A kiskereskedelem a tavalyi szinten stagnálhat

Kereskedelmi 2020-11-08

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-értékesítés visszaesése jelentős mértékben rontotta a számokat. Éves szinten a retail forgalom összvolumene stagnálhat, vagy kicsit nőhet tavalyhoz képest.

Augusztushoz mérve 1,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a KSH adatai szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,0 százalékkal ismét nőtt a forgalom az előző havi minimális, 0,2 százalékos csökkenés után. Az iparcikkek széles körét árusító kiskereskedelmi üzletekben az augusztusi 1,1 százalékos emelkedést követően 3,8 százalékkal csökkent a forgalom.

Az első három negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt az értékesítés.

Negatív meglepetés és az üzemanyag

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője szerint augusztus után a szeptemberben is negatív meglepetést okozott a kiskereskedelem teljesítménye. A gyenge adat mögött meghúzódhat a turizmus hiánya, valamint a koronavírus másodkörös piaci hatásai. A munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ami tovább mérsékeli a kiskereskedelem bővülését.

Összességében a kiskereskedelmi forgalom alakulása egyre inkább egy W-jellegű kilábalásra utal, ahogyan a járvány második hulláma, az óvatossági megtakarítás növekedése és a fogyasztói bizalom csökkenése is komolyan kihat a fogyasztásra. A járvány második hullámának megjelenése újra visszavetette az üzemanyag kiskereskedelmet, amiben az otthoni munkavégzés ismételt terjedése, illetve a belföldi turizmus mérséklődése is szerepet játszhatott.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy a korábbi évektől elmaradó dinamikát a háztartások elbizonytalanodása és a vásárlóerő csökkenése indokolja. A visszaesés mértéke ugyanakkor továbbra sem jelentős, így a GDP alakulását sem elsősorban a fogyasztás mérséklődése befolyásolja, arra az exportnak és a beruházásoknak van jelentősebb hatása. A járvány második hullámában nem számít a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra, így a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi szint közelében alakulhat év végéig és így a fogyasztás inkább mérsékelheti a gazdasági visszaesés ütemét.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, így az egy évvel ezelőttihez képest stagnálást, minimális növekedést mutathat. A forgalom növekedést támogatja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba. Az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható javulásában. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, bércsökkentések, részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok, valamint az összeomló idegenforgalom hátráltatják a kilábalást, amire a járvány második hulláma kifejezett kockázatot jelent.

Ez történt Európában

A vártnál nagyobb mértékben csökkent szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Eurostat szerdai jelentése alapján. Szeptemberben az euróövezetben 2,0 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 1,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző hónaphoz képest. Augusztusban az euróövezetben 4,2 százalékkal, az EU-ban pedig 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Belgiumban regisztrálták szeptemberben, 7,4 százalékosat. Franciaországban 4,5 százalékos, Németországban 2,2 százalékos volt a csökkenés. A legnagyobb mértékben, 2,8 százalékkal Bulgáriában nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző havihoz képest. Portugáliában 1,9 százalékos, Romániában 1,7 százalékos volt a havi növekedés.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink