Még várják a nevezéseket az Év Homlokzata 2021 pályázatra

Design&build 2021-03-22

2020 decembere óta már nagyon sok nevezés érkezett az Év Homlokzata pályázatra, amely most ünnepeli tizedik jubileumát. A szakmai zsűri egészen 2021. április 30-ig várja azon építészek és kivitelezők jelentkezését, akik új vagy újonnan felújított épületek homlokzataihoz Baumit termékeket használtak.

A pályázat célja, hogy felkutassa és egyben elismerje a legkiemelkedőbb hazai építészeti alkotásokat, valamint, hogy a kreatív és esztétikus építészeti megoldásokat a lehető legszélesebb körrel megismertesse. Az Év Homlokzata pályázatra olyan új és felújított épületekkel lehet nevezni, amelyek homlokzata Baumit termékekkel került megvalósításra.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a homlokzat az épületek arca, és mindazok, akik ezekben az épületekben élnek, vagy csak elsétálnak ezen épületek előtt ezeknek, a homlokzatoknak a hatása alá kerülnek. Éppen ezért szeretnénk a homlokzatok megalkotóit ösztönözni arra, hogy mutassák meg nekünk, hogy mit jelent ma Magyarországon egy szép épületarc, egy kreatív, értékteremtő építészeti megoldás” – mondta Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

Már most számos pályamű érkezett az idei Év Homlokzata 2021 pályázatra, az egyik legrangosabb építészeti megmérettetésre, amelyet immáron tizedik alkalommal hirdetett meg a Baumit, a kezdeményezés alapítója és fő támogatója. A nevezési időszaknak azonban még nincs vége, a szervezők egészen 2021. április 30-ig várják azon építészek és kivitelezők jelentkezését, akik új vagy felújított homlokzataik megalkotásához Baumit termékeket használtak. A pályaműveket öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban nevezhetik az alkotók: családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás valamint műemlék felújítás.

„Fantasztikus fejlődés van magában a pályázatban is. Gyakorlatilag a kezdetek óta végig kísérhetem a pályázatot, ahol mindig magas számú a részvétel és egyre színvonalasabb épületek jelennek meg. Azt veszem észre, hogy a pályázatot az építészek kezdik még komolyabban venni, mint a kezdeti időszakban, és már inkább úgy gondolják, hogy ugyan ez egy magánkezdeményezés, ettől függetlenül a szakmai színvonala évről-évre emelkedik” – mondta Jánosi János, Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész, az Év Homlokzata pályázat zsűritagja.

A szakmai zsűri elismerései mellett a korábbi évek gyakorlatát követve idén is kerül sor különdíj kiosztására. A különdíjat a Baumit ügyvezetője ítéli oda a számára legkülönlegesebb építészeti értékkel bíró homlokzat megalkotásáért. Közönségszavazásra is lesz lehetőség a nyár végén, ahol a legszebb családi házakra adhatja le mindenki a voksát.

A beérkezett pályaműveket egy öt fős, neves építészekből és szakértőkből álló, független zsűri fogja elbírálni. A zsűritagok között Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész, Jánosi János, Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD egyetemi docens, a BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója is helyet kapott.

A szakmai zsűri és a közönség döntését követően, 2021. novemberében az egyes kategóriák győztesei ünnepélyes eredményhirdetés keretein belül vehetik majd át díjaikat. A nevezéseket az evhomlokzata.baumit.hu weboldalon keresztül lehet benyújtani 2021. április 30-ig.

Partnereink