A Szilícium-völgy tovább menetel. A járvány csak rátett egy lapáttal

Innováció 2021-01-15

Miközben a pandémia óriási veszteségeket okozott számos iparágban, a techcégek nagyot kaszáltak. A Szilícium-völgy urai a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhatnak, amely a szektor bevételeit hosszútávon fenntarthatja.

November végén a Fidelity csapata csaknem negyven techcéggel konzultált, hogy az ágazati trendeket és várakozásokat elemezzék. A cégek háza táján érthetően jó hangulat uralkodik, hiszen a technológia kulcsfontosságúvá vált a távmunka és az internetes kereskedelem tekintetében.

A poszt-covid időszakban is várhatóan tovább gyorsulnak a digitalizációs megoldások és a vállalati szférában az IT-fejlesztések. Számos technológia fog még inkább elterjedni, elég, ha csak néhányat említünk: elektromos járművek adoptálása a mindennapokba, az 5G bevezetése, az ipari automatizáció és a dolgok internete, összegezte a tapasztalatokat Hyun Ho Sohn, a Fidelity globális technológiával foglalkozó portfóliómenedzsere.

Felgyorsuló digitális átalakulás

A globális tech-szereplők tapasztalatai szerint a pandémia lelassította a vállalati folyamatokat és a munkaterhelés átalakult, de a cégek most már visszatértek a korábbi pályára egy erőteljes digitalizációs lökés után. A felhő alapú adatszolgáltatások és a virtuális infrastruktúra mellett egyre nagyobb fókusz kerül az adatokra és az újfajta funkcionalitásra. A felhőben az adatok sokkal egyszerűbben elemezhetők és összeköthetők, amihez egyre fejlettebb és olcsóbb elemző eszközök állnak rendelkezésre mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használva.

Ugyanakkor más technológiai vállalatok kissé visszaestek, amelyek a koronavírus utáni világban visszaerősödhetnek, így például sok szoftvergyártó profitálhat abból, hogy a járvány miatt elhalasztott céges IT-projektek ismételten előkerülnek. Az alapvető vállalati erőforrás-tervezés felhőbe költöztetése, valamint a szoftvermodernizáció is ebbe a kategóriába tartozik. Utóbbi különösen fontos a pénzintézetek esetében, ahol az alapvető IT-rendszerek szorulnak modernizációra.

Összességében a Fidelity még inkább meggyőződött az olyan területek fontosságáról, mint a munka- és üzleti folyamatok automatizációja és az olyan termékek iránti kereslet erejéről, mint a vállalati szoftverek és a felhő-megoldások. Az biztos, hogy a technológia minden ágazatban egyre inkább az üzletmenet részévé válik.

Félvezető katalizátorok

A félvezetők szektorában több céggel is tapasztalatot cserélt a Fidelity. A keresletre vonatkozó kommentárok többnyire bizakodók, mind az autóiparból, mind más iparterületről ismét egyre inkább nő az érdeklődés a félvezetők iránt. Az 5G-s telefonos megoldások iránt több cég érdeklődik (főként az Apple). Az AMD és az Intel várakozásai szerint a PC-k iránti kereslet megmarad.

Ugyan az adatközpontok és a vállalatok költései egyelőre még visszafogottabbak lehetnek, de a többség itt is bizakodó az idei évvel kapcsolatban. A tartalmak 4G-ről 5G formátumúra történő átállásában látnak lehetőséget, a vezető menedzserek a dolgok internete és az okos járművek miatt bíznak a fellendülésben.

A félvezető felszerelések területén a kilátások alapvetően jók. A szektor cégei a koronavírus alulértékelt nyertesei közé tartoznak, hiszen a memória- és chipgyártók termékei iránti keresletet is húzza az otthoni munkavégzés széles körű elterjedése. Komolyabb tényezőt jelent azonban a növekvő versenyintenzitás, hiszen a TSMC, a Samsung, valamint a kínai öntödék továbbra is pörgetik a termelést – ebből pedig a felszerelések gyártói profitálnak.

Ez a dinamika még intenzívebbé válhat akkor, ha az Intel úgy dönt, hogy kiszervezi gyártását. A TSMC és a Samsung közötti versengés az öntödék legfejlettebb eszközökkel történő felszerelése terén komoly lehetőségeket tartogat olyan cégek számára, mint a LAM, az ASML és az Applied Materials.

Szabályozási környezet

Az amerikai székhelyű techcégek megregulázása mind a republikánusok, mind a demokraták számára egyre lényegesebb kérdéssé válik. Erre irányulhat az EU-s GDPR-rendelethez hasonló, ún. szövetségi technológiai adatvédelmi törvény bevezetésének kezdeményezése is.

Szintén pártközi támogatást kaphat a „Section 230” (az amerikai szövetségi Kommunikációs Etikett Törvény 230-as szakasza) tervezett átalakítása is, amelynek köszönhetően az online platformok felelősségre vonhatóvá válhatnának a felhasználók bejegyzéseinek tartalma miatt. Összességében azonban elmondható, hogy a nagy technológiai vállalatok képesek kezelni a szabályozási kockázatokat.

Ezek a kilátások

Mivel a világ egyre inkább a járvány utáni életre kezd koncentrálni, minden eddiginél fontosabb figyelembe venni a technológiai szektor kilátásait. A világjárvány számos technológiai kategóriában, így például az e-kereskedelemben és a távmunkát támogató szoftverek piacán jelentett fontos változást.

„Az ágazat diverzifikált, strukturális növekedési mozgatórugókkal rendelkezik a fogyasztói és vállalati tevékenységek között, valamint a világjárvány utáni ciklikus fellendülés számos lehetőséget rejt a szektor számára. A vállalkozások az IT-költéseiket is átcsoportosítják új területekre, ez új piacvezetőket teremthet olyan területeken, mint az ERP-tervezés és a HR-menedzsment szoftverei” – hangsúlyozta Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója.

Fotó: pixabay.com

Partnereink