Brutálisan teljesített tavaly az építőipar. De meddig lehet bírni?

Kereskedelmi 2019-01-15

2018 novemberében is nagyot ment az építőipar, a KSH szerint a termelése 27,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami július óta a legélénkebb növekedés. Szakértők szerint a teljes tavalyi évben akár negyedével is nőtt az ágazat.

A KSH legújabb adatai szerint 2018 novemberében az épületek építése az október havi 15,7 százalékos ütemet követően 17,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal nőtt éves szinten az októberi 30,5 és a novemberi 21,9 százalékos emelkedést is felülmúlva. Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

A megkötött új szerződések volumene 30,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építésére kötött szerződéseké 14,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 45,6 százalékkal volt nagyobb. Novemberben ipari épületekre, illetve út- és vasútépítésekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy 2018-ban 23-24 százalékos bővülésre számítanak az előző évhez képest. A szektor teljesítési értéke vélhetően elérheti akár a 3200-3300 milliárd forintot is. A rendelésállomány adatai azt vetítik előre, hogy az ágazatban 2019-ben is kétszámjegyű, 12-15 százalékos növekedés lesz.

Véleménye szerint három dolog húzza az építőipart: az ipar nagy értékű megrendelései, a kormányzati, illetve a lakossági megrendelések. Utóbbiról megjegyezte, hogy a lakásépítéseket tekintve 2019 csúcs év lesz, akár 22-23 ezer új lakás is elkészülhet, ami több mint 20 százalékos növekedés 2018-hoz képest. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője közölte, hogy az építőipar továbbra is stabilan erősödő pályán mozog, azonban a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is probléma, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de a bővülés jelentős része képzetlen munkaerőből áll. Jelentős mértékű béremelkedésre és fehéredésre számít a következő években a munkaerőhiány és a hatékonyság fokozódásával párhuzamosan, tette hozzá.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is értelmezte a friss statisztikákat: várakozásai szerint 2018-ban 25 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása. A további bővülését vetíti előre, hogy Magyarországon 2023-ig még 25 ezer milliárd forintos megrendelés állománnyal rendelkeznek az ágazat szereplői. Ebből 15 ezer milliárd forintot a magyar állam megrendelései tesznek ki, amelyek nagy részben infrastrukturális fejlesztések.   

Hozzátette, hogy a magyar gazdasági növekedésnek már csak a kapacitás korlátok szabhatnak határt. Éppen ezért a kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitás-bővítésére és technológiai fejlesztésére. Az államtitkár szólt arról is, hogy a következő három évben több mint 3000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg Magyarországon, mint például a Mercedes-Benz gyárbővítése.

Fotó: creator12 / shutterstock.com

Partnereink