X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mit építettek Budapesten az elmúlt 30 évben?

2018. December 14. Urbanisztika
A magyar főváros a rendszerváltás óta változott is, meg nem is, ahogy a Mátyás királyról szóló népmese mondaná. Rengeteg új épület született, és rengeteg századfordulós ingatlan és szocialista lakótelep nem változott. Most emeljünk ki néhányat a múlt homályából, és koncentráljunk az állami beruházásokra.

Yasonya / shutterstock.com

Rákóczi híd

Az Összekötő vasúti híd mellett található műtárgyat 1995-ben adták át, és eredetileg a Lágymányosi híd nevet viselte, de hát megszokhattuk már, hogy errefelé mindent átneveznek. Megépülése felértékelte a környéket mind a budai, mind a pesti oldalon, csak néhány ingatlant említsünk meg a teljesség igénye nélkül: Lurdy Ház, Infopark, és most épül a BudaPart. Nem vitás, hogy hatalmas szükség volt rá, egyes városrészek számára igazi katalizátorként hatott.

Adam Hajnal / shutterstock.com

Rendőrpalota

A BRFK Teve utcai székháza magasságával eleve kitűnik a budapesti épületállományból, ráadásul Finta József egyik emblematikus terve. Már több mint húsz éve építették, és bár 1997-ben adták át, azóta is meglehetősen modern épületnek tűnik az új beruházások mellett. Az épületegyüttes két részből, egy nyolcemeletes hasáb alakú épületből, és egy 16 emeletes henger alakú toronyból áll. Az antenna magassága 92 méter. Most épül mellette egy irodatorony is.

ELTE Lágymányosi Kampusz

Lágymányos a rendszerváltás után lett slágerhelyszín, nem csak az Infopark épült itt meg, hanem létrejött az ELTE több karának új kampusza. Az Északi Tömb 1994–1998 között épült, tervezője Mányi István és Kiss Miklós. A 2001-ben megvalósult Déli Tömböt pedig Gerő Balázs és Szabó Márton jegyzi. Az Északi Tömb tetején található Planetárium Magyarország első digitális csillagvizsgálója. A Déli Tömbben kapott helyet az ELTE Természetrajzi Múzeuma is. A Duna felől és Pestről nézve igazán eredeti és pompás épületek.

Adam Hajnal - shutterstock.com

Nemzeti Színház

Évtizedes álom vált valóra az új színház megépülésével, azonban szokás szerint ez a kulturális projekt is a politikai harcok küzdőterévé vált. Először az Erzsébet téren kezdték el építeni, aztán került új helyszínre, miközben az eredeti helyén egy gödröt hagytak, amely stílszerűen sokáig Gödör néven folytatta kulturális pályafutását. Később Vadász György pályagyőztes tervét elvetették, és a Kormány felkérte Siklós Máriát, azután épült meg 2002-ben az új Millennium Városközpontban a Duna-part mentén. A külleme máig esztétikai szofisztikációk táptalaja.

Lehel csarnok

A lebontott piac helyén 2002-re épült meg ifj. Rajk László tervei alapján az új csarnok, amely rikító színével és kaotikus formájával szintén a társadalmi közízlés egy kis „megosztó árkaként” híresült el. A 43 ezer m2 összalapterületű ingatlan körül régóta zajlanak a jelentős fejlesztések, számos irodaház épült fel azóta a szomszédságában. Kofahajónak is becézi a nagyérdemű a csarnokot.

I.H. LIU - shutterstock.com

Népligeti Buszpályaudvar

Lázás Antal tervei alapján készült el 2002-ben az Üllői út-Hungária Körgyűrű metszéspontjában a vadonatúj pályaudvar, amely úgy néz ki, mint egy pihenőház az űrhajósoknak. Szóval klassz lett.

Papp László Budapest Sportaréna

A népszerű nevén Kavicsként emlegetett intézmény a régi Budapest Sportcsarnok utódaként épült meg, miután elődjében, amelyet anno 1982-ben adtak át, tűz ütött ki elektromos rövidzárlat miatt. Hatalmas sokkot okozott a társadalom körében, hiszen ez volt az egyetlen, normális méretű fedett sportlétesítmény Magyarországon. Végül 2001 és 2003 között újjáépült, és sokkal jobban is néz ki, mint az elődje. Franciák tervezték, mégis szebb lett, mint a Pompidou Központ Párizsban.

Fővárosi Levéltár

2004-ben elkészült a Fővárosi Levéltár Teve utcai épülete Koris János és Németh Tamás tervei alapján, amelyet a Rendőrpalota mögé helyeztek el. Ezzel egy évszázados álom vált valóra, hiszen az intézmény az 1901-es megalakulása óta folyamatosan méltatlan körülmények között működött.

Müpa

A korábbi nevén Művészetek Palotája nem kavart akkora vihart, mint kedves szomszédja, a Nemzeti Színház, hiszen szakmailag mindenki elismeri az épület kvalitásait. Zoboki Gábor tervei alapján 2005-ben adták át szintén a Millennium Városközpontban, így aztán nincs is mit hozzátenni.

Posztos / shutterstock.com

Corvinus Egyetem

2007-ben PPP konstrukcióban épült meg a Corvinus Egyetem új oktatási épülete a központi épületegyüttes közelében, amelyet a Wallis fejlesztett. A több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű, multifunkcionális Közraktár utcai épülettömb az egyetem könyvtárának és oktató termeinek ad helyet, valamint magába foglalja a Studium Irodaházat is.

Megyeri híd

Gyakorlatilag az M0 körgyűrű északi hídjaként funkcionál, amelyre olyan szükség volt, mint egy falat kenyérre. A látványos pilonok, amelyek meghatározzák az építmény karakterét is, mintegy száz méter magasságig nyúlnak fel. A műtárgy Budakalászt és Újpestet köti össze, és az agglomeráció infrastruktúráját is gazdagítja. Az új híd idén ünnepli tízedik születésnapját, hiszen 2008-ban adták át a nagyközönségnek.

LostintheCity / shutterstock.com

Bálna

Bár a Bálna, leánykori nevén CET nem teljesen új épület, mégis Kas Oosterhuis és Lénárd Ilona olyan különleges formavilágot álmodott meg, amely egyedülálló Budapesten. Nyugodtan idecitálhatjuk a lehasznált kifejezést: ikonikus. A kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központ Ferencvárosban a pesti Duna-parton áll, különlegessége, hogy a Közraktárak épületegyüttese is a komplexum részévé vált. A 30 ezer m2-es ingatlant végül 2013-ban nyitották meg, és kezdetektől fogva a funkciókeresésnek vagyunk a szemtanúi, bár mintha a vaknak most kinyílt volna a szeme.

Ungvari Attila - shutterstock.com

Groupama Aréna

A ferencvárosi futballaréna a stadionépítési hullám egyik legismertebb szereplője. Magyarország legnépszerűbb klubjának már azért kijárt egy modern ingatlanegyüttes, amelyet 2014-ben adtak át. A nemzetközi díjban is részesülő sportkomplexum jótékony hatást gyakorol a környékre is, hiszen kereskedelmi ingatlanok épülnek a szomszédságában, például nemrég adták át a Telekom új székházát.

4-es metró

2014-ben adták át az évtizedes projektet, amely később több építészeti díjat is elnyert, illetve számos projektvezetőt elfogyasztott. Ráadásul hiányzik az eleje és a vége, hiszen se Budaörsig, se északon legalább Újpalotáig nem megy ki. Egyelőre torzó, de azért egyre többen utaznak rajta, ráadásul a kelenföldi új városközponti terveket is megtolta rendesen. Már 2006-ban megindultak a felszíni munkák, később a kormányzat leállítatta a projektet, amely végül hosszú huzavona után 2014-ben nyitotta meg a kapuit, vagyis indította el a mozgólépcsőt, hogy az utasok alászálljanak a mélybe.

MTA Humán Tudományok Háza

A Magyar Tudományos Akadémia Ferencvárosban egy új, korszerű 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületű energiatakarékos ingatlanegyüttessel gyarapodott, amely a Humán Tudományok Kutatóháza nevet viseli. Noll Tamás Ybl díjas építész és munkatársai által készített tervek alapján három tömbből áll az épületegyüttes, amelyet 2017-ben adtak át.

Duna Aréna

A 2017-es úszó-világbajnokságra adták át, és szintén politikai viták kereszttüzébe került, amelynek egyik oka a költségek jelentős változása, valamint az, hogy a látványterveket sokan készpénznek vették. A leánykori nevén Dagály Úszóaréna építészeti koncepcióját a Napur Architect Kft készítette.

Ludovika Campus

2018-ban adták át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Campusát, amely ötvözi a régit és az újat, hiszen a régi katonaiskola mellett számos új épülettel is gazdagodott a terület, miközben gatyába rázták a lepattant Orczy-kertet is. Épült itt lovarda, kollégium, sportkomplexum. A Corvin Sétány gigaprojekt mellett tehát Józsefváros újabb területe újult meg, bár a régen itt működő Bárka Színházat sajnálhatjuk.

Posztos / shutterstock.com

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mit építettek Budapesten az elmúlt 30 évben?

A magyar főváros a rendszerváltás óta változott is, meg nem is, ahogy a Mátyás királyról szóló népmese mondaná. Rengeteg új épület született, és rengeteg századfordulós ingatlan és szocialista lakótelep nem változott. Most emeljünk ki néhányat a múlt homályából, és koncentráljunk az állami beruházásokra.

Yasonya / shutterstock.com

Rákóczi híd

Az Összekötő vasúti híd mellett található műtárgyat 1995-ben adták át, és eredetileg a Lágymányosi híd nevet viselte, de hát megszokhattuk már, hogy errefelé mindent átneveznek. Megépülése felértékelte a környéket mind a budai, mind a pesti oldalon, csak néhány ingatlant említsünk meg a teljesség igénye nélkül: Lurdy Ház, Infopark, és most épül a BudaPart. Nem vitás, hogy hatalmas szükség volt rá, egyes városrészek számára igazi katalizátorként hatott.

Adam Hajnal / shutterstock.com

Rendőrpalota

A BRFK Teve utcai székháza magasságával eleve kitűnik a budapesti épületállományból, ráadásul Finta József egyik emblematikus terve. Már több mint húsz éve építették, és bár 1997-ben adták át, azóta is meglehetősen modern épületnek tűnik az új beruházások mellett. Az épületegyüttes két részből, egy nyolcemeletes hasáb alakú épületből, és egy 16 emeletes henger alakú toronyból áll. Az antenna magassága 92 méter. Most épül mellette egy irodatorony is.

ELTE Lágymányosi Kampusz

Lágymányos a rendszerváltás után lett slágerhelyszín, nem csak az Infopark épült itt meg, hanem létrejött az ELTE több karának új kampusza. Az Északi Tömb 1994–1998 között épült, tervezője Mányi István és Kiss Miklós. A 2001-ben megvalósult Déli Tömböt pedig Gerő Balázs és Szabó Márton jegyzi. Az Északi Tömb tetején található Planetárium Magyarország első digitális csillagvizsgálója. A Déli Tömbben kapott helyet az ELTE Természetrajzi Múzeuma is. A Duna felől és Pestről nézve igazán eredeti és pompás épületek.

Adam Hajnal - shutterstock.com

Nemzeti Színház

Évtizedes álom vált valóra az új színház megépülésével, azonban szokás szerint ez a kulturális projekt is a politikai harcok küzdőterévé vált. Először az Erzsébet téren kezdték el építeni, aztán került új helyszínre, miközben az eredeti helyén egy gödröt hagytak, amely stílszerűen sokáig Gödör néven folytatta kulturális pályafutását. Később Vadász György pályagyőztes tervét elvetették, és a Kormány felkérte Siklós Máriát, azután épült meg 2002-ben az új Millennium Városközpontban a Duna-part mentén. A külleme máig esztétikai szofisztikációk táptalaja.

Lehel csarnok

A lebontott piac helyén 2002-re épült meg ifj. Rajk László tervei alapján az új csarnok, amely rikító színével és kaotikus formájával szintén a társadalmi közízlés egy kis „megosztó árkaként” híresült el. A 43 ezer m2 összalapterületű ingatlan körül régóta zajlanak a jelentős fejlesztések, számos irodaház épült fel azóta a szomszédságában. Kofahajónak is becézi a nagyérdemű a csarnokot.

I.H. LIU - shutterstock.com

Népligeti Buszpályaudvar

Lázás Antal tervei alapján készült el 2002-ben az Üllői út-Hungária Körgyűrű metszéspontjában a vadonatúj pályaudvar, amely úgy néz ki, mint egy pihenőház az űrhajósoknak. Szóval klassz lett.

Papp László Budapest Sportaréna

A népszerű nevén Kavicsként emlegetett intézmény a régi Budapest Sportcsarnok utódaként épült meg, miután elődjében, amelyet anno 1982-ben adtak át, tűz ütött ki elektromos rövidzárlat miatt. Hatalmas sokkot okozott a társadalom körében, hiszen ez volt az egyetlen, normális méretű fedett sportlétesítmény Magyarországon. Végül 2001 és 2003 között újjáépült, és sokkal jobban is néz ki, mint az elődje. Franciák tervezték, mégis szebb lett, mint a Pompidou Központ Párizsban.

Fővárosi Levéltár

2004-ben elkészült a Fővárosi Levéltár Teve utcai épülete Koris János és Németh Tamás tervei alapján, amelyet a Rendőrpalota mögé helyeztek el. Ezzel egy évszázados álom vált valóra, hiszen az intézmény az 1901-es megalakulása óta folyamatosan méltatlan körülmények között működött.

Müpa

A korábbi nevén Művészetek Palotája nem kavart akkora vihart, mint kedves szomszédja, a Nemzeti Színház, hiszen szakmailag mindenki elismeri az épület kvalitásait. Zoboki Gábor tervei alapján 2005-ben adták át szintén a Millennium Városközpontban, így aztán nincs is mit hozzátenni.

Posztos / shutterstock.com

Corvinus Egyetem

2007-ben PPP konstrukcióban épült meg a Corvinus Egyetem új oktatási épülete a központi épületegyüttes közelében, amelyet a Wallis fejlesztett. A több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű, multifunkcionális Közraktár utcai épülettömb az egyetem könyvtárának és oktató termeinek ad helyet, valamint magába foglalja a Studium Irodaházat is.

Megyeri híd

Gyakorlatilag az M0 körgyűrű északi hídjaként funkcionál, amelyre olyan szükség volt, mint egy falat kenyérre. A látványos pilonok, amelyek meghatározzák az építmény karakterét is, mintegy száz méter magasságig nyúlnak fel. A műtárgy Budakalászt és Újpestet köti össze, és az agglomeráció infrastruktúráját is gazdagítja. Az új híd idén ünnepli tízedik születésnapját, hiszen 2008-ban adták át a nagyközönségnek.

LostintheCity / shutterstock.com

Bálna

Bár a Bálna, leánykori nevén CET nem teljesen új épület, mégis Kas Oosterhuis és Lénárd Ilona olyan különleges formavilágot álmodott meg, amely egyedülálló Budapesten. Nyugodtan idecitálhatjuk a lehasznált kifejezést: ikonikus. A kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központ Ferencvárosban a pesti Duna-parton áll, különlegessége, hogy a Közraktárak épületegyüttese is a komplexum részévé vált. A 30 ezer m2-es ingatlant végül 2013-ban nyitották meg, és kezdetektől fogva a funkciókeresésnek vagyunk a szemtanúi, bár mintha a vaknak most kinyílt volna a szeme.

Ungvari Attila - shutterstock.com

Groupama Aréna

A ferencvárosi futballaréna a stadionépítési hullám egyik legismertebb szereplője. Magyarország legnépszerűbb klubjának már azért kijárt egy modern ingatlanegyüttes, amelyet 2014-ben adtak át. A nemzetközi díjban is részesülő sportkomplexum jótékony hatást gyakorol a környékre is, hiszen kereskedelmi ingatlanok épülnek a szomszédságában, például nemrég adták át a Telekom új székházát.

4-es metró

2014-ben adták át az évtizedes projektet, amely később több építészeti díjat is elnyert, illetve számos projektvezetőt elfogyasztott. Ráadásul hiányzik az eleje és a vége, hiszen se Budaörsig, se északon legalább Újpalotáig nem megy ki. Egyelőre torzó, de azért egyre többen utaznak rajta, ráadásul a kelenföldi új városközponti terveket is megtolta rendesen. Már 2006-ban megindultak a felszíni munkák, később a kormányzat leállítatta a projektet, amely végül hosszú huzavona után 2014-ben nyitotta meg a kapuit, vagyis indította el a mozgólépcsőt, hogy az utasok alászálljanak a mélybe.

MTA Humán Tudományok Háza

A Magyar Tudományos Akadémia Ferencvárosban egy új, korszerű 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületű energiatakarékos ingatlanegyüttessel gyarapodott, amely a Humán Tudományok Kutatóháza nevet viseli. Noll Tamás Ybl díjas építész és munkatársai által készített tervek alapján három tömbből áll az épületegyüttes, amelyet 2017-ben adtak át.

Duna Aréna

A 2017-es úszó-világbajnokságra adták át, és szintén politikai viták kereszttüzébe került, amelynek egyik oka a költségek jelentős változása, valamint az, hogy a látványterveket sokan készpénznek vették. A leánykori nevén Dagály Úszóaréna építészeti koncepcióját a Napur Architect Kft készítette.

Ludovika Campus

2018-ban adták át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Campusát, amely ötvözi a régit és az újat, hiszen a régi katonaiskola mellett számos új épülettel is gazdagodott a terület, miközben gatyába rázták a lepattant Orczy-kertet is. Épült itt lovarda, kollégium, sportkomplexum. A Corvin Sétány gigaprojekt mellett tehát Józsefváros újabb területe újult meg, bár a régen itt működő Bárka Színházat sajnálhatjuk.

Posztos / shutterstock.com

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC