X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Média forrás: nincs megadva
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szakértő válaszol

Szakértő válaszol rovatunkban az ingatlanpiac aktuális kérdéseit boncolgatjuk az adott témához kapcsolódó szakértők bevonásával.

Kérdése van az ingatlanpiaccal kapcsolatban? Küldje el nekünk!

2014. Június 25.

A zöldek pár év alatt megrendíthetik a piacot?

Tapasztalataink szerint a nemzetközi bérlők gyorsan növekvő száma jobban kedvelik a zöld irodaházakat, bár kétségeim vannak afelől, hogy a fenntarthatóság sokkal fontosabb szempont lenne a lokációnál. Budapesten – akárcsak a legtöbb európai városban – a zöld épületeknek versenyképes előnyük van, azonban ez még nem annyira erős, hogy a rossz helyszínt vagy az árpolitikát megelőzze. A fenntarthatóság valóban fontos a bérlők számára, de csak egy tényező a döntéshozatalban lényeges szerepet játszó szempontok között, és sohasem a legfontosabb. Jelenleg még egy irodaház bérleti díja sem magasabb attól függően, hogy zöld-e vagy sem; és mivel Budapesten hatalmas a verseny, erre nagy valószínűséggel még évekig nem is fog sor kerülni.

Michael P. Smithing FRICS, a Colliers International kelet-európai zöld épület minősítő csapatának igazgatója

Az irodaház fenntarthatósági volumene már most is jelentős szempont az irodapiacon, hiszen közvetlen gazdasági hatásként jelentkezik az alacsony energiafogyasztás. A jövőben várhatóan az energiaárak növekedésével az energiát hatékonyan felhasználó épületek versenyképessége növekedni fog. Vagyis azoknál a cégeknél – bérlőknél – fontos már most az energiahatékonyság, akik hosszú távra tudnak tervezni, és 5-10 évre keresnek irodát – hiszen tervezhető költségekért magas szolgáltatási színvonalat szeretnének kapni 5-10 év múlva is székhelyváltoztatás nélkül. Egy ideig a régebbi, kevésbé hatékonyan működtethető ingatlanak megőrizhetik a versenyképességüket az üzemeltetési díj versenyében úgy, hogy az FM-re költött összeget leszorítják, de ezzel a szolgáltatási színvonal érezhetően esni fog, bérlőket fognak veszíteni. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan épület, amely nem a fenntarthatósági szempontok szerint van tervezve, felépítve és működtetve, 5-7 év múlva ne veszítene a piacképességéből

Langbein Valentin, a Rustler Kft. ügyvezetője

További kérdések

KÉPGALÉRIÁK

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC