Az újrainduló hazai kiskereskedelem nem váltotta meg a világot

Kereskedelmi 2020-09-04

Júliusban mindössze 0,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbit. Bár a vásárlási kedv júliusra elérte az egy évvel ezelőtti szintet, és az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékponttal növekedett a volumenindex, jobb eredményt vártak az elemzők.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,3 százalékkal, a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,0 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron idén harmadszor, a júniusi után ismét meghaladta az 1000 milliárd forintot, 1104 milliárd forint volt, tette közzé a legfrissebb adatokat a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének prognózisa szerint a következő hónapokban tovább javulhat a kiskereskedelmi forgalom, amelyet támogat, hogy egyre többen térnek vissza munkahelyekre, és a továbbra is dinamikus bérnövekedés  mellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a forgalom várható felfutásában. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, bércsökkentések, részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok, valamint az összeomló idegenforgalom hátráltatja a kilábalást. Idén 1,3-1,8 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalék feletti növekedésre számíthatunk.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megjegyezte: júliusban a piaci várakozásnál gyengébb lett a forgalom növekedése és úgy tűnik, hogy az újranyitást követő nagy hajrá csak egy hónapig tartott. Az egyes bolttípusokat nézve, alig volt olyan, ahol júliusban ne esett volna vissza jelentősen a forgalom éves növekedési üteme az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi adat csupán az első volt az új negyedévre vonatkozó adatok sorában, így korai lenne következtetéseket levonni a harmadik negyedévi kilábalásról: egy azonban biztos, a kezdés nem sikerült túl acélosra.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította: a kiskereskedelem újraéledt, bár az elmúlt évek dinamikus növekedését egyelőre nem tudja hozni, amit részben az üzemanyagforgalomnak  a nemzetközi turizmus fékeződése és az otthoni munkavégzés miatt bekövetkezett csökkenése, részben az okoz, hogy a háztartások egy részének csökkent a jövedelme.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is szokásához híven reagált az adatokra.     Cseresnyés Péter államtitkár elmondta, hogy túl van a veszélyhelyzet idején látott mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelem. 2019-ben csak decemberben volt nagyobb a forgalom, mint idén júliusban. A kiskereskedelem várhatóan a válsághelyzetből kilábalva tovább nő, és az összesítésben a tavalyinál jobb eredményt mutat majd.

De az euróövezetben sincs túl sok ok az örömködésre, hiszen júliusban a várt növekedés helyett csökkent az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene, jelentette az Eurostat. Júliusban szezonális kiigazítással a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest az euróövezetben a júniusi 5,3 százalékos havi növekedés után.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink