X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mit okozhat az ingatlanpiacon a járvány 2020-ban?

2020. Március 18. Urbanisztika
Természetesen még nehéz a koronavírussal együtt járó járvány hatásait felmérni az ingatlanpiacon, hiszen több hónapos csúszás következhet be a szektorban, ezért most csak arra vállalkozhatunk, hogy az egyes eszköztípusokat érintő ismert tényeket röviden összefoglaljuk.

A szállodaipart nagyon megvágja

A koronavírus a legnagyobb veszteségeket egyértelműen a szállodaiparban okozza, hiszen az utazás, a helyváltoztatás erőteljes korlátozása lassítja a járvány terjedését, legalábbis intenzitását. Jönnek a horror számok, a hotelekben a 40-50 százalékos, sőt, nagyobb arányú foglaláslemondások sem ritkák, nemcsak a kínai, hanem az európai vendégek is elmaradnak. A turisztikai és a vendéglátószektor ezt nagyon meg fogja szenvedni, a cél minimalizálni a veszteségeket.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le. Ez azonban egyhetes adat, vagyis ez a statisztika csak romlani fog. A hét végére vendég hiányában várhatóan bezár a szállodák 75 százaléka, a jövő héten pedig valószínűleg már 95 százalékuk zárva lesz. A húsvéti foglalások visszamondásának aránya ennél jóval kisebb, és szakemberek szerint a nyári szezon még átvészelheti a nehézségeket. Még nem látjuk előre, hogy az intenzív szállodaépítési láz, amely Budapesten hatalmas lendülettel zajlik, hogyan alakul az események függvényében, de itt is várhatók változások.

A turizmussal szorosan összefüggésben erőteljesen csökken a repülőterek forgalma. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, húsvétra az európai turizmus legalább 85 százalékkal fog visszaesni. Globálisan a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) szerint a légi járatok csökkenése miatt mintegy 4 milliárd dollár bevételkiesést szenvedhetnek el a repülőterek üzemeltetői.

Mi lesz a logisztikával?

Az ipari ingatlanpiac szorosan összefügg az ipari termeléssel, ezért is fontos eleme a szektornak a logisztika. Számos gyár ideiglenesen leállítja a termelést (pl. Audi- és Opel-gyár), aminek az oka az alkatrészhiány megjelenése a termelési láncban. Mivel sok esetben az alapanyag és alkatrész olyan országokból származik, ahol a járvány tombol, ezért szinte lehetetlen megszervezni az anyagellátást. Vagy ha a technológiai iparágat nézzük, Kína számos területen a legnagyobb gyártó, vagyis kulcsszereplők a piacon (lásd akkumulátor, okostelefon).

Miközben ott lecsengőben a járvány, Európában most bontakozott ki, vagyis a szállítmányozás továbbra is akadályok elé van állítva. Két adat mutatja a helyzet komolyságát: a Nemzetközi Hajózási Kamara adatai szerint a járvány miatt eddig 350 ezer konténer esett ki a vízi szállítmányozási forgalomból, és az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt négy hétben a Kínából Európa felé tartó konténerhajók száma felére esett vissza. Szerencsére a Budapest Airporton is tovább működik az áruszállítás.

Itt fontos hír, hogy a Magyarországot átszelő, a szomszédos országokba irányuló kamionoknak áruforgalmi folyosókat jelöltek ki, ezen belül a hazánkba irányuló kamionforgalom tovább zajlik, ami a lakossági és vállalati ellátásnak bizonyos garanciát adhat. A koradélután bezáró éttermek mellett az élelmiszerüzletek és benzinkutak nyitva lehetnek, ez is segíti a fuvarozást, illetve az élelmiszerüzletek forgalma növekszik. Egyre nagyobb szerep hárul az online kiskereskedelemre, amely a futárszolgáltatók logisztikai kapacitását helyezi nyomás alá. Az e-kereskedelem már amúgy is növekvő pályán van, most ez valószínűleg erősödni fog.

Kiürülnek a plázák

Itt csatlakozhatunk az előzőekben leírtakhoz, vagyis bizonyos üzlettípusokra még nagyobb teher hárul (élelmiszer, benzinkút, patika, drogéria), miközben az e-kereskedelem hirtelen sokkal nagyobb szerepet kap, mint azt az organikus fejlődése feltételezné. Azonban az élelmiszerláncok az online értékesítés átlagos forgalmát figyelembe véve alakították ki a szállítóflottájukat, amit nem lehet egyik napról a másikra bővíteni, így a forgalomban zavarok támadhatnak.

A bevásárlóközpontokat óriási mértékben érinti a járvány, hiszen kerülni kell a nagyobb tömegek csoportosulását, miközben a plázák falai között emberek százai tartózkodnak egyszerre. Kihaltak az üzletközpontok, bezárnak a mozik és az ételudvarok is rükvercbe kénytelenek kapcsolni, miközben tudjuk, hogy a mozik hatalmas alapterületeket bérelnek a bevásárlóközpontokban, és itt előjöhetnek a bérleti szerződések, mi a vis maior, mi nem az, következnek a jogi meghatározások.

Ráadásul a plázák világában globális trend az élményközpontúság előtérbe kerülése, itt pedig nagyon fontos szerepet játszik a vendéglátó szortiment, nem véletlenül nálunk is az ételudvarok megújítása folyamatosan zajlik. Más élményelemek is a vírus miatt háttérbe szorulhatnak. Bár az is igaz, hogy ha lecseng a vírus, akkor várhatóan megrohanják a plázákat,  kérdés, hogy ezt a jövőbeni hype-ot hogyan érinti a járvány miatt a lakossági tartalékok csökkenése.

Home office minden áron?

A magyar kereskedelmiingatlan-piac meghatározó ágazata az irodapiac, amely éppen idén szándékozott behozni a lemaradását, hiszen korábban az építőipar szűk kapacitásai miatt – eszköz-, technológia- és munkaerőhiány, valamint az állami beruházások túlzottan nagy kapacitáslekötése – sok fejlesztés csúszásban volt. 2020-ban több mint 200 ezer négyzetméternyi irodaház átadása várható, kérdés, hogy a járvány az építőipart hogyan befolyásolja. Optimista megközelítés szerint ez a néhány hónap túl nagy kárt nem okoz, mivel az előbérletek aránya jelentős az új épületekben, a bérlők sem valószínű, hogy távol maradnak, hiszen akkor hárman ugranak a megüresedő területre.

Itt inkább az az érdekes fejlemény, hogy a proptech iparág, amely tekintetében az ingatlanpiac lemaradt a többi ágazathoz képest (pl. fintech), erőteljesebb fejlődésen mehet keresztül, hiszen a digitalizáció és más okosmegoldások hozzájárulhatnak, hogy távmunkában dolgozzanak a kollégák. Persze itt is erőteljes fejlesztések szükségesek rohamtempóban, ahogy a digitális oktatás is megjelent a köznevelésben. De ez nem is olyan egyszerű, hiszen még a technológiai cégek esetében is elsőszámú feladat az adatbiztonság megteremtése, védett csatornák létesítése, illetve megerősítése a home office és a vezetőség között.

A munkaügyi szabályozás is fontos tényezővé válik, egyre többször halljuk a vis maior fogalmát, illetve mire kötelezhető a munkavállaló, és mire nem, mi az a kényszerszabadság vagy éppen fizetésnélküli szabadság. Emellett azonban a munkakultúra hiányosságai is hátráltatják a távmunka bevezetését amellett, hogy bizonyos tevékenységek esetében nem így működik a napi rutin. Itt a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalom függvénye a távmunka sikeres működése, ráadásul sok alkalmazott nincs arra szocializálva, hogy önállóan dolgozzon.

Az építőipar még állja a sarat

A szektorban hosszabb ideje meglévő kapacitáshiányt és a teljesítési határidők elhúzódását jó eséllyel tovább növeli majd a járvány terjedése. a nagy irodaházak, ipari épületek, szállodák építésével kapcsolatos projektek azért lehetnek különösen kitéve veszélyeknek, mert jelentős létszámú munkaerőt foglalkoztatnak, illetve a kivitelezéshez számos esetben külföldről behozott építőanyagokat, eszközöket használnak fel. A koronavírus azonban akár olyan helyzetet is eredményezhet, ami vis maiornak is tekinthető, így előtérbe kerülhetnek az építőipari vállalkozások és a megrendelők közötti tárgyalások.

Mivel az ágazat élőmunkaigénye magas, a járvány terjedésével a szektor lassulására, termelési kiesésekre, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani. Olaszországból jelentős mennyiségű import a megszokott, így az innen származó termékek piacán zavarok támadhatnak. Emellett egyelőre az építőipari vállalkozások szigorúbb egészségügyi szabályozások mellett tovább dolgoznak.

Lassul a lakáspiac is

A lakáspiacon a tavalyi őszi-év végi forgalomlassulás után idén egyre biztatóbb statisztikák láttak napvilágot, vagyis ismét kezdett növekedni a lakáspiacon az adásvételek száma. Most azonban az ingatlan.com friss adatai szerint a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült. Biztosat még természetesen nem tudunk, de a forgalomban visszaesés várható, ami valószínűleg csak átmeneti jellegű lesz, és a járvány lecsengése után a piac gyorsan regenerálódhat.

Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek. Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt. Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet, mivel a segítségükkel már csak valódi adásvételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek, így többek között kiszűrhetők a lakásturisták is.

Fotó: Irina VIV - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mit okozhat az ingatlanpiacon a járvány 2020-ban?

Természetesen még nehéz a koronavírussal együtt járó járvány hatásait felmérni az ingatlanpiacon, hiszen több hónapos csúszás következhet be a szektorban, ezért most csak arra vállalkozhatunk, hogy az egyes eszköztípusokat érintő ismert tényeket röviden összefoglaljuk.

A szállodaipart nagyon megvágja

A koronavírus a legnagyobb veszteségeket egyértelműen a szállodaiparban okozza, hiszen az utazás, a helyváltoztatás erőteljes korlátozása lassítja a járvány terjedését, legalábbis intenzitását. Jönnek a horror számok, a hotelekben a 40-50 százalékos, sőt, nagyobb arányú foglaláslemondások sem ritkák, nemcsak a kínai, hanem az európai vendégek is elmaradnak. A turisztikai és a vendéglátószektor ezt nagyon meg fogja szenvedni, a cél minimalizálni a veszteségeket.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le. Ez azonban egyhetes adat, vagyis ez a statisztika csak romlani fog. A hét végére vendég hiányában várhatóan bezár a szállodák 75 százaléka, a jövő héten pedig valószínűleg már 95 százalékuk zárva lesz. A húsvéti foglalások visszamondásának aránya ennél jóval kisebb, és szakemberek szerint a nyári szezon még átvészelheti a nehézségeket. Még nem látjuk előre, hogy az intenzív szállodaépítési láz, amely Budapesten hatalmas lendülettel zajlik, hogyan alakul az események függvényében, de itt is várhatók változások.

A turizmussal szorosan összefüggésben erőteljesen csökken a repülőterek forgalma. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, húsvétra az európai turizmus legalább 85 százalékkal fog visszaesni. Globálisan a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) szerint a légi járatok csökkenése miatt mintegy 4 milliárd dollár bevételkiesést szenvedhetnek el a repülőterek üzemeltetői.

Mi lesz a logisztikával?

Az ipari ingatlanpiac szorosan összefügg az ipari termeléssel, ezért is fontos eleme a szektornak a logisztika. Számos gyár ideiglenesen leállítja a termelést (pl. Audi- és Opel-gyár), aminek az oka az alkatrészhiány megjelenése a termelési láncban. Mivel sok esetben az alapanyag és alkatrész olyan országokból származik, ahol a járvány tombol, ezért szinte lehetetlen megszervezni az anyagellátást. Vagy ha a technológiai iparágat nézzük, Kína számos területen a legnagyobb gyártó, vagyis kulcsszereplők a piacon (lásd akkumulátor, okostelefon).

Miközben ott lecsengőben a járvány, Európában most bontakozott ki, vagyis a szállítmányozás továbbra is akadályok elé van állítva. Két adat mutatja a helyzet komolyságát: a Nemzetközi Hajózási Kamara adatai szerint a járvány miatt eddig 350 ezer konténer esett ki a vízi szállítmányozási forgalomból, és az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt négy hétben a Kínából Európa felé tartó konténerhajók száma felére esett vissza. Szerencsére a Budapest Airporton is tovább működik az áruszállítás.

Itt fontos hír, hogy a Magyarországot átszelő, a szomszédos országokba irányuló kamionoknak áruforgalmi folyosókat jelöltek ki, ezen belül a hazánkba irányuló kamionforgalom tovább zajlik, ami a lakossági és vállalati ellátásnak bizonyos garanciát adhat. A koradélután bezáró éttermek mellett az élelmiszerüzletek és benzinkutak nyitva lehetnek, ez is segíti a fuvarozást, illetve az élelmiszerüzletek forgalma növekszik. Egyre nagyobb szerep hárul az online kiskereskedelemre, amely a futárszolgáltatók logisztikai kapacitását helyezi nyomás alá. Az e-kereskedelem már amúgy is növekvő pályán van, most ez valószínűleg erősödni fog.

Kiürülnek a plázák

Itt csatlakozhatunk az előzőekben leírtakhoz, vagyis bizonyos üzlettípusokra még nagyobb teher hárul (élelmiszer, benzinkút, patika, drogéria), miközben az e-kereskedelem hirtelen sokkal nagyobb szerepet kap, mint azt az organikus fejlődése feltételezné. Azonban az élelmiszerláncok az online értékesítés átlagos forgalmát figyelembe véve alakították ki a szállítóflottájukat, amit nem lehet egyik napról a másikra bővíteni, így a forgalomban zavarok támadhatnak.

A bevásárlóközpontokat óriási mértékben érinti a járvány, hiszen kerülni kell a nagyobb tömegek csoportosulását, miközben a plázák falai között emberek százai tartózkodnak egyszerre. Kihaltak az üzletközpontok, bezárnak a mozik és az ételudvarok is rükvercbe kénytelenek kapcsolni, miközben tudjuk, hogy a mozik hatalmas alapterületeket bérelnek a bevásárlóközpontokban, és itt előjöhetnek a bérleti szerződések, mi a vis maior, mi nem az, következnek a jogi meghatározások.

Ráadásul a plázák világában globális trend az élményközpontúság előtérbe kerülése, itt pedig nagyon fontos szerepet játszik a vendéglátó szortiment, nem véletlenül nálunk is az ételudvarok megújítása folyamatosan zajlik. Más élményelemek is a vírus miatt háttérbe szorulhatnak. Bár az is igaz, hogy ha lecseng a vírus, akkor várhatóan megrohanják a plázákat,  kérdés, hogy ezt a jövőbeni hype-ot hogyan érinti a járvány miatt a lakossági tartalékok csökkenése.

Home office minden áron?

A magyar kereskedelmiingatlan-piac meghatározó ágazata az irodapiac, amely éppen idén szándékozott behozni a lemaradását, hiszen korábban az építőipar szűk kapacitásai miatt – eszköz-, technológia- és munkaerőhiány, valamint az állami beruházások túlzottan nagy kapacitáslekötése – sok fejlesztés csúszásban volt. 2020-ban több mint 200 ezer négyzetméternyi irodaház átadása várható, kérdés, hogy a járvány az építőipart hogyan befolyásolja. Optimista megközelítés szerint ez a néhány hónap túl nagy kárt nem okoz, mivel az előbérletek aránya jelentős az új épületekben, a bérlők sem valószínű, hogy távol maradnak, hiszen akkor hárman ugranak a megüresedő területre.

Itt inkább az az érdekes fejlemény, hogy a proptech iparág, amely tekintetében az ingatlanpiac lemaradt a többi ágazathoz képest (pl. fintech), erőteljesebb fejlődésen mehet keresztül, hiszen a digitalizáció és más okosmegoldások hozzájárulhatnak, hogy távmunkában dolgozzanak a kollégák. Persze itt is erőteljes fejlesztések szükségesek rohamtempóban, ahogy a digitális oktatás is megjelent a köznevelésben. De ez nem is olyan egyszerű, hiszen még a technológiai cégek esetében is elsőszámú feladat az adatbiztonság megteremtése, védett csatornák létesítése, illetve megerősítése a home office és a vezetőség között.

A munkaügyi szabályozás is fontos tényezővé válik, egyre többször halljuk a vis maior fogalmát, illetve mire kötelezhető a munkavállaló, és mire nem, mi az a kényszerszabadság vagy éppen fizetésnélküli szabadság. Emellett azonban a munkakultúra hiányosságai is hátráltatják a távmunka bevezetését amellett, hogy bizonyos tevékenységek esetében nem így működik a napi rutin. Itt a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalom függvénye a távmunka sikeres működése, ráadásul sok alkalmazott nincs arra szocializálva, hogy önállóan dolgozzon.

Az építőipar még állja a sarat

A szektorban hosszabb ideje meglévő kapacitáshiányt és a teljesítési határidők elhúzódását jó eséllyel tovább növeli majd a járvány terjedése. a nagy irodaházak, ipari épületek, szállodák építésével kapcsolatos projektek azért lehetnek különösen kitéve veszélyeknek, mert jelentős létszámú munkaerőt foglalkoztatnak, illetve a kivitelezéshez számos esetben külföldről behozott építőanyagokat, eszközöket használnak fel. A koronavírus azonban akár olyan helyzetet is eredményezhet, ami vis maiornak is tekinthető, így előtérbe kerülhetnek az építőipari vállalkozások és a megrendelők közötti tárgyalások.

Mivel az ágazat élőmunkaigénye magas, a járvány terjedésével a szektor lassulására, termelési kiesésekre, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani. Olaszországból jelentős mennyiségű import a megszokott, így az innen származó termékek piacán zavarok támadhatnak. Emellett egyelőre az építőipari vállalkozások szigorúbb egészségügyi szabályozások mellett tovább dolgoznak.

Lassul a lakáspiac is

A lakáspiacon a tavalyi őszi-év végi forgalomlassulás után idén egyre biztatóbb statisztikák láttak napvilágot, vagyis ismét kezdett növekedni a lakáspiacon az adásvételek száma. Most azonban az ingatlan.com friss adatai szerint a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült. Biztosat még természetesen nem tudunk, de a forgalomban visszaesés várható, ami valószínűleg csak átmeneti jellegű lesz, és a járvány lecsengése után a piac gyorsan regenerálódhat.

Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek. Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt. Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet, mivel a segítségükkel már csak valódi adásvételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek, így többek között kiszűrhetők a lakásturisták is.

Fotó: Irina VIV - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC