A Déli Körvasútnak a Népligetnél is lesz megállója

Iroda 2021-01-18

A Közvágóhíd és a Nádorkert után megindul a déli körvasút harmadik, új megállójának építészeti tervezése is, kiválasztottuk a győztes tervezőt - jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A Népliget vasútállomás az egyik legfontosabb átszállópont lesz a déli körvasúton közlekedő elővárosi vonatok utasainak, akár a dél-budai, akár a kelet-pesti agglomeráció irányából érkeznek, itt lehet ugyanis majd elérni az M3-as metró Ecseri úti állomását.

"A most meghozott döntéssel a Közvágóhíd és a Nádorkert után megindul a déli körvasút harmadik új megállójának építészeti tervezése is, kiválasztottuk a győztes tervezőt. Az új, a kormány döntése szerint a Népliget sarkában létesítendő vasútállomás legfőbb funkciója az lesz, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs vagy éppen a Gyömrő, Pécel irányából érkező elővárosi vonatok utasai elérhessék az M3-as metrót az Ecseri úti állomáson vagy a népligeti Volánbuszpályaudvart, illetve a Népliget térségéből közvetlen kapcsolat nyíljon a vonatok elővárosi célpontjai felé vagy a jövőben akár vonattal a Liszt Ferenc
Nemzetközi Repülőtérre" - írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Az Üllői út feletti vasúti hídtól keleti irányba, a Népliget zöld tömbje mellett húzódó peronokról a közeli lakótelepek, irodaházak, a 3-as villamos és az épülő új kézilabdacsarnok is megközelíthető lesznek, és új bejárat nyílik délről a Népligetbe. Az előzetes terveket a Budapesti Fejlesztési Központ és a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. három építészirodától is bekérte, ezek közül választották ki a győztes tervet. A döntés értelmében a Főmterv Zrt., a vasútvonal ezen szakaszának tervezője irányításával a Paragram Studió és a Sporaarchitects építészirodák tervezik meg az új budapesti vasúti megállót.

A tervezéskor figyelembe veszik, hogy az utasok minél rövidebben, minél kellemesebb körülmények között, fedett sétányon tudjanak átszállni vonatról metróra. Az Ecseri úti metróállomáshoz új kijárat épül az Üllői út mentén, és a vasúti megálló elhelyezése is erre keresi a megoldást: a peronok az Üllői úttól északkeletre helyezkednek el, északkeleti végükről közelíthető meg a metróhoz és a 3-as villamoshoz vezető sétány, és itt lesz a helyi buszok megállója is. A peronok másik, délnyugati végén is lesz lejárat, erre lehet eljutni majd az új sportcsarnokba és a Népliget melletti buszpályaudvarhoz - vázolta az előzetes elképzeléseket a közlekedési szakember.

Képek forrása: BFK, delikorvasut.hu

Partnereink