, hogy megértsék, mi a valós igényük.

Hogyan változnak majd az irodaházak, hogyan tudják a technológiai forradalom eredményeit és a változó munkakultúrákat még inkább megjeleníteni?

Renata Nowakowska: Napjainkban öt generáció dolgozik együtt, amire még nem volt példa. A munkavállalók sokfélesége igen széles, nemcsak az életkor, hanem a készségek, illetve az etnikai (a megnövekedett bevándorlás miatt) és kulturális hátterük szempontjából is. A tehetséges munkaerőért  vívott háborúban a bérlőinket segíti a már említett Connected by Skanska rendszerünk, amely mobil applikációt kínál a mindennapi irodahasználóknak. Az új generációk egy digitális világban akarnak élni, ahol a technológiának köszönhetően folyamatosan kapcsolatban vannak egymással.  Az applikáció közösségépítő funkcióval is rendelkezik, amelynek segítségével az irodaházon belül megtalálhatják kollégáikat, eseményeket szervezhetnek, telekocsi rendszert használhatnak a munkába járáshoz, posztolhatnak a közösségi média felületekre és így tovább, de használhatják a telefonjukat az irodába való belépéshez, a fény- és hőszabályozáshoz, a tárgyalófoglaláshoz vagy csak a napi ebédmenü kiválasztásához. Az épület applikáció segítségével közel vannak az új technológiákhoz, de ami ennél is fontosabb, egy közösséghez tartozhatnak.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC