Jól hajrázott a magyar FM-piac. De jönnek a kemény tárgyalások

Iroda 2021-02-19

Nemrég a LEO közölte a legújabb Létesítménygazdálkodási Vezetői KoronaVírus Indexet (LVKVI), amely csaknem elérte az 53 pontot, azaz már pozitívabban értékelték a piaci szereplők az ágazat tevékenységét. Bár az is igaz, hogy ez az eredmény az év végi hajrának köszönhető, amikor plusz megrendelések élénkítették a piacot.

A LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) a járvány kitörése óta rendszeresen megkérdezi az ágazati szereplőket, hogy hogyan látják saját tevékenységüket és általában az FM-iparágat. A felmérésben az 50 pont jelenti a semleges értéket.

A legutóbbi felmérés a tavaly novemberi és decemberi állapotokat értékeli, a válaszadók is ezt az időszakot jellemezték. Az LVKVI értéke 52,91pont lett, amely mindenképpen egyfajta óvatos optimizmust feltételez, és az elmúlt időszak stagnálása tekintetében némi előrelépést érzékelhetünk.

Hosszú távú következtetést azonban még nem vonhatunk le a legújabb adatból, hiszen egyrészt a pandémia még korántsem ért véget, az új vírusmutációk megjelenése miatt ráadásul a helyzet és a jövőkép bizonytalan, az átoltottság ütemezése is kérdéses. Másrészt az év végén az FM-szektorra mindig pozitív értelemben hat egyfajta szezonalitás, azaz az utolsó hónapok plusz megrendelései minden évben jelentősen megemelik ezen időszak bevételadatait.

Ha általánosságban visszatekintünk a tavalyi évre, meglehetősen hektikus a kép, hiszen a márciusi visszaesést magyarázó sokkhatás után áprilisban és májusban sok épület gyakorlatilag kiürült, és az alacsony felhasználószámmal működő ingatlanok üzemeltetési költségei csökkentek.

Az újranyitást követően ismét egyre többen tértek vissza az irodaházakba, plázákba és egyéb intézményekbe, a kihasználtság ismét jelentősen emelkedett, ami jótékonyan hatott az üzemeltetési szektor bevételeire, hiszen a szolgáltatások szinte mindenütt visszaálltak a vírus előtti szintre.

Majd a második félévben stagnálást tapasztalhattunk a szektorban, a járvány második hulláma már nem okozott akkora fennakadást, mint az első. A szokásos év végi hajrá pedig úgy tűnik, hogy 2020-ban sem maradt el. Ez olyannyira igaz, hogy a visszajelzések alapján több cégnek az év közbeni elmaradásokat is sikerült ledolgoznia.

Összességében a pandémiás helyzet egyelőre nincs erős negatív hatással az FM-szektorra, ugyanakkor a megrendelői bizonytalanság, a november elején hozott kormányzati intézkedések hatása érezhető feszültséget generál a piaci szereplők életében.

Az egyes eszközöket tekintve az irodaházakban stagnálás a jellemző ingatlankezelés szempontjából, azonban nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok, akiknek az épületeiben mozi, retail-egységek, éttermek vagy éppen szálláshely szolgáltatók működnek, ahol rosszabb esetben a kötelező bezárás érvényesül, jobb esetben forgalom- és bevételcsökkenés következik be.

Jelenleg a legnagyobb kihívás az FM-szereplők számára, hogy a 2021. évi szerződéses kondíciókról szóló tárgyalások milyen eredményt hoznak. Az elmúlt években végbement jelentős béremelés költséghatását eddig sem sikerült teljesen áthárítani az ügyfelekre. A kialakult válsághelyzetben pedig még nehezebb tárgyalási pozíciókra kell felkészülni.

Fotó: GettyImages

Partnereink