Ezek a globális turizmus legújabb innovációi

Iroda 2019-08-26

Az ABB a digitalizáció egyik élharcosa, nem véletlenül foglalkozik a globális turizmus negatív hatásaival is. Innovatív technológiája segít környezetbarát módon felfedezni a világot, legyen az elektromos autó vagy tengeri hajózás.

Mondanunk sem kell, hogy a turizmus mint iparág is globálissá vált, sőt, évről évre újabb rekordokat dönt meg. A nemzetközi turista forgalom 2030-ra várhatóan eléri a 1,8 milliárdos számot, amely a Turisztikai Világszervezet szerint körülbelül 29 százalékos ugrást jelent a 2018-as adatokhoz képest.

A fenntarthatóság és az élhető Föld érdekében fontos, hogy az infrastruktúra és a közlekedés területén egyre több környezettudatos elem váljon széles körben alkalmazottá. A 130 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban meghatározó szerepet tölt be a digitális iparágak fejlődésében, így a vállalaton keresztül jól láthatjuk azt a törekvést, amely a környezetterhelés csökkentését célozza meg hosszú távon. Lássunk most két megoldást, amely a közlekedést teszi környezetbarátabbá.

Elektromos gyorstöltők

Az ABB napjainkig több mint 11 ezer elektromos gyorstöltőt értékesített világszerte 76 országban, a vállalatot választotta például fő technológiai partnerének az IONITY is, amelynek célja, hogy körülbelül 400 gyorstöltő állomást magában foglaló töltő hálózatot építsen ki 24 európai országban.

Az ABB nagyteljesítményű töltői mindössze 8 perces töltési idővel képesek 200 km-es táv megtételét biztosítani, így reálissá tehetik a jövőben a fenntartható európai közúti közlekedést.

Az ABB állomásai már az USA-ban is elérhetők, így az Evgo is az ABB töltőit használja az Electrify America projektben is, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok 17 nagyvárosban és vonzáskörzetében, valamint számos, az országot átszelő autópálya vonalán töltőállomások százait alakítsa ki.

Tengeri utakon

A turizmus egyre jelentősebb hányadát adja a tengeri hajózás, legyen az nagy távolságokat legyűrő luxusutazás vagy csak rövidebb távot teljesítő sétaút. Az ABB egy futurisztikus hibrid kompot működtet az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Nærøy-fjordban, amely a 400 utast 32 km-es távolságra szállítja el. Miután megérkezett a fjord leglátványosabb részére, a komp akkumulátoros meghajtásra vált, így a turisták szinte teljes csendben gyönyörködhetnek a természetben, miközben a komp kb. 8 csomó sebességgel (kb. 15 km/h) halad.

Szeptemberben a Niagara-vízesést a látogatók káros anyag kibocsátás nélkül tekinthetik meg, ugyanis két új személyszállító hajót teljes egészében nagy teljesítményű akkumulátor csomagokkal szerelnek fel, amelyek az Egyesült Államok első, teljesen elektromos hajtású hajói lesznek. Ezek a hajók évente kb. 1,6 millió turistát szállítanak majd a vízeséshez.

Emellett az ABB két, a ForSea által üzemeltetett hajót látott el akkumulátoraival: a hajók a dániai Helsingør és a svédországi Helsingborg között húzódó 4 km-es szoroson közlekednek. A hajók - Tycho Brahe és Aurora - a világ legnagyobb kibocsátásmentes elektromos kompjai, és egy olyan nagy forgalmat bonyolító útvonalon üzemelnek, ahol több mint 7,4 millió utas és 1,9 millió jármű közlekedik évente. Az akkumulátoros megoldás jelentősen csökkenti a kibocsátást a teljes flotta tekintetében.

Partnereink