Így alakul a kiskereskedelmi parkok élete

Kereskedelmi 2020-03-23

A plázák lassan kiürülnek, az ételudvarok forgalma visszaesik, a mozik bezártak, azonban egyes üzlettípusok müködnek most is. Az Immofinanz már jelentős lépéseket tett a járvány nyomán kialakuló válság kezelésére.

Az Immofinanz jelentős ingatlanportfólióval van jelen Magyarországon, hiszen a budapesti irodaházaik mellett a STOP SHOP bevásárló parkjaik meghatározó szerepet töltenek be a kiskereskedelmi piacon. Most a bérlőkkel közösen a költségoptimalizáláson dolgoznak, hogy minél kisebb veszteséggel zárják le a járvány időszakát.

A vállalat meghatározó regionális szerepét jól jelzi, hogy befektetési portfóliója összesen hét országban megközelítőleg 4,7 milliárd eurót volt 2019 végén, amelyből körülbelül 64%  irodaház, 35%  pedig kiskereskedelmi ingatlan. A retail szektorban a VIVO! bevásárlóközpontokkal és a STOP SHOP bevásárló parkokkal vannak jelen, utóbbiak hazánkban is üzemelnek.

A kiskereskedelmi központok életét jelentősen befolyásolják a járvány ügyében tett kormányzati intézkedések, többek között az üzletek nyitva tartása is korlátozva van. Kivételt képeznek az alapvető kellékeket árusító üzletek, mint például a szupermarketek, a gyógyszertárak, a postahivatalok, a bankok, vagy éppen a drogériák.

Az Immofinanz támogatja ezeket az intézkedéseket a közegészségügy és a biztonság érdekében, azonban jelentős nehézségek is felmerülnek a normális üzletmenetben. A kiürülő üzletek nem tudnak optimális bevételi szintet elérni, a bérletidíj-bevételek is ideiglenesen csökkenhetnek, amelyet a vállalat nagyrészt költségmegtakarítási programmal ellensúlyoz. Az átmeneti állapotban intenzív együttműködésre van szükség az Immofinanz és a bérlők között a kihívások kezelése érdekében.

A vállalat kiskereskedelmi létesítményeiben a látogatói szám igen erős képet mutatott 2020 januárjától március közepéig, azonban az új korlátozások miatt már visszaesést tapasztaltak, amelyek mértéke országonként eltérő.

A hosszabb bevételkiesés negatív hatással lesz a kiskereskedők gazdasági helyzetére, ez egyes bérlők esetében jelentős költségkiesést jelenthet az egész pénzügyi évüket tekintve.  A bérlők számára azonban előnyösek lehetnek a vállalat költséghatékony kiskereskedelmi koncepciói az átlagosan alacsonyabb bérleti és üzemeltetési költségek révén. A vállalat aktív párbeszédet folytat bérlőivel a kihívások közös kezelése érdekében, és komoly felelősséget érez a kiskereskedők, az alkalmazottaik és az ügyfeleik iránt.

A kiskereskedelmi üzletág potenciális bevételcsökkenésének átmeneti ellensúlyozásának érdekében készpénzalapú költségcsökkentési programot vezettek be. Ez többek között a nem alapvető fontosságú beruházások elhalasztását, valamint az általános költségcsökkentést is magában foglalja. 

Partnereink