Az Amazon magashegyet épít az új kampuszában

Iroda 2021-02-10

Az Amazon nemrég mutatta be a NBBJ által tervezett új székhelyének látványterveit. A Virginiai Arrlingtonban az irodaépületek által közrezárt Helix lesz a nagy dobás, amely úgy néz ki, mint egy magashegy a város közepén. A terveket 2025-re szeretnék megvalósítani.

Már korábban ismert volt, hogy Seattle mellett az Amazon egy második székhelyet is kialakít Arlingtonban Virginia államban. Most az új központ második fázisához érkeztünk, amikor a NBBJ által tervezett kampusz látványterveit bemutatták. A tervezőiroda már korábban is jó együttműködést alakított ki a globális e-kereskedelmi vállalattal, hiszen ők tervezték az ikonikus gömböt is Seattle-ben.

Összességében az NBBJ tervei alapján az Amazon közel 300 ezer négyzetméternyi új irodaterületet vesz majd birtokba három 22 emeletes épületben, míg a kampusz közepén helyezkedik majd el a Helix, azaz a Spirál, amelyet más néven spirális vertikális erdőnek is neveznek.

Ez a csavart torony különleges munkakörnyezetet fog teremteni a dolgozók számára, akik a kertekkel és őshonos fákkal megtöltött ösvényeken haladva a csúcs felé igazán kiélvezhetik a munkahelyi élményt. Az épület fő motívuma a kettős spirál alak, amely bámulatos módon fog integrálni két, parkosított óriásösvényt, vagyis mintha az alkalmazottak a hegyekben túráznának egy látványos gerincen.

Az új székhely munkatereiben kiemelten kezelik az együttműködés, a természetes fény és a természettel való állandó interakció lehetőségeit. Az új kampusz elősegíti, hogy az alkalmazottak rugalmasan válasszanak maguknak helyet a munkavégzésre, rendszeresen mozogjanak és jó közérzetük legyen, mindemellett a helyi közösséggel is aktív kapcsolat alakulhat ki, hiszen a lakók is használhatják majd az ösvényeket, parkosított tereket.

Az új kampusz – a PenPlace – nem elszigetelten fog kiépülni tehát egy Szilícium-völgyi céges székhelyen, hanem a város közepén integrálódik a helyi városszövetbe és mindennapi életbe. Hatalmas nyitott tereket alakítanak ki, amelyeket mindenki szabadon használhat. Az épülő amfiteátrumban például szabadtéri koncerteket, őstermelői piacokat és mozivetítéseket is tartanak majd. Az árnyékos területeket kínáló erdei hangulatban kiskereskedelmi pavilonok, éttermek és más közösségi terek is helyet kapnak majd.

A nyilvánosan hozzáférhető tereken a gyalogosokat és a kerékpárosokat részesítik előnyben, ezért az összes jármű a föld alatt lesz elhelyezve, hogy mindenki számára biztonságos és barátságos gyalogos környezetet alakítsanak ki. A projekt elektromos központi fűtési és hűtési rendszert foglal magában, amely 100% -ban megújuló energiával működik majd egy szolárfarmból. Ez a megoldás igazodik az Amazon klímavállalásához, amely szerint 2040-re nettó nulla széndioxid-kibocsátású lesz a tevékenysége.

Az előzményeket is érdemes röviden megemlíteni, hiszen az Amazon alapvetően Seattle-ben a South Lake Union negyedben rendezkedett be, ahol 750 ezer m2-t foglal el 33 épületben. De a vállalat egy második székhely építését is elhatározta pár éve, ami után számos ajánlatot kaptak szerte Amerikából, míg végül 2017-ben jelentették be, hogy két új helyszínen fognak fejleszteni. 

Egyik az Észak-Virginiai Arlingtonban Crystal City-ben található, míg a másik a New York-i Queens mellett a Long Island City. Az új lokációkban összesen 5 milliárd dollárért építkeztek volna, ahol összesen 50 ezer szakember dolgozott volna, az ingatlanok összalapterülete pedig elérte volna az 1 millió négyzetmétert is mintegy 15 év alatt. Végül New Yorkot törölték, így egyedül maradt Arlington, ahol tavaly a felújítások mellett elkezdődött az új kampusz első épületének fejlesztése a helyi Metropolitan Park közelében.

Képek forrása: NBBJ Facebook-oldal

Partnereink