A SEMCORP üzemet épít Debrecenben

Kereskedelmi 2020-11-10

A SEMCORP Csoport üzemet épít lítium-ion akkumulátor elválasztó fólia (LiBSF) gyártására Debrecenben. A SEMCORP 183 millió eurót fektet a létesítmény megépítésébe, amely várhatóan 2023 első negyedévében kezdi meg a gyártást, több mint 440 helyi munkahelyet létrehozva ezzel termelési, mérnöki és adminisztratív területeken.

A SEMCORP ma megállapodást írt alá Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel, hogy a 97 000 m2 nagyságú üzemet egy 19 hektáros telken, a debreceni Déli Ipari Parkban helyezik el. A földmunkák várhatóan 2021 második negyedévében kezdődnek. Az új létesítmény négy alapfólia gyártósornak ad otthont, valamint bevonási és hasítási munkánkra is létesít kapacitást.

A debreceni lesz a SEMCORP első Kínán kívüli gyára, melynek jelenleg öt kínai telephelye van, összesen 3,3 milliárd m2 alapfólia gyártási kapacitással. A debreceni gyár várhatóan 400 millió m2-rel bővíti ezt a kapacitást. A SEMCORP, hivatalosan ismert nevén a Yunnan Energy New Material Co. Ltd., jelenleg a legnagyobb LiBSF szállító a világon. Ügyfelei között olyan globálisan vezető lítium-ion akkumulátor ellátók vannak, mint az LG, Panasonic, és a Samsung.

"A magyarországi telephellyel a SEMCORP újabb nagy lépést tesz előre azon törekvésünkben, hogy világszerte piacvezetővé váljunk az akkumulátor elválasztó fólia területén, melyben Kínában már az élen járunk" – mondta Paul Xiaoming Lee, a SEMCORP elnöke és vezérigazgatója. "Európa vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrásokra való átállás területén. A SEMCORP arra törekszik, hogy nélkülözhetetlen tagja legyen a technológiai ökoszisztémának, utat engedve az átállásra a downstream akkumulátor, elektromos jármű, és energia-tároló iparágakban lévő ügyfeleinkkel együtt” mondta Lee.

"Rendkívül hálásak vagyunk a debreceni önkormányzatnál és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnál dolgozó partnereinknek, akik fáradhatatlanul segítettek minket az új telephely kiválasztásában. Figyelmességük és professzionalizmusuk megmutatta számunkra, hogy Debrecen készen áll a közös munkára" – mondta James Shih, a SEMCORP globális projektekért felelős igazgatója. „Lenyűgözött minket a debreceni Déli Ipari Parkban tapasztalható fejlődés, a város infrastruktúrája, az oktatási intézményei és a gazdasági növekedésről alkotott víziója. Nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk és érdekelt félként mi is hozzájáruljunk a közösséghez” – tette hozzá.

Partnereink