X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Az okos épületekhez okos üzemeltető is kell! – beszélgetés Vágó Lászlóval, a NEO Property Services vezérigazgatójával

2019. December 11. Urbanisztika
A magyar létesítménygazdálkodási piacon 20 éve meghatározó STRABAG PFS idén tavasztól NEO Property Services néven folytatja a tevékenységét, miközben teljes egészében a WING tulajdonába került. A vállalat jövőbeli terveiről, a hazai FM-piacról és a technológiai újdonságok szerepéről beszélgettünk Vágó László vezérigazgatóval.

– A NEO Property Services a STRABAG PFS vezető szerepét viszi tovább a létesítménygazdálkodási piacon, amelyet igazolnak a számok is: 170 ügyfél, +20 milliárd forint éves bevétel, cirka 6000 épület, 3 millió m2 épületterület és 10 millió m2 külterület. A vállalat üzleti portfoliója meglehetősen színes, hiszen az ügyfelek között található többek között a Telekom Székház, az Ericsson Székház, a MOL, a MÁV, a Sanofi, vagy éppen a MOM Park, az OBI és a Praktiker. De hogyan szeretnének a jövőben tovább fejlődni, milyen stratégia mentén tervezik erősíteni a cég pozícióit?

– Fő profilunk a létesítménygazdálkodás (FM), emellett ingatlankezelés (PM) és projektmenedzsment szolgáltatást is nyújtunk. A legjobbat akkor tudjuk kihozni magunkból, ha integrált Facility Management-tel bíznak meg bennünket, vagyis a műszaki és az infrastrukturális FM-et is mi szolgáltathatjuk. A szinergiák kihasználásával ekkor tudjuk a legjobb ár-érték arányt nyújtani, hiszen az ingatlanüzemeltetés minden területén otthon vagyunk. A mérnöki tudást igénylő műszaki szolgáltatásokban (műszaki üzemeltetés – TFM -, építőipari beruházási projektek, fit-out munkák) vállalatunk hagyományosan erős, emellett néhány éve elindítottuk sajáterős takarítási tevékenységünket is.

A klasszikus FM tevékenységeink mellett a jövőben leginkább a meglévő épületek átépítésére, felújítására helyezzük a hangsúlyt az erősödő piaci igény alapján. Vállalatunknál stratégiai irány a fit-out, a beruházás management tevékenységünk bővítése, a néhány milliós munkáktól egészen a milliárdos nagyságrendig tudunk projekteket megvalósítani. Tovább erősítjük a mérnökcsapatunkat és az operatív műszaki szakembergárdát, hogy minél több feladatot saját erővel tudjunk ellátni

– A válság óta folyamatosan a költségcsökkentésről és a hatékonyságnövelésről beszélhettünk. Az ügyfelek körében most a gazdasági virágzás idején látható-e attitűdbeli változás, másfajta stratégiai szemlélet, amely meghatározza az ingatlanüzemeltetést is?

– A 2008-as válság az ingatlanszektorra is bénítóan hatott, akkoriban a megrendelőknek majdhogynem egyetlen feladata maradt az üzemeltetés felülvizsgálata. Minden korábbinál nagyobb figyelem jutott az üzemeltetési költségek csökkentésére, racionalizálására. A legtöbb megbízó a felére csökkentette a karbantartások gyakoriságát, az esedékes fejlesztések és felújítások rendre csúsztak vagy elmaradtak. A megrendelők a legutolsó üzemeltetési költségsor legutolsó cellájába is belekérdeztek, közben az FM-szolgáltatók közötti verseny is tovább erősödött.

A piaci boom miatt az utóbbi években több pénz folyik az ingatlanokba és az ingatlanfejlesztésekbe. Több ingatlan cserél gazdát, az ingatlan-tulajdonosok és az épülethasználók egyre igényesebbek. Ez persze azt is jelenti, hogy a folyamatosan emelkedő elvárások egyre fejlettebb műszaki megoldásokat, azok pedig egyre képzettebb műszaki üzemeltető szakembergárdát kívánnak. Ugyanakkor hiába a boom, az üzemeltetési költségek folyamatosan fókuszban vannak. Napjainkban a munkabérek, az anyag- és energiaárak rohamosan nőnek, a befektetők, ingatlan tulajdonosok viszont csak minimálisan kívánnak többet költeni az üzemeltetésre.

– Ma az irodaházakban minden a bérlőkről és a munkahelyi jóllétről szól. Ehhez hogyan járulhat hozzá az FM-piac?

– Az irodák kiválasztásakor a bérlők ma már egyre tudatosabban keresik a környezetbarát megoldásokat, az egészséges, kényelmes munkahelyeket. Valószínűleg ettől nem független, hogy a fejlesztőkben is egyre nagyobb a hajlandóság az új épületek BREEAM, LEED vagy akár a WELL minősítésének megszerzésére a hozzájuk kapcsolódó kiemelkedő műszaki megoldásokkal. Miközben az FM-cégektől ma is elvárás a versenyképes üzemeltetési költségszint, emellett a bérlői élményt is biztosítani kell. Ez alatt nem a kifogástalan takarítást és a sokkilences rendelkezésre állást, hanem egyre inkább a modern technikát, a proptech nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat értjük. Ide sorolhatjuk például a parkolóhely- vagy tárgyalófoglalást mobiltelefonos app segítségével, az irodai környezet testre szabását, a távolról is szabályozható légállapot jellemzőket. Vagyis az épületek egyre okosabbak és egyre „felhasználóbarátabbak” lesznek.

– A magyar létesítménygazdálkodási piacon milyen új innovatív megoldásokról, technológiai változásokról beszélhetünk, amelyek meghatározhatják és átalakíthatják az üzletágat?

– A jövő épülete hatalmas mennyiségű adatot állít elő és tárol saját magáról, így egy ilyen létesítmény állapotáról és működéséről eddig soha nem látott mennyiségű információnk, elemzésünk és riportunk lesz. A „big data” nyújtotta előnyök alapján a karbantartásokat, javításokat, a teljes FM szolgáltatást minden eddiginél pontosabban tervezhetjük és kontrollálhatjuk. Adatokat egyszerűbb és olcsóbb mozgatni, mint szakembereket, járműveket és felszerelést, így rengeteg utazási költséget, szakértői munkaidőt és egyéb erőforrást tudunk megspórolni.

A kihasználtsági adatok alapján optimalizálni lehet az épületek energiafelhasználását is. Minél többet kommunikál egy ház saját magáról, annál többet tudunk róla, és annál pontosabban tudunk tervezni minden szükséges tevékenységet. Feltéve, hogy elég rátermettek vagyunk. Ennek az iránynak a ma ismert csúcs-alkalmazása a BIM szoftver (Building Information Management), amely az épületek agya, vagy talán inkább a lelke lehet. Ez az az adatbázis, amely mindent tud egy létesítményről annak teljes életciklusában (tervezés – kivitelezés – üzemeltetés), és rendelkezésére áll minden szereplőnek, aki kapcsolatba kerül az építménnyel.

A másik jellemző fejlődési irány a robotok és a mesterséges intelligencia megjelenése. A takarító robotok már hazánkban is működnek. A szaksajtóban és kiállításokon már évekkel ezelőtt bemutatták a mesterséges intelligencia alapú virtuális recepcióst, az élőerőt kiváltó, gyakran az emberre hasonlító robotokat, illetve az adatbázisokat elemző-rendszerező, mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokat. Szerintem a közeli jövőben ezen a téren is feltétlenül áttörés várható.

– Hogyan hatnak majd ezek a technológiai változások az FM-cégekre?

– A korszerű, környezettudatos technika az épületeknél főként az energiafelhasználás és a kibocsátások csökkentését jelenti, vagyis a fenntarthatóságra fordított befektetések nagyrészt az üzemeltetés, a működés során térülnek meg. Arról mégis ritkán esik szó, hogy az okos épületekhez okos üzemeltető is kell. Egy új létesítményben egy karbantartónak nem csak a villáskulcs a munkaeszköze, hanem a különböző számítógépek, IT-rendszerek is. A folyamatosan fejlődő berendezéseket, eszközöket tökéletesen kell ismerni, hogy a leghatékonyabban tudjuk működtetni. A szakszerű kezelés és karbantartás ma már épületenként más és más. Ez azt is jelenti, hogy az FM-cégek számára a folyamatos oktatás, képzés elengedhetetlen, a vállalat minden munkatársának meg kell őriznie nyitottságát, az élethosszig tartó tanulás képességét.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Az okos épületekhez okos üzemeltető is kell! – beszélgetés Vágó Lászlóval, a NEO Property Services vezérigazgatójával

A magyar létesítménygazdálkodási piacon 20 éve meghatározó STRABAG PFS idén tavasztól NEO Property Services néven folytatja a tevékenységét, miközben teljes egészében a WING tulajdonába került. A vállalat jövőbeli terveiről, a hazai FM-piacról és a technológiai újdonságok szerepéről beszélgettünk Vágó László vezérigazgatóval.

– A NEO Property Services a STRABAG PFS vezető szerepét viszi tovább a létesítménygazdálkodási piacon, amelyet igazolnak a számok is: 170 ügyfél, +20 milliárd forint éves bevétel, cirka 6000 épület, 3 millió m2 épületterület és 10 millió m2 külterület. A vállalat üzleti portfoliója meglehetősen színes, hiszen az ügyfelek között található többek között a Telekom Székház, az Ericsson Székház, a MOL, a MÁV, a Sanofi, vagy éppen a MOM Park, az OBI és a Praktiker. De hogyan szeretnének a jövőben tovább fejlődni, milyen stratégia mentén tervezik erősíteni a cég pozícióit?

– Fő profilunk a létesítménygazdálkodás (FM), emellett ingatlankezelés (PM) és projektmenedzsment szolgáltatást is nyújtunk. A legjobbat akkor tudjuk kihozni magunkból, ha integrált Facility Management-tel bíznak meg bennünket, vagyis a műszaki és az infrastrukturális FM-et is mi szolgáltathatjuk. A szinergiák kihasználásával ekkor tudjuk a legjobb ár-érték arányt nyújtani, hiszen az ingatlanüzemeltetés minden területén otthon vagyunk. A mérnöki tudást igénylő műszaki szolgáltatásokban (műszaki üzemeltetés – TFM -, építőipari beruházási projektek, fit-out munkák) vállalatunk hagyományosan erős, emellett néhány éve elindítottuk sajáterős takarítási tevékenységünket is.

A klasszikus FM tevékenységeink mellett a jövőben leginkább a meglévő épületek átépítésére, felújítására helyezzük a hangsúlyt az erősödő piaci igény alapján. Vállalatunknál stratégiai irány a fit-out, a beruházás management tevékenységünk bővítése, a néhány milliós munkáktól egészen a milliárdos nagyságrendig tudunk projekteket megvalósítani. Tovább erősítjük a mérnökcsapatunkat és az operatív műszaki szakembergárdát, hogy minél több feladatot saját erővel tudjunk ellátni

– A válság óta folyamatosan a költségcsökkentésről és a hatékonyságnövelésről beszélhettünk. Az ügyfelek körében most a gazdasági virágzás idején látható-e attitűdbeli változás, másfajta stratégiai szemlélet, amely meghatározza az ingatlanüzemeltetést is?

– A 2008-as válság az ingatlanszektorra is bénítóan hatott, akkoriban a megrendelőknek majdhogynem egyetlen feladata maradt az üzemeltetés felülvizsgálata. Minden korábbinál nagyobb figyelem jutott az üzemeltetési költségek csökkentésére, racionalizálására. A legtöbb megbízó a felére csökkentette a karbantartások gyakoriságát, az esedékes fejlesztések és felújítások rendre csúsztak vagy elmaradtak. A megrendelők a legutolsó üzemeltetési költségsor legutolsó cellájába is belekérdeztek, közben az FM-szolgáltatók közötti verseny is tovább erősödött.

A piaci boom miatt az utóbbi években több pénz folyik az ingatlanokba és az ingatlanfejlesztésekbe. Több ingatlan cserél gazdát, az ingatlan-tulajdonosok és az épülethasználók egyre igényesebbek. Ez persze azt is jelenti, hogy a folyamatosan emelkedő elvárások egyre fejlettebb műszaki megoldásokat, azok pedig egyre képzettebb műszaki üzemeltető szakembergárdát kívánnak. Ugyanakkor hiába a boom, az üzemeltetési költségek folyamatosan fókuszban vannak. Napjainkban a munkabérek, az anyag- és energiaárak rohamosan nőnek, a befektetők, ingatlan tulajdonosok viszont csak minimálisan kívánnak többet költeni az üzemeltetésre.

– Ma az irodaházakban minden a bérlőkről és a munkahelyi jóllétről szól. Ehhez hogyan járulhat hozzá az FM-piac?

– Az irodák kiválasztásakor a bérlők ma már egyre tudatosabban keresik a környezetbarát megoldásokat, az egészséges, kényelmes munkahelyeket. Valószínűleg ettől nem független, hogy a fejlesztőkben is egyre nagyobb a hajlandóság az új épületek BREEAM, LEED vagy akár a WELL minősítésének megszerzésére a hozzájuk kapcsolódó kiemelkedő műszaki megoldásokkal. Miközben az FM-cégektől ma is elvárás a versenyképes üzemeltetési költségszint, emellett a bérlői élményt is biztosítani kell. Ez alatt nem a kifogástalan takarítást és a sokkilences rendelkezésre állást, hanem egyre inkább a modern technikát, a proptech nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat értjük. Ide sorolhatjuk például a parkolóhely- vagy tárgyalófoglalást mobiltelefonos app segítségével, az irodai környezet testre szabását, a távolról is szabályozható légállapot jellemzőket. Vagyis az épületek egyre okosabbak és egyre „felhasználóbarátabbak” lesznek.

– A magyar létesítménygazdálkodási piacon milyen új innovatív megoldásokról, technológiai változásokról beszélhetünk, amelyek meghatározhatják és átalakíthatják az üzletágat?

– A jövő épülete hatalmas mennyiségű adatot állít elő és tárol saját magáról, így egy ilyen létesítmény állapotáról és működéséről eddig soha nem látott mennyiségű információnk, elemzésünk és riportunk lesz. A „big data” nyújtotta előnyök alapján a karbantartásokat, javításokat, a teljes FM szolgáltatást minden eddiginél pontosabban tervezhetjük és kontrollálhatjuk. Adatokat egyszerűbb és olcsóbb mozgatni, mint szakembereket, járműveket és felszerelést, így rengeteg utazási költséget, szakértői munkaidőt és egyéb erőforrást tudunk megspórolni.

A kihasználtsági adatok alapján optimalizálni lehet az épületek energiafelhasználását is. Minél többet kommunikál egy ház saját magáról, annál többet tudunk róla, és annál pontosabban tudunk tervezni minden szükséges tevékenységet. Feltéve, hogy elég rátermettek vagyunk. Ennek az iránynak a ma ismert csúcs-alkalmazása a BIM szoftver (Building Information Management), amely az épületek agya, vagy talán inkább a lelke lehet. Ez az az adatbázis, amely mindent tud egy létesítményről annak teljes életciklusában (tervezés – kivitelezés – üzemeltetés), és rendelkezésére áll minden szereplőnek, aki kapcsolatba kerül az építménnyel.

A másik jellemző fejlődési irány a robotok és a mesterséges intelligencia megjelenése. A takarító robotok már hazánkban is működnek. A szaksajtóban és kiállításokon már évekkel ezelőtt bemutatták a mesterséges intelligencia alapú virtuális recepcióst, az élőerőt kiváltó, gyakran az emberre hasonlító robotokat, illetve az adatbázisokat elemző-rendszerező, mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokat. Szerintem a közeli jövőben ezen a téren is feltétlenül áttörés várható.

– Hogyan hatnak majd ezek a technológiai változások az FM-cégekre?

– A korszerű, környezettudatos technika az épületeknél főként az energiafelhasználás és a kibocsátások csökkentését jelenti, vagyis a fenntarthatóságra fordított befektetések nagyrészt az üzemeltetés, a működés során térülnek meg. Arról mégis ritkán esik szó, hogy az okos épületekhez okos üzemeltető is kell. Egy új létesítményben egy karbantartónak nem csak a villáskulcs a munkaeszköze, hanem a különböző számítógépek, IT-rendszerek is. A folyamatosan fejlődő berendezéseket, eszközöket tökéletesen kell ismerni, hogy a leghatékonyabban tudjuk működtetni. A szakszerű kezelés és karbantartás ma már épületenként más és más. Ez azt is jelenti, hogy az FM-cégek számára a folyamatos oktatás, képzés elengedhetetlen, a vállalat minden munkatársának meg kell őriznie nyitottságát, az élethosszig tartó tanulás képességét.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC