X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

A Skanska már a jövő irodaházait építi – beszélgetés Adam Targowskival, a Skanska fenntarthatósági menedzserével

2019. December 19. Urbanisztika
A Skanska mindig is élen járt az innovatív, fenntartható, emberközpontú ingatlanok építésében. Nem véletlenül a WELL is az irodaház-beruházásai fókuszában áll, miközben új megoldásokat fejleszt, a jövő épületeit tervezi. Már alkalmazzák a zöld betont és a perovszkit napelemet. Erről beszélgettünk Adam Targowskival, a Skanska Kelet-és Közép-Európáért felelős fenntarthatósági menedzserével.

– A Skanska sokszor emlegeti az önellátó házak fejlesztését, mint a jövő épületeit. De hol tart jelenleg a Skanskánál az ilyen épületek fejlesztése?

– A Skanska már épített energiafelhasználás szempontjából önellátónak számító épületeket, mint például a Väla Gård Svédországban. Az északi országok ültetési sűrűségi jellemzőkhöz igazodó, önálló energiaellátásra képes kisebb irodaépület 2012-ben készült el. Ez a projekt bizonyította, hogy lehetséges energiafelhasználás szempontjából önellátó épületeket építeni. Azóta nagy előrelépést láthattunk mind a világítás, a motorok vagy az IT berendezések energiahatékonyságának területén, amely az energiaigény csökkenéséhez vezetett. Emellett az energia helyben történő előállításának technológiája is sokat fejlődött, ami közelebb visz minket az önellátó házak építéséhez a kelet-közép-európai régióban is.

– Egyáltalán mit jelent majd a gyakorlatban az önellátás egy épület esetében? Mi az, amire fókuszálnak?

– Az irodaházak üzemeltetéséből származó legnagyobb környezeti hatás az energiafogyasztáshoz köthető. Ha a nettó energiaszükségletet nullára tudjuk csökkenteni, az jelentős változást hoz az épület ökológiai lábnyomában. Most erre összpontosítunk: olyan megújuló energiaforrást szeretnék kifejleszteni, amely magának az épületnek a része lesz majd.

– A fenntarthatóság és az önellátás elve kéz a kézben jár. De a technológiai forradalom vívmányait hogyan tudják hasznosítani e célok elérése érdekében?

– Bizonyos szempontból valóban kéz a kézben jár. A fenntartható megközelítés figyelembe veszi az emberek igényeit a környezeti hatások szem előtt tartásával. Amikor irodaépületeket fejlesztünk, döntő fontosságú, hogy a lehető legjobb beltéri környezetet hozzuk létre (megfelelő hőérzet, páratartalom, fényviszonyok), ez viszont jelentős energiamennyiséget igényel. Az energiafogyasztást lehet csökkenteni, de mindig szükség lesz a tiszta, megfelelő hőmérsékletű levegő biztosítására. Ezen a téren még van lehetőség innovációra, technológiai forradalomra, hogy hogyan lehet jobb belső tereket kialakítani és a környezeti terhelést a nullára csökkenteni.

– A WELL minősítő rendszer, amely abszolút az emberre koncentrál az irodaházakban, az ingatlanpiac meghatározó eleme lehet. Önök hogyan viszonyulnak a WELL-hez?

– A prágai Visionary irodaházunk már megkapta a WELL Core & Shell Gold fokozatú minősítést, a varsói régiós központunk pedig a WELL Interior és WELL Core & Shell Gold fokozatú minősítéseket. Sok folyamatban lévő projektünknél is erre törekszünk, néhány hamarosan megkapja a minősítést. Magyarországon a Nordic Light Trio lesz az első WELL minősített irodaházunk, ahol a csúcsszínvonalú technológia, a természet, a közösség és a skandináv hagyományok egységén keresztül olyan városi munkahelyet alakítunk ki, amely egyszerre javítja használóinak egészségét és növeli hatékonyságukat.

– A Skanska mindig is új megoldásokat hozott a piacra. Az egyik izgalmas innovációjuk a zöld beton. Ez mit jelent valójában, milyen előnyöket jelenthet az építőiparban? Mikor alkalmazzák majd nagyobb volumenben is?

– A nitrogén-oxidok levegőszennyező anyagok, amelyek az autók kipufogócsöveiből származnak, nagyon károsak az emberek egészségére. A zöld beton egy olyan megoldás, amely fotokatalitikus folyamattal képes csökkenteni a levegő nitrogén-oxid tartalmát. A szmogcsökkentő képessége mellett a zöld beton a sztenderd beton valamennyi tulajdonságával is rendelkezik – így használható térburkolatként és más olyan helyeken, ahol fénynek és levegőnek van kitéve. Használatának legfontosabb előnye egyrészt a tisztább levegő, másrészt pedig az, hogy a fotokatalitikus folyamatnak köszönhetően öntisztító, így kevesebb erőforrás kell a karbantartásához. A legjobb hely a felhasználáshoz forgalmas közutakhoz közel van, ezért úgy gondolom, ilyen helyeken használják majd a legtöbbet.

Ha felmerül a mikor kérdése, a legjobb, ha akkor építik be, amikor egyébként is szükség van járdafelújításra. A költségnövekedés nem jelentős, és az is megtérül az alacsony fenntartási ráfordításnak köszönhetően. Ha belegondolunk, hogy milyen nehéz az emberi egészség javulását pénzügyi előnyként lefordítani, ez jelentheti a megoldást. A varsói Generation Park irodaprojektünknél használtunk zöld betont a járdákhoz, ez volt a régióban az első alkalom, hogy ezt az anyagot egy kereskedelmi projektnél alkalmazták. Magyarországon is tervezzük a csúcstechnológiájú zöld beton használatát a jövőbeni fejlesztéseknél.

– A  fejlesztéseik kapcsán hallottunk már a perovszkit napelemről is, de Magyarországon erről is elég kevés az információ. Miben különbözik a már ismert napelemektől, és mire használhatjuk?

– Közép-Európában a Saule Technologies céggel dolgozunk a perovszkit napelemeken. Ezek a panelek bizonyos esetekben akár az irodaépület teljes energiaigényét is ki tudják majd elégíteni. A perovszkit napelem több szempontból is rendhagyó a hagyományos napelemekhez képest. Egyrészt, szórt fényben is hatékonyan tud működni, ami azt jelenti, hogy a paneleket épülethomlokzatokon használva is jelentős energiamennyiséget képes előállítani. Ellentétben a hagyományos napelemekkel, amelyek csak akkor hatékonyak, ha a tetőn közvetlen napfénynek vannak kitéve.

Másrészt, ezek a napelemek félig átlátszók is lehetnek, vagyis az ablakokat is le lehet fedni velük, anélkül, hogy ez esztétikai problémát okozna. Harmadrészt, ezek a panelek nagyon könnyűek, rugalmasak, és különböző színekben elérhetők, ami tökéletessé teszi ezeket az építészek számára, hiszen új funkciót adnak a homlokzatoknak anélkül, hogy az épület külső megjelenéséből kellene lejjebb adni.

A varsói kísérleti projektünk sikerrel zárult. Jelenleg a Saule Technologies egy olyan gyártósor fejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi nagyobb méretű panelek előállítását, hogy azokat majd a következő kísérleti projektjeinkben felhasználhassuk. A végleges termék 2021 végére készül el, a munka a terveknek megfelelően halad. Jelenleg a perovszkit napelemek magyar projekteken történő lehetséges felhasználásáról is tárgyalunk.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

A Skanska már a jövő irodaházait építi – beszélgetés Adam Targowskival, a Skanska fenntarthatósági menedzserével

A Skanska mindig is élen járt az innovatív, fenntartható, emberközpontú ingatlanok építésében. Nem véletlenül a WELL is az irodaház-beruházásai fókuszában áll, miközben új megoldásokat fejleszt, a jövő épületeit tervezi. Már alkalmazzák a zöld betont és a perovszkit napelemet. Erről beszélgettünk Adam Targowskival, a Skanska Kelet-és Közép-Európáért felelős fenntarthatósági menedzserével.

– A Skanska sokszor emlegeti az önellátó házak fejlesztését, mint a jövő épületeit. De hol tart jelenleg a Skanskánál az ilyen épületek fejlesztése?

– A Skanska már épített energiafelhasználás szempontjából önellátónak számító épületeket, mint például a Väla Gård Svédországban. Az északi országok ültetési sűrűségi jellemzőkhöz igazodó, önálló energiaellátásra képes kisebb irodaépület 2012-ben készült el. Ez a projekt bizonyította, hogy lehetséges energiafelhasználás szempontjából önellátó épületeket építeni. Azóta nagy előrelépést láthattunk mind a világítás, a motorok vagy az IT berendezések energiahatékonyságának területén, amely az energiaigény csökkenéséhez vezetett. Emellett az energia helyben történő előállításának technológiája is sokat fejlődött, ami közelebb visz minket az önellátó házak építéséhez a kelet-közép-európai régióban is.

– Egyáltalán mit jelent majd a gyakorlatban az önellátás egy épület esetében? Mi az, amire fókuszálnak?

– Az irodaházak üzemeltetéséből származó legnagyobb környezeti hatás az energiafogyasztáshoz köthető. Ha a nettó energiaszükségletet nullára tudjuk csökkenteni, az jelentős változást hoz az épület ökológiai lábnyomában. Most erre összpontosítunk: olyan megújuló energiaforrást szeretnék kifejleszteni, amely magának az épületnek a része lesz majd.

– A fenntarthatóság és az önellátás elve kéz a kézben jár. De a technológiai forradalom vívmányait hogyan tudják hasznosítani e célok elérése érdekében?

– Bizonyos szempontból valóban kéz a kézben jár. A fenntartható megközelítés figyelembe veszi az emberek igényeit a környezeti hatások szem előtt tartásával. Amikor irodaépületeket fejlesztünk, döntő fontosságú, hogy a lehető legjobb beltéri környezetet hozzuk létre (megfelelő hőérzet, páratartalom, fényviszonyok), ez viszont jelentős energiamennyiséget igényel. Az energiafogyasztást lehet csökkenteni, de mindig szükség lesz a tiszta, megfelelő hőmérsékletű levegő biztosítására. Ezen a téren még van lehetőség innovációra, technológiai forradalomra, hogy hogyan lehet jobb belső tereket kialakítani és a környezeti terhelést a nullára csökkenteni.

– A WELL minősítő rendszer, amely abszolút az emberre koncentrál az irodaházakban, az ingatlanpiac meghatározó eleme lehet. Önök hogyan viszonyulnak a WELL-hez?

– A prágai Visionary irodaházunk már megkapta a WELL Core & Shell Gold fokozatú minősítést, a varsói régiós központunk pedig a WELL Interior és WELL Core & Shell Gold fokozatú minősítéseket. Sok folyamatban lévő projektünknél is erre törekszünk, néhány hamarosan megkapja a minősítést. Magyarországon a Nordic Light Trio lesz az első WELL minősített irodaházunk, ahol a csúcsszínvonalú technológia, a természet, a közösség és a skandináv hagyományok egységén keresztül olyan városi munkahelyet alakítunk ki, amely egyszerre javítja használóinak egészségét és növeli hatékonyságukat.

– A Skanska mindig is új megoldásokat hozott a piacra. Az egyik izgalmas innovációjuk a zöld beton. Ez mit jelent valójában, milyen előnyöket jelenthet az építőiparban? Mikor alkalmazzák majd nagyobb volumenben is?

– A nitrogén-oxidok levegőszennyező anyagok, amelyek az autók kipufogócsöveiből származnak, nagyon károsak az emberek egészségére. A zöld beton egy olyan megoldás, amely fotokatalitikus folyamattal képes csökkenteni a levegő nitrogén-oxid tartalmát. A szmogcsökkentő képessége mellett a zöld beton a sztenderd beton valamennyi tulajdonságával is rendelkezik – így használható térburkolatként és más olyan helyeken, ahol fénynek és levegőnek van kitéve. Használatának legfontosabb előnye egyrészt a tisztább levegő, másrészt pedig az, hogy a fotokatalitikus folyamatnak köszönhetően öntisztító, így kevesebb erőforrás kell a karbantartásához. A legjobb hely a felhasználáshoz forgalmas közutakhoz közel van, ezért úgy gondolom, ilyen helyeken használják majd a legtöbbet.

Ha felmerül a mikor kérdése, a legjobb, ha akkor építik be, amikor egyébként is szükség van járdafelújításra. A költségnövekedés nem jelentős, és az is megtérül az alacsony fenntartási ráfordításnak köszönhetően. Ha belegondolunk, hogy milyen nehéz az emberi egészség javulását pénzügyi előnyként lefordítani, ez jelentheti a megoldást. A varsói Generation Park irodaprojektünknél használtunk zöld betont a járdákhoz, ez volt a régióban az első alkalom, hogy ezt az anyagot egy kereskedelmi projektnél alkalmazták. Magyarországon is tervezzük a csúcstechnológiájú zöld beton használatát a jövőbeni fejlesztéseknél.

– A  fejlesztéseik kapcsán hallottunk már a perovszkit napelemről is, de Magyarországon erről is elég kevés az információ. Miben különbözik a már ismert napelemektől, és mire használhatjuk?

– Közép-Európában a Saule Technologies céggel dolgozunk a perovszkit napelemeken. Ezek a panelek bizonyos esetekben akár az irodaépület teljes energiaigényét is ki tudják majd elégíteni. A perovszkit napelem több szempontból is rendhagyó a hagyományos napelemekhez képest. Egyrészt, szórt fényben is hatékonyan tud működni, ami azt jelenti, hogy a paneleket épülethomlokzatokon használva is jelentős energiamennyiséget képes előállítani. Ellentétben a hagyományos napelemekkel, amelyek csak akkor hatékonyak, ha a tetőn közvetlen napfénynek vannak kitéve.

Másrészt, ezek a napelemek félig átlátszók is lehetnek, vagyis az ablakokat is le lehet fedni velük, anélkül, hogy ez esztétikai problémát okozna. Harmadrészt, ezek a panelek nagyon könnyűek, rugalmasak, és különböző színekben elérhetők, ami tökéletessé teszi ezeket az építészek számára, hiszen új funkciót adnak a homlokzatoknak anélkül, hogy az épület külső megjelenéséből kellene lejjebb adni.

A varsói kísérleti projektünk sikerrel zárult. Jelenleg a Saule Technologies egy olyan gyártósor fejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi nagyobb méretű panelek előállítását, hogy azokat majd a következő kísérleti projektjeinkben felhasználhassuk. A végleges termék 2021 végére készül el, a munka a terveknek megfelelően halad. Jelenleg a perovszkit napelemek magyar projekteken történő lehetséges felhasználásáról is tárgyalunk.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC