Májusban indul a Román csarnok rekonstrukciója

Iroda 2014-09-16

A Liget Budapest projekt keretében jövőre megkezdődik többek között a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának rekonstrukciója, az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) felépítése, és folytatódnak a Városliget parkrendezési munkálatai; a 2015-ös beruházások várható összköltsége 15-20 milliárd forint lesz.

Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a miLigetünk kreatív ötletpályázat hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Városliget megújítása során folyamatosan figyelembe veszik a park használóinak javaslatait, most például középiskolások tervezhették meg a liget 53 padjának festését.

Mint hangsúlyozta, a miLigetünk pályázat csak az első eleme volt annak a civil együttműködési programnak, melynek során a Városliget Zrt. már több mint 100 civil szervezetet keresett meg azzal a felkéréssel, hogy mondják el véleményüket, igényeiket a liget átalakításával kapcsolatban, és továbbra is várják minden érintett észrevételeit.

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a 2014. végi tájépítészeti pályázat győztese tervezheti majd meg, milyen park létesülhet a Városligetben megépítendő új múzeumépületek mellett. Addig is számos olyan kisebb felújítást végeztek, végeznek azonban el, amelyek eredményeit a későbbi beruházás részei lehetnek.

A liget padjai mellett kijavítják és bővítik például a szemetes állományt, elvégezték a Városligeti-tó partvédelmét, felújították a napozóstéget, és két-három vízforgatót helyeznek el, amelyek a tó hidrobiológiai állapotán javítanak - közölte.

Baán László emlékeztetett: a Liget Budapest projekt keretében 2018-ra öt új múzeumépület létesül a Városligetben, ezek építészetei tervpályázatainak eredményhirdetése decemberben várható.

Az egyetlen kivétel az Új Nemzeti Galéria épületének tervpályázata, melynek első fordulója során nem érkezett be kiemelkedő minőségű terv, ezért az ősszel új, kétfordulós pályázatot írnak ki, némileg más rendszerben, immár konkrét referenciákat is bekérve a pályázóktól - árulta el.

Baán László az MTI kérdésre válaszolva beszámolt a Román csarnok felújításáról is. 2015. február 15-én zárul a Szépművészeti nagyszabású holland barokk kiállítása, ekkortól két évig, a felújítások idejére az épület kapuja is bezárul a látogatók előtt. Az 1945 óta romos Román csarnok rekonstrukciója május 1-jén kezdődik, de a múzeumban több egyéb, nagyobb szabású felújítási munkát is elvégeznek.

A Szépművészeti gyűjteményének legbecsesebb darabjaival 2015 tavaszától két évig a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) találkozhat a közönség, ahogy az MNG ad otthont a Szépművészeti időszaki tárlatainak, többek között egy nagy El Greco-kiállításnak is - számolt be a főigazgató.

Baán László elmondása szerint a 13. kerületi önkormányzat egyhangúlag elfogadta a kerület új szabályozási tervét, ami lehetővé teszi, hogy a Szabolcs utcai OMRKK kiviteli tervei az év végére elkészüljenek, 2015 végén pedig elindulhasson a beruházás.

Partnereink