Ezek a korlátozások érintik a kiskereskedelmet

Kereskedelmi 2020-11-11

Megjelentek a Magyar Közlönyben a részletei azoknak a korlátozásoknak, amelyek szerda 0 órától lépnek életbe a koronavírus terjedésének a megfékezéséért.

Számtalan korltozást léptettek életbe, ezek egy része érinti az ingatlanpiacot, és azon belül a kiskereskedelmet, az üzleteket és a vendéglátóipari egységeket. Ezek szerint szerda nulla órától  este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételt jelent többek között a munkavégzés, amelyet azonban okirattal igazolni kell.

Hatéves kortól mindenkinek kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot viselnie a tízezer fősnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt egyes közterületeken, illetve nyilvános helyen - kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken -,
 a tömegközlekedési eszközökön, minden olyan helyiségben, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak,
az üzletben történő vásárláskor, illetve az üzletben történő munkavégzéskor, a bevásárlóközpontokban az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével stb.

Az éttermeknek be kell zárniuk, nem fogadhatnak vendéget, a területükön a kiszolgáló személyzeten kívül csak azok lehetnek, akik elvitelre kérik az ételt. Emellett házhozszállítást is lehet kérni.

Kivételt képez a munkahelyi étterem, illetve büfé, a szálláshelyen található étterem, illetve bár, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény menzája, valamint büféje, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki és az az egészségügyi intézményben található étterem, illetve büfé.

Az üzletek a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével este 7 óráig tarthatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát legkorábban  reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. A szabadidős intézmények használata nem megengedett, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszsodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

Fotó: pixabay.com

Partnereink