A lakáspiac, az unió és a választások pörgethetik fel az építőipart

Design&build 2021-03-17

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál a KSH friss adatai szerint. A tavaly májusi mélypontot több mint 30%-kal haladta meg az iparág. A szakértők szerint az erős évkezdet biztató az építőipar éves teljesítményére nézve.

Az épületek termelése 10%-kal bővült, míg az egyéb építményeknél 12,8 százalék a növekedés mértéke. Az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4 százalékkal nőtt, januárban 32,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusi mélypontot. A megkötött új szerződések volumene 8 százalékkal nőtt, a vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5 százalékkal magasabb volt a tavaly január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az idei harmadik negyedév végére stabilan helyreállhat a korábban látott építőipari konjunktúra, de ebben szerepet játszik a járványügyi korlátozások mértéke és hossza, ami jelentős bizonytalansági faktor továbbra is.

Tavaly a megkezdett kivitelezések értéke minimálisan újra 2000 milliárd forint alá csökkent négy év után először, elsősorban a lakásépítések visszaesése miatt. Ezen az 5 százalékos újlakás-áfa javíthat, és több más tényező alapján is jóval pozitívabbak a kilátások jelenleg, így 15 százalékot elérő visszapattanás jöhet idén az iparágban. Összességében az iparág kilátásai jelenleg láthatóan kedvezőbbek, mint a tavalyi év közepén a karantén bevezetése után – tette hozzá a Takarékbank elemzője.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője kifejtette: az építőipar túl van a tavalyi hullámvölgyön, sőt, az uniós források beindulása, illetve a lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatások nyomán akár ismét előtérbe kerülhetnek a kapacitásproblémák az ágazatban, ami az árak további emelkedéséhez vezethet. Idén az építőipar teljesítménye érdemben javulhat, így az ágazat ismét pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a járvány miatt még korai konkrét előrejelzést adni az építőipar idei teljesítményére, de a szerződésállományok alakulása alapján a szektor behozhatja múlt évi hátrányát, és van esély arra is, hogy többletnövekedést ér el az ágazat.

Az infrastrukturális beruházásokat, egyebek között az út-, vasút- és közműfejlesztéseket magában foglaló egyéb épületeknél az új szerződések volumene éves összevetésben csaknem 327 százalékkal nőtt. Hasonlóan magas havi növekedésre legutóbb 2017 szeptemberében volt példa. A K&H Bank elemzője szerint a kiugró eredmény részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztések előkészítésének, valamint a jövő évi választásokig átadandó beruházások felpörgetésének köszönhető.

Fotó: pixabay.com

Partnereink