A kiskereskedelem csak az év végén heveri ki a járvány hatásait

Kereskedelmi 2020-08-05

A KSH friss statisztikái szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült júniusban, az elmúlt fél évben pedig mindössze 1,3%-kal emelkedett. A forgalom fokozatos helyreállására számítanak a makrogazdasági elemzők, akik szerint a járványhelyzet előtti szint elérése az év végén várható.

A KSH friss statisztikái szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült júniusban, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A kiskereskedelmi forgalomból júniusban 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal nőtt, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Január-júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint idén 1,2-1,5 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalék feletti növekedésre számít. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a rövid távú munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ismét mérsékelve a kiskereskedelem bővülését.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője a kiskereskedelmi forgalom fokozatos helyreállására számít, ugyanakkor jelezte, hogy a koronavírus egy esetleges második hulláma, illetve kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok ismét visszavethetik a forgalmat.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hozzátette, hogy tavaly április környékén lépte át az ezer milliárd forintot a kiskereskedelmi forgalom, idén ez már márciusban megtörtént, azonban ezt követően áprilisban visszaesés következett be a koronavírus-járvány miatt.

Az államtitkár szerint ez nem meglepő, hisz mindenki elsősorban az élelmiszeripari termékek megvásárlására fordította a figyelmét. A visszaesés májusban korrigálódott, jelentős visszarendeződés történt és a júniusi kiskereskedelmi forgalom minimális értékben meg is haladta az előző év azonos időszaki eredményét.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink