Váratlanul visszaesett az építőipar

Kereskedelmi 2021-04-16

A KSH adatai szerint februárban egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés. A statisztika meglepte az elemzőket is, de hosszú távú következtetést még nem érdemes levonni.

Februárban az építőipari termelés 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal. Az év első két hónapjában az építőipar termelése 4,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállománya ezzel alig 0,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Váratlanul érte az építőipar februári gyenge teljesítménye az elemzőket is, akik szerint ilyen volatilis iparág esetében egy havi adatból nem érdemes trendre következtetni, de a következő hónapok teljesítményét ezután kiemeltebb figyelem övezheti.

A vártnál kedvezőtlenebb adatban talán a vírushelyzet súlyosbodása, az ágazatban előfordult megbetegedések növekvő száma, vagy a kedvezőtlenebb időjárás játszhatott szerepet, hiszen a megrendelésállományban érdemi változás nem következhetett be. Sőt, az új uniós költségvetési ciklus, illetve a közös hitelfelvétel beindulásával jelentős növekedés várható, így az ágazat teljesítménye ismét bővülhet, elemezte az adatokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában megjegyezte, az erős januári kezdet után februárban jelentősen lefordult az építőipar és a rendelésállományok is megtorpantak. Az építőipar februári teljesítményének csökkenésében a tavaly februári bázishatás is szerepet játszik. Egy havi adatból még nem érdemes trendre következtetni, de a következő hónapok teljesítményét ezután kiemeltebb figyelem övezheti.

A szerződésállományok februárban a tavaly februári szinten álltak, ami figyelembe véve a pandémiát, kielégítő teljesítmény. Az iparág kilátásai kedvezőbbek, mint a múlt év közepén a karantén bevezetését követően. A várakozások szerint az idei harmadik negyedévre helyreállhat a korábbi építőipari konjunktúra, de a jelentősebb méretű üzleti célú beruházások terén továbbra is erős maradhat a bizonytalanság, tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az ágazat a kedvezőtlen adatok ellenére talán az idén mégis ledolgozza a tavalyi hátrányt. A jövőre nézve aggodalomra ad okot, hogy februárban mindkét fontos építőipari alágazatban, az egyéb építmények és az épületek építésénél is csökkent a rendelésállomány. Ráadásul az épületépítéseknél már sorrendben a második hónapban csökkent, ha pedig a következő 1-2 hónapban is ilyen kiábrándítóan alakult az új szerződések volumene, akkor ez az alágazat a második félévben visszafoghatja az építőipari dinamikát.

Fotó: Getty Images, infografika: MTI

Partnereink