X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Idén globális fellendülés várható a logisztikai központokban

2021. Február 22. Raktár
A Prologis már 2015 óta megjelenteti a bérletidíj-indexet, amely a nettó bérleti díjak növekedésével kapcsolatos trendeket vizsgálja a legfontosabb észak-amerikai, európai, ázsiai és latin-amerikai logisztikai ingatlanpiacokon. Tavaly mintegy 3%-os emelkedésről beszélhetünk. Idén folytatódik a logisztikai ingatlanpiac növekedése, hiszen az ágazat még a tavalyi hektikus évben is jól teljesített.

A világjárvány miatti évközi visszaesés ellenére a globális bérletidíj-növekedési mutató 2020 végére javuló tendenciát mutatott, és az év egészére nézve 2,9%-os növekedést ért el. Miközben Észak-Amerikában a várakozásokat meghaladó kereslet miatt díjnövekedés következett be, Európában is kedvező hatást gyakoroltak a piacra a tartós tendenciák és a korlátozott kínálat.

A raktárpiacon a várakozásokat felülmúló kereslet okai között említhetjük többek között az e-kereskedelem erősödését, a készletszintek felülvizsgálatát és a piacra jutás gyorsaságának fontosságát. E tényezőknek köszönhetően számos piacon továbbra is fennmaradt a bérelhető alapterület rekordszintű kihasználtsága.

Fokozódott a logisztikai hálózatok bővítését célzó beruházási hajlandóság, mivel az ügyfelek a bevételteremtéssel kapcsolatos versenyelőnyként tekintenek az e-kereskedelmi csatornára és a piacra jutás sebességének növelésére. A logisztikai ingatlanok járulékos költsége továbbra is az ellátási lánc összköltségének kis részét teszi csak ki, hiszen ebből a bérleti díjak kevesebb mint 5%-át képviselnek.

A Prologis Research előrejelzése szerint világszerte folytatódik a növekedés

A keresleti tendenciák és a növekvő kínálati korlátok – például a tulajdonszerzési és engedélyezési eljárások hosszabb átfutási ideje és az emelkedő pótlási költségek – a folytatódó gazdasági bizonytalanság ellenére is az ágazat ellenálló képességét bizonyítják.

A legjelentősebb növekedés a foghíjbeépítések esetében valószínűsíthető, hiszen az e-kereskedelem bővülése nyomán itt várható a legkiélezettebb verseny a logisztikai ügyfelek között a legjobb elhelyezkedésű helyszínekért.

A regionális disztribúciós piacok a várakozásokat meghaladó teljesítménye – amelynek 2020-ban a nagy raktárközpontok iránti kereslet élénkülése is kedvezett – 2021-ben és az azt követő időszakban várhatóan visszatér a normális kerékvágásba, amint az új kínálat megjelenik a kevesebb korlátozó tényezővel működő piacokon.

Mi történik 2021-ben?

A trendek várhatóan a prémium logisztikai ingatlanok iránti keresletet fokozzák. A jövő ellátási láncai hosszabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak lesznek, és közelebb lesznek a végfelhasználókhoz. Fontos továbbá, hogy az épületek korszerű technológiákkal legyenek felszerelve a hatékonyság fokozása és az ügyfelek legfontosabb igényeinek kielégítése érdekében.

Az e-kereskedelem gyorsuló térnyerése tovább fokozza a keresletet a végfelhasználókhoz közeli helyszínek iránt. A városon belüli kiszállítás a kézbesítési idők rövidülését, a költségek optimalizálását és az összes megtett kilométer számának csökkenését eredményezi. A fenntartható működést célzó ügyfelek a városon belüli teljesítési központokat is magában foglaló kiépített logisztikai hálózatnak köszönhetően a csökkenő szén-dioxid-kibocsátás előnyeivel is számolhatnak.

A világjárvánnyal járó zavaró tényezőkkel a továbbiakban is számolnunk kell, de a 2020-ban tapasztaltaknál kevésbé súlyos kilengések lehetnek, mivel számos ügyfél esetében mára javult az ellátási lánc láthatósága. Az emelkedő készletszintek miatt a kereslet növekedése várható. Az igények azzal párhuzamosan növekednek, hogy a kiskereskedők a fogyasztói kereslet hirtelen megugrására számítva növelik készleteiket.

Ráadásul 2021 második felében a világszerte zajló oltási programok sikerességétől függően a piacok újranyitása várhatóan gazdasági fellendüléshez vezet, ami ciklikus keresletet eredményez. A kiemelt ellátási pontok várhatóan elmaradnak a várakozásoktól, és jobban teljesítenek azok a helyek, ahol korlátozott az elérhető földterület. A pótlási költségek és a kínálati korlátok növekedése valószínűsíthető. Nőtt a logisztikai szegmensbe irányuló tőkeberuházás, ami fokozza a versenyt az eszközökért és a fejlesztési lehetőségekért.

Tavaly alig nőtt az elérhető alapterület, elsősorban a kiemelt ellátási helyszíneken. Azokon a helyeken, ahol korlátozott az elérhető földterület, alapos tervezésre van szükség. Az új kínálat hiányában elősegítheti a bővítést a működési hatékonyság és a raktárterület kihasználtságának növelése az ellátási lánc átszervezése révén.

Ez várható Európában

2020-ban folytatódott a bérleti díjak emelkedése. A tényleges nettó bérleti díjak alakulása Európa egészét tekintve stagnálást, mindössze 0,3%-os (az előző évhez képest) változást mutatott. A stabilitást az irányadó bérleti díjak alapozták meg; az engedmények, például az ingyenes bérleti lehetőségek, átmeneti növekedést mutattak, majd az év végére a legtöbb európai piacon alacsony szintre tértek vissza.

A hosszú távú keresleti tényezők és a magas kihasználtsági ráták erősítették a piaci teljesítményt. A keresletet az alapvető árucikkeket biztosító ágazatok – így az e-kereskedelem is – ösztönözték. A világjárvány első heteiben szünetelt, majd az év végéig visszafogott maradt az új kínálat. Európában (éves összehasonlításban) nőtt ugyan a bérelhető alapterület aránya, de 4,2%-kal világviszonylatban még így is rendkívül alacsony szinten maradt. 2020-ban tovább folytatódott a pótlási költségek alap-vetően a földterületi korlátok által okozott emelkedése, ami hozzájárul a bérleti díjak emelkedéséhez.

Utóbbiak növekedését a kínálati korlátok is befolyásolták. A rendelkezésre álló földterület tartósan magas kihasználtsági arányhoz vezető szűkössége volt a közös nevező azokon a piacokon, ahol a bérleti díjak legnagyobb mértékű növekedése volt megfigyelhető. A bérleti díjak többek között a Rajna-Ruhr-vidéken, Dél-Hollandiában, Prágában, valamint a londoni és párizsi városi foghíj-piacokon növekedtek a leggyorsabb ütemben.

A Prologis Research előrejelzése szerint a hektikus tavalyi év után 2021 a legtöbb piacon várhatóan a stabil növekedés éve lesz. A kilátásokat többféle kockázat, többek között a járványhelyzet, valamint akár kedvezőtlen politikai és gazdasági tényezők befolyásolhatják. A logisztikai ingatlanszektor rugalmasságának köszönhetően jelentős mértékű tőkebefektetés történt az ágazatba, ami akár túlkínálathoz is vezethet egyes területeken. Továbbra is jelentősek a strukturális keresletet erősítő tényezők, tovább emelkednek a pótlási költségek, és a megjelenő új kínálat a legtöbb piacon valószínűleg nem lesz képes lépést tartani ezzel a kereslettel, ami az év során várhatóan erőteljes bérletidíj-növekedést eredményez.

Fotók: Prologis Park Budapest-Harbor

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Idén globális fellendülés várható a logisztikai központokban

A Prologis már 2015 óta megjelenteti a bérletidíj-indexet, amely a nettó bérleti díjak növekedésével kapcsolatos trendeket vizsgálja a legfontosabb észak-amerikai, európai, ázsiai és latin-amerikai logisztikai ingatlanpiacokon. Tavaly mintegy 3%-os emelkedésről beszélhetünk. Idén folytatódik a logisztikai ingatlanpiac növekedése, hiszen az ágazat még a tavalyi hektikus évben is jól teljesített.

A világjárvány miatti évközi visszaesés ellenére a globális bérletidíj-növekedési mutató 2020 végére javuló tendenciát mutatott, és az év egészére nézve 2,9%-os növekedést ért el. Miközben Észak-Amerikában a várakozásokat meghaladó kereslet miatt díjnövekedés következett be, Európában is kedvező hatást gyakoroltak a piacra a tartós tendenciák és a korlátozott kínálat.

A raktárpiacon a várakozásokat felülmúló kereslet okai között említhetjük többek között az e-kereskedelem erősödését, a készletszintek felülvizsgálatát és a piacra jutás gyorsaságának fontosságát. E tényezőknek köszönhetően számos piacon továbbra is fennmaradt a bérelhető alapterület rekordszintű kihasználtsága.

Fokozódott a logisztikai hálózatok bővítését célzó beruházási hajlandóság, mivel az ügyfelek a bevételteremtéssel kapcsolatos versenyelőnyként tekintenek az e-kereskedelmi csatornára és a piacra jutás sebességének növelésére. A logisztikai ingatlanok járulékos költsége továbbra is az ellátási lánc összköltségének kis részét teszi csak ki, hiszen ebből a bérleti díjak kevesebb mint 5%-át képviselnek.

A Prologis Research előrejelzése szerint világszerte folytatódik a növekedés

A keresleti tendenciák és a növekvő kínálati korlátok – például a tulajdonszerzési és engedélyezési eljárások hosszabb átfutási ideje és az emelkedő pótlási költségek – a folytatódó gazdasági bizonytalanság ellenére is az ágazat ellenálló képességét bizonyítják.

A legjelentősebb növekedés a foghíjbeépítések esetében valószínűsíthető, hiszen az e-kereskedelem bővülése nyomán itt várható a legkiélezettebb verseny a logisztikai ügyfelek között a legjobb elhelyezkedésű helyszínekért.

A regionális disztribúciós piacok a várakozásokat meghaladó teljesítménye – amelynek 2020-ban a nagy raktárközpontok iránti kereslet élénkülése is kedvezett – 2021-ben és az azt követő időszakban várhatóan visszatér a normális kerékvágásba, amint az új kínálat megjelenik a kevesebb korlátozó tényezővel működő piacokon.

Mi történik 2021-ben?

A trendek várhatóan a prémium logisztikai ingatlanok iránti keresletet fokozzák. A jövő ellátási láncai hosszabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak lesznek, és közelebb lesznek a végfelhasználókhoz. Fontos továbbá, hogy az épületek korszerű technológiákkal legyenek felszerelve a hatékonyság fokozása és az ügyfelek legfontosabb igényeinek kielégítése érdekében.

Az e-kereskedelem gyorsuló térnyerése tovább fokozza a keresletet a végfelhasználókhoz közeli helyszínek iránt. A városon belüli kiszállítás a kézbesítési idők rövidülését, a költségek optimalizálását és az összes megtett kilométer számának csökkenését eredményezi. A fenntartható működést célzó ügyfelek a városon belüli teljesítési központokat is magában foglaló kiépített logisztikai hálózatnak köszönhetően a csökkenő szén-dioxid-kibocsátás előnyeivel is számolhatnak.

A világjárvánnyal járó zavaró tényezőkkel a továbbiakban is számolnunk kell, de a 2020-ban tapasztaltaknál kevésbé súlyos kilengések lehetnek, mivel számos ügyfél esetében mára javult az ellátási lánc láthatósága. Az emelkedő készletszintek miatt a kereslet növekedése várható. Az igények azzal párhuzamosan növekednek, hogy a kiskereskedők a fogyasztói kereslet hirtelen megugrására számítva növelik készleteiket.

Ráadásul 2021 második felében a világszerte zajló oltási programok sikerességétől függően a piacok újranyitása várhatóan gazdasági fellendüléshez vezet, ami ciklikus keresletet eredményez. A kiemelt ellátási pontok várhatóan elmaradnak a várakozásoktól, és jobban teljesítenek azok a helyek, ahol korlátozott az elérhető földterület. A pótlási költségek és a kínálati korlátok növekedése valószínűsíthető. Nőtt a logisztikai szegmensbe irányuló tőkeberuházás, ami fokozza a versenyt az eszközökért és a fejlesztési lehetőségekért.

Tavaly alig nőtt az elérhető alapterület, elsősorban a kiemelt ellátási helyszíneken. Azokon a helyeken, ahol korlátozott az elérhető földterület, alapos tervezésre van szükség. Az új kínálat hiányában elősegítheti a bővítést a működési hatékonyság és a raktárterület kihasználtságának növelése az ellátási lánc átszervezése révén.

Ez várható Európában

2020-ban folytatódott a bérleti díjak emelkedése. A tényleges nettó bérleti díjak alakulása Európa egészét tekintve stagnálást, mindössze 0,3%-os (az előző évhez képest) változást mutatott. A stabilitást az irányadó bérleti díjak alapozták meg; az engedmények, például az ingyenes bérleti lehetőségek, átmeneti növekedést mutattak, majd az év végére a legtöbb európai piacon alacsony szintre tértek vissza.

A hosszú távú keresleti tényezők és a magas kihasználtsági ráták erősítették a piaci teljesítményt. A keresletet az alapvető árucikkeket biztosító ágazatok – így az e-kereskedelem is – ösztönözték. A világjárvány első heteiben szünetelt, majd az év végéig visszafogott maradt az új kínálat. Európában (éves összehasonlításban) nőtt ugyan a bérelhető alapterület aránya, de 4,2%-kal világviszonylatban még így is rendkívül alacsony szinten maradt. 2020-ban tovább folytatódott a pótlási költségek alap-vetően a földterületi korlátok által okozott emelkedése, ami hozzájárul a bérleti díjak emelkedéséhez.

Utóbbiak növekedését a kínálati korlátok is befolyásolták. A rendelkezésre álló földterület tartósan magas kihasználtsági arányhoz vezető szűkössége volt a közös nevező azokon a piacokon, ahol a bérleti díjak legnagyobb mértékű növekedése volt megfigyelhető. A bérleti díjak többek között a Rajna-Ruhr-vidéken, Dél-Hollandiában, Prágában, valamint a londoni és párizsi városi foghíj-piacokon növekedtek a leggyorsabb ütemben.

A Prologis Research előrejelzése szerint a hektikus tavalyi év után 2021 a legtöbb piacon várhatóan a stabil növekedés éve lesz. A kilátásokat többféle kockázat, többek között a járványhelyzet, valamint akár kedvezőtlen politikai és gazdasági tényezők befolyásolhatják. A logisztikai ingatlanszektor rugalmasságának köszönhetően jelentős mértékű tőkebefektetés történt az ágazatba, ami akár túlkínálathoz is vezethet egyes területeken. Továbbra is jelentősek a strukturális keresletet erősítő tényezők, tovább emelkednek a pótlási költségek, és a megjelenő új kínálat a legtöbb piacon valószínűleg nem lesz képes lépést tartani ezzel a kereslettel, ami az év során várhatóan erőteljes bérletidíj-növekedést eredményez.

Fotók: Prologis Park Budapest-Harbor

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC