Turistaparadicsom lett a sörgyár

Kereskedelmi 2015-04-24

A 2004-ben még a csőd szélén álló Rohozec sörgyár megújulásának és marketing stratégiájának egyik alappillére volt az 1826-ban épített gyárkomplexum felújítása. A sörgyár újjászületésével az épület a környék turistáinak kedvelt kirándulóhelyévé vált.

František Jungmannra, a sörgyár jelenlegi igazgatójára embert próbáló feladat várt, amikor 2005-ben a Rohozec sörgyár élére került, ugyanis egy komolyan veszteséges üzemből kellett nyereséges vállalkozást létrehoznia. A sörgyárnak ehhez alapvető arculatváltásra volt szüksége: a sör minőségét javító technológiai beruházások mellett az épületkomplexum felújítása is szükségessé vált a sör hírnevének javítása érdekében. Mivel a sörgyár a Prágától mintegy 100 km-re fekvő „Cseh Paradicsom” üdülőövezetben található, a turizmusban rejlő lehetőségek még inkább előmozdították a gyár megújulását.

A felújítás 2010-ben vette kezdetét, és idén már a látogatók a gyárudvar közepéről meg is csodálhatják az eredményeket. A hagyományos cseh sörgyár korabeli hangulata mindenkit elvarázsol. „Noha a sörgyár nem műemlék, a helyreállítás során végig arra törekedtünk, hogy megőrizzük az épületek eredeti jellegét. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan nézett ki eredetileg a gyár, korabeli fényképeket használtunk. Az épület arculatát alapvetően meghatározó elemek közé tartoztak az ablakok és a homlokzat, így ezekre külön figyelmet fordítottunk. Mivel a fellelt korabeli fényképek fekete-fehérek voltak, a színekkel kapcsolatban nem nyújtottak valós támpontot, így végül semleges homlokzatszínt választottunk, amely megfelel egy „hagyományos” sörgyárnak. Az épületeken található feliratokat ugyancsak megőriztük – mind gyakorlati okokból, mind pedig az épületek külsejének hitelessége miatt“ – mondta el a felújítási munkákat is felügyelő vezérigazgató.

A sörgyár felújítása lehetővé tette egy új üzleti stratégia kialakítását, amelynek lényege a vásárlókkal való közvetlen kapcsolat kialakítása. „Ahelyett, hogy drága tévéreklámokkal népszerűsítenénk a sörünket, az a célunk, hogy bárki betérhessen hozzánk, rendeljen egy sört a sörsátrunkban, és nyugodtan elüldögéljen itt a családjával vagy egy nagyobb társasággal. Különféle rendezvényekkel készülünk, így hagyományos sörfesztivállal, a koncertekkel színesített rohozeci nyári fesztivállal. A rohozeci sörgyár jövőjét a turizmusban, valamint a kulturális-társadalmi élet fellendítésében látom. Azt szeretnénk, ha a sörünkről mindig a nálunk töltött kellemes pillanatok jutnának vásárlóink eszébe – talán emiatt is vásárolják meg a mi sörünket és látogatnak el ismét hozzánk.

Ami pedig a nagyszabású rekonstrukció folytatását illeti, a gazdasági, illetve a társasági tevékenység tereinek különválasztása érdekében éppen most zajlik a sörgyár hátsó oldala felőli új bekötőút építése. Az épületek tetőzetének kijavítását is tervbe vettük, hogy ne csúfítsa el az amúgy szépen helyrehozott, korhű épületek összképét. Továbbá a kastély belső tereinek felújítására is sor kerül, amelyek reprezentációs célt szolgálnak majd, mint a 19. században, amikor uradalmi sörfőzde üzemelt itt“ – mondta el František Jungmann.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink