Rekordévet zárt 2020-ban a VGP

Kereskedelmi 2021-03-02

A VGP, Európa kiemelkedő logisztikai és félipari ingatlanügyi szolgáltatója tavaly rekordmértékű, 370,9 millió eurós nettó nyereséget ért el, ami 2019-hez képest 80,4%-os növekedésnek felel meg.

Jelentős növekedést értek el a teljes portfólióban, így az aláírt bérleti szerződésekből származó bevétel összesen 185,2 millió eurót tett ki, ami 19,5%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Rekordszámú, 33, összesen 869 000 m2 alapterületű épület kivitelezése volt folyamatban az év végén, míg a földterületek összesített mérete 7,65 millió m2-re nőtt – ez 23,2%-os növekedés 2019-hez képest. Rekordszámú, 27, összesen 531 000 m2 kiadható területű projekt valósult meg, amely 29,1 millió euró értékű évesített lekötött bérleti szerződésnek felel meg (a teljes kész portfólió 98,5%-a kiadva).

A Covid-19 hatása korlátozott volt, hiszen szinte valamennyi esedékes összeg időben beérkezett, nagyon ritkán volt szükség a bérleti szerződések újratárgyalására. Elindult a harmadik közös vállalkozás a VGP Park München társaságnál, és sikeresen sor került négy zárásra a közös vállalkozással – a szerződések összértéke 666 millió euró, a belőlük származó nettó készpénzbevétel pedig eléri a 405,6 millió eurót.

Az első közös vállalkozás 2 milliárd euró nettó cél eszközértékre növekedett, és további növekedés is kilátásba került egy új közös vállalkozáson keresztül. A tartozás/tőke aránya két sikeres részvénykibocsátás révén év végére 25,2%-ra csökkent. Megfogalmazódott a szándék a részvényesek éves közgyűlése felé előterjesztendő javaslatra, mely szerint 75 millió euró bruttó osztalék kifizetésére kerülne sor; ez részvényenként 3,65 eurót jelent, ami 24,2%-os növekedés a tavalyi évhez képest.

Jan Van Geet, a VGP vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az elmúlt év számos módon meghatározó volt a VGP számára. A nem várt kihívások ellenére a saját tőke a tavalyi 700 millió euróról 1,3 milliárd euróra nőtt – ezzel számos trendet meghaladtunk, és jelentősen növeltük az előre kiadott, kivitelezés alatt álló projektek számát, amelyek hajtóereje a bérbeadás erős növekedése és amelyeket a közös vállalkozások négy sikeres zárásán és két sikeres részvénykibocsátáson keresztül végrehajtott készpénz-visszaforgatás tett lehetővé. Kitekintve 2021-re azt látjuk, hogy ugyanezek a határozott működési trendek folytatódnak; meggyőződésünk tehát, hogy az idei is eredményes év lehet.”

Jan Van Geet így folytatta: „Számos ikonikus projektet indítottuk el az elmúlt évben, beleértve az új parkjainkat Laatzenben (Hannover) és Pozsonyban. Ezenkívül sok mérföldkőnek számító projekt előkészületei zajlanak – ilyen például a VGP Park Moerdijk, a legnagyobb fejlesztési projekt Hollandiában, illetve egyre több és több barnamezős projekt, például Giessenben, ahol egy korábbi, 32 hektáros területen fekvő katonai repülőteret szereztünk meg, továbbá Wiesloch-ban, Heidelbergtől nem messze, ahol a Heidelberger Druchmaschinen AG 13 hektáros történelmi helyének átalakítására kerül majd sor.”

Jan Van Geet így zárta nyilatkozatát: „Minden területen megerősítettük a csapatainkat, többek között az úgynevezett „utolsó mérföld” logisztikai megoldás és a megújuló energiát érintő szakértelem 3/7 vonatkozásában – ezek révén javul majd a termékkínálatunk, és tovább mélyül az elkötelezettségünk az ügyfelek irányába. Továbbra is befektetünk a közösségi kötelezettségvállalásainkba, például a VGP Foundation alapítvány által azonosított első 16 projekthez való hozzájárulással. Zárásként szeretnék köszönetet mondani a kollégáknak és a partnereinknek, akik gyorsan alkalmazkodtak a világjárványhoz, biztonságosan segítették meglévő bérlőinket, a közösségeket, amelyekben működünk, valamint biztosították a kivitelezési projektek határidőre történő átadását az ügyfeleinknek.”

2021-es kilátások

A VGP magabiztosan tekint a 2021-es évre, várakozásai szerint a technológiai változások és az e-kereskedelem továbbra is a kereslet fontos mozgatórugói lesznek a platformukon, potenciális bérlőik határozott igénye eredményeképp pedig a fejlesztési tevékenységek várhatóan idén is magas szinten realizálódnak. Meglévő földterületeik biztosítják a növekedés alapját az elkövetkező években, a vállalat úgy véli, hogy 2021-ben új építési projektek elindításával és befejezésével képes lesz tovább bővíteni bérleti díjbevételét és ingatlanportfólióját.

A VGP Renewable Energy által nyújtott szolgáltatások kibővítésére fókuszálnak a zöld energia termelésének növelésével, továbbá ügyfeleik zöld energiára való áttérésének támogatásával. Végül 2021-ben várhatóan bejelenthetik majd az Allianz Real Estate-tel való első közös vállalkozásuk 2,0 milliárd eurós megnövelt célon túli bővítését, és vélhetően számos megállapodást köthetnek még az év során.

Partnereink