Ilyen kertes ingatlant vásárolhatunk 50 millió forintért Budapest agglomerációjában

Lakás 2021-02-23

Míg Budapesten leginkább csak a külső dél-pesti kerületekben tudunk kertes házat vásárolni 50 millió forintért vagy annál olcsóbban, addig az agglomerációban már valamivel több a lehetőség.

Nincs könnyű dolga annak, aki mostanában 50 millió forintnál alacsonyabb összegért keres magának kertes házat a fővárosban és környékén. Budapesten sok kerület egyből kiesik, mert még romos házat sem lehet ilyen összegért kapni, így az érdeklődők jellemzően körülnéznek az agglomerációban. A lehetőségek azonban ott is behatároltak.

“Tekintettel arra, hogy Dunakeszi az északi agglomeráció legdrágább városa, ezért az említett árkategóriában, azaz 50 millió forintig jellemzően csak kisebb alapterületű, 60-90 négyzetméteres, felújítandó állapotú, 300-500 nm-es telekkel rendelkező házat tudunk vásárolni” - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan területi irodájának szakmai vezetője.

Amennyiben felújított vagy újszerű, háromhálószobás családi házat, ikerházat vagy sorházat szeretnénk vásárolni, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: az árak 60 millió forinttól indulnak, és a kínálat inkább csak 80 millió forint körül kezd kiszélesedni.

Ha valaki tényleg olcsón szeretne kertes ingatlanhoz jutni Dunakeszin, akkor itt – mint Budapest több kerületében - általában 150-200 négyzetméteres telekrésszel rendelkező jó állapotú házrészt tud vásárolni, akár 30-45 millió forint közötti összegért, de ebben az esetben kénytelen lemondani a teljes önállóságról, amivel egy saját kert jár - tette hozzá Balla Frigyes.

Ha a dél-budai agglomerációban nézünk körül, ott sem egyszerű 50 millió forint alatti összegekért ingatlanhoz jutni. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője szerint elsősorban azért, mert nem igazán lehet érezni a családi házak szegmensében az árcsökkenést, így aztán nem is nagyon pörög a piac.

Természetesen lehet találkozni 40-50 millió forint közötti eladási árakkal kertes ingatlanok esetében Érd jobb és kevésbé felkapott részein is, ezek azonban 70 négyzetméter körüli, felújítandó házak. A legvonzóbb részeken azonban már nehézségekbe ütközik, ha ennyiért szeretnénk kertes ingatlanhoz jutni, csak nagy-nagy szerencsével és hosszas keresgéléssel találhatunk az igényeinknek megfelelő hjázat 50 millió forint alatt.

Ha a pesti oldal agglomerációjában nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy 50 millió forint alatt errefelé is inkább csak felújítandó kertes házakat lehet vásárolni, bár kérdés, hogy pontosan hol, mert az árak az elhelyezkedéstől függően széles skálán mozognak – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

Szigetszentmiklós kertvárosi részén például egy 70 négyzetméteres, felújítandó ikerház-felet 41-42 millióért megvásárolhatunk, ugyanakkor a felkapottabb, központi részen50-60 millió forint közötti összegért kapunk olyan házat, melyre szintén jócskán költeni kell. A jobb állapotú házak itt 60 millió forint feletti árakon kelnek el.

Ugyanakkor persze kisebb méretű, újépítésű házat az úgynevezett “Bucka-részen” már 50 millió forint alatt is vásárolhatunk, de Szigetcsépen is találhatunk 90 négyzetméteres, újépítésű házat 40-50 millió forint közötti összegért - ismertette az árakat Marosvölgyi Gabi. Mint mondta, itt is érvényes az az alapvető törvényszerűség, hogy minél inkább távolodunk a fővárostól, annál jobb minőségű ingatlant kapunk egy adott összegért.

Összességében tehát az látszik, hogy igen távol kell keresgélni Budapesttől, ha 50 millió forintért vagy annál olcsóbban új vagy újszerű, önálló kertes házat szeretnénk. Olyannyira, hogy már szinte nem is az agglomerációról beszélünk. Ha 50 millió forint alatt és a főváros közelében akarunk maradni, akkor meg kell elégednünk egy kisebb, felújítandó házzal, vagy pedig be kell érnünk egy házrésszel.

Fotó: GettyImages

Partnereink