X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mi történt a raktárpiacon? Merre tart a logisztika? Interjú a Colliers szakértőivel

2016. Augusztus 08. Raktár
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) nemrég tette közzé a 2016 második negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatokat. Az üresedési ráta kissé növekedésnek indult, miközben több spekulatív és BTS-fejlesztést, valamint befektetést is bejelentettek. A Colliers szakértői - Pusztai Andrea és Vécsey Bence - segítségével értelmeztük a statisztikákat és a piaci trendeket.

Realista.hu: Idén több spekulatív és BTS-típusú fejlesztést bejelentettek az ipari ingatlanpiacon. Ezek alapján pozitív tendenciákat vártunk a negyedéves raktárpiaci adatokat tekintve. Mégis nőtt a kihasználatlansági ráta és a bérleti szerződések volumene is visszaesett az előző negyedévhez képest. Okoztak-e meglepetést a számok?

Pusztai Andrea, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának társigazgatója: Nem igazán, hiszen a két említett dolog nincs szoros összefüggésben egymással. A már bejelentett BTS fejlesztések az adott negyedévben eredményezhetnek új tranzakciókat, azonban az üresedési ráta mértékét nem befolyásolja, hisz nem spekulatív fejlesztésről van szó. A spekulatív fejlesztések pedig átmenetileg okozhatnak üresedés növekedést, amíg nincsenek elő bérleti szerződések vagy bérleti szerződések kötve az új területekre. Az előző negyedévhez viszonyított kismértékben megnövekedett kihasználatlanságot az is okozhatja, hogy egyre kevesebb a bérlők igényeinek megfelelő elérhető szabad logisztikai terület, így az aktív bérlők már inkább a jövőbeni fejlesztésekre koncentrálnak, ami az előbérleti szerződések arányának jelentős növekedéséből (az előző negyedév során 10% volt, a második negyedévben már 20%-os arányt képviselt a teljes keresletből) is visszaigazolódik. Fontos emellett megemlíteni, hogy a BIEF negyedéves, tehát gyakorinak mondható mérése is okozhat egyedi, nem tendenciózus kilengéseket egy jellemzően hosszú tranzakciós idejű szegmensben, mint amilyen az ipari/logisztika piac.

Realista.hu: Mit olvashatunk ki a jelentésből? Milyen tendenciák érvényesülnek?

Pusztai Andrea: Növekvő kereslet, mérsékelt új kínálat, összefüggő nagyobb területek (5.000 m2+) hiánya, egyelőre stagnáló vagy enyhén növekvő bérleti díjak, ismét preferencia a hosszabb távú szerződések a bérbeadói oldalról is. Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is a szerződéshosszabbítások adják a kereslet jelentős részét, 65%-át. Új átadás nem volt a negyedév során, azonban három új projekt van fejlesztés alatt (49.400 m2 bérbe adható területtel), amelyek várhatóan az év második felében kerülnek átadásra. Összességében, ha a 2015 első félévét hasonlítjuk a 2016 első félév teljesítményéhez, akkor a kereslet csak 5%-kal maradt el idén, ami a jelentősen leszűkült kínálat fényében pozitív fejleménynek mondható.

Realista.hu: Mit várhatunk a piacon a későbbiekben? Hogyan alakulhatnak a bérleti díjak?

Pusztai Andrea: Figyelembe véve, hogy a piacon hiány van a nagyobb egybefüggő területekből, továbbá, hogy egyelőre nincs jelentős mértékű új spekulatív fejlesztés, valamint a limitált az új építési lehetőség egy adott projekten belül (pl. Goodman Gyál vagy Prologis Sziget), hosszú távon ezeknek a tényezőknek az együttállása a bérleti díjak fokozatos emelkedéséhez vezethet. Bérleti díj növekedés érezhető az új építésű városi raktározás esetében is, főképp a limitált kínálat és új fejlesztési lehetőség okán. A növekvő bérleti díjak és a tartósan alacsony kihasználatlanság ösztönzőleg hathatnak a fejlesztőkre, hogy növeljék a spekulatív fejlesztéseik számát, így középtávon növekvő kínálatra lehet számítani a piacon. Fontos kiemelni azt is, hogy az elmúlt év során hozzávetőleg 10-20%-kal megnövekedtek a kivitelezési költségek, ami szintén hozzájárul a bérleti díjak növekedéséhez.

 Realista.hu: Jelentős logisztikai ingatlanok            cseréltek gazdát az idén, nagy volumenű    tranzakciókról beszélhetünk. A befektetési piac  fellendülését a raktárpiacon mi okozza, ha eközben  a már említett mutatók (kihasználatlansági  ráta, bérleti szerződések) nem túl fényesek?

 Vécsey Bence, a Colliers International befektetési  üzletágának igazgatója: Az utolsó negyedéves    jelentést  én nem látom ennyire borúsnak, illetve  semmiképpen  sem értelmezném trendfordulónak, már  csak azért  sem, mert a tárgyalás alatt álló bérleti  tranzakciók és  bérlői igények mennyisége jelentős. A  10% alatti  kihasználatlanság eleve nagyon alacsony,  mely  korlátozza a meglévő felhasználók terjeszkedési lehetőségét. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a magyar piac legjelentősebb szereplői közül 2 jelenleg is spekulatívan bővíti meglévő parkjait. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy – az irodapiaccal ellentétben – logisztikai és ipari ingatlanpiac Budapesten kívül is létezik, sőt, egyre felértékeltebb a vidék szerepe. A logisztika és ipari ingatlanoknak pont geográfiai töréspontja van, míg a fővárosban a logisztika bír erősebb jelentőséggel, addig a vidéki városokban inkább a gyártó és összeszerelő üzemek dominálnak. Vannak olyan befektetők, akik más kockázati preferenciával tekintenek a két kategóriára.

 Realista.hu: Mi okozta ezt a jelentős befektetési hullámot az első félévben?

Vécsey Bence: Az idei évben valóban jelentős méretű és nagy mennyiségű befektetési tranzakció köttetett, ami igaz mind Budapestre, mind vidéki kereskedelmi ingatlanokra. Sok tényező játszott ebben szerepet, melyek között nem szabad elhallgatni a portfoliójelenséget, vagyis 3 nagyobb, nem csak magyarországi ingatlanokat tartalmazó csomag váltott tulajdont. Ezektől megtisztítva is igaz az állítás, hogy aktív volt az első félév, illetve az év második fele sem lesz csendes. 2014 közepén már látható volt az erősödő tendencia, mely tavaly eszkalálódott és idén ért be. Az ipari-logisztikai eszközosztály általában a későn reagáló ingatlantípus befektetési időzítés tekintetében ciklusokat nézve, így várható volt, hogy a felfutó irodapiac, valamit kiskereskedelmi osztály hamarabb érzékelhető. Az a pár szereplő, aki bátor volt 2013-tól 2014 végéig, tisztességes hozamot generált befektetőinek. Az azóta folyamatosan erősödő gazdasági és ipari ingatlan fundamentumok igazolták döntésük helyességét és várhatóan további növekedésre lehet számítani mind bérleti díjakban, mind az ipari-logisztikai ingatlanok befektetési értékében.

 

 

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mi történt a raktárpiacon? Merre tart a logisztika? Interjú a Colliers szakértőivel

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) nemrég tette közzé a 2016 második negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatokat. Az üresedési ráta kissé növekedésnek indult, miközben több spekulatív és BTS-fejlesztést, valamint befektetést is bejelentettek. A Colliers szakértői - Pusztai Andrea és Vécsey Bence - segítségével értelmeztük a statisztikákat és a piaci trendeket.

Realista.hu: Idén több spekulatív és BTS-típusú fejlesztést bejelentettek az ipari ingatlanpiacon. Ezek alapján pozitív tendenciákat vártunk a negyedéves raktárpiaci adatokat tekintve. Mégis nőtt a kihasználatlansági ráta és a bérleti szerződések volumene is visszaesett az előző negyedévhez képest. Okoztak-e meglepetést a számok?

Pusztai Andrea, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának társigazgatója: Nem igazán, hiszen a két említett dolog nincs szoros összefüggésben egymással. A már bejelentett BTS fejlesztések az adott negyedévben eredményezhetnek új tranzakciókat, azonban az üresedési ráta mértékét nem befolyásolja, hisz nem spekulatív fejlesztésről van szó. A spekulatív fejlesztések pedig átmenetileg okozhatnak üresedés növekedést, amíg nincsenek elő bérleti szerződések vagy bérleti szerződések kötve az új területekre. Az előző negyedévhez viszonyított kismértékben megnövekedett kihasználatlanságot az is okozhatja, hogy egyre kevesebb a bérlők igényeinek megfelelő elérhető szabad logisztikai terület, így az aktív bérlők már inkább a jövőbeni fejlesztésekre koncentrálnak, ami az előbérleti szerződések arányának jelentős növekedéséből (az előző negyedév során 10% volt, a második negyedévben már 20%-os arányt képviselt a teljes keresletből) is visszaigazolódik. Fontos emellett megemlíteni, hogy a BIEF negyedéves, tehát gyakorinak mondható mérése is okozhat egyedi, nem tendenciózus kilengéseket egy jellemzően hosszú tranzakciós idejű szegmensben, mint amilyen az ipari/logisztika piac.

Realista.hu: Mit olvashatunk ki a jelentésből? Milyen tendenciák érvényesülnek?

Pusztai Andrea: Növekvő kereslet, mérsékelt új kínálat, összefüggő nagyobb területek (5.000 m2+) hiánya, egyelőre stagnáló vagy enyhén növekvő bérleti díjak, ismét preferencia a hosszabb távú szerződések a bérbeadói oldalról is. Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is a szerződéshosszabbítások adják a kereslet jelentős részét, 65%-át. Új átadás nem volt a negyedév során, azonban három új projekt van fejlesztés alatt (49.400 m2 bérbe adható területtel), amelyek várhatóan az év második felében kerülnek átadásra. Összességében, ha a 2015 első félévét hasonlítjuk a 2016 első félév teljesítményéhez, akkor a kereslet csak 5%-kal maradt el idén, ami a jelentősen leszűkült kínálat fényében pozitív fejleménynek mondható.

Realista.hu: Mit várhatunk a piacon a későbbiekben? Hogyan alakulhatnak a bérleti díjak?

Pusztai Andrea: Figyelembe véve, hogy a piacon hiány van a nagyobb egybefüggő területekből, továbbá, hogy egyelőre nincs jelentős mértékű új spekulatív fejlesztés, valamint a limitált az új építési lehetőség egy adott projekten belül (pl. Goodman Gyál vagy Prologis Sziget), hosszú távon ezeknek a tényezőknek az együttállása a bérleti díjak fokozatos emelkedéséhez vezethet. Bérleti díj növekedés érezhető az új építésű városi raktározás esetében is, főképp a limitált kínálat és új fejlesztési lehetőség okán. A növekvő bérleti díjak és a tartósan alacsony kihasználatlanság ösztönzőleg hathatnak a fejlesztőkre, hogy növeljék a spekulatív fejlesztéseik számát, így középtávon növekvő kínálatra lehet számítani a piacon. Fontos kiemelni azt is, hogy az elmúlt év során hozzávetőleg 10-20%-kal megnövekedtek a kivitelezési költségek, ami szintén hozzájárul a bérleti díjak növekedéséhez.

 Realista.hu: Jelentős logisztikai ingatlanok            cseréltek gazdát az idén, nagy volumenű    tranzakciókról beszélhetünk. A befektetési piac  fellendülését a raktárpiacon mi okozza, ha eközben  a már említett mutatók (kihasználatlansági  ráta, bérleti szerződések) nem túl fényesek?

 Vécsey Bence, a Colliers International befektetési  üzletágának igazgatója: Az utolsó negyedéves    jelentést  én nem látom ennyire borúsnak, illetve  semmiképpen  sem értelmezném trendfordulónak, már  csak azért  sem, mert a tárgyalás alatt álló bérleti  tranzakciók és  bérlői igények mennyisége jelentős. A  10% alatti  kihasználatlanság eleve nagyon alacsony,  mely  korlátozza a meglévő felhasználók terjeszkedési lehetőségét. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a magyar piac legjelentősebb szereplői közül 2 jelenleg is spekulatívan bővíti meglévő parkjait. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy – az irodapiaccal ellentétben – logisztikai és ipari ingatlanpiac Budapesten kívül is létezik, sőt, egyre felértékeltebb a vidék szerepe. A logisztika és ipari ingatlanoknak pont geográfiai töréspontja van, míg a fővárosban a logisztika bír erősebb jelentőséggel, addig a vidéki városokban inkább a gyártó és összeszerelő üzemek dominálnak. Vannak olyan befektetők, akik más kockázati preferenciával tekintenek a két kategóriára.

 Realista.hu: Mi okozta ezt a jelentős befektetési hullámot az első félévben?

Vécsey Bence: Az idei évben valóban jelentős méretű és nagy mennyiségű befektetési tranzakció köttetett, ami igaz mind Budapestre, mind vidéki kereskedelmi ingatlanokra. Sok tényező játszott ebben szerepet, melyek között nem szabad elhallgatni a portfoliójelenséget, vagyis 3 nagyobb, nem csak magyarországi ingatlanokat tartalmazó csomag váltott tulajdont. Ezektől megtisztítva is igaz az állítás, hogy aktív volt az első félév, illetve az év második fele sem lesz csendes. 2014 közepén már látható volt az erősödő tendencia, mely tavaly eszkalálódott és idén ért be. Az ipari-logisztikai eszközosztály általában a későn reagáló ingatlantípus befektetési időzítés tekintetében ciklusokat nézve, így várható volt, hogy a felfutó irodapiac, valamit kiskereskedelmi osztály hamarabb érzékelhető. Az a pár szereplő, aki bátor volt 2013-tól 2014 végéig, tisztességes hozamot generált befektetőinek. Az azóta folyamatosan erősödő gazdasági és ipari ingatlan fundamentumok igazolták döntésük helyességét és várhatóan további növekedésre lehet számítani mind bérleti díjakban, mind az ipari-logisztikai ingatlanok befektetési értékében.

 

 

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC