Gigafejlesztések a Molnál

Kereskedelmi 2020-01-02

Nem egy átlagos évet hagy 2019-ben maga mögött a Mol, ugyanis egy egész INA méretű beruházás tornyosul a hazai olajtársaság előtt az elkövetkező években. Megtörtént a poliol üzem alapkőletétele, azeri olajmezőben szerzett jelentős tulajdonrészt a társaság, valamint decemberben döntés született az INA finomítóinak felújításáról is.

2019-ben hatalmas beruházásokról döntött a Mol menedzsmentje, elég ha csupán az azeri ACG mező megvételére és az INA decemberben bejelentett finomítói beruházásaira gondolunk, nem is beszélve a poliol üzem építési munkálatairól.

Megállapítható, hogy közel 2,2 milliárd dollár elköltéséről született döntés csupán az előbb említett két projekt keretében, melyet ha még kiegészítjük az épülő poliol üzem költségeivel, akkor már 3,5 milliárd dollárnál tartunk, írja az nrgreport.com.

Amennyiben ezen összeget az INA közel 50 százalékos tulajdonrészéért kifizetett 1,8 milliárd dolláros összeghez szeretnénk hasonlítani, akkor azt mondhatnánk, hogy jóformán mintha egy egész INA-t kebelezne be az elkövetkező pár évben a Mol.

Az egyik kiemelkedő beruházás keretében még tavaly szeptemberben tették le a Mol 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Az üzem 2021-ben kezdheti meg működését, és 200 embernek ad majd munkát. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelyhez állami támogatást is igénybe vesz.

Az új poliol komplexum évente mintegy 200 000 tonna poliolt fog előállítani. A tiszaújvárosi Mol Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik.

Fotó: MTI/Vajda János

Partnereink