X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Sikeres lesz a magyar ingatlanpiac 2019-ben is! – mondják a szakértők

2019. Január 15. Urbanisztika
A realista.hu megkérdezte a hazai kereskedelmi ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, hogy mire számítanak az idei évben. Jöjjön a 2. rész, amelyben továbbra is az optimizmus a meghatározó.

Sellyey Tamás, a DVM group operatív és értékesítési igazgatója

Építőipari szolgáltatói oldalról az elmúlt 2-3 évben megtapasztalt projektbőség jellemzi majd a piacot, ahol már nem a releváns megbízások megszerzése, hanem a kapacitástervezés, a költségek kordában tartása és a munkaerőhiány jelenti az igazi kihívást. A számos, tervezés vagy kivitelezés alatt álló A-kategóriás irodaház mellett érzékelhető mértékben növekszik az új építésű, főként 4-5 csillagos hotelprojektek száma, emellett tovább erősödik a meglévő (luxus)szállodák felújítási hulláma is. Nemcsak alapépületi, hanem fitout szinten is számtalan új projekt generál keresletet a projektmenedzseri és a környezettudatossági tanácsadási szolgáltatásokra is.

Várakozásom szerint a fejlesztői-bérlői piac tendenciái változatlan formában jelennek meg idén is: az erős kereslet hatására tovább csökkenő üresedési ráta és moderáltan növekvő bérleti díj, mely számokat az év során átadásra kerülő mintegy 100.000 négyzetméternyi új irodaterület sem fogja nagyságrendileg befolyásolni.

Gulyás Ede, Ca Immo hazai ügyvezetője

Az egyik legnagyobb kihívásnak a továbbra is érzékelhető építőipari kapacitáshiányt és a megnövekedett kiépítési költségek kezelését érzem, mely nem csak a fejlesztő cégeket érinti, hanem a hozzánk hasonló, vagyonkezeléssel foglalkozó ingatlanbefektetőket is. Annak ellenére, hogy a CA Immo budapesti irodaportfóliója gondosan kezelt és folyamatosan felújított, kiváló épületekből áll, a bérbeadási verseny az új fejlesztésekkel többrétű: a meglévő épületek kissé alacsonyabb bérleti díja, a ki-vagy átépítési munkák alacsonyabb területi volumenéhez kivitelezői kapacitás nehézkesebb biztosítása és az építési költségek megemelkedett szintje mind az egyes ügyletek megtérülését befolyásolják, melyeket ügyletenként szükséges kiértékelni.

Továbbra is egy jó gazdasági környezetben fogunk dolgozni idén, melynek során a tavalyihoz képest visszafogottabb fejlesztési volumennek és a bérterület jó dinamikájú nettó felszívási ütemének köszönhetően egészséges mértékű marad az üresedés. A bérleti díjak tovább nőhetnek és számos korrekció fog születni a meglévő ingatlanok bérleti szerződéseiben, ahol a korábbi évek esetleges kedvezményeit és a piaci fellendülés előtt kötött alacsonyabb bérleti díjakat a tulajdonosok korrigálni fogják, mely a költségnövekedés miatt is szükségszerű.

Marcin Łapiński, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója

2018 egy újabb erős év volt a magyarországi ingatlanpiacon mind befektetési, mind bérbeadási szempontból. Sorban ez már a harmadik év, hogy a kereslet magas szinten stabilizálódott, és a befektetések mértéke elérte a tekintélyes 1,7 milliárd eurós összeget. A magyar gazdaság növekedése folytatódott, a GDP emelkedés mértéke figyelemreméltó. A fejlesztők pozitívan tekinthetnek az idei évre is, mivel az új ingatlanokat könnyen felveszi a piac, különös tekintettel a rendkívül alacsony, 6 % körüli üresedési rátára. Az igen aktív piac eredményeként termesztésen olyan kihívások is adódnak, mint például a munkaerőhiány és a megnövekedett építőanyag árak miatti magas kivitelezési költségek.

A Skanska Magyarország csapata számára mozgalmas volt a tavalyi év. Átadtuk a Mill Park irodaházat, melyet sikeresen bérbe adtuk, majd értékesítettük az Erste Alapkezelőnek. Mindeközben megkezdődtek a Nordic Light Trio építési munkálatai is, mely a már sikeresen működő Nordic Light irodakomplexum befejező, harmadik épülete lesz. Ez lesz az első WELL minősítésű épületünk Magyarországon. A projekt sikerét az is bizonyítja, hogy röviddel az építkezés megkezdése után 86 százalékos előbérleti szintet értünk el.

A következő évekre erős fejlesztési potenciállal rendelkezünk a projektek tekintetében és pozitívan tekintünk a  jövőbe. A célunk továbbra is fenntartható, innovatív, a felhasználók jóllétét szolgáló jövőképes irodaépületek fejlesztése. Kiemelten fontos számunkra az olyan munkahelyek kialakítása, amelyek az ott dolgozók jelen és jövőbeni igényeit is kiszolgálják. Sok kiemelkedő és újító ötletünk van jelenleg tesztelés alatt és alig várjuk, hogy az idei év során azokat bemutathassuk!

Gereben Mátyás, a CPI country managere

A 2019-es évet is optimizmus jellemzi. Az irodai, illetve retail szegmensben továbbra is növekedést lehet majd prognosztizálni, de a piac folyamatos telítődése miatt természetszerűen lassulni fog a konjuktúra az előző évekhez képest. A kereslet még mindig jelen van, és azt is tudjuk, hogy a bérlők egyre tudatosabbak a kiválasztási folyamatoknál, az ár, lokáció, infrastruktúra mellett már olyan soft elemek is meghatározók, mint a fenntarthatóság, házon belüli szolgáltatások, élmény- és emberközpontú faktorok.

Retail esetében a konvencionális bevásárlási módok alakulnak, a mai vásárló sokkal több élményelemet keres egy mai plázában. Egyre inkább családi program a bevásárlóközpontok látogatása, ebbe az irányba készítjük fel a saját ingatlanjainkat is. Az EU-hoz képest még mindig le vagyunk maradva retail kínálatban, új nemzetközi kiskereskedelmi szereplők fognak betörni 2019-ben a hazai piacra. Ennek a természetes folyamatnak a kiteljesedése több évig is eltarthat.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója

Az irodaszektorban a piaci szereplők között továbbra is komoly küzdelem folyik a kivitelezői kapacitásokért és a legjobb lokációjú telkekért. Az üresedési ráta 2018-ban tovább csökkent és már 8 százalék alatt van, sőt, egyes szektorokban mindössze 5 százalék, ami az irodabérleti díjakban is megmutatkozik. Ennek eredményeként a 16 euró/négyzetméter ár ma már általánosnak számít a hazai piacon, míg Budapest belvárosában akár a 20 eurós értéket is elérheti. Az idei évben az üresedés ráta további esésére számítunk. A kereskedelmi ingatlan-fejlesztések esetében az egész piacnak, így a bérlőknek is el kell fogadniuk, hogy nagyobb átfutással kell meghatározniuk a határidőket.

Bár azon lakóingatlan-fejlesztések esetében, amelyek 2018 november 1-ig rendelkeztek érvényes építési engedéllyel, számottevően enyhült a nyomás, hogy a kedvezményes áfakulcs érvényesítése érdekében még az idén, rohamtempóban befejezzék a lakásokat, nem számítunk a kapacitásgondok enyhülésére. Ez azt jelenti, hogy költségoldalon – az építőanyagok drágulásával együtt – további emelkedésre számítunk, ami az erős kereslet fennmaradásával együtt azt jelenti, hogy nem áll meg az újlakásárak növekedése.

Fotó: anderm / shutterstock.com

Az 1. rész itt olvasható.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Sikeres lesz a magyar ingatlanpiac 2019-ben is! – mondják a szakértők

A realista.hu megkérdezte a hazai kereskedelmi ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, hogy mire számítanak az idei évben. Jöjjön a 2. rész, amelyben továbbra is az optimizmus a meghatározó.

Sellyey Tamás, a DVM group operatív és értékesítési igazgatója

Építőipari szolgáltatói oldalról az elmúlt 2-3 évben megtapasztalt projektbőség jellemzi majd a piacot, ahol már nem a releváns megbízások megszerzése, hanem a kapacitástervezés, a költségek kordában tartása és a munkaerőhiány jelenti az igazi kihívást. A számos, tervezés vagy kivitelezés alatt álló A-kategóriás irodaház mellett érzékelhető mértékben növekszik az új építésű, főként 4-5 csillagos hotelprojektek száma, emellett tovább erősödik a meglévő (luxus)szállodák felújítási hulláma is. Nemcsak alapépületi, hanem fitout szinten is számtalan új projekt generál keresletet a projektmenedzseri és a környezettudatossági tanácsadási szolgáltatásokra is.

Várakozásom szerint a fejlesztői-bérlői piac tendenciái változatlan formában jelennek meg idén is: az erős kereslet hatására tovább csökkenő üresedési ráta és moderáltan növekvő bérleti díj, mely számokat az év során átadásra kerülő mintegy 100.000 négyzetméternyi új irodaterület sem fogja nagyságrendileg befolyásolni.

Gulyás Ede, Ca Immo hazai ügyvezetője

Az egyik legnagyobb kihívásnak a továbbra is érzékelhető építőipari kapacitáshiányt és a megnövekedett kiépítési költségek kezelését érzem, mely nem csak a fejlesztő cégeket érinti, hanem a hozzánk hasonló, vagyonkezeléssel foglalkozó ingatlanbefektetőket is. Annak ellenére, hogy a CA Immo budapesti irodaportfóliója gondosan kezelt és folyamatosan felújított, kiváló épületekből áll, a bérbeadási verseny az új fejlesztésekkel többrétű: a meglévő épületek kissé alacsonyabb bérleti díja, a ki-vagy átépítési munkák alacsonyabb területi volumenéhez kivitelezői kapacitás nehézkesebb biztosítása és az építési költségek megemelkedett szintje mind az egyes ügyletek megtérülését befolyásolják, melyeket ügyletenként szükséges kiértékelni.

Továbbra is egy jó gazdasági környezetben fogunk dolgozni idén, melynek során a tavalyihoz képest visszafogottabb fejlesztési volumennek és a bérterület jó dinamikájú nettó felszívási ütemének köszönhetően egészséges mértékű marad az üresedés. A bérleti díjak tovább nőhetnek és számos korrekció fog születni a meglévő ingatlanok bérleti szerződéseiben, ahol a korábbi évek esetleges kedvezményeit és a piaci fellendülés előtt kötött alacsonyabb bérleti díjakat a tulajdonosok korrigálni fogják, mely a költségnövekedés miatt is szükségszerű.

Marcin Łapiński, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója

2018 egy újabb erős év volt a magyarországi ingatlanpiacon mind befektetési, mind bérbeadási szempontból. Sorban ez már a harmadik év, hogy a kereslet magas szinten stabilizálódott, és a befektetések mértéke elérte a tekintélyes 1,7 milliárd eurós összeget. A magyar gazdaság növekedése folytatódott, a GDP emelkedés mértéke figyelemreméltó. A fejlesztők pozitívan tekinthetnek az idei évre is, mivel az új ingatlanokat könnyen felveszi a piac, különös tekintettel a rendkívül alacsony, 6 % körüli üresedési rátára. Az igen aktív piac eredményeként termesztésen olyan kihívások is adódnak, mint például a munkaerőhiány és a megnövekedett építőanyag árak miatti magas kivitelezési költségek.

A Skanska Magyarország csapata számára mozgalmas volt a tavalyi év. Átadtuk a Mill Park irodaházat, melyet sikeresen bérbe adtuk, majd értékesítettük az Erste Alapkezelőnek. Mindeközben megkezdődtek a Nordic Light Trio építési munkálatai is, mely a már sikeresen működő Nordic Light irodakomplexum befejező, harmadik épülete lesz. Ez lesz az első WELL minősítésű épületünk Magyarországon. A projekt sikerét az is bizonyítja, hogy röviddel az építkezés megkezdése után 86 százalékos előbérleti szintet értünk el.

A következő évekre erős fejlesztési potenciállal rendelkezünk a projektek tekintetében és pozitívan tekintünk a  jövőbe. A célunk továbbra is fenntartható, innovatív, a felhasználók jóllétét szolgáló jövőképes irodaépületek fejlesztése. Kiemelten fontos számunkra az olyan munkahelyek kialakítása, amelyek az ott dolgozók jelen és jövőbeni igényeit is kiszolgálják. Sok kiemelkedő és újító ötletünk van jelenleg tesztelés alatt és alig várjuk, hogy az idei év során azokat bemutathassuk!

Gereben Mátyás, a CPI country managere

A 2019-es évet is optimizmus jellemzi. Az irodai, illetve retail szegmensben továbbra is növekedést lehet majd prognosztizálni, de a piac folyamatos telítődése miatt természetszerűen lassulni fog a konjuktúra az előző évekhez képest. A kereslet még mindig jelen van, és azt is tudjuk, hogy a bérlők egyre tudatosabbak a kiválasztási folyamatoknál, az ár, lokáció, infrastruktúra mellett már olyan soft elemek is meghatározók, mint a fenntarthatóság, házon belüli szolgáltatások, élmény- és emberközpontú faktorok.

Retail esetében a konvencionális bevásárlási módok alakulnak, a mai vásárló sokkal több élményelemet keres egy mai plázában. Egyre inkább családi program a bevásárlóközpontok látogatása, ebbe az irányba készítjük fel a saját ingatlanjainkat is. Az EU-hoz képest még mindig le vagyunk maradva retail kínálatban, új nemzetközi kiskereskedelmi szereplők fognak betörni 2019-ben a hazai piacra. Ennek a természetes folyamatnak a kiteljesedése több évig is eltarthat.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója

Az irodaszektorban a piaci szereplők között továbbra is komoly küzdelem folyik a kivitelezői kapacitásokért és a legjobb lokációjú telkekért. Az üresedési ráta 2018-ban tovább csökkent és már 8 százalék alatt van, sőt, egyes szektorokban mindössze 5 százalék, ami az irodabérleti díjakban is megmutatkozik. Ennek eredményeként a 16 euró/négyzetméter ár ma már általánosnak számít a hazai piacon, míg Budapest belvárosában akár a 20 eurós értéket is elérheti. Az idei évben az üresedés ráta további esésére számítunk. A kereskedelmi ingatlan-fejlesztések esetében az egész piacnak, így a bérlőknek is el kell fogadniuk, hogy nagyobb átfutással kell meghatározniuk a határidőket.

Bár azon lakóingatlan-fejlesztések esetében, amelyek 2018 november 1-ig rendelkeztek érvényes építési engedéllyel, számottevően enyhült a nyomás, hogy a kedvezményes áfakulcs érvényesítése érdekében még az idén, rohamtempóban befejezzék a lakásokat, nem számítunk a kapacitásgondok enyhülésére. Ez azt jelenti, hogy költségoldalon – az építőanyagok drágulásával együtt – további emelkedésre számítunk, ami az erős kereslet fennmaradásával együtt azt jelenti, hogy nem áll meg az újlakásárak növekedése.

Fotó: anderm / shutterstock.com

Az 1. rész itt olvasható.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC