X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mit mutatnak a számok a koronavírus hatásáról az építőiparban és a fejlesztési piacon?

2020. Augusztus 04. Raktár
Az EBI Építésaktivitási Jelentésben az elemzők már az első negyedév értékelésekor is kiemelten foglalkoztak a koronavírus hatásával, azóta már a tényleges adatok is megérkeztek, hogy részletesen értékeljék a járvány jelentőségét az ágazatban. 

A koronavírus március közepétől kényszerített ki jelentős korlátozásokat, így az első negyedévben az építőiparban induló vagy befejeződő munkákat még csak csekély mértékben érintette. A második negyedéves számok alapján elmondható, hogy a vírus okozta nehézségek ugyan éreztették hatásukat a szektorban, drámai zuhanásról azonban nem beszélhetünk.

Az biztos, hogy 2016 utolsó negyedéve óta nem indultak ilyen kis összegben építőipari beruházások hazánkban, és 2020 elejéhez képest valóban jelentős csökkenés volt tapasztalható, 2019 utolsó és első negyedéves számaihoz képest ugyanakkor már közel sem akkora a különbség. Érdemes tehát alaposabban is megnézni, hogy pontosan mely szegmensekben következett be a visszaesés, egy részüket ugyanis a járvány mellett egyéb piaci folyamatok is okozhatták.

2020 második három hónapjában összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések az építőiparban, az első negyedévben ez az összeg 606 milliárd forint volt, vagyis az erős évkezdést, ami a tavalyi év végéhez képest is bővülést jelentett,  egy 30 százalékos visszaesés követte. Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedévben indult el a M3-as metrófelújítás és a gödi Samsung beruházás soron következő üteme, ami jelentős összegével hozzájárult az első három hónap magas Aktivitás-Kezdés mutatójához. Az első félév így összességében még nem hozott nagyobb mérséklődést az építőiparban indult építések összegében, bár az igaz, hogy 2016 óta a legalacsonyabb szintet most érte el – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A projekt befejezések esetében 2020 második negyedéve nem hozott ugyan csökkenést az előző időszakhoz képest, közel 450 milliárd forint értékben fejeződtek be építési munkák, ami ugyanakkor jelentősen elmaradt az első negyedévben várttól, 2020 első három hónapjában még az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői az iBuild építési projektadatbázis alapján közel 785 milliárd forint értékű munka befejezésére számítottak az április és június közötti időszakban.

A mélyépítési projektek indulásán nem látszott a járvány

Az építőipar új kivitelezéseinek visszaesése a második negyedév során egyértelműen a magasépítési Aktivitás-Kezdés csökkenésére vezethető vissza, mélyépítésből ugyanis még némileg több is indult összegben az első negyedévhez képest, bár hozzá kell tenni, hogy a mélyépítések Aktivitás-Kezdés mutatója már az első negyedévben is meglehetősen alacsony volt a korábbi évekhez képest.

2020 első felében valamivel több, mint 300 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a mélyépítési szektorban, ami lényegesen kisebb összeget jelentett a tavalyi év mind a két félévénél, ugyanakkor az előző három év kiemelten sok beruházást hozott a szektorban, korábbra tekintve az idei év eleje sem tűnik olyan rossznak. Szintén igaz, hogy az első negyedév és második negyedév számai között nem volt jelentős különbség a mélyépítések esetén az Aktivitás-Kezdés mutatókban, vagyis nem érhető igazán tetten a járvány negatív hatása a projektindulásokban.

A magasépítéseknél drámaibb a helyzet

A magasépítések esetén az elindult építési munkák összege az első félévben nem mutatott csökkenést az előző év azonos időszakához képest, ez azonban az első negyedév jobb számainak volt köszönhető, a második negyedévben már jelentősebb visszaesés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, 2016 utolsó negyedéve óta nem kezdődtek meg ilyen alacsony összegben építési beruházások a magasépítési szektorban. A kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke 251 milliárd forintot tett ki, 46 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben. 

A magasépítéseken belül a lakás és nem lakás célú magasépítéseket egyaránt érintette a visszaesés az idei második három hónap során, előbbi esetében 65, míg utóbbinál 42 százalékos csökkenés volt mérhető az Aktivitás-Kezdésben. A legnagyobb kivitelezési fázisba lépő nem-lakáscélú magasépítési projektek közé tartozott 2020 második negyedévében a Jysk logisztikai és elosztóközpontjának építése Ecseren, a Caadex acélszerkezet gyártó csarnokberuházása Komlón, az EMC mérőlabor és szerverközpont projektje Budapesten, illetve a Corvin 7 irodaépület első ütemének elindulása.

Alig indult lakásépítés a járvány hónapjaiban

Az idei év első negyedéve is már a lakásépítések drasztikus visszaesését hozta az előző évekhez képest, a lakásépítés mérséklődése ekkor a 4 negyedéves számokon még kevésbé látszott, de a második negyedévben még inkább a mélypontra zuhant az elkezdett építkezések értéke, ami már a 4 negyedéves számokon is komolyan érzékelhető volt. Az elindított beruházások számát nézve pedig, április és június közötti időszakban olyan kevés projekt kivitelezése indulhatott el, amely alacsony számra a felívelés 

Budapest és környékének részesedése az előző negyedévben drasztikusan megnövekedett a korábbi évekhez képest a kivitelezési fázisban lépő társasházi lakásépítések összegéből, a január és március között elindított beruházások több mint 70 százaléka koncentrálódott a területre, a második negyedévre ugyanakkor jelentősen csökkent a Közép-Magyarországon elkezdődött építések aránya, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés csökkenésében több tényező is szerepet játszhat. A kijárási korlátozás talán az egyik legérzékenyebben érinthette a lakáspiacot az építőipar különböző ágai közül, így több fejlesztő is inkább a projekt indításának elhalasztása mellett dönthetett. De a lakásberuházások visszaesésére a januártól 27 százalékosra emelkedő áfakulcs egyébként is jelentős csapást mért, a már év elején tapasztalható mérsékeltebb kereslet a halasztás irányába fordíthatta a beruházókat. Harmadik elem lehet pedig, hogy főként a Budapesten beruházást tervezők kivárhatnak a rozsdaövezetekben történő fejlesztési feltételek pontosabb részleteinek ismertetésére, ami például részben magyarázhatja, hogy az első negyedévhez képest miért volt jelentősebb a fővárosban megfigyelt visszaesés az újonnan kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítési projektek összege esetében.

Fotó: shutterstock.com. Infografika: EBI Építésaktivitási Jelentés

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mit mutatnak a számok a koronavírus hatásáról az építőiparban és a fejlesztési piacon?

Az EBI Építésaktivitási Jelentésben az elemzők már az első negyedév értékelésekor is kiemelten foglalkoztak a koronavírus hatásával, azóta már a tényleges adatok is megérkeztek, hogy részletesen értékeljék a járvány jelentőségét az ágazatban. 

A koronavírus március közepétől kényszerített ki jelentős korlátozásokat, így az első negyedévben az építőiparban induló vagy befejeződő munkákat még csak csekély mértékben érintette. A második negyedéves számok alapján elmondható, hogy a vírus okozta nehézségek ugyan éreztették hatásukat a szektorban, drámai zuhanásról azonban nem beszélhetünk.

Az biztos, hogy 2016 utolsó negyedéve óta nem indultak ilyen kis összegben építőipari beruházások hazánkban, és 2020 elejéhez képest valóban jelentős csökkenés volt tapasztalható, 2019 utolsó és első negyedéves számaihoz képest ugyanakkor már közel sem akkora a különbség. Érdemes tehát alaposabban is megnézni, hogy pontosan mely szegmensekben következett be a visszaesés, egy részüket ugyanis a járvány mellett egyéb piaci folyamatok is okozhatták.

2020 második három hónapjában összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések az építőiparban, az első negyedévben ez az összeg 606 milliárd forint volt, vagyis az erős évkezdést, ami a tavalyi év végéhez képest is bővülést jelentett,  egy 30 százalékos visszaesés követte. Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedévben indult el a M3-as metrófelújítás és a gödi Samsung beruházás soron következő üteme, ami jelentős összegével hozzájárult az első három hónap magas Aktivitás-Kezdés mutatójához. Az első félév így összességében még nem hozott nagyobb mérséklődést az építőiparban indult építések összegében, bár az igaz, hogy 2016 óta a legalacsonyabb szintet most érte el – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A projekt befejezések esetében 2020 második negyedéve nem hozott ugyan csökkenést az előző időszakhoz képest, közel 450 milliárd forint értékben fejeződtek be építési munkák, ami ugyanakkor jelentősen elmaradt az első negyedévben várttól, 2020 első három hónapjában még az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői az iBuild építési projektadatbázis alapján közel 785 milliárd forint értékű munka befejezésére számítottak az április és június közötti időszakban.

A mélyépítési projektek indulásán nem látszott a járvány

Az építőipar új kivitelezéseinek visszaesése a második negyedév során egyértelműen a magasépítési Aktivitás-Kezdés csökkenésére vezethető vissza, mélyépítésből ugyanis még némileg több is indult összegben az első negyedévhez képest, bár hozzá kell tenni, hogy a mélyépítések Aktivitás-Kezdés mutatója már az első negyedévben is meglehetősen alacsony volt a korábbi évekhez képest.

2020 első felében valamivel több, mint 300 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a mélyépítési szektorban, ami lényegesen kisebb összeget jelentett a tavalyi év mind a két félévénél, ugyanakkor az előző három év kiemelten sok beruházást hozott a szektorban, korábbra tekintve az idei év eleje sem tűnik olyan rossznak. Szintén igaz, hogy az első negyedév és második negyedév számai között nem volt jelentős különbség a mélyépítések esetén az Aktivitás-Kezdés mutatókban, vagyis nem érhető igazán tetten a járvány negatív hatása a projektindulásokban.

A magasépítéseknél drámaibb a helyzet

A magasépítések esetén az elindult építési munkák összege az első félévben nem mutatott csökkenést az előző év azonos időszakához képest, ez azonban az első negyedév jobb számainak volt köszönhető, a második negyedévben már jelentősebb visszaesés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, 2016 utolsó negyedéve óta nem kezdődtek meg ilyen alacsony összegben építési beruházások a magasépítési szektorban. A kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke 251 milliárd forintot tett ki, 46 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben. 

A magasépítéseken belül a lakás és nem lakás célú magasépítéseket egyaránt érintette a visszaesés az idei második három hónap során, előbbi esetében 65, míg utóbbinál 42 százalékos csökkenés volt mérhető az Aktivitás-Kezdésben. A legnagyobb kivitelezési fázisba lépő nem-lakáscélú magasépítési projektek közé tartozott 2020 második negyedévében a Jysk logisztikai és elosztóközpontjának építése Ecseren, a Caadex acélszerkezet gyártó csarnokberuházása Komlón, az EMC mérőlabor és szerverközpont projektje Budapesten, illetve a Corvin 7 irodaépület első ütemének elindulása.

Alig indult lakásépítés a járvány hónapjaiban

Az idei év első negyedéve is már a lakásépítések drasztikus visszaesését hozta az előző évekhez képest, a lakásépítés mérséklődése ekkor a 4 negyedéves számokon még kevésbé látszott, de a második negyedévben még inkább a mélypontra zuhant az elkezdett építkezések értéke, ami már a 4 negyedéves számokon is komolyan érzékelhető volt. Az elindított beruházások számát nézve pedig, április és június közötti időszakban olyan kevés projekt kivitelezése indulhatott el, amely alacsony számra a felívelés 

Budapest és környékének részesedése az előző negyedévben drasztikusan megnövekedett a korábbi évekhez képest a kivitelezési fázisban lépő társasházi lakásépítések összegéből, a január és március között elindított beruházások több mint 70 százaléka koncentrálódott a területre, a második negyedévre ugyanakkor jelentősen csökkent a Közép-Magyarországon elkezdődött építések aránya, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés csökkenésében több tényező is szerepet játszhat. A kijárási korlátozás talán az egyik legérzékenyebben érinthette a lakáspiacot az építőipar különböző ágai közül, így több fejlesztő is inkább a projekt indításának elhalasztása mellett dönthetett. De a lakásberuházások visszaesésére a januártól 27 százalékosra emelkedő áfakulcs egyébként is jelentős csapást mért, a már év elején tapasztalható mérsékeltebb kereslet a halasztás irányába fordíthatta a beruházókat. Harmadik elem lehet pedig, hogy főként a Budapesten beruházást tervezők kivárhatnak a rozsdaövezetekben történő fejlesztési feltételek pontosabb részleteinek ismertetésére, ami például részben magyarázhatja, hogy az első negyedévhez képest miért volt jelentősebb a fővárosban megfigyelt visszaesés az újonnan kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítési projektek összege esetében.

Fotó: shutterstock.com. Infografika: EBI Építésaktivitási Jelentés

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC