Szépített a kiskereskedelem. Lassan magához tér a szektor

Kereskedelmi 2021-01-07

A csalódást keltő októbert követően novemberben sikerült a kiskereskedelemnek kozmetikáznia az összképet, a karácsonyi forgalom adatain is múlik majd, hogy végül a tavalyi nehéz évben sikerült-e megőrizni 2019 nagyságrendjét.

 

Tavaly novemberben naptárhatástól megtisztítva 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt az üzletek naptárhatástól megtisztított forgalma a KSH friss adatai szerint. Érdemes kiemelni, hogy a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene az előző hónapokhoz hasonlóan 43,2 százalékkal bővült.

A tavalyi év egészét tekintve pedig, míg az első negyedévben még 7,2 százalékos emelkedést mértünk, addig a tavalyi második és a harmadik negyedévben csak egyszer, júliusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatással kiigazított volumene, akkor is mindössze 0,4 százalékkal.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint pozitív meglepetésként lehet értékelni, hogy a novemberben jelentősen szigorodó korlátozó intézkedések ellenére is némileg javulni tudott a kiskereskedelmi összkép. Az otthonról munkát végző arányának további emelkedése nem rontotta még jobban az üzemanyag-kiskereskedelmet. Az élelmiszer-kiskereskedelem teljesítménye stabilizálódni látszik és ez járult hozzá leginkább a vártnál kedvezőbb novemberi teljesítményéhez. De ismét jelentősen nőttek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben is.

Novemberben a korlátozások bevezetése ellenére sem zuhant be a tavaszihoz hasonló mértékben a kiskereskedelmi forgalom - emelte ki kommentárjában Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Az üzletek korábbi zárása mindenképpen fékezőleg hathatott a forgalomra, míg az üzemanyagforgalom visszaesésében az otthoni munkavégzés, valamint a szállodák zárva tartása, így a belföldi utazások elmaradása játszhatott szerepet. E tényezőket figyelembe véve a vásárlóerő összességében stagnálhatott vagy kismértékű emelkedést mutathatott.

A gazdasági teljesítmény szempontjából meghatározó lesz a decemberi forgalom alakulása, hiszen a kiskereskedelmi forgalom ebben a hónapban a legnagyobb. Kérdés, hogy a vírustól való félelem, illetve a korlátozó intézkedések mennyire fogták vissza a forgalmat. Az idei évben növekedést várnak a Századvégnél, ám meghatározó lesz a korlátozóintézkedések, valamint a vásárlóerő alakulása.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, az egy évvel ezelőttihez képest stagnálást, minimális növekedést mutathat. A forgalom növekedést támogatja, hogy az őszi hónapokig egyre többen tértek vissza munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba. Ezzel szemben az egyes szektorokban újra bevezetett korlátozások újabb elbocsátásokhoz, bércsökkentésekhez vezethet.

A Takarékbank elemzői szerint tavaly 0,2-0,5 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, idén pedig bázishatások miatt is 6 százalékhoz közeli növekedésre számítanak. A külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása azonban későbbre várható, amihez elengedhetetlen a társadalmak széleskörű átoltottsága, mivel a turizmus és számos más szolgáltatás csak azt követően indulhat újra - vélekedett Suppan Gergely.

Idén újra beindulhat a dinamikus növekedés a kiskereskedelemben, amely ágazat a járvány előtti időszakban 81 hónapon keresztül masszívan bővült. A kormányzati intézkedések a munkahelyek megtartására és a gazdaság védelmére nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kiskereskedelem csak kisebb mértékben esett vissza az év utolsó előtti hónapjában éves összehasonlításban – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Ellenben az euróövezetben jelentős volt a visszaesés, hiszen az Eurostat adatai szerint havi összevetésben 6,1 százalékkal, éves szinten pedig 2,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az uniós tagállamok közül havi szinten Hollandiában (2,6 százalék), Horvátországban (2,5 százalék) és Németországban (1,9 százalék) nőtt legnagyobb mértékben a forgalom volumene novemberben. A legnagyobb csökkenést Franciaországban (-18,0 százalék), Belgiumban (-15,9 százalék) és Ausztriában (-9,9 százalék) mérték.

Fotó: pixabay.com

Partnereink