X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

A WELL elindult hódító útjára Magyarországon is

2019. Október 22. Urbanisztika
A nagy sikerű háromnapos OfficeXPO keretein belül került sor az első WELL Building konferenciára a MOM Sportban, ahol jelentős érdeklődést váltottak ki a hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásai és kerekasztal-beszélgetései. Bár az út elején járunk, de az út szerencsére tisztán látszik.

Pár éve még azt sem tudtuk, hogy mi az a WELL, ma már több hazai irodaház WELL minősítéssel is rendelkezik. A WELL a többi nemzetközi zöld minősítési rendszerhez képest az épületeken belüli környezetet vizsgálja, az irodaházakra vonatkoztatva az egészséges munkahelyi környezetre helyezi a hangsúlyt tíz alapvető szempont alapján (pl. fény, levegő, táplálkozás stb.)

Joseph Marfi és Paul Ajiboye szakértők előadásaikban nemzetközi kitekintést adtak a WELL világáról, és most jöjjön néhány adat, amely érzékelteti a minősítő rendszer fokozatos térhódítását. Jelenleg csaknem 4000 folyamatban lévő és minősített WELL-projektről számolhatunk be világszerte, amely több mint 40 millió négyzetméternyi területet ölel fel csaknem 60 országban. A WELL meglehetősen rugalmas rendszer, fokozatosan építik be az új javaslatokat és tapasztalatokat, hiszen a változó munkakultúrákhoz kell igazítani a belső tereket is.

A WELL Building Standard tökéletesítésében komoly szakértők működnek közre, tudományos alapon vizsgálják az emberi szervezetet, valamint az egészséges élet- és munkakörülményeket.  Ki kell emelnünk a Delos tevékenységét, amely – zászlajára tűzve az „egészséget” és a „jóllétet” – úttörő munkát végez azért, hogy egészséges irodákban, lakásokban és közterületeken töltsük a mindennapjainkat. Laborkörülmények között elemzik a környezetünket, nem csak a betegségek elkerülése a cél, hanem általánosan egy minőségi élettér megteremtése is.

Sitting is the new smoking

Számtalan aspektust említhetnénk, de érdemes kiemelni az irodai ülőmunka veszélyeit, hiszen ez már krónikussá vált, ahogy mondja az új szlogen: sitting is the new smoking. Mivel szinte egész nap ülünk, ezért az aktív, sok mozgással járó munkahelyek világa felé kell elmozdulnunk. Az új generációk a technológia és az új munkamódszerek segítségével már kilépnek ebből a statikus munkastílusból, és egészségesebb környezetben töltik az idejük nagy részét.

Az egészséges környezet egy komplex holisztikus megközelítést igényel, hiszen nem csak az irodában kell megteremteni a WELL feltételeit, hanem a munkaidő után a szabadidős tevékenységben és az otthoni élettérben is az optimális körülményekre kell összpontosítanunk, hiszen fizikai és lelki értelemben csak egy minden percében harmonikus életvitel biztosíthatja a WELL kitűzött céljait.

Folyamatosan értékelni kell az irodai WELL eredményeket, fontos a monitoring, hogy  az adott bérlő vállalat rendszeres visszacsatolásokat kapjon. A teljesítmény ellenőrzésére sztenderd megoldásokat, protokollokat lehet alkalmazni, megvan a megfelelő eszközrendszer, amellyel igazolni lehet az elért eredményeket. Szakértő munkatársakat kell képezni, akik tudatosan használják ki a WELL biztosította lehetőségeket, és a kollégáikat bevezetik a zöld minősítő rendszer alapelveinek mindennapjaiba.

WELL a nagyvilágban...

Tomáš Meliško, a HB Reavis vezető munkatársa az ingatlanfejlesztő vállalat pozsonyi székházának innovatív munkakörnyezetét mutatta be. Az irodaházban a legújabb technológiák dominálnak, arcfelismerő rendszer, a térkihasználtságot elemző szenzorok, zeneszoba és számos okos megoldás alakítja az élhető munkakörnyezetet. Az épületben harmincötféle munkatér található, amelyek a koncentrált munkavégzést, a tanulást, a relaxálást, illetve az együttműködést és a közösségépítést támogatják.

Közösségi terek, csendszoba, könyvtárszoba, alvó és masszázs szoba, titkos szoba és számos olyan helyiség található, ahol minden dolgozói igényt ki lehet elégíteni. Az irodaházban nagyjából 200 okos szenzort is elhelyeztek, amelyek minden helyiségben képesek szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, illetve monitorozzák a kollégák tartózkodási helyét és az egyes helyszínek kihasználtságát is.

De nem csak épületeket, hanem irodákat is lehet a WELL jegyében kialakítani. A CBRE szakértői – Csobánki Zsuzsa és Kákosy Zsolt – előadásukban bemutatták egy amerikai és egy európai irodájukat is, amelyek megszerezték a WELL-minősítést, így jutottak el a fenntarthatóság megfogalmazásától a munkahelyi jóllétig. Meglehetősen komplex munka ez, hiszen számba veszik a biológiai adottságokat, egyes kémiai folyamatokat, szenzorok és más audio- és vizuális mérések segítségével feltérképezik a környezeti tényezőket. Egyébként a CBRE Los Angeles-i irodája érdemelte ki 2013-ban a világon az első WELL-minősített iroda címet. Az ergonomikus bútorok, a fenntartható berendezések és a változatos terek együttesen teremtik meg azt a wellbeinget, amely elvezet a WELL-hez is.

...és Magyarországon

Magyarországon is pozitív folyamatok indultak el, hiszen a Futureal több irodaháza már kiérdemelte a WELL Platina előminősítést (Advance Tower, Budapest ONE, Corvin Technology & Science Park), ahogy arról Radványi Gábor, a Futureal főépítésze is beszámolt. Emellett az Europa Design és a  Bánáti + Hartvig Építész Iroda célul tűzte ki, hogy a munkahelyi környezetükben is megvalósítják a WELL sztenderdeket.

Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa beszámolt arról, hogy meglehetősen szkeptikus a hazai közvélemény az újjal kapcsolatban, majd hozzátette, hogy a WELL alapvetően a HR-esek fegyvere lehet, de még nem elég erős a HR-vonal ahhoz, hogy a WELL minden szinten elterjedjen hazánkban is. Ők a saját útjukat járták, sokan nem értették, amely a hiányos ismeretekből és az újtól való félelemből is fakadt. Hartvig Lajos építész pedig a WELL-minősítésre való felkészülés fázisairól számolt be az irodájukban, amely valóban minden tevékenységre kiterjed az egészséges táplálkozástól kezdve a közös sportoláson át a kert rendezéséig.

Összességében az előadásokból és az élménybeszámolókból is kiderült, hogy meglehetősen komplex munkáról van szó, a WELL valóban aprólékosan és körültekintően a mindennapjaink valamennyi befolyásoló tényezőjét számba veszi, hogy mindenre kiterjedően nyújtson segítséget a 21. század emberének az egészséges életvitel megteremtésére mind az irodában, mind az otthoni környezetben.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

A WELL elindult hódító útjára Magyarországon is

A nagy sikerű háromnapos OfficeXPO keretein belül került sor az első WELL Building konferenciára a MOM Sportban, ahol jelentős érdeklődést váltottak ki a hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásai és kerekasztal-beszélgetései. Bár az út elején járunk, de az út szerencsére tisztán látszik.

Pár éve még azt sem tudtuk, hogy mi az a WELL, ma már több hazai irodaház WELL minősítéssel is rendelkezik. A WELL a többi nemzetközi zöld minősítési rendszerhez képest az épületeken belüli környezetet vizsgálja, az irodaházakra vonatkoztatva az egészséges munkahelyi környezetre helyezi a hangsúlyt tíz alapvető szempont alapján (pl. fény, levegő, táplálkozás stb.)

Joseph Marfi és Paul Ajiboye szakértők előadásaikban nemzetközi kitekintést adtak a WELL világáról, és most jöjjön néhány adat, amely érzékelteti a minősítő rendszer fokozatos térhódítását. Jelenleg csaknem 4000 folyamatban lévő és minősített WELL-projektről számolhatunk be világszerte, amely több mint 40 millió négyzetméternyi területet ölel fel csaknem 60 országban. A WELL meglehetősen rugalmas rendszer, fokozatosan építik be az új javaslatokat és tapasztalatokat, hiszen a változó munkakultúrákhoz kell igazítani a belső tereket is.

A WELL Building Standard tökéletesítésében komoly szakértők működnek közre, tudományos alapon vizsgálják az emberi szervezetet, valamint az egészséges élet- és munkakörülményeket.  Ki kell emelnünk a Delos tevékenységét, amely – zászlajára tűzve az „egészséget” és a „jóllétet” – úttörő munkát végez azért, hogy egészséges irodákban, lakásokban és közterületeken töltsük a mindennapjainkat. Laborkörülmények között elemzik a környezetünket, nem csak a betegségek elkerülése a cél, hanem általánosan egy minőségi élettér megteremtése is.

Sitting is the new smoking

Számtalan aspektust említhetnénk, de érdemes kiemelni az irodai ülőmunka veszélyeit, hiszen ez már krónikussá vált, ahogy mondja az új szlogen: sitting is the new smoking. Mivel szinte egész nap ülünk, ezért az aktív, sok mozgással járó munkahelyek világa felé kell elmozdulnunk. Az új generációk a technológia és az új munkamódszerek segítségével már kilépnek ebből a statikus munkastílusból, és egészségesebb környezetben töltik az idejük nagy részét.

Az egészséges környezet egy komplex holisztikus megközelítést igényel, hiszen nem csak az irodában kell megteremteni a WELL feltételeit, hanem a munkaidő után a szabadidős tevékenységben és az otthoni élettérben is az optimális körülményekre kell összpontosítanunk, hiszen fizikai és lelki értelemben csak egy minden percében harmonikus életvitel biztosíthatja a WELL kitűzött céljait.

Folyamatosan értékelni kell az irodai WELL eredményeket, fontos a monitoring, hogy  az adott bérlő vállalat rendszeres visszacsatolásokat kapjon. A teljesítmény ellenőrzésére sztenderd megoldásokat, protokollokat lehet alkalmazni, megvan a megfelelő eszközrendszer, amellyel igazolni lehet az elért eredményeket. Szakértő munkatársakat kell képezni, akik tudatosan használják ki a WELL biztosította lehetőségeket, és a kollégáikat bevezetik a zöld minősítő rendszer alapelveinek mindennapjaiba.

WELL a nagyvilágban...

Tomáš Meliško, a HB Reavis vezető munkatársa az ingatlanfejlesztő vállalat pozsonyi székházának innovatív munkakörnyezetét mutatta be. Az irodaházban a legújabb technológiák dominálnak, arcfelismerő rendszer, a térkihasználtságot elemző szenzorok, zeneszoba és számos okos megoldás alakítja az élhető munkakörnyezetet. Az épületben harmincötféle munkatér található, amelyek a koncentrált munkavégzést, a tanulást, a relaxálást, illetve az együttműködést és a közösségépítést támogatják.

Közösségi terek, csendszoba, könyvtárszoba, alvó és masszázs szoba, titkos szoba és számos olyan helyiség található, ahol minden dolgozói igényt ki lehet elégíteni. Az irodaházban nagyjából 200 okos szenzort is elhelyeztek, amelyek minden helyiségben képesek szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, illetve monitorozzák a kollégák tartózkodási helyét és az egyes helyszínek kihasználtságát is.

De nem csak épületeket, hanem irodákat is lehet a WELL jegyében kialakítani. A CBRE szakértői – Csobánki Zsuzsa és Kákosy Zsolt – előadásukban bemutatták egy amerikai és egy európai irodájukat is, amelyek megszerezték a WELL-minősítést, így jutottak el a fenntarthatóság megfogalmazásától a munkahelyi jóllétig. Meglehetősen komplex munka ez, hiszen számba veszik a biológiai adottságokat, egyes kémiai folyamatokat, szenzorok és más audio- és vizuális mérések segítségével feltérképezik a környezeti tényezőket. Egyébként a CBRE Los Angeles-i irodája érdemelte ki 2013-ban a világon az első WELL-minősített iroda címet. Az ergonomikus bútorok, a fenntartható berendezések és a változatos terek együttesen teremtik meg azt a wellbeinget, amely elvezet a WELL-hez is.

...és Magyarországon

Magyarországon is pozitív folyamatok indultak el, hiszen a Futureal több irodaháza már kiérdemelte a WELL Platina előminősítést (Advance Tower, Budapest ONE, Corvin Technology & Science Park), ahogy arról Radványi Gábor, a Futureal főépítésze is beszámolt. Emellett az Europa Design és a  Bánáti + Hartvig Építész Iroda célul tűzte ki, hogy a munkahelyi környezetükben is megvalósítják a WELL sztenderdeket.

Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa beszámolt arról, hogy meglehetősen szkeptikus a hazai közvélemény az újjal kapcsolatban, majd hozzátette, hogy a WELL alapvetően a HR-esek fegyvere lehet, de még nem elég erős a HR-vonal ahhoz, hogy a WELL minden szinten elterjedjen hazánkban is. Ők a saját útjukat járták, sokan nem értették, amely a hiányos ismeretekből és az újtól való félelemből is fakadt. Hartvig Lajos építész pedig a WELL-minősítésre való felkészülés fázisairól számolt be az irodájukban, amely valóban minden tevékenységre kiterjed az egészséges táplálkozástól kezdve a közös sportoláson át a kert rendezéséig.

Összességében az előadásokból és az élménybeszámolókból is kiderült, hogy meglehetősen komplex munkáról van szó, a WELL valóban aprólékosan és körültekintően a mindennapjaink valamennyi befolyásoló tényezőjét számba veszi, hogy mindenre kiterjedően nyújtson segítséget a 21. század emberének az egészséges életvitel megteremtésére mind az irodában, mind az otthoni környezetben.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC