Interjú Kosztolányi Jánossal, a Leaning together konferencia főszervezőjével

Interjú 2015-08-19

Szeptember 24-én kerül sor a Leaning together konferenciára, ahol az eltérő iparágakban megvalósult sikeres projektek bemutatására kerül sor, illetve a kerekasztal beszélgetések teret adnak a jelenlévő cégek képviselői számára a felmerülő kérdések, javaslatok megvitatására.

– Mit takar a Leaning together elnevezés, milyen szakmai fórumra készül az INNOLOG?

– A BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének munkatársaiként már egy ideje terveztük, hogy szakmai tudásunkat, tapasztalatainkat és sikeres projektjeinket egy szakmai fórumon ismertetjük a nagyközönséggel. Mivel most fejeződött be az első általunk vezetett posztgraduális lean képzés, arra gondoltunk, hogy ez egyben egy jó lehetőség a legjobb hallgatóknak a szakmérnök fokozat megszerzéséhez szükséges lean projektjük bemutatására is. A Leaning together egy fantázianév, amelynek üzenete, hogy a tudásmegosztással, a partneri együttműködésekkel bárki számára elérhetővé válhat a lean szemlélet és annak alkalmazásával járó fejlődés, versenyelőny.

– Mióta van jelen a lean szemlélet, mennyire elterjedt a mai magyarországi vállalatok körében a használata?

– A lean szemlélet kifejezés a ’90-es évek közepén jelent meg, de a lean jelző már a ’80-as évek végétől használatban volt a Toyota által működtetett termelési rendszer jellemzésére. Magyarországon a multinacionális gyártó vállalatok segítségével kezdett terjedni. A látható eredményekre a 2000-es évekig kellett várni. Az utóbbi öt évben azonban a gyártó cégek mellett számos szolgáltató cég – első sorban bankok és biztosítók – lépett be az alkalmazók táborába. Jelenleg már sok jó példát lehet hozni minden iparágból cégmérettől függetlenül.

– Miben lesz más a Leaning together konferencia?

– Célunk a konferencia szervezésekor a résztvevők elégedettségének maximalizálása volt, így a konferencia marketing előadásoktól és marketinganyagoktól mentes lesz. A témákat úgy válogattuk össze, hogy minél több iparág sikeres gyakorlatait be tudjuk mutatni, ezzel a lean szemlélet alkalmazhatóságának határtalanságát erősítsük. Ennek megfelelően, a szokásos autóipari megoldások mellett többek között a gyógyszeripar, a mikrovállalkozások, a fehérneműipar és az építőipar is képviselteti magát. A sokat tárgyalt lean eszközök mellett kitekintünk az irodai fejlesztésekben alkalmazható modern számítógépes mérőrendszerekre, a vezető nélküli targoncákra, valamint a döntéstámogató rendszerekre. Az előadások színvonala pedig a mentorálási rendszerünk eredménye, hiszen minden prezentáció megfelelőségét egy szigorú feltételrendszer, és egy jól meghatározott folyamat garantálja majd szeptember 24-én.

– Milyen piaci szereplőknek javasolt a konferencián részt venni?

– Az eseményre a KKV szektor cégvezetőit, nagyvállalati vezetőket, folyamatfejlesztéssel, termeléssel és logisztikával foglalkozó szakembereket, és minden további érdeklődőt szeretettel várunk!

– A rendezvényt az INNOLOG szervezi, mit lehet tudni az újonnan piacra lépő szervezetről?

– Mint már említettem, a BME ALRT munkatáraival karöltve szervezzük a konferenciát. A közös munkáink során a tapasztalat azt mutatta, hogy együtt többre vagyunk képesek, ezért vetődött fel a közös cég megalapításának ötlete bennünk. Azt, hogy milyen szolgáltatásokkal és célokkal tettük meg ezt a lépést, a konferencia záró szakaszában fogjuk ismertetni!

A konferenciáról bővebben a www.innolog.hu weboldalon tájékozódhatnak olvasóink!

Partnereink