Idén ismét felpezsdülhet az ingatlanfejlesztési piac

Iroda 2021-01-22

A tavalyi évben az ingatlanfejlesztési piac több mint 40%-kal visszaesett, és az 1 milliárd eurós nagyságrend jelentősen elmarad a 2019-es 1,7 milliárd euróhoz képest. Idén azonban ismét fellendülés várható, és a korábbi évek kimagasló statisztikáit megközelíthetjük, hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság frissen megalakult Ingatlanpiaci Szakosztálya előadásán.
 

A Magyar Közgazdasági Társaság Ingatlanpiaci Szakosztályában Borbély Gábor, a CBRE Hungary üzletfejlesztési és kutatási igazgatója tartott előadást az irodapiacról. A téma már csak azért is érdekes, mert tavaly szinte az ingatlanpiac legfontosabb témája volt a munkahelyek, irodaterek jövője. Számos új trendet nevesítettek a szakértők, de valójában még nem sok minden történt, hiszen eddig a válság hatásainak mérséklésével voltak elfoglalva a bérlők és a háztulajdonosok, üzemeltetők.

Borbély Gábor szerint is nyilvánvalóan vissza fognak térni az emberek az irodákba, a bérlői kereslet gyorsabban reorganizálódhat, mint a 2008-as világválság idején, vagyis az irodaházak továbbra is jó befektetési termékek lesznek a jövőben.

A befektetési piac tavalyi évét nem csak a bizonytalanság határozta meg, hanem egyszerűen fizikailag nem lehetett utazni világszerte, a világméretű lezárások megakadályozták, hogy az ügyleteket személyesen befejezhessék. Hiába a virtuális meetingek, online megbeszélések, az ingatlanokat személyesen is fel kell térképezni, hogy végül sikeres tranzakciók születhessenek.

Ha a számokat nézzük, akkor 2020-ban egymilliárd eurót ért el a hazai ingatlanbefektetési forgalom, ami az előző évi 1,7 milliárd euróhoz képest több mint 40%-os visszaesés. Ugyanakkor kedvező az a tény, hogy a pandémia miatt csaknem 500 millió euró értékű megállapodás aláírását halasztották el, de ezek a dealek idén realizálódhatnak, tette hozzá Borbély Gábor.

Az idei éveit megintcsak nem könnyű megjósolni, de mivel a vakcina tömeges alkalmazása még jó néhány hónapot igénybe vehet, ezért az irodapiaci kereslet fellendülése az év második felében várható. A másodlagos piacon megjelentek irodaterületek, ezek azonban sok esetben kész fit-outtal rendelkező munkaterek, ezért nem olyan könnyű továbbadni, vagyis ezek csupán ideiglenesen lehetnek jó megoldások.

Bár a digitális módszerek jól működnek a virtuális térben, továbbra is meghatározó egy cég életében a személyes jelenlét. Az irodába visszatérés után azonban nem marad minden a régiben, hanem új trendek valósulhatnak meg. A rugalmas munkakultúra és a terek átalakítása van napirenden, a munkahelyek egyre nagyobb területe lehet multifunkciós, a munkahelyi élmény még hangsúlyosabb szerepet kaphat, tette hozzá Borbély Gábor.

A kereslet 2020-ban elérte mélypontját, idén már fellendülés várható, vagyis tavaly és az idén a piacon megjelenő új állomány jövőjét tekintve optimisták a szakértők. Bár mostanában Dél-Buda egyre népszerűbb, később még a Váci úton is épülnek majd olyan projektek, amelyek a régi fejlesztési volument idézik, illetve innen kiindulva a Hungária Körgyűrű is egyre erőteljesebben vesz részt irodaprojektekben. Összességében az euróban számított bérleti díjak válságállónak bizonyultak, a hozamok pedig továbbra is vonzzák a befektetőket, így ezen a piacon 2022-23 környékén újabb rekordokra van kilátás.

Az előadást a Magyar Közgazdasági Társaság frissen megalakult Ingatlanpiaci Szakosztálya szervezte. A szakosztályba várják a piaci szereplők, szakértők jelentkezését az alábbi adatlap kitöltésével.

Partnereink