Új csodára talált Budapest. Átadták a Markó utcában az art deco irodaházat

Iroda 2018-03-27

Ma átadták a belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát, a Markó Irodák 9 épületet. Az art deco ingatlan eredetileg transzformátorháznak épült.

Hatalmas lendületet kapott a budapesti irodapiac az elmúlt években, sorra épülnek az irodaházak a fővárosi alpiacokon, de többnyire új épületekről beszélünk, ezért kevésbé tud érvényesülni Budapest épített öröksége, az a legendás századfordulós építészet, ami miatt fővárosunk bátran vetekedhet Párizzsal, például a szecessziós műemlékállománya nagyságát tekintve.

Szerencsére mindig előkerül egy-egy belvárosi gyöngyszem, amelyet a sors és a fejlesztők irodaháznak szánnak, elég ha csak az Eiffel Palace-ra vagy éppen a Párisi Nagyáruházra gondolunk. Ráadásul a belvárosban nem igazán vannak üres telkek, így a régebbi épületeket formálják újjá az irodabérlők számára. Most ebbe az illusztris társaságba iratkozott fel a Markó Irodák 9 irodaház (MI9), amely a tulajdonos Bonemo Kft. és a fejlesztő White Star Real Estate jóvoltából a luxust hozta el a Lipótvárosba.

Az épület csodálatos átváltozáson ment keresztül, hiszen az 1930-ban átadott ingatlan eredetileg transzformátorházként funkcionált. A műemléki védettséget élvező art deco ingatlant végül hosszas tárgyalások után 2015-ben vásárolta meg az építőiparban tevékenykedő Bonemo Kft., amely fejlesztő szakértőként felkérte a beruházás lebonyolítására a White Star Real Estate vállalatot, mondta el az átadáson Németh Miklós, a Bonemo Kft. ügyvezetője.

A nagyszabású átalakítás során a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem maradt meg, míg a többi rész vadonatúj. Az öt emeletes, két szintes-galériás épületben korzózva rácsodálkozhatunk a hatalmas osztott ablaktáblákra, amelyek mintha New York menő loftos negyedébe repítenének minket. Ezek a hatalmas indusztriális terek most az irodapiac kedvencei, reklám-, PR- és kommunikációs ügynökségek, kreatív szakmák népszerű lokációi.

A tulajdonos elképzelése szerint a 2630 m2-es épület egy cég székhelyeként is működhet, amelynek vonzerejét nyüzsgő belvárosi lokációja, historikus karaktere és sajátos belsőépítészeti megoldásai adják. A bérlőknek inspiratív környezetet biztosítanak a galériák, a trendi látszó gépészet és a természetes megvilágítás, vagyis a technológiai vállalatok és startup cégek is otthon éreznék itt magukat.

A négy éve indult MI9 projekt célja volt, hogy a transzformátorház megtartsa impozáns formáját és stílusát, a belső terek pedig modern megjelenést és új funkciókat kapjanak. A teljes épületben inspiratív környezetet alakítottak ki: a terek sokfélesége, a megvilágíthatóság, a galériák, a zöld teraszok és télikertek is a tér játékosságát hangsúlyozzák. Az épület legfőbb értékei a tömege és az egyedi homlokzata, ezért a helyreállítás legfontosabb célja az ingatlan eredeti karakterének megőrzése volt, tette hozzá Kőszeghy Erzsébet ingatlangazdálkodási vezető, a fejlesztő társaság képviselője.

A leendő bérlők a kiváló színvonalú épületgépészeti rendszerek előnyeit élvezhetik, hiszen például az energiatakarékos megoldásokat a hőszivattyús, magas fokú hővisszanyeréssel működő épületgépészet biztosítja. A MI9 különleges adottsága, hogy az épület körbejárható, így minden oldalán külső térre nyíló, nagy üvegfelületű – főként belső kertre néző – ablakokkal rendelkezik, amelyek több szinten átnyúlva biztosítják a beáradó fényt. Mindez a tetszetős, kazettás jellegnél fogva modern, mégis klasszikus látványt nyújt. Az udvaron kiépítettek egy elektromos gyorstöltő állomást és a bejáratok egyikét akadálymentesítették, valamint az épület körül parkolókat alakítottak ki a telekhatáron belül.

+++

A Markó utca 9. alatti lipótvárosi elektromos alállomás Györgyi Dénes és Román Ernő „építészpáros” nevéhez fűződik. Az épületet 1995-ben műemlékké minősítették, jelenleg pedig országos védettségű műemlék és Budapest műemléki jelentőségű területének része. Eredetileg Lipótvárosi elektromos alállomás céljára épült 1929-30 között, aránylag sértetlenül átvészelte a II. világháborút és az 1956-os forradalmat. Eredeti funkcióját 1990-ig látta el, majd a 1992-es átépítéstől az Általános Értékforgalmi Bank használta bankfiókként. A legutóbbi átalakítás 1997-ben zajlott, amikor üvegezett lépcsőházat és tetősík-ablakokat kapott az art deco stílusú épület. Az ingatlant 2014 novemberében vette meg a Bonemo Kft. és indította útjára a Markó Irodák 9 projektet Dombi Miklós és Pintér Tamás építész tervei alapján.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink