Avalon Business Center Miskolcon: szüneteltetik az eljárást

Kereskedelmi 2019-10-02

Szüneteltetik az építési engedély iránti kérelemre indult közigazgatási hatósági eljárást, tájékoztatta a boon.hu-t dr. Barna Péter, az Avalon Business Center megépülését ellenzők egyik szószólója.

Az irodaházat Miskolc leendő főtere, a Szent István tér térfalaként tervezi megépíttetni a HELL-cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. A dr. Barna Pétertől kapott dokumentumból kiderül, hogy az ezzel kapcsolatos végzést az ügyben eljáró sátoraljaújhelyi önkormányzat jegyzője írta alá, és kiderül belőle, hogy az engedélyezési eljárás szüneteltetését maga a beruházó kérte.

A történtek előzménye hosszú időre nyúlik vissza. Röviden: a Szent István térre tervezett irodaházra a környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges engedélyeket, ami ellen fellebbeztek a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet. Szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a HELL a történelmi belvárosba a 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ezt az állásfoglalást figyelembe véve született meg a jogerős határozat.

A beruházó cég akkor azt nyilatkozta: továbbra is meg szeretné építtetni az Avalon Business Centert, így újra beadták a terveket. Az építkezést ellenzők szerint csak minimálisat változtattak a korábban elutasított terveken, ám az Avalon Center Kft. szerint ez nem így van. A beruházást tervező cég, a Finta Stúdió akkor úgy nyilatkozott, a módosítások megfelelnek a szabályozási terv minden paraméterének, és a környéken lakók aggályaira reagálnak.

Ezt az új engedélyezési eljárást szünetelteti most a beruházó Avalon Center Kft. A boon.hu kérdésére, hogy miért döntöttek az eljárás szüneteltetése mellett, Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügívezetője válaszolt:„Cégcsoportunknál több nagy beruházási projekt is fut párhuzamosan, amelyek indításánál, kivitelezésénél az időzítés kulcsfontosságú. A kivitelezések időtartamát, projektvezetői munkaigényét folyamatosan egyeztetjük, összehangoljuk. Egy ilyen egyeztetési folyamat eredményeként született meg a döntés a terveket készítő Finta Stúdióval egyetértésben az Avalon Business Center engedélyeztetési folyamatának szüneteltetéséről”.

Kép forrása: fintastudio.hu

Partnereink