Előretörtek a külsőbb kerületek az irodapiacon

Iroda 2014-12-02

Az idei év első kilenc hónapjában 349 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe Budapesten, 43 százalékkal többet, mint 2013 hasonló időszakában, a külső pesti kerületek részesedése a bérbeadásokból pedig a tavalyi duplájára nőtt – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó friss elemzéséből.

Továbbra is a pesti belváros számít a legnépszerűbb területnek az irodát kereső cégek számára, a bérbe adott irodaterület 28 százaléka itt talált gazdára, szembeötlő azonban a külső pesti kerületeket – így a reptérhez vezető közlekedési folyosót is – magába foglaló részpiac előretörése.

Az idei év első kilenc hónapjában a bérbeadások 16 százaléka a külső pesti kerületekben valósult meg, míg a tavalyi hasonló időszakban még 8 százalék volt ez az arány, a kiadott irodaterület nagysága pedig gyakorlatilag megháromszorozódott, és meghaladta az 56 ezer négyzetmétert az idei első három negyedévben. Ezzel a második legnépszerűbb részpiaccá vált Budapesten a repülőtéri folyosót is magába foglaló térség, megelőzve a Váci úti folyosót, illetve Bel-Budát. Utóbbi részpiacokon 52, illetve 51 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak eddig bérbe 2014-ben.

 „Bár továbbra is nagyon népszerű a belváros és a belső pesti kerületek, azonban az ott elérhető irodakínálat és az üres irodaterületek csökkenése, illetve az ebből következő esetleges kompromisszumhelyzetek miatt egyre több cég keres a centrumtól valamivel távolabb eső területeken irodát” – mondja Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője. Hozzáteszi: a külsőbb kerületekben nagyobb súllyal esik latba a bérlők döntésénél az iroda tömegközlekedéssel és kerékpárral való megközelíthetősége – szinte elvárás például egy metróvonal közelsége -, de a nagyobb cégek számára fontos szempont szokott lenni még a repülőtérhez való kapcsolat is.

„A külsőbb kerületekben még a legmagasabb minőséget kínáló irodák bérleti díja is igen kedvező, így ugyanazon költség mellett nagyobb területet, vagy jobb szolgáltatási színvonalat engedhetnek meg maguknak cégek” – említ egy másik fontos döntési szempontot Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezető igazgatója. Azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb számú bérlő dönt a költözés mellett egy modernebb, ugyanakkor versenyképes feltételeket kínáló irodaházba azok közül, akik évekkel ezelőtt egy akkor korszerűnek és magas színvonalúnak számító első generációs irodaházat választottak. Közülük is sokan néznek körül az előbb említett okok miatt a Kiskörúton kívül.

A statisztikák által mutatott trendet a Határ úti metrómegálló szomszédságában lévő, a belváros és a Liszt Ferenc repülőtér között félúton elhelyezkedő Laurus Irodaházak saját tapasztalatai is alátámasztják. „Két új bérlővel is leszerződtünk az idei évben, nyáron költözött be hozzánk a Közlekedésbiztonsági Szervezet, néhány hete pedig egy informatikai cég is aláírt, így eddig idén összesen közel 1,500 négyzetméternyi irodaterület talált gazdára a Laurus Irodaházakban. Mindemellett folyamatos és élénk érdeklődésről tudunk beszámolni, ami a ház egyedi adottságai mellett a repülőtéri irodafolyosó népszerűsödésének is köszönhető” – számol be Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője.

Partnereink