Idén erre számítanak a magyar ingatlanpiac meghatározó vállalatai

Iroda 2021-01-14

A realista.hu már évek óta összegyűjti a legjelentősebb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az idei évben, milyen trendek erősödhetnek meg. Úgy tűnik, hogy a járvány még erőteljesen befolyásolja 2021 első néhány hónapját, azonban a második félévben már ismét növekedéssel számolhatunk. Lássuk az előrejelzések második részét!

Ádány Tamás, a Horizon Development üzletfejlesztési igazgatója

Nem kell hozzá nagy merészség, hogy kijelentsük: a 2021-es évet az ingatlanpiacon is alapvetően a koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásai fogják meghatározni, de az év második fele remélhetőleg már a post-Covid időszak kezdete lesz.

Irodák. A járvány elleni védekezést szem előtt tartó 2020. évi korlátozások az irodabérlők nagy többségét „home-office”-ba kényszerítette, és elindította – vagy ha úgy tetszik, felgyorsította – az irodapiac átalakulását. A járvány okozta gazdasági visszaesés miatt 2021-ben várhatóan valamelyest csökkenhet a modern irodák iránti igény, de ennél talán fontosabbak a hosszútávú trendek. Azzal párhuzamosan, hogy a technológia fejlődése új lehetőségeket kínál a vállalati külső és belső kommunikációban, egy olyan fejlődési irány kezd kirajzolódni, ahol a munkaidő alapú munkavégzést felváltja a produktum-, illetve tevékenység alapú munkavégzés, azaz ezeknek a megváltozott igényeknek megfelelően kell majd a post-Covid irodáknak szolgálniuk a cégek működését. Előreláthatólag felértékelődik a flexibilitás, a professzionális üzemeltetés, a minőségi belsőépítészet, a fenntarthatóság, a dizájn és a technológiai háttér, és reflektorfénybe kerülnek az inspiratív közösségi terek. Az otthoni munkavégzés részben beépülhet a cégek napi működésébe, de néhány kivételtől eltekintve teljesen kiváltani várhatóan nem tudja a klasszikus irodát, mert a személyes interakció, a munka és a magánélet egyensúlya, vagy a közösséghez tartozás mind-mind olyan alapvető igények, amelyek tartós sérülése a teljesítmény csökkenését vonják maguk után hosszabb távon. 2021-ben ezek a hosszabbtávú folyamatok még feltehetőleg kevésbé fognak majd érvényesülni. Az előttünk álló év inkább a Covid elsődleges hatásairól szólhat, így az újratárgyalt bérleti szerződések és az albérletek éve lehet.

Lakóingatlanok. Az újlakásokat illetően a 2022-ig meghosszabbított kedvezményes áfakulcs élénkítőleg hathat 2021-ben a 2020-ban fékező újlakás-építésre. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy hosszú ciklusú iparágban, mint amilyen a lakásépítés, az egyes intézkedések hatása 2-3 év eltolódással jelentkezik, továbbá azt is, hogy az alapvető adózási- és szabályozási környezet kiszámíthatatlansága, és a 2-4 évente változó szabályok nemkívánatos piaci kilengésekhez, a jogszabályváltozások módosulására alapozó spekulációhoz, és az ezekből adódó problémákhoz vezethetnek. A kormány által elindított, és egyébként a hazai lakásállomány aktuális állapotát tekintve mindenképpen szükséges felújítási program inkább az építőipar számára jelenthet fellendülést, viszont az otthonteremtési ösztönzőknek bizonyosan élénkítő hatása lesz. A használtlakás-piacot illetően a bejelentett ösztönzések ellenére a járvány hatásaként összességében inkább az árak kisebb konszolidációjára lehet számítani. A tranzakciószámot illetően meghatározó lesz, hogy mennyi ideig és milyen mértékben maradnak korlátozások, illetve mekkora lesz a gazdasági visszaesés. Nehéz megjósolni az ellentétes hatású körülmények eredőjét ma a laskáspiacon.

Ipari ingatlanok. Kétséget kizáróan 2020 után 2021-ben is sláger szegmens lesz az ingatlanpiacon belül. A járvány és a korlátozások felgyorsították az e-kereskedelem fejlődését, amely a raktározási és logisztikai kapacitások iránti igény növekedését hozta magával. A szegmens ennek következtében a járvány nyertesének tekinthető. A növekvő igények miatt egyre több fejlesztő fordul az ipari- és logisztikai ingatlanok fejlesztése felé. A kínálati oldal ezért 2021-ben akár nagyobb lökést is kaphat, mint amit az egyébként növekvő kereslet képes felszívni, ezért a legnagyobb bérlőkért egyfajta árversenyre kényszerülhetnek a nagyobb parkok tulajdonosai. Ennek a nyertesei a bérlők, a vesztesei pedig azon ingatlanok tulajdonosai lehetnek, ahol a lokáció, vagy az egyes házak adottságai nem a legjobbak. A jó lokációjú, jó minőségű, rugalmas ingatlanok iránt jelentős kereslet várható.

Hotelek. A magyarországi hotelpiac a 2010-es évek egyik legnagyobb nyertese volt, viszont a koronavírus-járvány talán leginkább éppen ezt a szegmenst vetette vissza. Az utazási korlátozások és nehézségek, valamint a fertőzéstől való félelem miatt töredékére esett vissza a hotelek forgalma, főleg a nagyvárosokban. Az oltások elindulásával megvan a remény, hogy a turizmus feltámadjon, de ez feltehetőleg éveket vesz majd igénybe, mindazonáltal 2021 remélhetőleg már valamivel jobb év lesz a hotelpiacon, mint 2020 volt. Jó stratégia lehet, ha a szállodatulajdonosok 2021-re időzítik a post-Covid igényeknek való megfelelés érdekében szükséges átalakítások és felújítások elvégzését, amelynek finanszírozása persze nem könnyű feladat a jelenlegi pénzügyi, gazdasági helyzetben. A megfelelő szintű átoltottság elérését és a járvány elmúlását követően a rengeteg elhalasztott utazás és a növekvő utazás iránti vágy gyors növekedést generálhat a szektorban, de ez minden bizonnyal csak 2021 után következik majd be.

Üzlethelyiségek, kiskereskedelmi ingatlanok. A hotelek mellett ezt a szegmenst érintette a legmélyebben a koronavírus-járvány. A kijárási korlátozások, a távolságtartás és a kényszerű bezárások csak felgyorsították az e-kereskedelem penetrációját, de ez a folyamat már a koronavírus-járvány előtt elkezdődött. A kiskereskedelmi forgalom egy viszonylag jelentős része a vásárlási szokások megváltozása miatt feltehetőleg végleg átkerül a bevásárlóközpontokból és a bevásárlóutcákból az online térbe, ezért a kiskereskedelmi üzlethelyiségek jelentős átalakulása várható, kisebb alapterületekkel, illetve funkcióváltással, a szolgáltató üzletek áruforgalmat bonyolító üzletek rovására történő előretörésével.”

Noah Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója

A 2020-ban berobbant globális koronavírusjárvány természetesen az ingatlanszektort sem hagyta érintetlenül, annak minden szegmensére hatással volt, ugyanakkor más-más módon hatott rájuk, ami befolyásolja az egyes területek kilátásait. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt időszakban a már folyamatban lévő trendek gyorsultak fel, például az otthoni munkavégzés részlegesebb formában és kisebb mértékben már eddig is jelen volt, most viszont hirtelen az alapműködés részévé vált. Az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, 2020 során pedig még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok forgalma. A növekvő e-kereskedelem pedig új raktár- és logisztikai igényeket generált, így az ipari szegmensben például kifejezett növekedés figyelhető meg, amely 2021-ben még jobban meghatározza majd a piacot, mint korábban. Erre a keresletbővülésre reagálva az elmúlt hónapokban több új csarnokfejlesztést tudtunk elindítani és előkészíteni az East Gate Business Parkban.

A WING ebben a kihívásokkal teli környezetben is megőrizte a lendületét. Értékteremtő tevékenységünk abban rejlik, hogy hatékony, korszerű és környezettudatos épületeket építünk kiemelkedően magas minőségben és igyekszünk teljes mértékben a mindenkori felhasználói igényeknek megfelelően kialakítani az általunk kínált tereket. A közelmúlt hatásai alapján az irodapiacon felerősödött az igény a kollaboratív munkaterek iránt. Az aktuális járványhelyzet elleni intézkedéseink között pedig a speciális, új technológiák alkalmazása és a fokozott higiéniás elvárásoknak megfelelő szolgáltatások szerepelnek. Így még inkább előtérbe kerül az emberközpontúság, az épületek esetén pedig nagyobb hangsúlyt kap az egészségmegőrző, érintésmentes, fenntartható és high-tech szolgáltatások biztosítása. A 2020 végén átadott Siemens-evosoft székház és a Gizella Loft irodaház fejlesztése során is kiemelt elvárást jelentettek a humán elemek, és a WING legújabb zászlóshajója, a negyvenezer négyzetméter alapterületű Liberty pedig már teljes egészében az új elvárásokat integrálva épül.

A járvány kevésbé érintette a hazai lakóingatlanpiacot, ami stabil alapokon működik: kínálati szinten a piac érésének köszönhetően a valóban erős, professzionális fejlesztő cégek válhatnak a szektor meghatározó szereplőivé, a keresleti oldalon pedig a lakás mindig biztos értékmegőrző befektetést jelent. Ezeken túlmenően lakásra mindig szükség lesz, ezért a lakásállomány megújulásának van egy természetes üteme, amihez mi örömmel biztosítjuk a kínálatot. A jelenleg futó LIVING lakóprojektek az ütemtervek szerint haladnak, tavaly átadtuk a Kassák Residence-t, hamarosan átadásra kerül a Metropolitan Garden, és rendben zajlanak a Park West 1-2 és a Kassák Passage munkálatai.

Ami a lengyel ingatlanpiacot illeti elmondható, hogy Lengyelország továbbra is nagyon jó helyszín a befektetők és a fejlesztők számára. A helyi lányvállalatunk, az Echo Investment elsősorban iroda és lakásfejlesztésben érdekelt és azt tapasztaljuk, hogy a járvány hatására még inkább megnőtt az igény olyan lakókörzetek iránt, ahol helyben minden szolgáltatás elérhető. Így nagyon népszerűek az Echo által fejlesztett multifunkcionális projektek, mint például, ami a varsói sörfőzde terültén is épül. És bár az iroda és kiskereskedelem kint is nyomás alá került, vannak bíztató jelei annak, hogy az élet előbb utóbb visszatér a rendes kerékvágásba.

Összességében bizakodóan tekintünk 2021 elé, hiszen mind a hazai, mind a lengyel piaci pozíciónk, pénzügyi erőnk és a hozzáértő csapatok jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy kiváló teljesítményt érjünk el és meghatározó szerepet töltsünk be itthon és a teljes régióban.

Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere

2021 az új lendület éve lesz. A világnak, az országnak, az építőiparnak és nekünk is. A rengeteg megpróbáltatás ellenére üzleti értelemben 25 éves történetünk legsikeresebb évét zártuk. Mindez munkatársaink és partnereink összefogásának, szakértelmének és szabálykövetésének köszönhető. Ennek akár örülhetnénk is, de mégsem önfeledt most a siker. A tavalyi év elején egy új cégvezetői folyamattal ismerkedtünk meg. Már nem csak üzleti, gazdasági, pénzügyi és humán erőforrás tervezéssel számoltunk, hanem fel kellett állítanunk pandémiás stratégiánkat is. Ezt a területet a kényszer szülte, általa viszont még tudatosabbak lettünk.

Fontos szervezeti változás cégcsoportunk életében, hogy az eddig különálló jogi és gazdasági egységként működő DVM Design Kft., DVM Construction Kft. és DVM Fővállalkozás Kft. 2021. január 1-től immár egyesülve, DVM Group Kft. néven folytatja működését. Ettől a jogi értelemben vett összeolvadástól hatékonyságnövekedést várunk, valamint gyorsabb kommunikációt és gördülékenyebb adminisztrációt. Szeretnénk szakmaiságunkat még magasabb szintre emelni, ezért több piacorientált fejlesztéssel készülünk mind divízióink száma, mind az általunk képviselt szegmensek tekintetében.

Bővíteni fogjuk szolgáltatási portfóliónkat, hogy továbbra is a legsokoldalúbb mérnöki szolgáltató cég legyünk. Felismertük és megoldást kínálunk a megváltozott, új típusú beruházói igényekre: a környezettudatos, fenntartható kialakítás mellett már a fokozott egészségvédelemre is biztosítunk alternatívákat megrendelőink számára.

Frissítjük arculatunkat, csatlakoztunk egy újabb nemzetközi szövetséghez, és persze nagyon keményen dolgozunk az építési helyszíneken. Több kiemelkedő új projektet nyertünk, ami stabilitást ad számunkra a következő évre, és biztosítja a fejlődés lehetőségét. Prémium belvárosi tervezési és kivitelezési projektünk, a Szervita Square Building nemrégiben kapta meg a használatbavételi engedélyt, belső kialakítási munkálatai pedig egész évre munkát adnak még cégcsoportunknak.

Arra számítunk, hogy az elmúlt egy évben a magyar piacon beragadt – vagy nevezzük hosszabb előkészítő fázisra kényszerült – projektek többsége elindul, de már nem lesz akkora leterheltség, mint az egy évvel ezelőtti csúcsidőszakban, tehát egy egészségesebb iparágban dolgozhatunk tovább.

Huszlicska Dávid, a CTP Magyarország üzletfejlesztési igazgatója

2020-ban a CTP aktív szereplője volt a hazai piacnak, célunk 2021-ben ezt a pozíciót tovább erősíteni. Az elmúlt 2-3 évben egy kereslet által vezérelt piac volt a jellemző, amit kevés fejlesztő követett le. A folyamatosan erősödő piacon megjelenő fejlesztések elkezdték felvenni az ütemet a keresleti oldallal.  A Covid következtében sok folyamat (például az online rendelések, automatizálás, árukészletek lokalizálása stb.) felgyorsult, megnövekedett a kereslet és több fejlesztési érdeklődés jelent meg, amelyet az e-kereskedelem, near-shoring/on-shoring, illetve near-sourcing trendek növekedése is fokozott.

Vállalatunk - szinte egyedüliként a piacon - sok helyszínen, folyamatos kínálatot biztosít a legmodernebb, BREEAM In-Use tanúsítvánnyal rendelkező A-kategóriás ipari ingatlanokból, a hozzájuk járó magas színvonalú infrastruktúrával és szolgáltatásokkal. Hazánkban jelenleg is több helyszínen és nagy volumenben folynak az építkezések, és bár tavaly nagyon sikeres évet zártunk, 72 000 m2-t építettünk és 50 000 m2 volt a vásárolt terület nagysága (összesen 122 000 m2 növekedés), 2021-ben még magasabbra tettük a lécet: 200 000 m2-t ipari irodaépület átadását tervezzük, amelynek közel 2/3-a már most év elején bérbeadott. Céljaink megvalósításához elengedhetetlen a hazai csapat bővülése és szakmai erősítése, amit egy hamarosan teljesen megújuló irodában képzelünk el.

2020-ban a CTP Közép-Kelet-Európa (CEE) legnagyobb ipariingatlan-fejlesztőjévé vált. Az új üzletkötések 85 százaléka jelenlegi ügyfelekkel történt, akik a meglévő piacokon bővítették tevékenységeiket, vagy új piacokra terjeszkedtek a régióban. Egy hasonló, organikus bővülés folytatódására számítunk 2021-ben, de lehetőség esetén a meglévő portfólióval összhangban akár egy teljesen új stratégiai akvizíciót is fontolóra veszünk. A sikeres, több mint 1 milliárd euró értékű zöld kötvénykibocsátásokból befolyó összeg is többek között cégünk bővülését támogatja a meglévő piacokon.  

Dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója

A járványhelyzet jelentősen befolyásolja a gazdaságot és a befektetői szándékot, azonban a kormányzati intézkedések és a vakcina fejlesztése erőteljes piacélénkítő hatást idézhet elő. A lakásfejlesztés terén várhatóan az elmúlt két évhez képest alacsonyabb lesz a fejlesztési volumen, minimum hat-hétezer eladott lakásra számítunk Budapesten 2021-ben. Az irodapiac bővülésével kapcsolatban azt gondolom, hogy bár az üresedési mutatók jelentősen növekedtek, a kiemelkedő termékek továbbra is keresettek lesznek a piacon. Azt egyértelműen látjuk, hogy az elmúlt időszakban még vonzóbbak a vegyes funkciójú és a zöld környezeti lokációban megvalósuló projektek a vásárlók, a bérlők és a befektetők körében.

A piacon jellemző kivárás ellenére alapvetően pozitív szcenárióra számítunk az év közepétől, azonban amennyiben nem alakul kedvezően a pandémiás helyzet, abban az esetben a gazdasági szereplők gyors és hatékony alkalmazkodása miatt prognosztizálunk fellendülést, ami a gazdaság visszarendeződését is magával hozhatja. A BudaPart projektünkben jelenleg egy lakó-és egy irodaépület, valamint egy vegyes funkciós szálloda-irodaház építése zajlik, hamarosan indul a következő lakóprojektünk, emellett öt további épületet készítünk elő, más lokációkon pedig nyolc további projekt van a tervezőasztalon.

Zeley Csaba, a ConvergenCE ügyvezető igazgatója

A pandémia okozta bizonytalanság felkészültebben érte az irodapiacot, mint a 2008-as válság. A piac alapjai nem remegtek meg: az épületállomány adott, a fundamentumok erősek. Nem voltak kifeszített finanszírozási szerződések, így a helyreállás is gyorsabb lehet. Igények vannak, a cégek hosszabbítanak, új szerződéseket kötnek. Ezt látjuk az irodaházainkban és az Agora Budapest általunk bérbeadott épületeiben.

Az elvárások változnak, de ez nem újkeletű: a bérlők tudatosabbak lettek, nagyobb flexibilitást várnak el, a home office COVID előtt is meglevő hatása felerősödött. Az irodapiac nem a vasbetonról és a padlószőnyegről, hanem a bérlőkről és a velük való bizalmi viszonyról szól. Piaci előnyt az biztosíthat, ha egy hozzánk hasonló gondolkodású bérbeadó nem most ismeri fel ennek a szolgáltatói piacnak a működését, hanem már a járvány előtt is jó kapcsolatot épített ki a bérlőivel.

Püschl Nikolett, az Atenor Hungary fejlesztési és bérbeadási igazgatója

Habár a 2020-as év során rendkívül sok kihívással kellett szembesülnie a gazdaságnak, amely következtében számos bizonytalanságra okot adó tényező jelent meg, mégis hosszútávon, már 2021 közepétől kezdődően pozitívabb kilátásokra lehet számítani. Jelenleg kiegyensúlyozottabb előrejelzések állnak a rendelkezésünkre, mint a pandémia kezdetén.

A tavalyi nagymértékű visszaesést követően 2021 és 2022 a harmonizálódás és növekedés időszaka lesz. Az irodapiacon kettősség figyelhető meg, egyrészt a bérlők többsége az óvatos kivárás stratégiáját követi, ugyanakkor a kereslet az A+ kategóriás irodák iránt továbbra töretlen, amelyet számos jelentős tranzakció támaszt alá. A bővülési igények visszaestek ugyan, azonban az új piaci belépők ezt részben kompenzálják. Úgy gondolom, hogy a változásokra folyamatosan megfelelően reagálva, rugalmas hozzáállással – 2021 első két, nehezebb negyedévén túllendülve – optimistán tekinthetünk a jövőbe.

Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője

A 2021-es év még biztosan a pandémiáról és annak hatásairól fog szólni; a vakcina érkezésével sem áll vissza minden a régi kerékvágásba. A teljes piacra jellemző lesz az óvatosság és a megfontoltság, továbbá a rugalmassági faktorok (kilépési opció, albérleti konstrukció biztosítása) is nagyobb hangsúllyal kerülhetnek elő az egyeztetések folyamán. A lejáró szerződések esetén jelenleg a rövidebb időtartamra szóló hosszabbítások vannak előtérben, mindamellett, hogy a munkaterek nagyságának csökkenése is a tárgyalóasztalra kerülhet, nem kevés fejtörést okozva mindkét oldalnak.

Szerencsére a tavalyi év végén elindult egy nagyobb érdeklődés-hullám az üresedő területeink iránt, ahol már kezdetleges jelei voltak annak, hogy a bérlők jövőben a fix munkaállomások helyett inkább hot desk rendszerben gondolkoznak, teret adva az otthoni munkavégzésnek. Az eddigi rekordalacsony üresedési ráta emelkedése mellett a „rejtett üresedések”, azaz az albérleti piac erősödésével is számolnunk kell, a tavalyihoz képest visszafogottabb fejlesztési volumenre és adott esetben, elhalasztott építkezésekre számítunk.

Képek sorrendben: GettyImages, Szervita Square Building, Liberty Irodaház, BP-szolgáltatóközpont, CTPark Budapest West, BudaPart, Árpád Center, Váci Greens, IP West Irodaház.

A körkérdés első része itt olvasható.

Partnereink