Az Amazon Szlovákiában nyitja meg logisztikai központját

Kereskedelmi 2017-03-07

Új logisztikai központot nyit Szered (Sereď) mellett az Amazon webáruház, a beruházásról többéves tárgyalások után döntött az amerikai társaság azt követően, hogy a logisztikai központ megnyitására a csehországi Brünn mellett nem kapott engedélyt. A központban ezer embert fognak alkalmazni, írja az Újszó.

Az Amazon szeredi logisztikai központját őszig akarják üzembe helyezni, több mint 60 ezer négyzetméteren, ami körülbelül nyolc focipályának megfelelő terület. Országos szinten az egyik legnagyobb ilyen csarnokról lesz szó, a nagyobb logisztikai központoknak számító csarnokokat a tervezett alapterület körülbelül harmadán szokták megépíteni. A csarnokot a logisztikai tevékenységre szakosodott Mountpark Logistics EU társaságtól fogja bérelni. 

Az új logisztikai központban a következő három éven belül akarják fokozatosan alkalmazni az ezer embert, nem hivatalos információk szerint viszont az alkalmazottak száma a továbbiakban a háromezret is elérhetné. „Az, hogy logisztikai központunkat Szlovákiában építjük meg csak azt igazolja, mennyire hiszünk a beruházásoknak ebben a régióban. Egészen biztos, hogy elég olyan alkalmazottat találunk a térségben, akik nyitottak lesznek az új lehetőségek iránt” – közölte tegnap Roy Perticucci, az Amazon európai igazgatója. 

Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet (IZ) igazgatója szerint a társaságnak komoly gondja lehet a szakképzett munkaerő beszerzésével. „Ha megnézzük a környék nagy munkáltatóit, Nagyszombatban a Peugeot Citroënnek vannak problémái munkaerővel, Nyitrán a Jaguar el sem kezdte a gyártást, s már jelezte, kevés ember van a munkaerőpiacon. Nagyon kockázatos olyan régióba beruházni, ahol gond van a munkaerővel” – állítja a szakértő.

Partnereink