Eltűntek a befektetők a lakáspiacról

Lakás 2020-08-26

Az elmúlt években jelentősen megdráguló Budapesten már jóval kevesebb lakás cserél gazdát, mint korábban, piaci elemzések szerint leginkább a befektetői ingatlanvásárlások aránya csappant meg – írja a Magyar Nemzet.

A járvány miatt elveszítette korábban jól jövedelmező airbnb-ztetés piacát, de más tényezők is elbizonytalanították a pénzüket lakásba tenni szándékozókat. A folyamat a saját célra vásárlóknak kedvezhet, akik már most kedvezőbb árakkal találkoznak, mint akár csak fél éve.

A járvánnyal a bérlői kör egy részének kiesése bővítette a kiadó otthonok kínálatát, ami a havi bérleti díjak csökkenéséhez vezetett. Eközben a pandémia miatt a külföldi vásárlók, illetve befektetők is eltűntek a piacról. Ráadásul 2019 második felétől a Magyar Állampapír Plusz bevezetése a lakáspiac mellett kedvező alternatívát kínált azoknak, akik forgatnák a pénzüket. Mindezeket számba véve az látszik, hogy az egy-két évvel korábbi helyzethez viszonyítva jóval kevesebb szereplőnek éri meg lakásba fektetni a pénzét.

A Duna House adatai szerint éves összehasonlításban jelentősen, tíz százalékponttal, 29 százalékra csökkent júliusban a befektetői lakásvásárlások aránya Budapesten. Vagyis míg korábban tízből négy lakást, most tízből három lakást vesznek nem saját célra a vásárlók. Eközben a családtámogatások erejét is mutatja, hogy a legjelentősebb kör az első lakásukat vásárlóké lett: a fővárosban az adásvételek 30, vidéken 27 százalékában volt ez a motiváció.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink