Logisztikai központ lehet Sármellék a Balaton közelében

Kereskedelmi 2015-12-09

Nemcsak a régió multimodális közlekedési csomópontjává, de logisztikai szolgáltató központtá és iparterületté is válik a sármelléki repülőtér környéke, ha végrehajtják a most előirányzott fejlesztéseket – mondta el Manninger Jenő fejlesztési biztos a Magyar Időknek.

Kormányhatározatban nevesítették a Hévíz Balaton Airport, valamint a kialakítandó sármellék-zalavári iparterület fejlesztését, de a megjelölt öt­milliárdos összeg csupán keret, amit fejlesztési pályázatok elnyerésével lehet felhasználni. A pénz forrása a költségvetés, mert ilyen programokra nem lehet uniós pénzt lehívni.

A fejlesztés rövid távú célja, hogy fejlődjön a személyszállítás, valamint a légi áruszállítás. A távolabbi célok között szerepel, hogy a balatoni forgalom mellett a régió nagyvárosainak és ipari üzemeinek logisztikai szolgáltatójává váljon Sármellék. Tágabb értelemben egész Nyugat-Magyarország nemzetközi légikikötőjeként tekinthetünk rá. Manninger Jenő elmondta, a közeli tervekben nem szerepel a meglévő út fejlesztése, de ha a reptéren évente több mint 300 ezer utas fordul meg, indokolttá válik annak magasabb szintű bekapcsolása az M7-es autópályába.

A repteret körülvevő külső területeken is jelentős munkák szükségesek. El kell bontani az egykori szovjet laktanya épületeit, és közművesíteni kell. A talaj kármentesítését már elvégezték, és ha rendbe hozzák a területet, akkor 200 hektár ipari park jöhet létre, amelynek közúti, vasúti és légi kapcsolata is lesz. Ez kiválóan alkalmas lehet logisztikai szolgáltatók megtelepedésére.

A Hévíz-Balaton Airport repülőteret üzemeltető cég Hévíz Város Önkományzatának 100 százalékos tulajdonában áll. Az összesen 400 hektáros földterületet, amelyen a reptér elhelyezkedik, Sármellék és Zalavár önkormányzata birtokolja, az üzemeltető tőlük bérli. Magántulajdonban van a kiszolgálóépületek jelentős része és a bennük lévő technika is. A Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 2014 őszén vásárolt reptéri eszközöket a légikikötőt korábban üzemeltető, felszámolás alá került cégtől, ezeket a tárgyakat pedig bérbe adja az üzemeltetőnek.

Partnereink